Šikovná 21-mesačná dcéra
Ahojte zeny, chcem sa opytat na Vas nazor. Je mozne spozorovat takto skoto 21 mesiacov) ze dieta je mimoriadne nadane. Mladsia dcera sa veci uci sama, kedze mam este starsiu dcera, pracu na doma a domacnost nemam cas sa jej venovat tolko, co som sa v tom case venovala starsej, ta ma 5,5r.
Napriek tomu sa sama naucila farby, zvierata a ako robia celkom sama. Bola u nas mama a hrala sa s nou dva krat pri nej poratala gulicky a mala si to hned zapamatala a vie napocitat do 10. A tiez od 5 do 1. Vsetko toto vie po anglick aj slovensky. Starsia dcera hovori po anglicky plynule a hra sa len v anglictine takze angtinu ma napocuvanu. Rozumiem ze anglictina je pre deti jednoduchsia takze prirodzene ju preferuju. Dnes som vytiahla pismenkove nálepky a zistila som ze mala vie vsetky pisema okrem G,X a Y. Moze sa napriemerny intelekt ukazat uz takto skoro? Dakujem za nazory
@jana_eyre_2 môžem vedieť, kde si čítala, že druhé deti sú šikovnejšie? Ja len, že ja mám úplne inú ifnormáciu. Preto ma to zaujíma.
@asocial dakujem za skusenost. Ja vobec nie so sklamana nechcem z nej mat genia ani z nej robit nieco co nie je. Preto som chcela pocut nazor inych. Vsetko dobre prajem
@loginexistuje tak ty máš úplne dokonalé dieťa, keď bolo v 18 mesiacoch odplienkované a v 5 rokoch čítalo Harryho Pottera...
@scorpionflower1 😆 prečítam určite neskôr (preletela som). Teraz nemôžem. Ale ta otázka Ma Simon mozog je top😀😀😀
@simona20201309 hej, ona vtedy riešila na čo je mozog a či ho majú aj bábätká :D
@scorpionflower1 neviem naco ironia to dieta je uz dospele a ano take bolo a ano nebolo to jednoduche lebo ako som pisala vyvoj je v takychto pripadoch nerovnomerny a co sa niekde prida inde sa uberie (u nas v emocionalnej zrelosti) su rozne deti a rozne nadania moja ma jazykove rychlo a lahko sa uci (logiku ma dobru ale nie genialnu napr) my ako rodicia robime v IT oblasti ale to ona napr vobec nechce sa profilivat (teda ani nechcela ale sla na medicinu)
@scorpionflower1 nepíšem že sú druhé deti šikovnejšie, ale doslova píšem "druhé deti v porovnaní s prvým súrodencom sú dosť popredu"
No a kde som to čítala? Určite som to aj čítala, ale takéto veci som riešila tak cca 10r dozadu takže to fakt neviem zdokladovať, ale hlavne som to mala odpozorovane.. deti sa proste učia pozorovanim od starších detí omnoho jednoduchšie ako keď sa im.len venuje dospelý aj keby sa neviem ako snažil.. prvé dieťa má plnú pozornosť dospelého, často sa ani nemusí namáhať a dospelý mu dá všetko ako na podnose (napr.myslim slová, stále mu nejaké podsúva niečo ukazuje, zábava ho) pri ďalšich deťoch už na toto nie je čas, dieťa je donútené viac sledovať okolie, doháňať staršie deti a tak sa úplne prirodzene učí.. mám tri deti, tak isto to bolo aj pri treťom..
Tvoje otázky sú úplne normálne a legitímne, byť v obraze je najlepšie, čo môžeš urobiť..akurát si nemyslím, že MK je dobrý zdroj, lebo tu ti napíšu kadečo. Počúvaj ľudí s reálnou skúsenosťou a najlepšie takých, čo majú deti, ktorým nadanie potvrdili IQ testami. Keď ti môžem poradiť, pozri si stránku CENADA, príp. českú Menzu, tam majú sekciu o deťoch aj s online poradňou.
@loginexistuje No u vás to práve nebol nerovnomerný vývoj, keď bola taká praktická, že v 18 mesiacoch už nemala plienku a v 5 už čítala román. Nepochybujem, že je šikovná. Veľa zdaru prajem aj jej aj vám.
@katuskamala1 to vobec. Sama nemam rada take porovnavanie lebo kazde dieta je individualne a vynika v niecom inom. Napriklad starsia bola vyraznejsie pozadu oproti rovestnikom ale brala som to tak ze je aka je hlavne ze je zdrava. Teraz je z nej sikovne 5,5 rocne dievcatko nieco jej ide viac nieco menej. A naozaj si nemyslim ze mladsia ze mimoriadne nadana ani som to nikde nepisala 🙂 Len som chcela pocut nazor inych mamin. Ale samozrejme uznavam ze deti su cim dalej sikovnejsie takze to co vie je mozno aj uplne bezne.
