icon

Škôlkari a nedeľné omše

matikainen
5. mar 2023

Ahojte,

Chcem sa spytat tych krestanskych mamiciek,co maju skolkarov/skolkarky a maju problemy dostat v nedelu deti na sv.omsu,aku by dali radu z praxe.Detske omse,zial nebyvaju,a knizocka so sebou alebo hracka pomohla iba docasne.dakujem.m

laila22
5. mar 2023

@ana82 aký zmysel má deťom robiť piknik v kostole? Pre mňa nepochopiteľné...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
fineta
5. mar 2023

@jabadabadu a v skole napríklad? Ci tam tiež nechávate rozhodnutie výlučne na dieťati? Chce sa mu, tak pôjde a keď zahlási, ze škola je nuda, tak ho necháte doma? Nehranici to s anarchiou?

danyelia
5. mar 2023

@fineta Ahoj, tak škola a kostol je trochu rozdiel, či? Moje deti chodia na športové tréningy, lebo sa tak rozhodli, my ich k tomu vedieme, teším sa z toho, ale keby veľmi nechceli, násilím by som ich nenútila. Sú deti, čo chodia na výtvarnú, no nebudem prehovárať ich rodičov, nech ich prihlásia na šport, lebo je to zdravšie či lepšie...Ale nevidím zmysel a dôvod ťahať malé deti nasilu na miesta, ktorým ešte nerozumejú, teda nechápem ani dôvod, načo ich tam rodičia berú (nemajú ich kde nechať, chcú aby si na to prostredie zvykli, lebo sa to patrí?)...

lenkakravcova
5. mar 2023

@elmivelmi Myslím ze u mňa je to trochu iná situácia než sa tu v diskusii píše.. Lebo je jednoduchšie sa ako dieťaťu naučiť veci naspamäť, hlavne ak sa jedná o totálne odlišný jazyk (arabčina), ako sa s tým mordovat v dospelosti /viem o com hovorím keďže som sa to učila sama dlho, a vidím ako to deti naučia po pár krát recitaciach/. 🙂

fineta
5. mar 2023

@danyelia ahoj, to je super, ze športujú, ale bez vašej podpory by nemohli, vsak? Šport v útlom veku nie je ani tak o deťoch ako o rodičoch, ktorí im venujú svoj čas a predovšetkým vytvoria podmienky. Jeden syn robí šport od 3 rokov a teraz už vrcholovo, takze viem o čom to je. Druhý taktiez aj keď nie na takej úrovni. Dceru to ešte len čaká ale sama sa neprihlasi a ani sa tam bez našej pomoci nedostaví. A ci ju to bude hneď aj bavit nevieme zaručiť. Mozno tomu nebude rozumieť zo začiatku, bude to nuda a raz sa to stane jej životnou vášňou, zmyslom ako aj jej bratom. Pretože pochopili. 😊
Starať sa o duchovno detí nie je o nič menej cenné. 😊 Takisto ako ich podporovať k dosiahnutiu vzdelania. Vsetko so všetkým súvisí. 😊

mondolina
5. mar 2023

@fineta
keď ti dieťa nebude chcieť chodiť do kostola, čo urobíš?

fineta
5. mar 2023

@mondolina budem mu vysvetľovať prečo je to dôležité, motivovať ho, podnecovať jeho záujem ale hlavne mu pôjdeme obaja s muzom príkladom. Ked je dieťa malé, samé doma ostať aj tak nemôže, ked ideme všetci na omšu. 😊 Ked budú dospelí, tak to bude už len ich voľba. Jasné, že by ma trápilo keby sa uberu opačným smerom, ale nič nespravím. Ale aspoň si nebudeme vyčítať, ze som pre ne v tomto smere neurobili ako rodicia maximum. Zatiaľ sa ale nikto na zadné z našich detí nestaval, ked mali ísť do kostola. 🤷‍♀️ Berú to akosi automaticky. Ale chápem, nie všetci to takto majú, staci ísť na jednu birmovanecku omšu a vidieť, že deti nemajú vo väčšine žiadne návyky, nesustredia sa, vidieť, že sú tam len kvoli xy iným dôvodom a nie kvôli samotnej sviatosti. Vsetko ide z domu.

