icon

Som zúfalá z takmer dvojročného syna

anjika42
25. júl 2017

Malý bude mať v oktorbri dva roky. A už som z neho zúfalá . vposlednej dobe má modu, že z ničoho nič začne škriekať ako opica, dosť pri to zalieha v ušiach - vonku je ticho, ale akonáhle prídeme domov, to začne, najhoršie je, že začne vtedy, ked som ticho...ke´d sa rozčulim, len sa na mna usmeje a pokračueje, keď ho prosím, aby prestal detto, nepomáha ani ignoráciA A JA NEVIEM, KEDY HO TO PREJDE, som veľmi zúfalá z toho, ved nech sa vykričí vomnnku, tak sa to rozplynie a musí doma, kde mi ešte aj niekolko minút zvoní v ušiach? Ja neviem, či to pochoptil od iných detí na ihrisku, ale niekdx fakt je to na nevydržanie...a to nie je krik kvôli tomu, že sa napríklad udrel, ale fakt on sa s úsmevom na mna pozerá a keď soptím, etš viac sa usmeje a ešte hlasnejšie a naozaj som skúšala aj nereagovať a nepomáha
dodatok - led sa udrie, hladkám ho, ľutujem, vyúprávam mu, no on keď kričí len tak zo srqndy, tak mna neľutueje nikto - snád nie som sama, kto takéto dobré dieťatko

yanni
26. júl 2017

@anjika42 nasa vo veku tvojho maleho tiez uz dostala po zadku. Ale ju to zastipalo. Vtedy uz nemala plienky. A bola fakt ze prekvapena. Tie ociska co vypulila, no mala si ju vidiet.
Daj dole plienku, nech ho trosku ustipne.

lauricka
26. júl 2017

@keram3053 tebe keby sef v praci strelil za to, ze sa mu nieco nepaci, co si urobil, ved normalka :D. Co ucis deti tym, ze im strelis? Nic dobre to nie je. Riesenie konfliktu na medailu, fakt. A este ponizenie a zosmiesnenie a bolest.

lauricka
26. júl 2017

@yanni sa nedivim, ze vypulila oci pri takom debilnom rieseni situacie, take primitivne chovanie asi necakala

yanni
26. júl 2017

@adriannasvk hihi no nasa najmladsia sice nevrieska (vrieskal najstarsi, to uz je takmer zabudnute, ma 11) ale obcas dobre trucuje ale tak s nemocnicou atd. by sme neobchodili. Ona ani nevie co to je. Zato ale vie, co je beziaci pas, co sa tam robi, ako sa cisti bike atd.
Ja som jej minule pohrozila, ze ked bude drza, ze jej bike (rozumej puky odrazadlo), jej svätu vec, zanesiem malemu susedovi. No bola ako 5 penazi. Zial druhy krat to uz nefungovalo.
Nastasti nerobi neplechu casto. Ale ked si spomeniem na najstarsieho (a trvalo to do ca. jeho 8 rokov), tak mi sediveju vlasy este aj teraz uz len pri spomienke na to. Brrrr
Tam nepomahalo nic len ignoracia a poslanie do svojej izby a tam zuril.

lauricka
26. júl 2017

@piskota1991 presne, deti maju vselijake obdobia, ked sa na nieco namotaju, tiez si myslim, ze to proste zasa odozneje

piskota1991
26. júl 2017

@lauricka su aj horsie problemy, ako to, že dieťa vrieska 🙂

yanni
26. júl 2017

@lauricka no neviem co je debilne ale akcia-reakcia. Viac si nedovolila.
Tak isto najstarsi. Zuris, vrieskas?. OK. Ale tam su dvere. Ok, tresol s nimi. OK, este raz, tam su dvere. Tresol zase. Vtedy uz to nevydrzal ani muz, co je fakt kludas, chalanisko dostalo taku spakruky (ale to uz mal 8 rokov) a odvtedy ako slahnutim carovneho prutika mame super dieta. Ziadna zurivost, ziadne treiskanie dveri, ziadne agresivne stavy. A bol riadne prekvapeny. ROky to neslo podobrotky, skusal co sa da, ja som ignorovala, bola dobra, snazila sa ovladat,nepomahalo, muz ignoroval nepomahalo, ale raz muz uz toto nevydrzal a zase akcia-reakcia.
Teraz je uz pubertiak a ziadne problemy s nim nie su. Az ani tretieho "nesikanuje", co tiez nebola zabava a ignoracia neprichadzala do uvahy. <d toho incidentu pred pra rokmi, boli este male naznaky ale tak po ca. 2. mesiacoch aj tie "naznaky" prestali.
Ked budes mat doma tkeho chalana a este dalsie tri deti, ktore sa ho snazili napodobnit, tak potom nieco hovor.
Uz mame klud, ale vtedy by si po par hodinach zdupkala ani smrad by po tebe neosta.

