icon

Snažím sa dieťa niečo naučiť a ono to nechce

andrema
7. jan 2012

Ahojte zakladam temu zufalych mamiciek, ktore sa stale snazia nieco naucit svoje dieta a ono nie a nie.
Nie som velmi tabulkova a moje dieta neskatulkujem, ale uz od narodenia sa snazim ju naucit spat a ona nie a nie.
Snad 2 tyzdne mi zaspavala konecne sama, ked mala az rok a pol a odvted zasa nic. Dokonca stale vymysla.
Nechat dieta vyplakat a zaspi? Nehrozi, preziape mi celu noc. Takze ani to sa nenauci.
Odnaucit v noci nepit mlieko. Ano, hovoria,ze to treba proste pretrpiet par noci a vydrzat, no ale snad nie kazdu noc.
Ono ten rev proste neprestava a je az taky, ze sa mala dusi. To sa neda snad za kazdu cenu.
Takze ani zaspavat sama, ani nejest v noci, ani cez den poriadne spat, a ani to, ze ked sa nieco zakaze tak to plati sme sa nenaucili.
Mate aj vy skusenosti s najakymi takymito pokusmi dieta nieco naucit a ono nie a nie.
Proste ked si nieco do tej hlavicky zaberie,tak sa nevzda a bojuje s vami?
Ja uz fakt niekedy nevladzem z toho vecneho boja a z tych reci, musi sa to predsa naucit, sak kazde dieta sa vie naucit spat a pod.....
Tebe pije v noci mlieko? Tak jej daj caj...no caj mi odprckne so slovami NEPA TAKE a skoncili sme....

evka4
9. jan 2012

@miskachrumka zakladatelka sa urcite potesi tvojmu prispevku 🙂 presne toto chcela pocut. hlavne vetu, ze niektore deti su popredu, ine pozadu 🙂
@andrema prajem vela sil a trpezlivosti, ja by som to prestala riesit, vobec sa tym nezaoberaj a uvidis, ze coskoro uvidis pozadovanu zmenu k lepsiemu. drzim palce 🙂

vejula
9. jan 2012

@andrema 🙂 Ja som už davno prestala riešiť reči typu ako sme si ho zle naučili že nezaspi sam v postielke a že cez noc ešte potrebuje cicikať. JA viem svoje. A som rada že som sa riadial viac inštinktom ako mudrymi radami niektorych mudrych hlav 😅
Kukam že čakate už druhe babo. joj 🙂 my by sme tento rok chceli zamiesiť, tak uvidime či sa podari

andrema
autor
9. jan 2012

@vejula drzim palce

rolak
9. jan 2012

od narodenia malú uspávam, aj cez deň aj na nočný spánok, niekedy je to dlhšie,niekedy kratšie, ale nikdy sa mi do toho nikto nestaral,ani som v živote nepočula rady od kamarátok,alebo rodiny ohľadne toho... som prekvapená,že cudzí ľudia riešia zaspávanie vašich detí..... ja mám kopec známych,ktorí majú dve deti a každý rodič spí s jedným dieťaťom v inej izbe, je to krátkodobá záležitosť a časom to prejde, ve´d to neni na celý život..... ja si doteraz pamätám ten neskutočný pocit istoty,ke´d som prišla v noci k našim do postele ( ja som bola nočný bojko a dosť dlho som utekala z vlasntej postele k nim), nikdy ma neodmietli a fakt doteraz si pamätám,aký úžasný pocit úľavy a istoty som mala pri nich.

karmelka77
9. jan 2012

@andrema chces rady ale ked ti niekto chce v dobrom poradit ty ten nazor neberies a ani trochu sa nad nim nezamyslis...vsetko nechas tak ako doteraz a budes cakat ci sa to zmeni samo, aj to je riesenie ok, ale som zvedava ako sa ti to potom bude riesit ked budes mat druhe babo...to len bude nieco...ale v pohode prajem ti aby si to zvladla svojim sposobom a nemusela sa uz pytat ako na to...a co sa tyka mudrych hlav ktorym to islo samo - ja stale nechapem preco si vsetci myslite ze to ide samo...tiez sme si presli svojim, ale to tu riesit nemienim uz...

