icon

Snažím sa dieťa niečo naučiť a ono to nechce

andrema
7. jan 2012

Ahojte zakladam temu zufalych mamiciek, ktore sa stale snazia nieco naucit svoje dieta a ono nie a nie.
Nie som velmi tabulkova a moje dieta neskatulkujem, ale uz od narodenia sa snazim ju naucit spat a ona nie a nie.
Snad 2 tyzdne mi zaspavala konecne sama, ked mala az rok a pol a odvted zasa nic. Dokonca stale vymysla.
Nechat dieta vyplakat a zaspi? Nehrozi, preziape mi celu noc. Takze ani to sa nenauci.
Odnaucit v noci nepit mlieko. Ano, hovoria,ze to treba proste pretrpiet par noci a vydrzat, no ale snad nie kazdu noc.
Ono ten rev proste neprestava a je az taky, ze sa mala dusi. To sa neda snad za kazdu cenu.
Takze ani zaspavat sama, ani nejest v noci, ani cez den poriadne spat, a ani to, ze ked sa nieco zakaze tak to plati sme sa nenaucili.
Mate aj vy skusenosti s najakymi takymito pokusmi dieta nieco naucit a ono nie a nie.
Proste ked si nieco do tej hlavicky zaberie,tak sa nevzda a bojuje s vami?
Ja uz fakt niekedy nevladzem z toho vecneho boja a z tych reci, musi sa to predsa naucit, sak kazde dieta sa vie naucit spat a pod.....
Tebe pije v noci mlieko? Tak jej daj caj...no caj mi odprckne so slovami NEPA TAKE a skoncili sme....

karmelka77
9. jan 2012

Baby a teraz mam ja otazku - co by ste robili alebo mozno robite ak idete napr. na ihrisko a vase dieta zacne kazdemu vsetko brat a tahat deti napr. za vlasy???? Dovolite mu to lebo casom z toho vyrastie?? To teraz nerypem, zaujima ma co si o tom myslite??

vejula
9. jan 2012

@karmelka77 JA SOM na teba neutočila takže sa nemaš prečo braniť. Ano bolo to pre mna lahšie a v konečnom dôsledku pre maleho lepšie, kedže ked spi pri mne tak mu dam prsink hned ako zaznamenam že precita, ale ked bol v postielke započula som až ked už plakal ,čiže sa prebudil a nebolo to dobre ani pre jedneho ked potom sa v noci prebral a mal z toho zmatok.. Tak som postielku rychlo zrušila.
Takto je to podla mna ovela normalnejšie. Ved v minulosti spalo v jednej posteli ovela viac deti. KEd mi starka rozprava ako spavali a ake mala detstvo, vždy velmi rada spomina. KEd sme boli u nej tak sme vždy spavali v posteli a ked sme sa nezmestili starka si lahla konča našich nôh 😀 😀 😀
Deti to miluju, pamatam si ešte ja ako som rada spavala pri mamine, alebo pri starkej. 😵

vejula
9. jan 2012

@karmelka77 určite nedovolim aby moje dieťa ubližovalo inym. Ani aby kradol druhym deťom hračky. Vždy ho zaujmem niečim inym alebo dam cici 😉

miruska15
9. jan 2012

@karmelka77 ja mam kamaratku s rovnakym synom ako mam ja.On je akčny my sme bojazlivy mojmu malemu všetko bere bije ho kriči na nho.Už sme hračky riešili tak že sme kupovali rovnake aby sa nehadali nezabralo on chcel všetko čo mal moj maly.Vtedy ked sa natahovali o hračku sme ich nechali dufajuc že si to vyriešia samy.Nevyriešilo sa to hračky sa schovali nemali sa o čo byt bol pokoj.Ale oni si aj tak našli niečo o čo sa bili kamienok,palica atd.Moj maly vždy ustupoval a utekal pred nim.Raz po čase sme boli u nim a moj maly sa mu vzoprel a otočilo sa to naopak teraz uteka kamarat.Asi musel dozriet alebo sa mu to prestalo pačit a vzoprel sa Samozrejme ked sa to schylovalo do extremu tak sme zakročili nemožu si ubližovať navzajom.Ja neviem presne ti otpovedat moj myslim si že s toho strachu vyrastol neviem dlho sme neboli spolu tak ked sa stretneme tak uvidim.Ale kamarat je živel kamoška s nim ma galeje.