victory7897
26. júl 2017

@adriannasvk tak moj maly bude mať tak isto v oktobri 2roky a neviem si predstaviť samu seba ako mu vysvetľujem že teraz musim navariť tak sa hraj sam,lebo nebudeš mať čo jest 🙂 strašne smiešne,nemyslim si že to ešte chape a po dalsie všetko robim keď spí...neviem si ani predstaviť že mu dam po zadku a dam ho do kúta..Veď preboha určite neskrieka od rana do večera..trošku magnezia pod jazyk a napocitat do 10..potom zaliat kavu a nechať dieťa žiť 🙂

rajna
26. júl 2017

Moja to urobila iba raz. Videla u deti. Vzala som ju bez slova za ruku. Doviedla do izby a tam som jej povedala ked sa ukludnis prid ku mne. Zavrela dom dvere. Po minute prisla ku mne mamka prepac.

gubiko
26. júl 2017

ja by som mu dala najavo, že mi také správanie vadí. väčšinou to synovi (2r) poviem, doslova toto a toto mi vadí, že mi robíš, lebo ma to bolí. niekedy, najmä keď je unavený, tak to nerešpektuje. vtedy mi zaberá len to, že mu s tým pomôžem, lebo sám si s tým nevie rady. takže mu vymyslím iný zaujímavejší program (zahráme sa s autíčkami, porozprávame si, čo sme zažili cez deň, kde sme boli a tak podobne).
raz to isto skončí, neboj, ale sú určite ešte veci, ktoré môžeš skúsiť. ale aj iné ako je bitka (niektoré komentáre wtf?).
držím palce 🙂

lenka_samorin
26. júl 2017

náš 5 ročný syn odkedy začal chodiť pred 3 rokmi do škôlky, tiež niekedy doma škrieka ako opica. Nepomáha na neho ani krik, ani po zadku, ani ignorácia, ale nedávno som na neho vymyslela fintu. Keď začne škriekať, dobehnem k nemu a so slovami "ja ťa ušťuchám" ho začnem štekliť a v tom sa začne smiať, ja si tak uvoľním nervy a tiež sa začnem smiať a je po škriekaní. A tak sa mu to páči, že niekedy sám bez škriekania príde a povie "mamíí, ušťuchaj ma". Asi sa mu páči tá sranda, čo potom okolo máme.

anjika42
autor
26. júl 2017

Tak hladný ostať nemôže, lebo to by zase kričal od hladu.... A to, že pôjdem do nemocnice, tomu ešte nerozumie, okrem toho som od konca decembra bola 5x v nemocnici a prežil to v pohode. Nabudúce, keď bude kričať v mojej prítomnosti, sa vezmem a pôjdem dakam na kávu - samozrejme, ked bude doma aj manžel, tomu to neprekáža...mimochodom, pred malým nemôže človek to slovo KRIČAŤ povedať, lebo hneď začne

keram3053
27. júl 2017

@lauricka
capnutie na zadok, a nie strelenie,
a vo veku 3 rokov dieta nie vzdy prijme logicke argumenty ale len zistuje co si moze dovolit a co nie,a to je troska rozdiel to o com tocis ty....navyse take capnutie vobec neboli. Ja nemusim riesit spravanie mojich deti v skole ako vela rodicov spoluziakov deti ktore zjavne vychovu nezvladaju. Stav spravania deti sa zhorsuje, to je stav sposobu vychovy aky sa prezentuje v sucasnej dobe, a vysledky sa dostavuju a bude to horsie.

emilia25
27. júl 2017

Nasa mala sa naucila capat velka sranda.tak dostala po rucke nonono bo au chvilu kukala ako puk a po chvili capala dalej.tak znova a znova ten isty scenar tak takato cesta asi nie je spravna.asi zacnem vzdy plakat aby vedela.a jeduje sa presne ako starsi brat dokonca aj rukami tak robi.aspon ze noci mi v klude spi.ked mi jeden z chalanov sa vzdy hodil na zem a vrieskal doma lahla vedla neho a vrieskala som s nim.po chvili prestal a kukal na mna toto super zaberalo.

kvetinka75
27. júl 2017

@anjika42 tak pootm už len vytrieskať po zadku, nech vie odkiaľ pokiaľ.

yanni
27. júl 2017

@kvetinka75 to sa nemoze. Citaj hore. Poslu na nu socialku😉
A potom sa cudujeme, ze ake su dnesne deti. Skacu dospelym po hlavach.

