icon

Škôlkari a nedeľné omše

matikainen
5. mar 2023

Ahojte,

Chcem sa spytat tych krestanskych mamiciek,co maju skolkarov/skolkarky a maju problemy dostat v nedelu deti na sv.omsu,aku by dali radu z praxe.Detske omse,zial nebyvaju,a knizocka so sebou alebo hracka pomohla iba docasne.dakujem.m

scorpionflower1
5. mar 2023

@ana82 mna zaraza, ze si myslis, ze tymto sposobom svoje dieta k niecomu vedies. Ale je to tvoja vec, vychovavaj ako chces.

tululu
5. mar 2023

Aha,cize deti to nebavi,preto to nema zmysel.Takymto zmyslanim by sa polovica deti nikdy nedostala napriklad do prirody,na oslavu strykovych narodenin,na nakup oblecenia, na navstevu prababky a mozeme pokracovat v zoznamen pre deti nudnych ale v beznom zivote podstatnych veci.Navsteva kostola je pre deti nepodstatna,len ak je nepodstatna pre rodica.Nikto nema pravo niekomu nanutit vieru,ale dieta vediem k tomu,comu verim ja s tym,ze sa samo rozhodne za seba,ked pochopi suvislosti.Dieta je sucastou rodiny so vsetkymi pravami,ale aj povinnostami.

ana82
5. mar 2023

@tululu 👍🙏👏👏

vikinka007
5. mar 2023

@mironka Tiež si myslím, ze je potrebné ukazovať deťom živú vieru od malička- veď ak nevidia príklad svojich rodičov, kto im vysvetli,čo sa tam vlastne deje? Kňaz alebo katechet na tej 1 hodine náboženstva týždenne? V každej viere sú určité pravidlá a prikázania a ich dodržiavanie robí kresťana dobrým kresťanom. Keďže niektorí kresťania si ich vysvetľujú po svojom, sú zlými kresťanmi, tak ako ateisti sú aj dobrí aj zlí. Mam 3 deti a všetky sme viedli od mala k viere - dospelá dcéra teraz do kostola ide málokedy, ale nebudem ju preto považovať za zlého človeka. Možno má len také obdobie, možno v budúcnosti to bude úplne inak. S najmladším sa rozprávam o Bohu často, má veľa otázok o viere. Aj keď je neuveriteľne neposedný, tú hodinu na nedeľnej omši vydrží, listuje si knižky, pozerá obrázky, menší si nosil aj hračky z Kinder vajíčok a nikomu to neprekážalo. Preto autorke odporúčam veľa trpezlivosti, neprestávať a vydržať.

vlastnynazor
5. mar 2023

Nenutila by som. Tiez som bola v detstve nutena a hlavne, ked vidis, ze rodicia/ resp.jeden z rodicov (ten fanatickejsejsi) sa s prepacenim panbickuje, ale vobec to co je tam podsuvane, nepraktizuje v realnom zivote, tak akurat date dietatu pocit falosnosti a v dospelosti pojde do kostola max.len ako do kulturnej pamiatky (moj pripad).

scorpionflower1
5. mar 2023

Prosim vas tie, co tu porovnavate chodenie na omsu so skolskou dochadzkou alebo s vychovou k zdravemu stravovaniu, premyslajte trochu. Skola a zdrava strava su esencialne potreby na prezitie v tomto svete, nedelna omsa rozhodne nie je. To, ze pre vas je viera dôlezita respektujem, ale nekladte, prosim, tymto veciam rovnaku vahu.

elmivelmi
5. mar 2023

@lenkakravcova no uplne,tvoje sa este musia ucit veci,ktorymabsolutne nerozumia😉Ako povedz mi ,no naco je to dobre?Mozno lepsie by im ten cas,co ty travis v mesite bolo s babkou,ci dedkom .

mell27
5. mar 2023

@ana82 zlé je na tom to, že sú tam aj iní ľudia, ktorí tú omšu chcú prežiť a mať z nej niečo...

tululu
5. mar 2023

@scorpionflower1 Pre uprimne veriaceho cloveka je viera dolezitejsia ako vsetko,co si spomenula,aj ked to znie extremne,ale ako na ktory stupienok v rebricku hodnot by mal takyto clovek umiestnit Boha,ak nie na ten najvyssi?Viera v nadprirodzeno presahuje materialny zivot,co mi samozrejme nebrani zit tu a teraz,riesit normalnu vyvazenu stravu,skolsku dochadzku a nove topanky.Ale ak raz verim vo vecnost duse,tak vsetko ostatne v porovnani s tym je povedzme korektne,docasne 🙂 Ak rodic chodi do kostola zo zvyku,lebo ho jeho rodicia nutili a nema k tomu vztah,je to zbytocne a rovnako zbytocne k tomu vedie deti.Ale ak naozaj veri,ze toto je ta spravna cesta,preco by s nou nemal zoznamit deti?Pre mna je to prirodzene.