miruska15
9. jan 2012

inak ja som s našimi tiež rada spavala to od dietata 😉 Dokonca mama mala v spalni postielku mala tam pradlo ja som ho povyberala a vtesnala som sa tam a spala.

karinnka
9. jan 2012

@karmelka77 Samozrejme ho upozornim,ze sa to nesmie.........A netvarme sa,ze tato Tvoja otazka nesmeruje niekde🙂
Pises,ze Ti maly beha a vystraja a ze to neriesis,lebo Ti to nevadi........Tak Preco je chore,ze nam je jedno,ze naase dieta neprespi celu noc?
A este,preco si myslis,ze dieta,ktore spi s rodicmi je vyrusovane a trpi nedostatkom spanku?
Nauc sa trochu respektovat,ze kazdy je iny a tak isto kazde dieta.Ked ich budes mat viac a bude kazde ine,tak to mozno pochopis.......

miruska15
9. jan 2012

ja to tu omielam dookola že každe dieta je ine.Ja mam 3 a každe je ine.Som s 3 surodencov a to ako keby sme ani surodenci neboli uplne odlišny.Brat neprisposobivy,sestra neviem kde je a ja som čierna ovca rodiny 😀 normalna mam rodinu. Aspon dufam lebo niekedy si myslim že ty normalny su ufoni 😀

karmelka77
9. jan 2012

@karinnka clovek tu normalne nieco napise a tvoje reakcia je aka??? vidis pre take aka si ty sa to tu vcera spustilo...nepisala som ze mi nevadi ze beha a vystraja...pokial je to v medziach ze nikomu nic nerobi jasne nech si beha, to snad dovolis aj ty svojim...a preco si myslim ze je vyrusovane dieta rodicmi ked spi?? Lebo som to zazila na vlastnej kozi...a nemala som nonstop maleho nalepeneho za kazdu cenu pri sebe takze som to mohla zistit...a este jedna vec - neznamena ze ty mas patent na dobre rady ak mas dve deti...vies ty nieco o mne viac ako to ze tu mam napisane ze mam jedno dieta??? Tak nesud a nesnaz sa tuto debatu zas preniest do ineho levelu...a moja otazka nebola mienena tak ako si myslis, lebo to co som sa pytala som zazivala na jar, a vyriesila som to nejak po svojom, len ma zaujimal nazor, pretoze v tom case som tych nazorov pocula viac a roznych...

piacere
9. jan 2012

@karmelka77 k tomu cestovaniu ja len toľko: po boji je každý generál 😉 😀

karmelka77
9. jan 2012

@miruska15 no vidis tak moj maly bol presne ako ten tvojej kamosky...ale uz sa to lepsi...🙂))) takze mi prosim doprajte aspon ten spanok a nejedenie v noci ze mam idealne🙂)))

karmelka77
9. jan 2012

@piacere raz budes aj ty neboj🙂))

miruska15
9. jan 2012

@karmelka77 ty si každu odpoved berieš moc k srdcu.Kašlime na to ved každa si pozna to svoje najlepšie.Bud rada že ti maly spi lebo ten naš kamarat ten ziape ale doslova ziape cele noci.Ziape v noci cez den stale a to ma 26m.Ziape tak že je sustavne zachripnuty.Ziape od radosti ked plače ked sa besni ked sa na nho pozrieš ip.Kamoška je na nervy uplne ta je v koncoch a ešte ho koji a spi s nimi lebo nikde inde nechce.A teraz babo rad 🙂