karmelka77
9. jan 2012

@vejula ja uz toto nechapem, vy si snad vsetky myslite ze deti ktore spia bez mamy presli procesom ze tu si lahni rev a zaspi a odvtedy to vzdali a preto spia???? Neblazni prosim ta!! Sa skor zamyslite preco to je u Vas tak ako to je

kryska5
9. jan 2012

@andrema samozrejme ty najlepšie vieš kedy si tvoje dieťa vymýšľa, vtedy treba byť neoblomná 🙂 ale práve si podľa mňa napísala dôvod prečo už nezaspáva sama 😉 čakáš ďalšie bábo a malá určite cíti že sa blíži čas kedy tu už nebudeš výhradne pre ňu 😀 inak u nás celkom zaberá vysvetľovanie, keď je problém tak trvám na svojom ale snažím sa jej vysvetliť prečo 🙂

tehua
9. jan 2012

@zuzanockamt tvoj nazor je spravny, lebo vychadza z tvojich materinskych instinktov. nie je spravny vseobecne. presne tak o tom pise Dr. Zahnova v uvode: existuju rodiny, ktore s uspavanim deti nemaju problemy. kde cela rodina aj s detmi spi v jednej manzelskej posteli a je im to prijemne. kde si mamicky nocne dojcenie uzivaju a spanok im az tak nechyba. v takom pripade by do spanku tychto deti nezasahovala.
knihu venovala rodicom, ktorym spankovy rezim dietata velmi strpcuje zivot a potrebuju to zmenit. mozno to slovne spojenie "strpcovat zivot" v suvislosti s detmi vyznie skaredo, ale nie je namierene na deti. ale na nedostatok spanku, nervozitu a napatie. v takej atmosfere sa deti len trapia. co moze dat dietatu totalne vycerpana a napoly zosedivena mama? netreba ich odsudzovat - kazdy ma ine spankove potreby a temperament.

z uvodu knihy si maju rodicia vybrat, ci je ta metoda pre ich rodinu vhodna, alebo nie. zalezi na ich empatii, miery sebeckosti... ty si z nej vycitala, ze to s tvojim dietatkom nepotrebujes. je to v poriadku.
ja som to potrebovala. a kopec inych rodicov. aj to je v poriadku.
len nech rodina netrpi v ani jednom pripade, o to v tej knihe ide.

takze nie je zla. len nie pre kazdeho.

karmelka77
9. jan 2012

@tehua myslim ze si to dobre vystihla, podla mna ked je dieta nevyspate neustalym rusenim pritomnosti rodicov a inych vplyvov v noci to sa potom odzrkadluje aj na pohode, resp. nepohode dietata cez den...potom je zbytocne riesit ze ide o narocne deti...ide skor o deti kotre maju deficit spanku a tym suviaicej nervozity🙂))

mandragora22
9. jan 2012

@andrema noooo, uz ju asi samu spat nenaucis, uz ma dost "vysoky" vek na to, aby si sama zvykla, skor sa opat dopracujete k tomu revu. no a ako pises o klapani deciek ako hodinky, tak az na nejake drobnostky, ako su obcasne teploty zo zubov a tak, tiez par poznam a tiez som sa kedysi citila ako blba, ze ona (matka dokonaleho dietata) to vie a ja to neviem, nedokazem, som ta zla a bla bla bla, az neskor som zistila, ze to len ja mam asi trochu dost zivsie dieta, nez ma ona a uz to proste neriesim, a pravdu povediac, ani s takymi neudrziavam kontakty, lebo to sa proste neda. ked ty uz s vyplazenym jazykom pomaly a ona upravena, namalovana, decko sedi ako pripecene, pokojne, napapa sa, vyspi sa, proste neda sa mat spolocnu rec s mamickou, ktorej dieta je uuuuuuuuuplne odlisne, tak to neriesim, na prechadzky chodievam len so svojim dietatom, maximalne ked sa stretnem na nasej ulici s par detmi, tak sa mala polhodku pohra "pokeca" si a ideme domov. nevyhladavam zamerne skupiny matiek s detmi, lebo kym mnohe si tam posedia a poklabosia, kym sa im deti hraju, a papaju, ja by som len striehla, na ktory stol moje decko vyliezlo a kde sa prave nechtiac chysta rozbit si hlavu 😝 😝 😝 😝 takze ja sa mu venujem stopercentne, a to aj pri jedle, aj pri spanku, proste to vyzaduje, co narobim, snad nebude taketo do puberty? 😀 😀 😀 😀 😀 😀

