icon

Susedia nám búchajú

anjika42
15. okt 2017

Máme dvojročné chlapča a napriek tomu, že s ním chodievame von - doobeda asi hodinu a pol, poobede detto, niekdy aj dlhšie a tam behá, tak behá ešte aj doma večer. A dolní susedia nám búchajú aj keď behá o ôsmej večer. Máme parkety, už sme aj do kuchyne kúpili koberec, dávame mu namiesto papučiek špeciálne ponožky, no aj tak nám búchajú. To ho mám priviazať? On behá hlavne v tie večery, keď v ten deň nekakal. Ja chápem, že možno vstávajú veľmi skoro a chcú mať o ôsmej večer pokoj. Ale čo ja mám robiť? Na jeseň o ôsmej večer ho von nevezmem, aby sa vybehal, keď je už tma.

mala_katie
17. okt 2017

@nikaeli si šťastná mama, že máš také dieťa.. áno.. režim nastavuje matka, to máš pravdu.. a nastavuje si ho, tak aby čo najviac vyhovoval jej.. do tohto sa netreba navážať, každé dieťa je iné.. ja som sa snažila synovi nastaviť režim na siedmu.. ale teda, v noci sa budil aj 8x, a následne vstal o 4.30 vyspatý.. to som ja nedávala a veru ten pokoj večer mi nepomohol, aby som bola oddýchnutá.. posunula som mu ho na deviatu večer a vstáva o 6.30 a teda myslím si, že aj pre mňa a aj pre susedov je to prijateľnejšie.. lebo moje dieťa je moc hlučné veru.. keď sa teší, počuť ho aj na ôsme,keď sa hnevá tiez.. a aj pri tých najtichsich hrách prejavuje emócie.. a teda ver mi, že o piatej ráno sa to dokáže ozývať po sídlisku.. detto s tým behaním.. cez deň sme cca 9 hodín vonku! Nech sa vyjasi, vybehá.. a aj tak často ma ešte potrebu lietať po byte ako naspeedovana veverička.. a to je hore od pol jednej poobede.. obedny spánok trva cca hodinku.. áno, dám ho do postieľky, čítame rozprávky, aj tak mi stokrát zdrhne a lieta po byte, aj keď je zhasnute.. jediné, čo zatiaľ pomohlo, že sme sa začali každý deň stretávať s dievčatkom, ktoré je presne rovnaké- spolu vonku jacia, naháňajú sa úplne naplno.. vtedy už príde kľudný, normálne sa mi o pol deviatej pýta spať, ale kým sme našli dieťa s ktorým toto dokáže, to trvalo.. a to je medzi deťmi od 4 mesiacov.. ale je pravda, že autorka to tu ma popletené, mantinely sa ani nesnaží nastaviť.. po byte sú hádžeme maximálne balóny, a lopty iba kotulame, akurát to odrážalo, ehm.. s tým sa mi zas veľa nepodarilo zatiaľ..ďalšia vec, že jej keď niečo vadilo, išla klopať ku susedom.. teda, mne keď vadilo, nechala som voľný priebeh.. každý mesiac mali rodinnú seansu, nahlas spievali pripiti, že som nemohla spať.. takisto im televízor ide nahlas, že ho počujem aj ja.. ale teda neriešim to.. takisto oni majú strpenie pre môjho syna..

mia18112
17. okt 2017

@babulkomale Kto to nezažil na vlastnej koži nepochopí to zúfalstvo rodičov, ktorí majú takéto problémy. My sme si tým prešli. Sme vyskúšali VŠETKO, cez režimové opatrenia, veľa pohybu, nespávanie cez deň, homeopatika, špeciálne uvoľnovacie cvičenia, behali sme na neurologiu ako na klavír, dokonca som vlastne dieťa napchávala liekmi pol roka od neurológa, v dobrej viere, že sa naučí zaspávať normálne a bude spať normálne. Keď som nastupila do práce po MD, plakávala som zo zúfalstva od vyčerpania, robím v banke, musím sa sústrediť na peniaze a prevody (vcelku dost zodpovednost si myslim)..... a nas malý začal spávať ,, normálne,, až teraz. Plakávala som zo zúfalstva, že prečo ja mám takéto dieťa, ale vieš čo Ti poviem ? Som rada, že inak mám zdravé dieťa. Už sa nejdem nikdy rúhať a ospravedlňovať pred kýmkoľvek. Mám také dieťa, aké sa mi narodilo. To len na margo všetkých mudrých maminiek, ktoré tvrdia, že dieŤA ,, musi,, spat o 20 hod., inak samozrejme zlyhali rodicia podľa nich.....