Ina vec, dvojrocne dieta je "pojem". Inak chape cerstvo dvojrocne, inak v 2,5 a inak dvojrocne tesne pred tretimi narodeninami.
Cerstve dvojrocne deti chapu, amozrejme ako ktore, menej abstraktne veci. Skor konkretne priklady, akcie. Cize, ekd vidim, ze dieta vysvetlenie nechape, popripade mam pocit, ze to nepomohlo, musim ist na to prikladom.

kvetinka75
27. júl 2017

@yanni no veď toto, vidím aké sú terajšie deti pri takej výchove, len dohovárať , dohovárať a čo z toho? Robia si čo chcú. Skáču rodičom po hlavách. Netvrdím že deti treba biť, ale výchovná ešte nikomu neuškodila. Len každý je teraz tak citlivý na to svoje dieťa, len ho neudrieť, len mu vo všetkom vyhovieť a potom už nevedia čo od dobroty. Vyrastajú z nich rozmaznaní egoisti. A 2-ročné dieťa už musí vedieť pochopiť keď sa mu niečo jednoduché povie, či to má robiť alebo nie.

alby2014
27. júl 2017

to, co je za vetu, ze musim varit, pratat? No musis a tak to rob, ved ty si matka. Zacne skriekat? Bavi, h ako reagujes, zet ato vytaca, chce pozornost aj negativnu. Cupni si pozri do oci a povedz, ze viemze chces to a to, ale ja musim varit, ked dovarim zahrame sa. POsad ho nalinku daj do ruky jablko, priborovy nozik, nech kraja a podobne. Kokos. Sme dospely ludia, nebude ta tocit dieta a ide to aj bez bitky. A ano, aj dvorocny tomu rozumie, teda moj urcite a to ma 2 o mesiac.

kvetinka75
27. júl 2017

@alby2014 presne tak, kedysi toto deti nerobili, teraz akoby sa s nimi vrece roztrhlo.
Ja mám teraz doma pubertiačku, ale vždy vedela čo mi môže dovoliť a čo je už cez. Aj teraz som jej povedala, to že máš toľko a toľko rokov , ešte neznamená že sa môžeš ku mne chovať ako sa niektoré deti chovajú k rodičom - byť arogantný, odvrávať - to samozrejme je, ale v rámci normy. Vždy si bola vedomá hraníc a to ma ešte všetci naokolo (hlavne jej niektoré kamarátky) považujú za veľmi benevolentnú, lebo jej v podstate všetko dovolím a všade ju pustím. Ale to bude asi o tom, že sa nefláka, nepije, nefajčí, nemá potrebu sa flákať , vystrájať a chce normálne veci a nevymýšla kraviny. Keby sa chovala ináč tak aj ja. Keď má doma splnené povinnosti tak nech sa zabáva a oddychuje.

yanni
27. júl 2017

@alby2014
@kvetinka75
Ono baby, to ze dieta "nerozumie", ze mama musis aj nieco porobit a nie len sediet pri decku, to je vychova rodicov. Ja som tento problem nemala. Nikdy som nic nerobila, ked deti spali. Na obed som si uvarila kavu a vecer citala alebo kecala s muzom alebo na striedacku s muzom isla sportovat.
Vzdy som robila a robim aj pri ansej dvojrocnej, ked nespi. "pomaha", ked varim a nieo chce, tak velmi dobre rozumie, ze teraz nie, o chvilu, lebo varim a je to horuce.
Ano, mali sme problem s najstarsim, ale tam bol aj iny problem.

alby2014
27. júl 2017

@yanni ako za radu, rob vtedy, ked dieta spi by som strielala. Vsetko sa musi robit s dietatom, lebo sa zodres, ja teraz varim, starsi dvojrocny sa hra s naradim, dvomesacny pdo rhazdou, na notase mi die diskusia a obcas kuknem MK. Ked deti spia ma zena oddychovat a bodka. Cielom materstva nie je zodrat sa do umoru.

adriannasvk
27. júl 2017

@yanni no moj starsi vie co je nemocnica,nakolko som bola v porodnici s mladsim ked mal cca 1,5 roka a chodili tam denne dva tyzdne za mnou😀takze u nas zabralo...ale vravim kazde dietatko je ine,kazde ma nieco to svoje cim sa mu da pohrozit,len treba vydrzat🙂
Minule siel manzel sam so starsim vonku a nechcel ist domov,mi volal,ze pod si ho zobrat,hadze sa tu o zem place😅som mu zlozila,ze je to aj tvoje dieta,uzi si to😀a potom sa pristavila cudzia pani,ze pod ja si ta zoberiem ked si zly tak sa zlakol,ze sa od manzela uz ani nepohol😎