@loginexistuje chodila v 9 mesiacoch? aj chodila štvornožky alebo hneď sa postavila? Moja stála na nohách v 8 mesiacoch, chodiť začala v 11....je to hlavička, koľko má teraz rokov? Sú naozaj výnimočné deti, synovcov spolužiak čítal v 3 rokoch azbuku.
@scorpionflower1 hej aj stvornozkovala ale to uz v auguste jak motorova mys usla mi raz aj na poschodie po tocotych schodoch divoka bola
uz ma 20 o chvilu
min rok maturovala na anglickej skole a teraz je v brne na medine
@loginexistuje Áno, s takýmito deťmi to nie je vždy ľahké, majú svoju hlavu už odmalička.
@anjelaa dakujem za skusenost, toto robi aj mala A apple, B babka. Ale ako citam skusenosti dnes je vela takto sikovnych deti. Hlavne nech su zdrave a ostanu detmi so vsetkym co k tomu patri 🙂
@simona20201309 moja ma 21 mesiacov a áno, pýta sa často na písmeno čo je to?, keď si čítame. Sú tam take jednoduché slova. Pozná asi 6 písmen (medzi nimi i X), nejako ju netlačím, ale ani nebrzdim. Dôležitejšie sú teraz i tak iné veci, aby bola spokojná, zdravá, učila sa o seba postarať, vedomosti prídu vtedy a take, ktoré ju budú samu zaujímať.
@autor môj starší syn bol na tom podobne, v roku a pol poznal abecedu, zaujímal sa o auta, šikovne dieta, čo bolo popredu, v škole diagnostikovana porucha pozornosti y dysortografia a je síce šikovný stále, už je na gymnáziu, ale ako xy ďalších deti, ktoré boli v jeho veku úplne bežne deti, mnohé este ani nerozprávali v tom veku, keď on poznal abecedu a tvoril zložité vety, takže este je asi skoro zisťovať, podľa mojich skúsenosti sa všeličo môže zvrtnúť
@scorpionflower1 dakujem za tip pozriem si to
@zuzana76 jasne rozumiem dakujem za skusenost
@scorpionflower1 na 99% súhlas, úplne super si to zhrnula!
Áno určite, zdravie je prvoradé. Tak ak to takto robí a priradí začínajúce písmeno k slovu - hocijakemu, tak to určite nadpriemer je. Prvé písmeno začínajúceho slova totižto vedia deti až ako 5-6 ročne. Bežne to nie je. Rozdiel by bol, pokial vie priradiť iba jedno konkrétne, ktoré sa jej s tým spája, to býva bežne.
@lavinis Vďaka veľká, zároveň ak máš k tomu aj nejakú opravu, kľudne napíš, beriem ťa ako človeka, ktorý má najviac skúseností s nadanými deťmi.
@jana_eyre_2 rozumiem, vdaka za nazor. Pisala som vyssie vobec nemam skusenost s detickami s PAS. Zatial som si nikdy nevsimla u dcery nieco co by ma zarazilo v zmysle porozumenia, interakcii socialnej oblasti…je hrava chodime na rozne detske kruzky zapaja sa, zaujima o ine deti, prinesie hracku, chyti za ruku.. ale ako pisem moje skusenosti s detmi s PAS je nulova ani neviem co by som si mala vsimat napriklad…
@tiika dakujem, toto su zaujimave otazky. Po mne tu pamat nema ja zabudnem aj co bolo vcera🤣. Ona je presne taka, ja hovorim ze prespekulovana. Nedovolim jej hrat sa z vodou tak si vzdy pritlaci plastove schodiky kym si umyvam zuby a maca si ruky, alebo strasne rada nosi slnecne okuliare aj kradne dospelym dioptricke a skusa si ich. Uz v roku vedela ako si ich nasadit spravne. Na stole mame tacku s cukrikmi vzdy si prisunie stolicku na ktoru vylezie aby dociahla a ukradne si jeden. samozrejme chytam infarkt ked ju zbadam na tej stolicke, lego vedela zlozit velmi skoro ( kocku ku kocke nic zlozitejsie), kresli vela a rada od roka. ale nic z toho mi neprislo nijako vynimocne
@zuzana76 jasne rozumiem, dakujem za skusenost
@anjelaa dakujem za nazor, dnes sme sa prave hrali s tymi pismenkami a vedela myslim 4 pismena priradit k slovam, ale medzicasom sa hrala aj so sestrou takze kludne to mohla od nej pocut a zapamatala si.