danyelia
5. mar 2023

@fineta Jasné, dali sme im tú možnosť, od malička sa motali v telocvični, tiež od 3 rokov 😊 chytilo ich to a dvaja, syn aj dcéra sú už reprezentanti SR. Druhý mladší syn bude mať 5 rokov, minulý rok do telocvične ani nevkročil, skúšali sme, nechcel, vyrušoval tam, tak sme ho tam prestali nosiť, aby sme mu to neznechutili. Potom sa na tréningy pýtal sám, teraz ho zase nevieme dostať domov z cvičenia 😄 Tým som len chcela povedať- áno, veďme deti k tomu, čo cítime, že je pre nich správne, ale počkajme trochu (ak fakt nechcú) možno rok, dva, tri - a ten kostol, tréning, umenie, krúžky, hocičo im v živote neutečú, budú tomu rozumieť viac a venovať sa tomu s radosťou. A ak nie, nevadí...hlavne, nech sú šťastné 😊

fineta
5. mar 2023

@danyelia vo väčšine zdieľam rovnaký názor, mame to nastavene podobne. Avšak otázka viery je trochu iná... Na nu netreba mať predpoklady a talent. 😊 Ak by som povedala z ničoho nič 19rocnenu a 15rocnenu, ze podme pravidelne chodiť do kostola, tak sa na mňa pozrú ci mi nehrabe. Dali sme ich pokrstiť a sľúbili sme vtedy, ze budeme prvými svedkami viery. Snažím sa celkovo sľuby v zivote plniť. 😊 V tomto prípade od ich príchodu na svet. 😊

danyelia
5. mar 2023

@fineta Jasné, chápem 😊 My do kostola nechodíme vôbec, neboli sme k tomu vedení a nevedieme k tomu ani naše deti, ale rozumiem Ti 😊

mondolina
5. mar 2023

@fineta
som myslela ten vek detí keď už môžu byť samé doma a ešte nie sú dospelé.
v puberte keď sa im proste nebude chcieť. či budú musieť.

fineta
5. mar 2023

@mondolina ano, v puberte budú musieť, je to jedna z tém, o ktorej nediskutujeme. 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janulik2008
5. mar 2023

@fineta takze pubertiaci budu musiet chodit do kostola? 😀 aby ta niekam neposlali, tak ako su ludia ktorym chodenie do kostola ostalo az do dospelosti su ludia ktori do kostola prestali chodit. Nutit dieta do kostola ppdla mna nic dobre nedonieslo. A porovnavat skolu a kostola su uplne dve rozdielne veci ;)
@elizabet173 suhlas

fineta
5. mar 2023

@elizabet173
@janulik2008 to je uplne v poriadku. 😁 Deti sa nejak nesťažujú, ani sa mi nezdá, ze by trpeli a výchova by bola kontraproduktívna.😁 Aj zuby si museli odmalička každý večer čistiť aj keď sa im veľakrát nechcelo. 😉 Vyššie som spomínala, ze najstarší je dospelý, uz by vôbec nemusel, kedze väčšinu času žije v zahraničí. 😉 Zjavne je to jeho súčasťou ísť spomalit aspoň na hodinu v týždni, popremýšľať... Veľmi nas to teší. Prostredný uvidíme ako sa zariadi. Veríme, ze rovnako. 😊 Ale chápem rozdielne pohľady aj názory, ono je to tak v každej oblasti. Niekde pravidlá a niekde anarchia. 😊

tehulka2011
5. mar 2023

Ja lutujem vsetky deti, ktore musia chodit do kostola

fineta
5. mar 2023

@tehulka2011 a niektoré dokonca aj chcú a veľmi sa tešia 😁

mondolina
5. mar 2023

@fineta
hej niekde pravidlá, niekde anarchia a niekde slobodná vôľa 😉

janulik2008
5. mar 2023

@fineta a ak sa rozhodnu inak? Kazdy moze spomalit inak
@tehulka2011 ono, je rozdiel musiet a chciet ist 🙂

terezka1947
5. mar 2023

@fineta ja ťa trošku podporím.
Naši chodili s nami,ako s mini deťmi do kostola,za komunizmu. Mama učiteľka,otec technik. Vždy na koberčeky,na ONV,KNV. Keď sme mali tak 15-16r,to už boli otázky,prečo....načo,zaco.
Otec vždy povedal,že do 18r.za nás zodpovedá pred zákonom a Bohom. Keď budeme mať 18r.,začne naša zodpovednosť.
Všetko možné sme ako mladí preštudovali,ojoj,koľko všelijakých iných náboženstiev preluskali,až k Abrushinovi prišli....rodičia po 18r.nikdy ani slovo nepovedali.
Lenže,hocijako sme hľadali,debatovali s inými,nachádzali iné,putavejsie náboženstva,myšlienky-na moment zaujímavé,stále sme sa podvedome nejako vrátili k otázke,naozaj nám toto dáva odpovede?
Rodičia nežijú už dávno,bohužiaľ,komunizmus skrátil ich život.
No nenašla som v živote inú cestu,ako tú,kto.mi ukázali.
Nenašla som inde odpovede na otázky,tak ako vo svojej viere.
Som veriaca,snažím sa byť dobrá veriaca a vychovávať svoje deti.
Čas ukáže...
Možno pomohol príklad rodičov,možno niečo iné...kto vie.
Ale nie je to tradícia,ani týrania zo strany rodičov,kto.ma nútili chodiť do 18r.do kostola,ani nič iné.
Jednoducho úprimne verím.
A dopisrm ešte:je ľahšie nechodiť s malými deťmi do kostola,je ľahšie pubertakom nevysvetlovat prečo verím....je ľahšie povedať,nech sa raz rozhodnú sami.
Kto má deti,chápe,čo píšem.