nikaeli
17. okt 2017

@nika898 a kedze si tehulka, snazila by som sa o to viac, aby mal ten starsi rezim, lebo ked sa narodi drobec, tak sa zblaznis.....
A nemyslim to vobec v zlom, hanlivo ci urazlivo, ale uz vies, kolko pozornosti si vyzaduje babatko a mozno Ti drobatko zaspi o siedmej a Ty budes unavena na odpadnutie, ale starsi bude este dve hodiny behat.. Komu potom zabuchas na stenu, aby prestal?

babulkomale
17. okt 2017

@nikaeli
ja suhlasim s tebou. Ale poznam osobne autistov aj Aspergerov a viem ze oni ten rezim priam vyzaduju, vacsinou radi dodrzia pravidla pretoze sa citia bezpecni a v nejakom ramci.
Zdrave deti su v tomto trosku ine.
Pamatam si ako nas mama v detstve napominala v panelaku, aby sme nedupali a neskakali, vacsinou sme boli cele dni vonku, ale za dlhych zimnych vecerov sa nejaka schovka obcas zahrala.
O x rokov neskor, ked neter zacala chodit - nedupala iba chodila- dolna suseda spomenula, ze pocut KROKY 😯 skoro som odpadla, ale milo som jej povedala ze holt, je to panelak, takze ano, pocut ich urcite, rovnako ako hadky, TV, cikanie atd...dokonca oni fajcili uplne vsade, takze dym siel cez okna, jadro, doma mali sivozlte steny 🤐 proste grc a jej vadili kroky 10- mesacneho.
Ked prideme k babke do bytu, syn ma zakazane dupat ci skakat, ale kym bol mensi, za par minut zabudol co sme mu hovorili. Dieta proste nechodi z nohy na nohu ako starsi clovek. A moja teta je daaaavno dospela a stale napada na paty a dupe ako slon 🙂
V
Ako to tu tak citam, som stastna ze sme kupili dom. Su to sice nekonecne investicie, ale stoji to za to.

nikaeli
17. okt 2017

A mozno moje dieta zaspalo o siedmej vecer preto, lebo vdaka susedom nespalo cely den.. A nie je to o rezime, ci mojej dokonalosti, ale o tom, ze uz bolo take unavene..

dai
17. okt 2017

@mia18112 jemine... tu predsa nikto nikde nenapisal ze ma dieta spat o 8mej... ja som tu uz pisala ze som prvy rok mojej malej bola totalne vycerpana - fyzicky aj psychicky... to ale nie je ospravedlnenie zlyhania vychovy... ja som tiez s malou bola u psychologa viackrat, to co nam poradila sme sa snazili aj realne uplatnovat a nie - nebolo to vobec jednoduche... osobne som presvedcena ze prave tieto narocne deti potrebuju omnoho vacsiu doslednost a mantinely ako tie deti jednoduche - tie tie mantinely nejak prirodzene vnimaju...
ked takemuto narocnemu zacnes ustupovat tak je to podla mna cesta do pekla... tu sa pise ze dieta ma mat kludovy rezim po 8mej, nie ze ma spat - moje deti tiez nespia po 8mej - su ale v svojej izbe , ak su hlucni som tam s nimi a dajme tomu ze sa aj hrame - ale v posteli kde to netrieska a potichu...v pritmi podla moznosti...