karinnka
9. jan 2012

@karmelka77 Spustilo,sa to pre to kvoli takym ako si Ty.A to preto,pretoze si nechces priznat,ze nie je kazde dieta rovnake,ze u kazdeho je zaspavanie ine a ze inakost nie je zla....
ja nemam vobec patent,ja vobec nie som super matka,ja chapem,ze kazde dieta je ine,u niektorych je zaspavanie naucitelne za dva dni,pre niektore za tyzden,pre niektore je to narocnejsie........ja to akceptujem,tebe sa nepozdava,ked to matky nedokazu,ked spia so svojimi detmi....
nikoho nesudim..........Myslim,ze Tvoja posledna otazka bola polozena kvoli tomu,ze Ta zaujima ako sa my matky,ktore sme svojim detom nedokazali udat hranice a dat pevny rezim,vieme zachovat.......Si cakala,ze napiseme,ze im dame slobodu,nech si robia vzdy co chcu?

karmelka77
9. jan 2012

@miruska15 jedina rada odstavit...🙂)) neberiem si to neboj, len mi neda nereagovat, a snazim sa niektorym ludom trochu otvorit oci...

karmelka77
9. jan 2012

@karinnka necakala chcela som pocut nazor lebo v istom obdobi som bola zufala aj ja...a ja som tu uz viackrat pisala ze chapem rozdiely medzi detmi, ale ze je to hlavne o rodicoch...a presne ako pises ze niektore matky nedokazu urcit hranice...to sa tu celu dobu snazim vysvetlit..to slovko nedokazu je dolezite...takze nespustilo sa to koli mne ale prave koli takym ktore to nedokazu...

lenocka84
9. jan 2012

@vejula das cici aby netahal ine dieta za vlasy??? to je trochu zvlastny sposob ako dat najavo ze nieco nesmie 😖

vejula
9. jan 2012

@lenocka84 ja som pisala že ked chce nejaku hračku ktoru ma ine dieťa 🙂 moj maly druhe deti za vlasy neťaha

lenocka84
9. jan 2012

@vejula ale co by si robila kebyze ano?
vtedy by si snad nedavala cicik

miruska15
9. jan 2012

@karmelka77 nechce ho ešte odstavovat idu na operaciu tak to bude riešit potom.Ale tiež som jej to vravela že možno by chrnal keby ho odstavila.Ale vieš každa si aj tak spravime podla seba.

vejula
9. jan 2012

@lenocka84 čo by som robila? tak moj maly akonahle vidi že sa rozplače dieťa ked mu zoberie hračku pride mu to hrozne luto. Vtedy mu poviem vidiš chlapček/dievčatko plače lebo si mu zobral hračku a v tom momente mu je to velmi luto a aj jemu už krivi pusinku. Je velmi citlivy. Myslim že keby nejakemu dieťatku ubližil a to dieťatko by sa rozxplakalio zareagoval by rovnako... No dufam že nikdy nebude mať nejake tendencie ubližovať druhym

karmelka77
9. jan 2012

@miruska15 ved jasne🙂))

miruska15
9. jan 2012

od temy ale na zamyslenie

tehua
9. jan 2012

@andrema ved prave, niekedy je to fakt krute a neda sa. ty svoje dietatko poznas a vies, pokial mozes za svoj oddych bojovat, aby z toho nemalo traumu. bojovat s dietatom o vlastny spanok vramci medzi nie je ziaden zlocin, ako si mnohe mamicky myslia (alebo maju naucene od svojich mam a babiek a tetusiek).
ale viem si predstavit, ako sa citis, lebo prave mi syn zabuda pekne spavat a s mojim 9-mesacnym bruchom uz tiez nevladzem.
ale treba fakt mysliet na seba a aj ked dieta nespi, poprosit o pomoc. nech sa aj otecko cini, nech mama pride pokocikovat, alebo sestra, cojaviem... 🙂 - ak sa to len trochu da. a neopovaz sa v takych situaciach upratovat! pekne nohy na stol ;)

