Šikovná 21-mesačná dcéra
Ahojte zeny, chcem sa opytat na Vas nazor. Je mozne spozorovat takto skoto 21 mesiacov) ze dieta je mimoriadne nadane. Mladsia dcera sa veci uci sama, kedze mam este starsiu dcera, pracu na doma a domacnost nemam cas sa jej venovat tolko, co som sa v tom case venovala starsej, ta ma 5,5r.
Napriek tomu sa sama naucila farby, zvierata a ako robia celkom sama. Bola u nas mama a hrala sa s nou dva krat pri nej poratala gulicky a mala si to hned zapamatala a vie napocitat do 10. A tiez od 5 do 1. Vsetko toto vie po anglick aj slovensky. Starsia dcera hovori po anglicky plynule a hra sa len v anglictine takze angtinu ma napocuvanu. Rozumiem ze anglictina je pre deti jednoduchsia takze prirodzene ju preferuju. Dnes som vytiahla pismenkove nálepky a zistila som ze mala vie vsetky pisema okrem G,X a Y. Moze sa napriemerny intelekt ukazat uz takto skoro? Dakujem za nazory
@kacena4 Vela nadanych deti ma aj poruchu reci a dlho nerozprava. Moj synovec pisal v prvom rocniku ZS zrkadlovo, ucitelka hovorila, ze to este nevidela. Tvoj syn je urcite velmi sikovny
@asocial ak nadané dieťa nedostáva adekvátne úlohy v škole, tak začne stagnovať...V škole pre nadaných ta stagnácia nastáva z úplne iného dôvodu, tie deti, čo nemali taký rýchly štart dobehnú tie decká, ktoré ho mali a preto to pôsobí dojmom, že tie decká s rýchlym štartom stagnuje ale nie je to úplne tak. Horšie je to v škole kde učiteľka nevie, že takéto deti nepotrebujú viac úloh ale úplne iný typ úloh
@lavinis presne toto! Dakujem, ze si to napisala. U nas panuje presvedcenie, ze "byt nadany" znamena pocitat integraly v 5. rokoch 😀 Ja som citala, zen citat v predskolskom veku vie cca 40 % nadanych deti.
@scorpionflower1 lebo u nás sa každý vyjadruje ku všetkému bez ohľadu na to, či o tom niečo vie
Kamoska ma syna a myslim, ze toho vie este výrazne viac ako tvoja. Tiez sa mu moc nevenuje, sama vravela ze proste raz niekde nieco pocuje a je ako spongia. Ale je zas pozadu v inych veciach oproti inym, napr neuspesne odplienkovanie, alebo sa na odrazadle naucil vyrazne neskor nez ine deti v jeho veku... Je skvele, ze mas z nej radost, ale nenazvala by som ju az tak ako ty, ze mimoriadne nadana. Proste sikovne dievcatko. Mala spongia. Urcite sa takym sposobom nechval pred inymi mamami, mam taku kamosku a az prevraciam ocami lebo to je tak neskutocne trápne. Kazde dietatko je sikovne v niecom inom a hlavne je i velmi sikovne kazde jedno v inom obdobi svojho života. Tes sa z nej, hlavne nech je zdravá 🙂
@simona20201309 ja si nemyslím, že ona je nejako vysoko nadpriemerná, je síce popredu, bola už ako bábo (tvrdila to aj neurologička) napríklad nepočíta nejako výnimočne dobre, pekne na prstíkoch ako správny štvorročák :-*
My mame v škôlke dieťatko, 2 ročne a šokovalo nás tým, keď zbadal písmenko a povedal:
Toto je s ako strom, alebo sova.
Aha, Ypsilon - aj v slove xylofon je Ypsilon… a podobne vedel priradiť písmena k slovám. Zapamätá si informacie okamžite. Je veľmi šikovný, učí sa veľmi rýchlo. Zas v sociálnej oblasti ma slabé miesta.
Uvidíš, ako sa to bude naďalej vyvíjať. 🥰naozaj sa to u deti prejavuje rôzne.
@scorpionflower1 ved to sa uvidí neskôr. Hlavne nech sú zdravé
Ale aj tak nad tým uvažujem. Tie názvy dinosaurov jej niekto musel povedať. Ja hovorím- červený dinosaurus, modrý dinosaurus... 😆
Tiež nevie abecedu, lebo jej ju nemám dôvod hovoriť. Nechcem aby ju vedela. Nepustím jej pesničky o abecede ani nečítam básničky o abecede. Nenaučí sa rátať do 100, lebo nechcem aby rátala do100. Podľa mňa týmto matky úplne zbytočné zaťažujú mozog deťom. Učím ju neskutočne množstvo basniciek a piesni. Rozširuje si tým slovnú zásobu, cvičí pamäť. Rytmizujeme, tancujeme. Veľmi skoro začala rozpravat, ma nadpriemwrnu slovnú zásobu vďaka knihám, vie hrať množstvo spoločenských hier, počítať do 6 vďaka človeče....