mell27
5. mar 2023

@matikainen ono tú vieru treba aj naozaj žiť a ísť príkladom deťom a viera nie je ani z ďaleka len o chodení do kostola (žiaľ pre mnohých áno). Potom sa nečudujem, že deti do kostola nechcú chodiť, ničomu nerozumejú a nedáva im to celé zmysel a jasné, že časom vieru znenávidia/ prestanú praktizovať. Ja pochádzam z rodiny, kde sme vierou naozaj žili, rodičia nám o Bohu rozprávali, často nám čítali biblické príbehy, modlili sme sa spolu, ale aj svojím čestným životom nám išli príkladom. Nikdy nikto z nás nemal odpor voči nedeľnej omši ani nás nenapadlo sa jej nezúčastniť, práve naopak, prišlo nám to ako niečo úplne prirodzené. Dnes sme všetci dospelí a stále to tak je. Treba hľadať príčinu neochoty chodiť do kostola inde...

mell27
5. mar 2023

@scorpionflower1 áno, sú ľudia, pre ktorých je Boh na prvom mieste v rebríčku hodnôt (to stále neznamená, že sa o seba prestanú starať, jesť). Aj pre mňa je pozemský život zanedbateľnou časťou oproti večnému životu, v ktorom bude žiť moja duša.

aurora33
5. mar 2023

@ana82 nemám poruchu pozornosti, ale dieťa, ktoré chrúme, mľaská, mraučí, naháňa sa, strká do ľudí, nahlas kričí by vyviedlo z mieri aj šaolinskeho mnícha.
Nemám rada, keď si niektorí rodičia robia z kostola doslova inhrisko a kaviarničku v jednom. Ano, suhlasim treba viesť deti k viere od mala, ale zároveň treba myslieť aj na druhých a ak mám dieta ktoré to ešte nezvládne tak tam s ním nepôjdem.

scorpionflower1
5. mar 2023

@mell27 ano, to je tvoja vec, neznamena ale, ze to tak vidi aj tvoje male dieta.
Tvoja dusa bude sudena na zaklade toho ako sa spravas v pozemskom zivote, ked ho budes zit s respektom k druhym, urcite bude tvoja dusa zit sstastny posmrtny zivot.

fineta
5. mar 2023

@tehulka2011 sú jednoducho témy, o ktorých netreba diskutovať a nechať rozhodnutia na rodičoch, ktorí robia všetko v najlepšom vedomí pre dobro detí, nech sa nám už zdá byť rozhodovanie u inych akékoľvek divné.. Každého osobná vec. Napríklad očkovanie od útleho veku, vzdelávanie, krúžky, šport, samozrejme viera, atď... Našou úlohou je ukázať cesty a učiť po nich kráčať... Nastastie sa nikdy naši tomu nebránili, nerebelovali a naozaj sa tešili, boli v dobrej veselej komunite na čele s kňazom. Raz, ked budú dospelí a samostatní so slobodnou vôľou, spravia si posvojom...

@terezka1947 veríme, ze toto bude aj našich prípad. 😊

mell27
5. mar 2023

@scorpionflower1 áno, je to moja vec a to u budem raz aj učiť svoje deti a súhlasím s tým, čo píšeš v druhom odseku, presne to je základ kresťanstva.

scorpionflower1
5. mar 2023

@mell27 kracaj svojou cestou, kazda kracame, chcem len upresnit, ze respekt k druhym znamena aj respekt k svojim detom a ich potrebam. Na to casto rodicia zabudaju. Su ohladuplni k susedkam, tetam, surodencom, rodicom....ale k vlastnym detom nie.
Aj 4-rocne dieta treba respektovat a cestu mu ukazovat a rozpravat sa s nim, a nie ho nutit, aby chapalo veci, na ktore este zdaleka nema rozumovu kapacitu. Osobne vobec nevidim zmysel v tom, aby dieta chodilo do kostola prezuvat chrumky alebo sa hrat s autickom.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
5. mar 2023

@jabadabadu prečo by sme mali vysvetľovať a obhajovať ku čomu vychovávame svoje deti?
Aby ste sa smiali?
Keď neveríš,je to v poriadku. Je to tvoja voľba.
Ale trošku tolerancie a úcty k veriacim.

danieladeley
5. mar 2023

@matikainen bolo obdobie, kedy sme s detmi jednoducho prestali chodit (cca od 2-4 rokoch), lebo sme z tej omse nemali vobec nic. Potom sme sa k tomu vratili. Jasne, ze nevydrzia sediet uplne vzorne, ale myslim, ze tych 45 min. raz za tyzden zvladnu, nie je to ziadne tyranie deti. Tiez nechodime na detske. Hracky nenosia, kostol nie je ihrisko a nechceme, aby si to mysleli. Samozrejme, ze niekedy vymyslaju, ale vo vychove nerazime cestu "rozhodni sa ako chces sam" a dokym za nich budeme zodpovedni pred zakonom aj Bohom, ani touto cestou nepojdeme.

