Svokra učí moje dieťa nesprávne slová
Prepáčte ak to sem nepatrí, chcem sa opýtať že či neviete čo je spisovne zimný chrbát alebo studený lebo partnerová mama hovorí mojej malej že je zimná to znamená ze ma zimné nožičky ručičky alebo chrbatik alebo namiesto autobus ju učí hovoriť apadus ako hovoril môj partner keď bol malý a mňa to vytáča len zatial som ticho. Co si o tom myslíte 🤔Ďakujem 🙂
Ja som namiesto smyklavka vravela šikalka 🤣🤣🤣 ... podpbne veci idu na nervy aj mne ... suseda taka bola ze tutu mutuli ... az som jej povedala ... ale teta Barborka nema 4 mesiace normalne sa jej prihovarajte ... na co bola odpoved ... s tebou jak s dospelou rozpravaju? ... vravim radsej tak ako sušlať 😀😀😀
@barbora221994 "neni", "rohlíky", "kľudná", "moc"- v zmysle veľa.....len tak som vytiahla nespisovné slová, čo si použila v týchto pár príspevkoch...."zimný" v zmysle studený sa používa v rôznych nárečiach, spisovné to nie je, ale každý pochopí. Podľa mňa má oravský dialekt bližšie k spisovnej slovenčine ako záhoráčtina....
@beton len doma sa takto normálne rozprávame a sme na to zvyknutí ale slovo zimný som teda u nikoho ešte nepočula..
Preto som ostala prekvapená keď takto začala hovoriť na malú ale chápem že zase oni na Orave takto hovoria a mohla by argumentovat že prečo mi vadí ich nárečie keď ja na malú tiež niekedy používam to naše. Však aj tak malá nie je tak často s nou tak to nebude mať na ňu taký vplyv
U nas sa to bezne hovori ze mas zimne ruky. Ak ti to vadi tak ju oprav.
@barbora221994 zimné je studené po poľsky . Orava je blízko PL, tak to je zrejme prevzaté z poľštiny. .
Mňa z používania slová zimný vo význame studený ide poraziť. A zimusna bunda mi ide oko vyraziť a spôsobuje migrénu. Otrasné výrazy. Konkuruje tomu snáď už len rupsak. Mojim deťom sa zdá spojenie zimné ruky úplne logické (a ja vysvetľujem až mi huba drevenie, že zimné môžu byť maximálne rukavice, ruky sú studené, oni mi prikyvnu a o dva dni majú zas zimné ruky) Nikto u nás tento zhovadeny tvar nepoužíva (nikto z mojej rodiny, muž a jeho časť vôbec po slovensky nevie), netuším, odkiaľ ho vzali a ako ho vykázať z našej domácnosti.....
@barbora221994 Keď ti raz dôjde zo škôlky a vypustí názov ženského pohlavného orgánu, už ťa vidím na psychiatrií 😂
@dahra doboška je keks (horalka)? Som bola z toho výrazu "zhrozená", lebo som čakala tortu a doniesli mi horalku 😂😂😂🤔🤔🤔
@barbora221994 vsak dietatko aspon bude mat v dospelosti sirsiu slovnu zasobu, mozno z neho bude basnik 🙂 v skolke/skole sa nauci spisovne a hlavne aby neskor vela citalo kniziek, tieto vyrazy budu neskor uz len spominka na babicku .. vsak ked jej par krat okolie nepochopi o com rozprava tak pouzije to "spravne" slovo
@bsp39 toho sa nebojím lebo jej otec to niekedy povie pred ňou a to ho ja upozorním aby tak nehovoril ale tak na to som pripravená🙂
@barbora221994 neplas sa. Pride do skoly a bude hovorit tak i tak. Spisovne v skole a medzi svojimi zas po svojom. Bude to v pohode.
@petruska19, doboska je druh koláča. Môže byť aj v tvare torty, ale je to len jeden druh a nie akákoľvek viacvrstvova torta. A už vôbec to nie je horalka.