zuzanockamt
9. jan 2012

@karmelka77 ja tiez nenechavam syna, nech si robi, co chce a nech berie hracky inym detom ... ak sa to stane, vzdy mu to vysvetlim, co sa patri a co nie ... nasa ina vychova nespociva v tom, ze im dovolime vsetko ... to, co ako rodic mam povinnost ovplyvnovat - spravanie voci sebe, mne a druhym, dobre navyky a zvyky, tak to robim, ale to, co nemozem ovplyvnit - zaspavanie, spanie, jedenie, to nechavam na neho, on vie, kedy je ten spravny cas prestat v noci pit mlieko, vie, kedy bude dost zrely na to, aby dokazal bez problemov zaspat sam v posteli a vo svojej izbe a pod.

karmelka77
9. jan 2012

@zuzanockamt a to vysvetlovanie zabera??? Da si povedat??

zuzanockamt
9. jan 2012

@karmelka77 ma 15 mesiacov 😀 ... neviem, ci ti to ako odpoved staci 😀 😀 😀 ... jednoducho, ked robi nieco, co nema robit alebo nesmie robit, odvediem ho od danej cinnosti, ale vzdy to okomentujem a nahradim to niecim inym ... vzhladom na jeho vek to staci, este nerozumie, co je dobre a co zle

karmelka77
9. jan 2012

@zuzanockamt ano v 15 tich mesiacoch si toto este neuvedomuje, my mame 21 mesiacov uvedomuje si toho dost, na vsetko ine rozum ma, ale na niektore veci teda este nie...teda myslim tak ze naschval este nema...a dostavame sa do veku kedy bude vsetko "jeho" takze to bude asi tazsie vysvetlovanie...

anicka1981
9. jan 2012

@lenocka84 jaj, super rada. dakujem, strasne pomohlo, maly sa mi budil tejto noci kazde 2 a pol hod, rano som vstala ako zombik 😀

@miruska15 ked som napisala, ze ked som nechala maleho plakat, a ze raval az sa zacal zachadzat, som tym chcela povedat, to, ze kazdy radi nechat vyplakat a ze potom dieta samo zaspi, na mojeho to neplati, rozplace sa este viac, a neda sa utisit 😉 , snad to neznamena, ze som zla matka, alebo ze mu ublizujem, alebo tyram 😉 , skusila som raz, a viem ze to nema ziauci efekt 😉