fineta
5. mar 2023

A nie je to skôr tak, ze zmysel v kostolnych radovankach nevidia skôr ti, ktorí si tam prídu iba po sviatosti a ani netušia akú majú podstatu? Ze prijmu dvaja sviatosť manželstva a predtým aj tu zakladajú diskusie ako to vôbec funguje a aké sú k tomu potrebné kroky? Ze si dajú pokrstiť dieťa (aj to nevedia kto môže byť krstný veľakrát, viď diskusie aj na koni) a prídu s nim do kostola až keď preň chcú 1. sv. prijímanie? Nie je toto magorenie detí? Chcieť od nich niečo čo je celý život mimo ich misu? Keď prihlásia 14 ročne dieťa z nejakého nepochopiteľného dôvodu na birmovku a keď príde do kostola má problém, chúďa, prezehnat sa? Nie je toto divadlo a "radovánky"? Ok, nech si aj v týchto prípadoch robí každý ako uzná za vhodné, len nech je tento rešpekt vzájomný. 🙏😉

scorpionflower1
5. mar 2023

@tululu prepac, ale toto je pre mna cisty fanatizmus. Zijes tu a teraz, aj ked si sa na svet nepytala, bol ti dany zivot, ktory mas prezit co najkvalitnejsie a najlepsie ako vies, s laskou, mudrostou a respektom k druhym. Boh nie je taky sebec, aby od teba chcel a potreboval, aby si sa viac starala o neho ako o potreby svojho dietata. On chce, aby si bola predovsetkym dobra matka a nacuvala svojmu dietatu a svojim blizkym.

mironka
5. mar 2023

@fineta tak s tymto uplne suhlasim....tu sa treba pytat presne tejto skupiny ludi,ake su ich pohnutky k tymto krokom a nie znevazovat nazory a kroky tych,ktori to myslia vazne a pravdivo...

ana82
5. mar 2023

@terezka1947 tu je škoda už reagovať, evidentne umelo vytvorená téma keďže autorka sa kdesi stratila....a k otázke sa vyjadrujú odborníčky čo nechodia do kostola...

fineta
5. mar 2023

@ana82 je možné, ze téma založená za účelom rozprudenia vášní 🤷‍♀️😊

ana82
5. mar 2023

@fineta presne škoda čo písať každá si to vyloží po svojom a už to ide....

tululu
5. mar 2023

@scorpionflower1 V pohode.Myslim,ze ja mam od fanatika daleko,ale to zase zavisi od toho,co si pod tym pojmom predstavime 🙂 Mozeme sa bavit o tom,ake su moje alebo tvoje predstavy Boha alebo o tom,co sa pise v Biblii a ako sa nase predstavy zhoduju s tym,ale neviem,aky mas nazor na autenticitu a dolezitost Biblie,takze zase by sme sa mohli zacyklit.Ale teda uzivat si tento zivot nie je podla mna hlavnym zmyslom nasej existencie,lebo nemame rovnake startovacie podmienky,take dieta v Ugande alebo Nemecku caka uplne ina obtiaznost zivota a tym padom by to nebolo fer.A Boh je fer,aj ked sa svet rozpada.To znamena,ze zmysel zivota by mal presahovat tieto kazdodenne prekazky.A ano,kazdy den zijem uplne normalne s radostami a starostami s tym,ze sa snazim zit spravne ako clovek,manzelka,dcera,vnucka a aj matka,preto moje deti beriem tam,kde je to podla mna pre nich dobre a dolezite.

konikkon
5. mar 2023

no to sú mi názory niektorých dám. Keď nám deti nebudú chcieť chodiť do školy, tiež ich nebudeme nútiť a necháme ich doma, kým sa sami nerozhodnú, či samé chcú?

janulik2008
5. mar 2023

@konikkon porovnavat kostol a skolu ... su to uplne rozdielne veci ;)

konikkon
5. mar 2023

@janulik2008 ak rodič chce viesť dieťa k náboženstvu, nebude predsa čakať, kým samo nadobudne potrebu veriť/neveriť, ale bude ho k tomu predsa vychovávať. Určite nie nasilu. Ak chcem, aby malo dieťa vzťah k hudbe, prírode, k zvieratám, k čomukoľvek, budem ho predsa k tomu viesť čím skôr a od malička. Keď bude dospelé, už sa rozhodne samé, vtedy už moja výchova nebude potrebná ani efektívna. A tak to je aj s vierou.

mironka
5. mar 2023

@konikkon do bodky suhlasim...uplne jednoduche...