tehua
9. jan 2012

@karmelka77 asi tak, ved aj ked su rodicia v pohode, oddychnuti, smeju sa spolu, prejavuju si lasku, to dieta je s nimi stastne. a vyspate decko, to je hotovy poklad. odkedy sa ten moj naucil spat sam, ludia mi ho chvalili, ake to je spokojne a nezvycajne dobre decko 🙂

teraz sa to kazi, lebo ide obdobie vzdoru, ale vydrzime

ellysa
9. jan 2012

@andrema ako na to ti neporadím, keďže u nás tiež nič nefunguje, ale mám známu, ktorá keď šla do pôrodnice, tak mjuž naučil doma spať staršiu v izbe samú, možno si s tým poradí tiež tvoj mm, muži sa tak neprplú ako my 😀 😀 😀

ja si stále hovorím, že nemôže byť úplne dokonalá, že to uspávanie raz prežijeme-asi až bude mať svoju izbu, čo bude až na jeseň, nakoľko máme momentálne menší byt, noci sú už chvalabohu ok...

andrema
autor
9. jan 2012

@kryska5 mala o tom este nevie a ani ju nestresujem tym,ze o chvilu sa omna bude musiet s niekym delit

karmelka77
9. jan 2012

@tehua presne o tom to je, ja mam doma mozno az hyperaktivne dieta, jedina vec pre ktoru som neriesila jeho hyperaktivitu je to ze aspon spava, ale cez den da riadne zabrat...stale je v pohybe a nieco vymysla a vobec to nie je dieta kam ho posadis tam bude a bude s ahrat to ani nahodou...cesty v aute sme tiez mavali brutalne, ale vzdy sme hladali sposob ako nanho a nejak som vzdy materinsky vycitila ako nanho...🙂)) aj ked to bolo velakrat tazke...ale jedno viem iste pokial som ja v pohode je aj maly to ze stale beha a vymysla?? no a? mna to neobtazuje, lebo mam ten svoj cas na oddych pre seba kazdy den on tiez a tym padom je to v poriadku a maly je stastny...a my spokojny...🙂)) Ked je chory vzdy spi u mna v posteli tie prve najtazsie noci ale nikdy sa nestalo ked isiel spat do svojej zeby tam vyplakaval ze chce ist ku mne...ked ma potrebuje som pri nom🙂))

andrema
autor
9. jan 2012

@karmelka77 no vies, tazko sa prijima rada od niekoho kto ma ine dieta...je tu vela mamiciek,co to chapu,ze niektore deti sa proste nieco nenaucia, to je jedno aky na to maju dovod...vies,pomaha mi,ked tu citam kolko mamiciek ma take dieta ako ja...ze nie som sama...ze nepadam vecer od unavy sama

andrema
autor
9. jan 2012

@karmelka77 juuuj, myslim, ze som tiez dost obetava a snazim sa porozumiet a vymysliet len nieco,aby moje dieta napr ako tebe v aute neplakalo,ale mohla som robit co som chcela, proste nic nefungovalo...akurat to,ze necestovat

karmelka77
9. jan 2012

@andrema kazde dieta sa to nauci skor ci neskor...a je len na tebe ako sa k tomu postavis...len neviem ci to co citas a s cim suhlasis ti ma pomoct k tomu aby si nieco zmenila, mam pocit ze z tejto temy vyjde skor to ze este viac veci sa ti mala nenauci teraz...pripadne sa zhorsia niektore uz naucene...ale v kazdom pripade ta nikto nejde presviedcat o svojej pravde ja som chcela len poradit ale nemyslela som si ze tu spusti na mna taky utok a hlavne ked nikto nevie ako to u nas je okrem tychto veci ako spanie a nejedenie v noci...