ono podla mna naozaj staci ked ma clovek urcitu mieru empatie v sebe, chape aj potreby druhych a taketo temy by tu vobec nemuseli byt - presne ako pise nikaeli - ja aktualne mam deti vo veku kedy musia rano vstavat a v skole sa sustredit - keby im nejake decko skace nad hlavami tak by som to urcite riesila... zachvilu sa nam narodi novorodeniatko a je mi jasne ako to narusi rezim - ale teda spravim vsetko co je v mojich silach aby to rezim narusilo len mne - urcite nie mojmu muzovi ktory nas bude zivit tie 3 roky - potrebujem aby on dokazal robit svoju pracu, kde sa musi sustredit a byt vyspaty, detto nie mojim detom , kde chcem aby tiez mali optimalne podmienky na vzdelavanie sa...

nikaeli
17. okt 2017

@babulkomale snad sa aj my raz dockame domceka 🙂 vcera som bola taka zufala, ze keby mi drahy povedal "bal, odchadzame", tak vyskocim z gauca aj s tym mojim bolavym zlcnikom a trpnucim bruskom a v sekunde zbalim cely byt..

Dievcata mam pocit, ze sa nerozumieme. Ja neriesim nocny plac, neriesim fakt, kedy davate deti spat, mna hneva, ze tu mnohe ocakavate od okolia toleranciu vasich hlucnych deti, pritom vas nezaujimaju ich pocity, potreby, zdravotny stav, mozno praca, kde musia byt v 100% pohode. Nehovorim o susede, ktorej vadia s prepacenim prdy, ci zablatene schody, hovorim o susede, ktoru ked poprosite, aby bola potichsie, lebo ste po operacii, vam namiesto " pardon, prepacte", povie "strc sa, nie je nocny klud".

nika898
17. okt 2017

@nikaeli ved ja sa snazim mu vytvorit rezim a ako som pisala jednej mamicke o 8 ide do postielky pol hodinu robi akrobaticke kusky a o pol 9 spinka. Kazdy den ho davam rovnako +/-15 min. Ci je to obedny alebo nocny spanok. Ja som len chcela poukazat nato ze nie kazde dieta vydrzi od 7 do 9 v postielke kym zaspi aby nerusilo susedov.

mia18112
17. okt 2017

@dai Ja naozaj všetko chápem, obe strany - naozaj, len som sa snažila napísať, že aj keď som v ničom nepoľavila, bola NAOZAJ dosledná , NAOZAJ som neustúpila ...... trvalo to do 7. rokov syna !!!!!!!!!!! Ženy zostarla som strašne za ten čas🙂
Muž vstáva do práce už roky o 5 hod. Mleli sme obaja z posledného...... nám keby niekto spomenul druhé dieťa vtedy - ubili by sme ho lopatou. 🙂 Ale už som sa proste s tým naučila žiť.

nika898
17. okt 2017

@dai nie nevytahujem ho. Uz ked ho tam raz dam tak uz je tam ale mam odskusane ze ked nezaspinka do 30-45 min tak zacne plakat a to je nasom pripade horsie ako keby si 10 min pobehal 😀

mia18112
17. okt 2017

@dai A neznamená to, že som zlyhala vo výchove si myslim ....

lenkaam_1
17. okt 2017

@mia18112 tema je o dietati ktore beha hore dole/ tj dupoce....

mia18112
17. okt 2017

@lenkaam_1 Ano, rešpektujem, preto sa už nejdem zapájať. Len sa tu rozoberali zo všetkých strán ROZNE suvislosti spojené s úvodným príspevkom ( život v paneláku, susedské vzťahy, režim detí, výchova - nevýchova), hodnoty, tolerancia. Nič v živote však nie je jednoduché ani čierno - biele. Písala som hlavne za seba, neútočím, neškriepim sa, neosočujem, nezavrhujem a neodsudzujem nikoho.

