Škôlkari a nedeľné omše
Ahojte,
Chcem sa spytat tych krestanskych mamiciek,co maju skolkarov/skolkarky a maju problemy dostat v nedelu deti na sv.omsu,aku by dali radu z praxe.Detske omse,zial nebyvaju,a knizocka so sebou alebo hracka pomohla iba docasne.dakujem.m
...autíčka, hračky, tyčinky, cukríky, chrumky 😁 - navrhujem do každého kostola zaviesť povinne detský kútik, aby sa mali kde deti vyšantiť, pokiaľ si ostatní ,,v kľude,, vychutnajú popri tom omšu 🤭
@matikainen Nasi idu, lebo ideme vsetci. Niekedy protestuje jeden alebo druhy, ale tak ideme vsetci, nik neostava doma. Vedia, ze po omsi ideme na zmrzlinu alebo na ihrysko alebo tam stretnu kamaratov... na nieco ich vzdy namotivujeme. A v kostole ma aj auticko, starsi knizku. A mladsi vie, ze vzdy, ked si ludia sadnu, dostane gumovy cukrik 🙂 Niekedy vymysla, ale da sa to zvladnut. Lepsi su, ked sedime vpredu. No a starsi je uz uplne super, strasne sa tesi na 1.sv. prijimanie, tak sa snazi byt dobry 🙂 je este len prvacik, cita si knizku atd.
@lazzo tak potom ta druha moznost - ostat vonku 🙂
Tiež by som nenútila. Keď niekedy vidím tie mamičky, ako nasilu deti ťahajú a deti tam plačú, tak nechápem aký to má význam. Nemá z toho nič ani mamička, ani dieťa. A v manželovej rodine aj tak vidím, že ľudia, ktorí tam večne kľačia, sú často ešte horší ako takí, čo tam vôbec nechodia. Môžu všetko, hlavne že sa vyspovedajú a pomodlia v kostole. Takýto príklad by som deťom ani dať nechcela
U nas mame "akvarko", teda ja to tak volam, presklenna miestnost pre rodiny s detmi, kedy sme sucastou omse, ale nevyrusuju deti ostatnych. Niesom s tym ok, pride mi to divne. V anglicku ked sme chodili na omsu, deti mali dokonca detsky kutik, niekde na boku pri laviciach, mohli tam kedykolvek pocas omse ist a hrat sa. Nikto to absolutne neriesil. Tu sa dieta pozrie inym smerom ako ma a uz je koniec sveta.
Chceme chodit na detske omse do mesta, len casovo nam to nevychadzalo kvoli spankom.
@ana82 Tak to sa im ani nečudujem, že sa nevedia sústrediť na kňaza, keď im tam zopár malých detí šušká s obalmi, rozpráva, pobehuje, jazdí s autíčkami či vystrája inak. A áno, rodič s ním vybehne von, no v tom prípade z tej omše asi veľký zážitok nemá ani on. Je to aj o tej tolerancii, brať ohľad na iných. Ja som bola minule na synovom vystúpení v škôlke, ostatné 3 deti som nechala doma, mamičky tam samozrejme nanosili bábätka, súrodencov, plno pišťajúcich detí...jasné, že vyrušovali vystupujúce 4-ročné detí, rodičov, ktorí z toho nič nemali, učiteľky, ktoré to s deťmi trénovali, kameramana, ktorý nám robil záznam. A mamičky usmievajúce sa s nimi ani nevyšli von 🙄 Pobehovali, kričali, no nervy som mala...
Chodili sme od narodenia so všetkými deťmi a teda naozaj sme nikdy nemali ani s jedným problém co sa tyka správania a vôbec ich nálady ísť.. Vzdy sme boli zástancami teórie - ži a správaj sa najlepšie ako vieš a dieťa sa pridá. Pre všetkých boli omše automatické a to sme ich bravali vždy dovnútra. Okrem teda ruskoveho obdobia. 😊
A ano, malej tam tic tac vezmem, nevidím na tom nič zlé. 😊
@matikainen neviem akým spôsobom ju doma vediete, ci sa rozprávate o Bohu a svätých, o tom, ze pôjde na krížik v kostole atď...
Ked som bola mala som zboznovala chodit do kostola s otcom. Ked som sla na prijimanie uz ku koncu som chodila nasilu lebo som musela. Potom som dlho nechodila az kym nesla sestra na PSP potom sused atd. az som sla na birmovku po nej som dlho chodila do kostola az kym som do roboty nenastupila.
Ja som nikdy vsak nechapala tie deti ked behali po kostole a rodicia z toho nic nemali. Dokonca si pamatam male dievcatko suseda v kostole vystrajala, babka ju vzala von dala jej po ri.i a prisli naspat 🤔
Mala bola v kostole naposledy ked mala par mesiacov odvtedy nie. Okolo dvoch rokov sme sli okolo a bola detska omsa tusim zaujalo ju to, tak sme sli k vchodu som sa jej spytala ze ci sa ideme pozriet dnu ona ze nie, nechce. Nechali sme ju tak.
@elizabet173 ked k nam chodila sesternica na prazdniny, tak sa zahrala so susedou s ktorou sme sa hrali ako deti ked bola malicka a prisla po nu mama ze pod ideme na spoved lebo je prvy piatok v mesiaci. My sme az oci otvarali 😀
Ked sa uz moze hrat s autockami, preco im nedat rovno tablet s rozpravkami a sluchatka 🙂 Omsu ajtak deti neriesia a aspon by nerusili ostatnych. Suchat kostolne lavice a pritom sa hrozne nudit je super sposob ako kostol decku znechutit na zvysok zivota.....