katrinka8
9. jan 2012

Baby, vraj deti do cca 2 rokov nedokazu robit "zle" naschval v zmysle, ze by umyselne chceli skodit. Oni proste skumaju svet, su zvedave a nedokazu pochopit suvislost medzi nejakym cinom a jeho dosledkom. Napr. nieco hodia o zem nie preto, ze by chceli urobit rodicom naprotiven, ale preto, ze to beru ako zabavu a nedokazu si uvedomit, ze to rozleju (bude to treba utriet) / rozbiju (znici sa to) a pod. Oni proste nechapu, ze pre nas to zabava nie je. Vedia, ze sa to nesmie, ale nedokazu si to proste spravne vyhodnotit. Udajne nepomoze nic - len dookola vysvetlovat a omielat aj 100x za den, ze sa to nesmie. Tresty nepomozu. Bohuzial 😀 Chce to len trpezlivost a lasku (lahko sa vravi, ze? 😀 ) Navyse maju kratku pamat, cize si ani nedokazu vela veci zapamatat - aj preto to opakovanie 😉
@andrema - baby tu uz popisali, ze kazde babo je ine, neboj sa, kazde sa nauci to, co treba, ked pride jeho cas 😉 My mame doma tiez take babo, ze "bez rezimu". Ale otazne je, co je rezim. Pretoze deticky sa delia vraj na 2 typy - tie, co potrebuju "rezim" (pre mna hrozne slovo) na minutu presne (obrazne povedane) a deticky, ktorym proste rezim nastavit je nemozne (v zmysle, ze cas pre ne je relativny). My sme kategoria c. 2 - vsetko, co sa cez den robi, sa odvija od toho, kedy dcerka vstane. Raz vstane o siestej, raz o pol osmej. A to chodi spat vzdy okolo osmej (plus - minus 15 - 20 minut). A mozem sa aj na hlavu postavit, ked vstane o siestej, tak ide spat cez den skor, ako ked vstane o pol osmej alebo pol deviatej. Ved ju nebudem trapit, no nie? Jej "rezim" je to, ze jednotlive cinnosti (jedenie, spanie, volny cas a pod.) sa jej sice opakuju rovnako po sebe, ale v roznych hodinach v zavislosti od toho, kedy vstane. Vie, ze ked sa naranajkuje, bude sa hrat, po desiatej sa zase chvilu zahra a pojde spat, potom bude obed, potom vonku, hrat, olovrant, hrat, vecera, kupanie, mlieko, spanie 😉 Teda priblizne, jasne, ze podla potreby obmena, ale priblizne takto za sebou to chodi a to jej staci 😉
A tiez papa v noci 1x alebo 2x mlieko (toto jej ostalo od narodenia, cez den ako babatko papala aj kazde 2 hodiny, dakedy aj castejsie, a v noci sa budila 1x, prip. 2x). Kasu nezje, ani ked sa na hlavu postavim, jedak je slaby, tak co sa - obesim? 😀 Proste je aj v noci, je to v tomto veku normalne, nielen podla mna, ale aj podla WHO (dojcenie na poziadanie doporucane do 2 rokov) 😀 A ona naozaj v noci je - nie je to len o potrebe prsnika. Niekto radi, dat viac jest cez den. A ked nechce? No nezblaznim sa. Ponukam, nenutim. A tiez s nami spava v posteli (zaspava sama v postielke, ale po prvom prebudeni prekladam k nam - moja pohodlnost, nechce sa mi pri dalsom jedeni vstavat k postielke). Nevadi nam to, ani ona nema problem spat v postielke tam, kde nemozme byt spolu (ked sa cestuje napr.). A nocnik? Obcas sa podari, obcas nie. Netrap sa, chce to vsetko cas a obrovsku davku trpezlivosti. Je to tazke, ale je to tak. Naozaj je kazde babo ine 😉

ollski
9. jan 2012

uz len tolko...keby sme ostali len pri prvej dcerke, ktora bola na par malickosti ukazkove tabulkove dieta, tak rozdavam mudre rady kade chodim 🙂 , ako sa mi to perfektne podarilo zorganizovat, ako krasne spi, je, vozi v aute, v kociku, spolocenska, vysmiata....niektorym sa zdala hyperaktivna, ale len proste nesedela kam ju clovek polozil, no zdrave zive dieta 😀 😀 😀 😀....az pri synovi som si uvedomila, ze to nie ja som supermatka 😅 😅 😅 ona je taka, ma taku povahu...slo nam to jedna basen, prvy rok na materskej som si vazne uzila a asi aj preto, ze som mala kopu casu, sme hned cakali aj druhe, vtedy som si myslela, sak pohoda, prve mesiace prespi...povozim oboch v kociku, ale hups...narodila sa druha jedinecna osobnost...ziadny kocik, ziadna autosedacka, ziaden rezim, ziadne navstevy, ak tak s total revom...a to som sa fakt snazila 😉 asi preto, aby som nebola, az tak moc namyslena a nemyslela si, ze mat deti je brnkacka, tak mame druheho uplne opacnej povahy...oboch lubim rovnako, len az teraz viem, ze veci ktore nam isli takmer same, uplne lahucko pri prvej, ma stali pri synovi kolkokrat aj kopu slz, kedy som bola bezmocna, unavena, nervozna....
akurat ideme spat...ulozila som ich popriala dobru noc...zeby zaspali sami??? ani nahodou, spia v manzelskej posteli so mnu, alebo ked je manzel doma tak s nim....nevadi...snazim sa uzivat si to...i ked je to castotazke...