Očividne je šikovná
Či je aj nadaná, postupne uvidíš 🙂
@lavinis dakujem, a aj vsetkym diskutujucim. Kopa zaujimavych informacii. 🤗

@simona20201309 Moja sa dinosaurov naučila z náučného videa na Youtube a z knižiek kde tieto názvy boli, chcela, aby som jej ich prečítala, tak som jej prečítala, je na knižky zvyknutá odmalička, tak chce, aby som jej čítala. Takéto názvy máš v každej druhej knižke o dinosauroch. Niektoré deti sú proste zvedavé a neodbiješ ich jednoduchou odpoveďou... Písmená a čísla - veď tie sú všade, máme ich doma na chladničke, dostala ich ako darček od babky a dedka, ktorý neodhadli vekovú kategóriu, do ktorej sa hračka hodí, podedila po starších bratrancoch, máme tabuľu, kde sú písmená, počítadlo, kde sú čísla a písmená, vy také hračky nemáte? Písmená a čísla sú v meste na bilbordoch, úplne všade...
Ja si zvyknem zapisovať len tak pre zábavu, čo sa dcéra pýta aj s vekom, kedy sa opýtala:
3 roky, 7 mes.
Čím dýchajú kačice?
Ako sedia lienky?
Majú bábätká kosti?
Má Šimon mozog?
3. r. 10 mes.
Prečo pachycefalosaurus chodí po dvoch nohách a nie je teropód? (3r. 10 mes.)
Je tuleň obojživelník? (3 roky, 11 mes.)
Konštatovanie: Morské úhory sú z Uhorska (4 roky)
Konštatovanie: Dcéra nám vysvetlila, čo znamená horizontálny a „optikálny“ (myslela vertikálny) 🙂
Ja stále počúvam legendy o mamičkách, ktoré drilujú svoje deti abecedu, počítanie a pod. ale, úprimne, nepoznám osobne ani jednu. Ako sa dá tak malé dieťa drilovať, alebo donútiť niečo nasilu naučiť? Však také dieťa nevie ani sedieť na mieste 10 minút a dávať pozor.
Súčasné deti možno napredujú v kognitívnych schopnostiach rýchlejšie ako naša generácia, ale oni žijú v úplne inom svete ako sme žili my, majú viac podnetov, a tomu sa vyhnúť nedá. Oni napríklad musia vedieť písmená už v predškolskej triede, my sme nemuseli. Majú okolo seba viac angličtiny, preto vedia veľa anglických slov už ako škôlkari. Moja má dokonca anglicky hovoriacu učiteľku v škôlke.
To, že dieťa dlhšie nerozpráva ešte samo o sebe nič neznamená, aj niektoré nadané deti dlho nerozprávajú, ale nadanie sa prejavuje v inej oblasti. Niekedy to môže byť aj výsledok toho, že rodičia s dieťaťom nedostatočne komunikujú. Ale tu sa nedá vôbec zovšeobecňovať.
K tej emocionálnej a sociálnej zrelosti - čo si pod tým konkrétne predstavuješ? To, že neobsedí? Áno, to sa stáva, hlavne u chlapcov (tí majú aj v základných školách kvôli tomu aj horší prospech podľa výsledkov KOMPARO, pravdepodobne preto, lebo učiteľky často zohľadňujú v známkach aj správanie a chalani sú živší a dozrievajú neskôr) a pedopsychologička M. Kopčíková (možno ju poznáš) hovorí, že je to aj výsledok všeliakých príliš alternatívnych prístupov v predškolských zariadeniach typu "lesná škôlka", kde deti nenaučia sedieť za stolom aspoň na 20 - 30 minút denne a pracovať na nejakom pracovnom liste. Ja som tiež za to, aby sa u detí trénovali soft skills, ale ty to píšeš akoby kognitívny rozvoj išiel na úkor soft skills, ale veď dá sa trénovať oboje. To, že dieťa vie písmená, čísla prípadne má svoje záujmy automaticky neznamená, že sa nevie správať k druhým deťom a má problémy v kolektíve. Nadaní jedinci sú v tomto smere o čosi problematickejší, častejšie sa u nich prejavuje porucha autistického spektra, ADHD...to ale nie je zlou výchovou a uprednostňovaním rozvoja kognitívnych vlastností pred rozvojom mäkkých zručností, ale to je preto, že majú jednoducho na to vrodenú predispozíciu.
Tak, vyčerpávajúci príspevok, dúfam, že prečítaš do konca 🙂