Skratka venujem sa jej na 120% ale veľmi sa snažím nepredbiehat, nepretazovat a rozvíjať ju PRIMERANE veku. Nechcem teraz nikoho tým naštvať, ale poznám deti ktoré ovládajú abecedu od2r a vedia farby po anglicky aj naratat do 10po anglicky, ale sú podstatne pozadu v porovnaní s mojou dcérou. Až na tých par anglických slov a abecedy nevedia nič. Maju mechanicky zapamätanych par veci ktoré sa sami určite nenaučili, ale logika, pamäť, ich hra je naozaj veľmi veľmi pozadu.
Ak je dieťa nadané, či geniálne, je super, ak to bude vedieť využiť v živote. Ale myslím, že dnes kopu mamiciek sa chce predbehovst v tom, že čím skôr sa ich dieťa naučí abecedu a čím skôr sa naučí po anglicky - podotýkam z anglických rozprávok, pozeraním TV.
Potom príde predškolských vek q zistíme, že 90% deti nevie rozpravat, nie sú emocionálne zrelé, nevedia sa sústrediť, kadejaké poruchy a dysky.
Tiež som si všimla, akoby bola abeceda a farby po anglicky najvyššia dosiahnutá méta. Ďalej rodičov nezaujíma ich rozvoj.
Nezaujíma ich to, aby správne držali ceruzu... napríklad som ešte nepočula, aby sa nejaká mamička chválila- moje dieťa pozná ročne obdobia, mesiace v roku, dní v týždni.........
@katuskamala1 a v akom veku sa ho snazila odplienkovat?
@simona20201309 správne držanie ceruzky závisí od vývoja nervovej sústavy. To sa nedá urýchliť Na to musí dieťa dozrieť
@miadi podla toho co pises tvoj maly je extremne sikovny,a suhlasim vsetko ukaze cas. Presne hlavne nech su zdravy a maju pekne detstvo🤗
@loginexistuje dakujem za nazor a radu
Aj nás starší syn nemal 2 roky, keď poznal celú abecedu,čísla do 10. Veľmi skoro rozprával a stále sa pýtal, čo je toto..
Sú deti, ktorým to ide ľahšie a zvlášť, keď sa im venuješ. U nás to vzniklo spontánne, pred bytovkami striekali na zem evidenčné čísla áut..a malý sa vždy pýtal, čo je toto a toto a na tom sa naučil písmená a čísla. Nikdy sme ho neučili čítať, naučil sa v škole rýchlejšie ako ostatné deti.
@lavinis dakujem za nazor. Moze byt ze to nie je nic extra co uz vie. Ja ju porovnavam so starsou a ta v tom veku nevedla zdaleka tolko veci ale je mozne ze teraz je to uz bezne
@scorpionflower1 nie mm hovori anglicky taliansky len s rodicmi. Deti sa naucili ked sme na Svk v lete za 6t pozdravit podakovat opytat sa par viet. Rozumeju vela. Som mala pocit ze vie dcera viac slovensky ako neterka anglicky 10r co mà v skole anglinu a mà 1. Nevedela vetu zlozit. A skoro nic nerozumela. A zas kamosky deti mladsie 7a 5 zas vedeli viac pokecat a to ani do skolky nechodili naucili sa z youtube. Fakt je jedno ako z coho sa clovek nauci, Hlavne je zapamatat si , dosli sme v lete domov a maly zacal sklonovat daddy na daddyno 🤣
@kacena4 dakujem
@maciatkolulu nie slovak ale studoval univerzitu v USA tiez vela cestujeme mame zahranicnych kamaratov a anglictina sa u nas pouziva aj v ramci prace z domu takze u nas sa pouziva na rovnako so slovencinou
Na otázku ti neodpoviem, ale to viem, že mladší súrodenci sú väčšinou šikovnejší ako tí starší, lebo od nich pochytaju vedomosti a zručnosti.