andrema
autor
9. jan 2012

@karmelka77 ja vobec neodsudzujem zaspavanie dietata trebars aj s nami v posteli...no ale ona nikdy nechcela, od narodenia s nami nechcela byt v posteli ani minutu....skusali sme hocico, zmenit rezim spanku, zmenit miesto, postielku sme presuvali, hojdali ju, uspavali v kociku, pochodovali s pojazdnou postielkou po dome, nechali ju samu, ze mozno zaspi, nosili na rukach, no nic nepomahalo, mozno to zabralo raz a uz dalsi ani za svet...praveze by som mozno bola rada,keby spala s nami v posteli..kolkokrat po tom tuzim, no marne....
skusali sme davat spat ked nie je velmi unavena, ani to nepomohlo...pokial naozaj ze neodkvacla od unavy,tak stale len poskakovala a spat nic...
potom sme isli na to opacnym sposobom...skusili sme praveze odstahovat,ci ju v noci nerusime napr. my...no a par noci dobre a potom zasa zle....

karmelka77
9. jan 2012

@andrema my sme tiez nemohli nikam chodit az sme sa v lete rozhodli ze to riskneme a ideme autom do Chorvatska, akoze bala som sa strasne a myslela som ze sa na hraniciach otocime...opak bol pravdou a nechapem dodnes...doovtedy nevydrzal v aute ani 10 min. strasne revy az take ze sme ho museli zo sedacky vyberat aby sa nezadusil...potom sme sa rozhodli ze ideme a ideme rano...kupili sme dvd prehravac do auta pobrali hracky a isli sme 7 hodin autom s jednou prestavkou - maly nam polku cesty prespal kedze spaval vtedy este dva krat za den a druhu sa hral, pozeral...potom sme ho vybehali atd...dosli sme na miesto...cestou domov bola jeho zabavka pitie cajiku...odvtedy mi aj vela pije...dosli sme domov a vzdy ked niekam ideme uz nie je problem...praveze sa hneva ked ideme iba chvilku...niekedy sa netreba bat a skusit to ako my...

andrema
autor
9. jan 2012

@karmelka77 no sak prave...tu sa neda nikoho sudit, ani sa hadat...pretoze nikto nevidi hlbsie...ani by tu nikto nemal na nikoho utocit samozrejme....a uz vobec nechapem baby,co sa tu hadaju...a co sa teba tyka,tak to nie je tak,ze rady neberiem...

andrema
autor
9. jan 2012

@karmelka77 no u nas to museli proste prejst to obdobie jedovania sa v aute...a preslo to tak mozno v 15tich mesiacoch...dovtedy sme mohli ist kratko, dlho a nic, stale rovnako...

andrema
autor
9. jan 2012

@tehua no len by som chcela vediet, ze kedy si ma rodic oddychnut,ked dieta nespi? ja chapem,ze nervozny rodic,asi dietatu vela neprida na klude, no ale nie je moznost oddychovat pre rodica niekedy

karmelka77
9. jan 2012

@andrema o vidis to Chorvatsko tiez vychadzalo na 15 mesiacov aj u nas...aj ked chyba bola tam vobec ist lebo tam to uz bolo horsie, ale aspon nam to upravilo cestovanie autom🙂)) neboj mozno ked sa ti narodi druhe tak sa to casom vsetko spravi u obidvoch hlavne tym ze uz budes delit cas medzi dve deti a nie jedno🙂)

miskachrumka
9. jan 2012

@andrema ja len píšem ako sme na tom my 🙂 chcela som sa podelit a hlavne napísat že všetko ide samo a netreba na to tlačit !

andrema
autor
9. jan 2012

@karmelka77 ono fakt,co sa tejto temy tyka, to nejde len o spanok, ako sa tu zvrhla diskusia...vidis, a aj z toho cestovania mozno ide o to,len vydzat a upravi sa to vekom...
no a nejde len o spanok,ale aj o nauceni sa inych veci...( co sa tyka reci a ineho inak je strasne sikovna)
napr. neda sa povedat,ze by od narodenia bola izolovana od ludi alebo k nam nikto nechodil,alebo som s nou nikam nechodila, zle vzdy sa bala cudzich a stale sa boji...vzdy mi hovorili,ze to je tym,ze s nou nikam nechodim,ze mam ist castejsie a ona si zvykne...ale prave o to ide..nezvykla....stale sa niektorych boji,ked niekam prideme a place ako o zivot...pripusti si len malu komunitu ludi

alexandra
9. jan 2012

@andrema Nic si z toho nerob.. Moja dcerka bola taka ista a je taka doteraz, ale podla psychologicky je to v poriadku. Velmi pekne to povedala: Vam tiez nie su vsetci ludia sympaticki, ale Vy, ako dospely clovek, ste sa naucili to mentalne zvladat. Dieta to nevie mentalne zvladat, takze place, a tym dava najavo ze sa mu to nepaci.