dai
17. okt 2017

@mia18112 🙂 nam psychologicka prave to druhe dieta poradila - ver mi ze viem o com pises - moja prvorodena je presne ako obrazok toho co popisujes - detto moje zufanie etc. ... akurat u mna teda bol rozdiel ze ja som si nejaku nedoslednost ci ustupky uz potom nemohla dovolit kedze sme robili obaja s muzom a sustredit sa v praci musim aj ja aj on☹ takze my sme od hrania sachu ( co mna nudilo asi rovnako ako dceru ale pomahalo nam to v zlepseni jej koncentracie ) po hranie na hudobny nastroj ( opat aktivita na zvysenie koncentracie a upokojenie ) presli roznymi stadiami nervoveho rutenia sa🙂 stale ale sme v tom boli len my - rodicia, niekedy to teda schytali este stary rodicia ktori nam sem tam pomahali... ale susedia o tomto vedeli minimalne😉
a teda ten syn nam dost tiez pomohol - jasne ze sa nam mohlo narodit druhe rovnake ako prve... ale narodil sa nam on🙂 dieta salamista, ktore ked sa mu chce spat ide spat, dieta co sa vie koncentrovat, vydrzi pri hre etc. - dcere toto vsetko nenormalne pomohlo - zrazu mala partaka ktory akoby jej ukazoval co ma robit, ako to robit bez rodicov etc. ...😉

jaruska6
17. okt 2017

@simca06022011 Ďakujem za podporu,stále to riešim tak dúfam že sa to podarí.

stanka2612
17. okt 2017

@maciatkolulu vdaka Bohu,ze aspon niekomu chodi dieta spat neskor ako o osmej,som si vydychla,ze len ja som zla matka,ked to tu citam 😊 moj tiez chodi spat az o 22:00,nech robim,co robim,skor nezaspi...a to s nim aj v posteli lezim,ma kludovy rezim,no nezaspi...ale zase byvame v dome,je to fakt vyhoda...

svetkaadamko
17. okt 2017

@anjika42 no ja neviem, pýtaš sa "A čo ja mám robiť?", diskusia na 11 strán, dievčatá ti kadečo radia, ale ty stále hľadáš, ako sa to nedá a prečo sa to nedá a proste nie si ochotná zmeniť prístup. Presne ako spomínali, treba riešiť problém, prečo ti v niektoré dni nekaká, resp. mu s tým nejako pomôcť.

cecilia68
17. okt 2017

@admet Práve preto má rešpektovať matku, lebo tá ho má usmerniť....jojojoj ....točíme sa dookola, preboha :(

rainee
17. okt 2017

Jasne že z toho dieťa vyrastie,preboha 2r dieťa je ešte malé,nerozumie že nemá behať kričať atď. Už väčšie dieťa je oveľa viac na rozume,dá si povedat a hlavne sú deti už v škole,škôlke,tak je celý deň kľud. 🙂

admet
17. okt 2017

@cecilia68 v casovom useku dieta zacne lozit po byte-matka usmerni svoje dvojrocne dieta /co ty nemusis zo susedneho bytu pocut,vsakze/ nebuchaj ako asocial do stropu alebo do radiatora.

tt247
17. okt 2017

Absolútny súhlas s @nikaeli
A teraz k tebe milá zakladateľka. Nečítala som úplne všetko, takže som mohla niečo prehliadnuť. Je rozdiel, či si tvoj malý pobehá hodinku alebo či behá celé dni, prípadne celý večer až pokým nezaspí. Ak je to prvý prípad, tak nerieš, ale ak je to ten druhý prípad, tak rieš, pretože aj obťažovanie nadmerných hlukom máme v zákonoch a nejedná sa len o nočný kľud. Tolerancia musí byť na oboch stranách, no nikto ti nebude tolerovať to, čo už je cez limit. Takže si zváž, či tvoje dieťa behá až príliš alebo len trochu, no podľa toho čo píšeš, je živý a behá dosť. Tu je namieste, aby si ho napomenula a zaviedla iné pravidlá. Pre vlastné zdravie aj dobro, aj pre zdravie a dobro susedy. A či je búchanie trápne alebo nie, je úplne bezpredmetné. Snáď vieš, čo ti tým chce suseda povedať a podľa mňa radšej zabúchať ako drzá konfrontácia pred dverami.