ja som sla do prace ked mala dcera 18 mesiacov vtedy ovladala pomenovanie vsetkych pismen abecedy ovlada basnicky (recitovala cely hovornicek a ine) vtedy nabiehalo obdobie planet a potom krajin sveta iste obdobie chodila vsade s globusom
a kde sa to naucila neviem ale bola vyrazne nespava o yretej rano vyspata pustali sme jej national geografic
v 4 rokovh citala (a za citanie sa povazuje spajane pismen do slov a viet )v piatich rokovh citala harryho pottera
samozrejme emocialna zrelost pokryvkavala (vzdy je to jieco za nieco) dnes je uz na vs studuje medicinu
deti sa v tomto veku ucia pismena len vizualne
ale teda ja osobne som skor za ucenie sebaobsluhy (ona uz bola v roku a pol plne odplienkovana) a vedela vyslovit vsetky pismena aj r
lebo o uspechu dietata bude skor rozhodovat to ako ci sa nauci par obrazkov a pod
moja bola prvym dietatom (neporovnavali sme)
Ono to druhe dieta sa nauci vsetko automaticky Lebo mà vzor v tom vacsom. S tym prvym sto x hovoris macka robi miau.. a to druhe sa to nauci ked sa to prve hra ze je Macka skor nez mu to stihnes povedat. Podla mna nejak to podporit je fajn ale vsetko s mierou. Bez toho tlaku ze ok si extremne nadane dieta dame ta do super naj top skolky skoly .. ze Musis byt teraz minimalne Sheldon ..
@lavinis absolútne nesuhlasim
@simona20201309 dieťa môže byt v spektre aj keď rozumie, je to veľmi individuálne a práve pri dievčatách to býva veľmi špecifické a ťažko odhalitelne.. (viem lebo blízka osoba práve rieši) tým ale nechcem povedať že autorkina dcéra v spektre je.. také veci sa aj tak ukážu neskôr..
Autorka druhé deti bývajú v porovnaní so súrodencom dost popredu.. ja som to tiež vnímala pri druhej dcere od malinka (nechce sa mi premýšľať a štylizovať čo všetko vedela).. často sa dodnes vyrovná 11r bratovi v uvažovaní pritom má 9r.. v škole sa jej darí, je šikovná a ja som rada ale nejako to neriešim.. podporujem ju podľa mňa zdravo tak, aby ju učenie bavilo ale ani nemala pocit že vie niečo viac..
Poznám aj nadpriemerne inteligentné deti (potvrdené odborníkom) a tie deti to.maju často v spoločnosti celkom ťažšie lebo uvažujú inak ako väčšina..
@scorpionflower1 čerstvé 2r.
@lavinis keď to dieťa nenaucis, tak bude bagrovať aj na ZS. Ak vedieť dieta k správnemu uchopu, zvládne to aj 2-3rocne
Wau, veľmi šikovné dievčatko ❤️
Máš veľmi šikovní dcérku, ktorá ti robí radost, žije v podnetnom, bezpečnom a pripravenom prostredí. Podľa mna ma výbornú pamäť. Žeby po mamine či starých rodičoch? 😉 Či je aj nadpriemerne inteligentná neviem? K tomu je potrebné dávať informácie do súvislosti, riešiť menej či viac zložité problémy. Napr. chce niečo dosiahnuť, presunie si stoličku, správne ju otoči, vezme si so sebou niečo cim dosiahne na skrinku a otvorí ju… a iné. Zatiaľ by som ju sledovala, podporovala v učení a tešila sa z nej.
@vreckovka2 opakujem. Odpovedám primerane veku - co je to? - písmenko, číslica....
A nechci ma prosím presvedčiť, že sa 18mesacne dieta opýta AKÉ písmenko.
@simona20201309 jasné, že sa neopýta aké je to písmenko. Ale keby sa pýtal na nejaké konkrétne písmeno (čo nerobí), tak mu poviem. Aj v letáku sa ma pýtal len na nulu a znak eura. Tak som mu to povedala a nemyslím si, že mu to teraz nejako zaťaží mozog :D. Nula je pre neho ako obrázok sliepky. Je to mechanické, nevie, čo nula znamená. Je mu tá informácia z môjho pohľadu zbytočná, ale chcel ju, prečo by som mu je nepovedala. Narážala som na to, že dieťaťu nepovieš. Možno je to škoda. Ja dieťa tiež nedrilujem zbytočné mechanické veci ako akej je toto farby? A toto? Napočítaj do 5.

@asocial ona nikde netvrdí, že má geniálne dieťa, nadanie je od 130 IQ, genialita je od vyššieho IQ.
Nadaná môže byť aj bez toho aby dosiahla IQ genia.
Robila som s nadanými deťmi 10 rokov a nadanie sa prejavuje rôzne, aj deti, čo nevedia čítať písať pred vstupom do školy môžu byť nadané a naopak deti, ktoré mali rýchly štart začnú potom stagnovať.