Klido pido 😉

vejula
9. jan 2012

@karmelka77 si nejaka nervozna, či???? JA hovorim o deťoch ktore svoje dieťa takymto postupom dieťa "naučili" prespať celu noc. Ak si mysliš že moje dieťa sa v noci budi preto lebo je nervozne z mojej neustalej pritomnosti možem sa len zasmiať.... Moje dieťa sa budilo či spalo v postielke čio u nas v posteli. Akurat že pre mna bolo naročnejšie ho stale vyberať z postielky nakojiť a uložiť opať do postielky preto spi pri nas v posteli.
A prečo je to u nas tak ako to je??? Proste sa mu lahšie zaspava pri mame ako samemu. Aj ja osobne radšej zaspavam v pritomnosti milovanej osoby, toš asi sme všetci nenormalní 😀 😀
Ked sa zobudi v noci nevidim dôvod aby som mu nedala prsnik a tak rychlo zaspinka. Určite ho nenecham precitnuť len preto lebo sa musi naučiť že v noci sa nedojči.
Pozri moje dieťa vie čo chce, a to že chce pri sebe maminku ked zaspava a ked sa zobudi nieje podla mna nič nenormalne, a nieje preto naročný, podla mna je len uplne normalne dieťa ktore ma rado pritomnosť milovaných osôb. PRečo mu to odopierať?

miruska15
9. jan 2012

Bože maminy budme štastne nech su naše deti akekolvek naročne či nenaročne ved sme ich chceli tak sa starajme.čoby maminy s temy zomrelo mi dieta dali zato aby mali dietatko hocake.Budme vdačne za každy den s nimi ved každe je ine a každe je užasne a jedinečne.Milujeme to svoje najviac na svete a každa pren robime to najlepšie jedna tak druha tak podla toho ake je.Sme tu preto aby sme sa podporovali,poradili ale nevnucovali nasilu svoj nazor. 🙂 Poradme a je na druhych ako to primu. 🙂

karmelka77
9. jan 2012

@vejula hej pre teba to bolo narocnejsie, presne si to vystihla...🙂)) o tom to velakrat je... a ja nie som nervozna, ale ako si si vsimla, tak vacsina rady ako na to neprijala, takze sa len logicky branim...

karmelka77
9. jan 2012

@andrema pri tom cestovani si myslim ze jedna vec je vek, ale druha ze neustalym skusanim vsetkeho mozneho sme dospeli k tomu ze uz nie je problem...cize hladali sme moznosti a skusali...az to vyslo...🙂)) ta bojazlivost - to sa neda naucit to je jedna z veci ktora sa asi naozaj zmenit neda...ci je medzi ludmi alebo nie, je to v povahe...mam kamosku ktorej maly je taky bojazlivy ze vzdy napr. ked sa stretne s tym mojim tak zacne plakat🙂)) lebo sme nanho asi moc akcny...🙂)) ale to by bolo na dlhe rozpisovanie, jednoducho je to povahova vlastnost, ktora mi ale nejde dokopy so "zivym dietatom" ked nechcem pouzit nazov narocne🙂)) ale to teraz nemyslim teba konkretne ale tak vseobecne...dalsia vec - mne sa napriklad maly sprajcol cca v 10 tich mesiacoch s plavanim...dovtedy vodny zivel a zrazu odmietal spolupracovat vo vode...skusila som o dva mesiace stale rovnako...pritom doma vo vani nema absolutne problem, kazdy den uz pomaly od obeda sa dozaduje toho aby mohol ist sa kupat...musime vydrzat do vecera...plavanie som vzdala kedze to nechcel, pri takejto veci samozrejme polavim...ale len preto ze zacal byt chorlavy a ani nemozeme, inak by som este skusila ist na nejaky kurz...