adriannasvk
27. júl 2017

@victory7897 moj bude mat v oktrobri tri,takze je uz vacsi,ale to som uviedla ako priklad,moj starsi to uz chape,ze musim uvarit,oprat a podobne,ked sa da aj pomoze. Mladsi ma 1,5 roka a jasne,ze este tomu nerozumie,ale trpezlivo opakujem,ze teraz varim,zoberiem ho na ruky ukazem mu ze aha horuce,musis pockat,alebo mu pociem,ze dones mi ukazat hracku,knizku a jednym okom ho sledujem a kazem mu aby mi ukazal dvere,koleso a pod. Ja som uviedla len priklady s poznamkou,ze co u nas zabralo a je samozrejme,ze to treba prisposobit kazdemu dietatku,nakolko na kazde ine plati a treba zohladnit aj vek.😉 svoje deti som nikdy neposlala do kuta. Ale robit vsetko ked dieta spi je podla mna chyba,dieta by malo chapat,ze rodic nie je jeho otrok a nie je stred vesmiru,treba ho naucit aj samostatnosti,aby samo rozvijalo svoju fantaziu pri hrani,nie sa mu stale venovat,ja by som asi padla na hubu keby si neoddychnem aspon trosku kym deti spia...

victory7897
27. júl 2017

@adriannasvk tak moj prespi aj 3hodiny na obed tak to stiham robit vsetko niekedy aj oddych..kazdy sme nastavený inak,aj každé dieťa..niekto ma manžela čo pomaha,ine sme nato same,niekto ma deti viac ,tak to musi riešiť inak..každá domácnosť je ina,takže myslim si že tento prispevok autorkin myslim je bez výsledku a o ničom 🙂

adriannasvk
27. júl 2017

@victory7897 samozrejme,kazda domacnost je ina,niekde ziju s detmi aj so starymi rodicmi,niekde su zeny same na deti atd...niektore deti nespia alebo len malo. No autorka chcela radu,len tazko sa radi ked kazda domacnost a kazde dietatko je ine. Dostala akurat tak rozne priklady ako to ktora mamicka ako riesila a s cca ak velkym dietatkom. Mozno ju nieco inspirovalo,ze to vyskusa alebo aspon povzbudilo,ze nie je jedina,ktorej dieta si vie postavit hlavu😉

anjika42
autor
27. júl 2017

Ja napríklad utieram prach a žehlím popri ňom a nikdy neostane sám v izbe, vždy za mnou príde, aj mu nemecky hovorím, že napríklad - To je kriňa, to sú zelené nohavice, atď...ale doslova neznášam, keď v kuchyni varím a on si zoberie podstavec a ide mi "pomáhať", lebo vtedy na drese mám aj nože, aj horúce hrnce a stačí polsekunda, aby niečo chmatol a aj keď ho dám odo mňa ďalej, znova príde...iba niečo na mls ma zachráni,l keď mu dám

adriannasvk
27. júl 2017

@anjika42 je to nebezpecne varit s detmi pomocnikmi🙂ja toho mladsieho zoberiem na ruky ukazem mu co kde je a co robim,lebo jeho to ohromne zaujima a laka😅, starsiemu je to jedno,vie,ze varim,viac vediet nechce😀 a vtedy naozaj staci sekunda....a ked uz tiez nechce dat pokoj,tak ma zachranuju nejake piskoty,chrumky a podobne😅
Teraz ma napadlo,ze syn starsi toto pistanie pochytil na dvore nedavno a tiez ked som ho upozornila sa mi smial do oci a krical este viac,vtedy u neho zabralo,ked som mu povedala,ze nesmie tak kricat lebo zobudi malu babu😅hned prestal,ma velmi rad male deti,ked vidi kocik hned mi hovori,ze maminka babika spinka🙂mozno preto hned stichol,lebo ma mensieho surodenca a vtedy som mu opakovala,ze nesmie tak kricat,ze baba spi🙂 tazko to je s detmi nasimi,male su,rozkosne,vecne zvedave,vsetko chcu vidiet a vyskusat😉 a skusala si ho uplatit,ze ked nebude kricat dostane napr nieco mnamky alebo tak?🙂

14hviezdicka12
27. júl 2017

@anjika42 vyzaduje si pozornost .. citi z teba napätie .. veď je ešte maličky .. také deti vyštia a bud rada ze ti to nerobi vonku skus ho nejako zaujať nejakou hravkou videom hudbou mozno to pomoze ale ver ze toto ti nikto nevyriesi 🙂 bud v klude pevne verim ze mas tho dost a ze si nervozna ale ukludni sa vydychaj sa a uvidis mozno drobec prestane 🙂 vela stastia

anjika42
autor
27. júl 2017

@14hviezdicka12 deti výskajú, vyštia je niečo iné 🙂 ...Ale vonku z toho aspoň nebolia uši

14hviezdicka12
27. júl 2017

@anjika42 tak mozno u teba to je nieco ine ale u nas to pouzivame pre jeden pripad 🙂