Od malička sme ich brali so sebou. Dali dopredu jesť,piť,nejakú hračku do ruky a vydržali.
Keď boli dní,kedy boli akčnejší,vyšli sme von a buď chvíľu vonku vydržali,kým sa uklidnili alebo ostali vonku,pri dverách.
Postupne úplne v pohode zvládli byť na omši a sedieť.
Jedlo a pitie som nikdy so sebou nebrala,vydržali.
Inak,taká otázka mi napadla.
Ako nechať chodenie do kostola na dieťa,keď sa raz rozhodne?do cca 15r.prestat ako rodič do kostola chodiť,aby som dieťa náhodou od narodenia do niečoho nenutila? či ako to urobit?
Veď výchova v tomto duchu je a čo urobia raz sami,bude na nich.
Mňa ako dospelú tiež nikto nenútil nič robiť,nebudem to robiť ani ja.
Ale svojim deťom chcem odovzdať všetko,čo považujem ja ako rodič za dobré.
@matikainen Síce nie z omše, ale toto je podobné:
Keď idem do mešity, deti beriem so sebou. Niečomu nerozumejú, iné pochytila, zopakujú, naučia sa raz dva.
Ak máte oddelený priestor pre deti, využi ho, aby ste nerušili (my máme menšie deti v ženskej časti modlitebne, čo je samostatná miestnosť - väčšie deti chodia do ženskej i mužskej časti ako sa im páči). Mnohí píšu, že nebrať dieťa so sebou.. Ale kde sa to, ako to tam chodí, potom inak naučí? Nenechám deti doma len preto, že sú to deti a niekedy sú rušivé.
Sunniti majú aj také 2 hadisy, že
- Prorok skrátil modlitbu, keď videl, že prišlo veľa žien s deťmi (aby si splnili povinnosť a zároveň sa deti nezačali nudiť a nerušili).
- keď sa Prorok modlil, dieťa mu vyliezlo na chrbát pri tom, čo bol v poklone. On sa len usmial a ostal v poklone dlhšie, aby dieťa zabavil.
Myslím, že v tomto ohľade je dobre nájsť si miesto pre modlitbu, kde ta ľudia za deti pri modlitbe "neukrižujú". 😀
@terezka1947 na jednej strane píšeš ,,jesť piť nejaku hracku do ruky a vydržali” a na konci zase píšeš že jedlo a pitie som so sebou nebrala” tak ako to je?
@aurora33 prečítaj si poriadne,čo som napísala.
Jesť a piť dopredu. Hračku do ruky.
Spýtať sa deti či chcú ísť do kostola, naši chodili aktívne asi do 12 rokov, lebo chceli, majú prijímanie, birmovku, na sviatky sme v kostole, ale nenútim ich každý nedeľu a prvé sviatky na spoveď
A myslím si, že akékoľvek nutenie detí prináša do budúcnosti opak, že tam chodiť nebudú ako dospelí vôbec
Každý kostol alebo aspon farnosť by mala mat detskú omšu a detsky kutik. Bolo by po probleme.
Ved Ježiš povedal, ze nechajte maličkých prísť ku mne.
Ak to dospelým bezdetnym vadí, nech nechodia na detske omse.
Skuste stať vonku na mieste hodinu ked je minus 10 alebo prší alebo besne fuka a pod.
@terezka1947 jaj ja som pochopila že dopredu akože v kostole dopredu nie že pred omšou. Dakujem za vysvetlenie, ja som to zle pochopila, pardon.
@lenkakravcova Nauci sa to tak,ze to samo prijme a rozbodne samo za seba ze to chce.Nie ze ho tam niekto vodil a zvykol si,lebo je to vec tradicie alebo viery jeho rodicov.
@aurora33 vôbec nevadí. Niekedy to človek aj zamotane napíše.
@elmivelmi ked vnímaš vieru ako dar a si úprimne za ňu vďačná svojim rodičom, ze ti ukázali cestu, potom robíš všetko, aby si tento dar odovzdala ďalej svojim deťom. Ak sa raz v dospelosti rozhodnú, ze je v ich živote zbytočná, nic s tým ako rodičia nespravíme. Bude to ich rozhodnutie.
@fineta ale to neznamena este ,ze budem bravat deti tam,kde sa nudia.Kebyze to dieta bude raz v zivote verit,tak bude aj bez toho aby muselo pravidelne chodit tam,kde sa mu nechce.Ale takych naozaj osvietenych je asi minimum.Drviva populacia sveta veri v akukolvek vieru prave kvoli zvyku a tradicii.Bez tradicie a zvyku by nabozenstva asi vymizli
@elmivelmi prečo by dospelý človek kvôli zvyku a nejakej zdedenej tradícií preslapoval v kostole a strácal tam čas,kt.je každému taký drahý?
@terezka1947 Lebo je zvyknuty,mozno veri a mozno nie,ma v sebe pochybnosti.Nebie sa rozhodnut,neveri uplne vsetkemu a hlavne lebo je tak vychovavany.V Europe ale uz sa to meni,vela ludi prestava chodit do kostolov.
@elmivelmi aha,čiže je to správne...chvalabohu,už Európa dostáva rozum.
@elmivelmi co ti ja viem ci je to az tak… chalani zacali skoro aj ministrovat, boli zapojeni do diania, nikdy sa nejak nestazovali… najstarsi je uz cerstvo dospely, zije vacsinou v zahranici a veru v nedelu si ten cas na omsu najde a teda kvoli nam by uz nemusel, ani by sme sa nedozvedeli. Zrejme ma nejaku osobnu potrebu…a ano, vacsina v nieco verime a je to veru dobre. Viac na osoh ako na skodu.. (pokial nejde o nejaku extremisticku vieru, samozrejme)