elmivelmi
5. mar 2023

@fineta sama si so odpovedala, nieje to otazka viery ale zvyku. prisoevok venovany 16:36.

danyelia
5. mar 2023

Ešte mi napadlo, my sme mali v babkinej rodine 2 sestry, ktoré boli od malička k viere vedené a nútené doslova až fanaticky. Celý život len kostol, omše a modlitby. V dospelosti im z toho doslova preplo, nikdy v živote normálne nežili, nemali partnera, ani deti, nevydali sa, žili iba pre Boha, zomreli -jedna dokonca s psychickou poruchou 😒 To bol ale taký extrém, mama fanatička, otca nemali...

mironka
5. mar 2023

Iba praktizujucemu rodicovi zalezi na tom,aby dietatu odovzdal vieru, ktoru ma on sam a veri,ze zivy Boh je pritomny v Eucharistii,ktoru moze prijimat len v kostole. Ano,su ludia,ktori maju zivu tuzbu pristupovat k sviatostiam a prijimat Eucharistiu pravidelne. Ja mam pri vedeni svojich detina mysli prave tento dolezity aspekt viery. A ano,chcela by som vychovat z mojich deti dobrych ludi,ludi zivej viery...aka mi bola odovzdana a v tom ich vychovavat...preto sa snazime s manzelom vyuzivat take sposoby a metody,aby sme to detom neznechutili,ale kroky viery prisposobili ich veku a možnostiam. A nechat dieta sa neskor rozhodnut...podla mna"sa dieťa neskor maaaalokedy samo rozhodne verit...lebo k tomu nebolo vedene...mozno nejaky impulz vzbudi u neho zaujem...mozno...a len taky rodic,nepraktizujuci, to necha na dieta...lebo sam nema dovod rastu vo viere...mozno odovzdam dieťaťu sposob a moznost sukromnej modlitby,dovery v Boha...to je este ten lepsi pripad...mam 4 male deti...a chodievame do kostola,aby si deti zvykali...lebo nam na tom zalezi...ano..boli aj hracky..aj chrumky...aj pobehovanie po vonku...ale aj vysvetlenie primeranym sposobom...niekedy len staci,ze to dieta s rodicom len bolo....a prišiel cas,ked manzel zatrhol nosenie chrumiek a hraciek...len modlitebnu knizku..detsku...a dnes obsedia...tesia sa na krizik...prijimanie....mame 9,7,4 a 2rocne...

scorpionflower1
5. mar 2023

@ana82 to naozaj porovnavas potrebu skoly a nedelnej omse? To nemozes mysliet vazne.

ana82
5. mar 2023

@scorpionflower1 nie neporovnávam, len ma udivuje koľko rodičov necháva deti si "vybrať" a poukazujem, že deti treba viesť....

tehulka2011
5. mar 2023

@mironka "sa dieťa neskor maaaalokedy samo rozhodne verit...lebo k tomu nebolo vedene..." --> a preco to asi tak je? Male deti su velmi manipulovatelne, preto to treba robit systematicky a od malicka, ze? Ked uz maju svoj rozum, tak sa to urcite robi tazsie.

tehulka2011
5. mar 2023

Male deti urobia vsetko preto, aby ich rodicia mali radi a prijimali ich.

ana82
5. mar 2023

@tehulka2011 och s týmto vaším zmýšľaním, tak nechajme deti jesť sladkosti namiesto zdravých raňajok, veď keď bude v puberte sa rozhodne či je to ok🙉

mironka
5. mar 2023

@tehulka2011 to manipulovanie sa nazyva vychovou,zivotnym smerovanim...predpokladam,ze Vy deti nemusite manipulovat...Vase deti sa budu samy rozhodovat....neskor...