sticker
simca06022011
17. okt 2017

Inak to trieskanie do radiatorov je riadne trapne, nakolko to rusi aj dalsich susedov...

novana
17. okt 2017

@rainee, stále tá istá pesnička. 😀 Že dvojročné nevie? Už ročné dieťa vie, keď robí zle.

sticker
bobana297
17. okt 2017

@rainee ja si myslim, aj 2 rocne dieta rozumie ze nema skakat a behat a dupat. ja mam teda rocneho syna a staci, ze som na urcitych veciach zvysila hlas NONO a ukazala prstom a on sam uz vie,ze ked k niecomu pride co nemoze si sadne a kyva hlavou nie a ukazuje prstom a ide prec. takze rozumeju deti len im to treba ukazat

hettinka
17. okt 2017

každé dieťa je iné ... ja mam dve, prvému som mohla 300x povedať a aj tak robilo po svojom a ked som zakázala ráznejšie, to ešte len začal cirkus (polhodinové vrieskanie, búchanie si hlavy o stenu alebo o zem atď.). Druhému stačilo 1-2x povedať, zakázať a bol pokoj.
Po skúsenostiach so staršou som veľmi chápavá k okoliu, lebo ja som sa neraz hanbila ako pes, a proste nedalo sa niektoré veci stopnúť ... iba ak zobrať decko vrieskať niekam inam, fyzicky ho odniesť. A ešte tomu bola velmi živá, pamätám si, že nevedela normálne chodiť, v kuse behala, podskakovala, na niečo sa štverala a potom skákala dolu ...Našťastie sme bývali v dome, lebo ak by v paneláku, hádam aj sociálku by na nás zavolali, čo to dieťa toľko reve a búcha, pritom sme jej nič zlé nerobili, len bola strašný nervák a stále nás skúšala, čo to dalo. Prešlo ju to až v 6 rokoch (a dnes to je najsuper dcéra), ale dovtedy to bolo o nervy. Ani v školke si s nou neporadili, ked vrieskala, a to boli inak skúsené učiteľky.

hettinka
17. okt 2017

@anjika42 k susedom
ak sú starší, asi zabudli, čo je to mať deti
a ak mladí, ešte nevedia, čo to obnáša ...

anjika42
autor
17. okt 2017

ja som písala, že prebehne cez kuchynu do izby, potom ešte raz a už mu niečo dám, aby prestal, aj tak búchajú za tie dva razy, nebehá vkuse pol hodiny!!!!

anjika42
autor
17. okt 2017

a včera som mu radšej ten youtube pustila, aby nebehal s loptou, už sa trasiem od strachu, ked len chodí, aby nebúchali zdola

dorottka
17. okt 2017

@hettinka ved ano, ale to je uz uplne bezpredmetne. Starsi ludia nemaju tolko energie ani trpezlivosti ako mladi ludia, proste zial potrebuju viac pokoja, no a co, ze mozno mali aj oni dakedy deti - teraz je situacia ina. A mladsi - teraz cely zivot ma clovek tolerovat uplne vsetko, lebo raz mozno bude mat neskrotne dieta? Chapem samozrejme, co chces povedat, ale to je podobny argument ako ked niekto nevychadza so svokrou, ze pockaj az ty raz budes... 🙂 Ale bavime sa uz o extremoch, normalny hluk nikomu urcite nevadi 🙂

anjika42
autor
17. okt 2017

dík, keď liečba zaberie, budem možno svokra, ale malému sľubujem, že ked bude zlý, budem pre jeho ženu najhoršia svokra na svete 😀 mne skor ako jeho dupanie vadí, ked kvoli niečomu sa hádže o zem a vrieska aj niekolko minút, lebo vtedy si pripadám ako totálne neschopná - vidím, že to robia aj iné deti, ale proste ja som nastavená tak, že si myslím, že vyzerám nemožne