Kebyze je svokra madarka a nemka a sa s tvojim dietatom bavi po nemecky alebo po madarsky to by si asi tak co robila?🤦♀️
@prasiatko30 no takú skúsenosť nemám tak ani nad tým nebudem uvažovať. Ale moja krstná mama má Rakušana a ich dcérka s mamou hovorí po slovensky a s otcom po nemecky a ovláda aj angličtinu. Tak to majú pekne podelené.
Ako je dost vidno ze svokru neznasas ale to ako rozprava tvoje dieta nebude zalezat od svokry. Vsak kto s nou travi viac casu ty a tvoj muz alebo tvoja svokra a ako spravne podotkla jedna baba ty rozpravas s dietatom po zahoracky a bojis sa aby sa dieta nenaucilo nespisovne slova🤦♀️
@prasiatko30 nepovedala by som ze neznášam, ja ju mám rada ale naozaj ma vytáča keď hovorila malej nie len tieto dve slová ale na detský stan povie ze klietka, na ručičky povie že má labky vydáva na ňu zvuky ako na škrečka🤦♀️ no z tohoto ma išlo poraziť možno že pre niekoho to je normálne no pre mňa nie...
Ale je pravda že s ňou nie je tak často. Najviac som ja a moja rodina s malou
@barbora221994 bohužiaľ mi to tiez vyznieva ako zaujatosť.. Mala pochopí, co je to správne slovo. Ber to tak, že si rozširuje slovnú zásobu. Som zo Záhoria, narodená v Bratislave aj roky tam žijúca. Ovládam zahoractinu aj spisovnu slovencinu, ďalšie dva cudzie svetové jazyky plynulo, žila som v zahraničí a medzi jazykmi nemám problém prepínať. Slová z iných dialektov sa mi páčia. Žiadna tragédia sa nekoná, som si istá, že keby sa tak k maličkej chovala Tvoja mamina, nevadí Ti to. Ja to mám tak, že keď mi dakto až tak veľmi nesedí, netolerujem u neho nič.. Ak zase niekoho iného milujem, veľa prehliadam. Ale je potrebné si to priznať a uvedomiť a dať tomu druhému šancu sa prejaviť.
Podľa mňa tie dve slová nie sú ten istý prípad.
Apadus je vyslovene nejaká skomolenina, slovo, ktoré bežne ľudia ani v nárečí nepoužívajú (ak som správne pochopila) a to by mi fakt vadilo. Nepáči sa mi keď niekto upevňuje v deťoch skomoleniny, ktoré si vymysleli. To by som asi povedala nech to proste svokra neopakuje. Poznám deti, ktoré sa nenaučili poriadne pomenovať niektoré predmety, ale namiesto toho rodičia volali tie predmety detskými vymyslenými slovami... pre cudzích ľudí a ďalšie deti to bolo nepochopiteľné, nezrozumiteľné a to už považujem za problém...
Zimné ruky (u nás sa to nepoužíva) sú asi bežným nárečím u vás v okolí, to by mi až tak neprekážalo. Stretne sa s tým určite viac krát a nemyslím si že poznať aj nárečové slovesné spojenia je na škodu... hlavne týmto slovám alebo slovným spojeniam u vás budú bežne rozumieť... tomu apdusu asi veľmi nie 🤷🏻♀️ Skúsila by som to svokre povedať, že si to proste nepraješ...
@vroni no veď práve to aj ja poznám. Preto som bola sklamaná z horalky. Ale niekde je doboška iba keks😂
@barbora221994 kasli na to. Ja ked som došla byvat na Záhorie inak som sa čudovala a aj sa čudujem ako sa tu vypravaaa. Niektoré slová su milé a používam ich. Drobček aj tak bude inak po zahoracky keď bude v škôlke a z českých rozpravok...
@petruska19, 😄, aj ja by som bola
@erickatt, pocheraje mi nevadia 😁. Ja som len selektívne alergická na niektoré zvraty.
@barbora221994 to ma teda prekvapuje, takže tvoje dieťa bude to, ktoré medzi prvými toto slovo do škôlky donesie 🙂 hlavne že ti vadí zimný, či studený. Skôr ti vadí svokra a nie jej jedno slovo.
@katrink8, to nemáme "my", to sa tak volá. 😄😄😄 Doboska je rez a nie torta (áno, existuje aj dobosova torta. Aj ju tak voláme). Mila ci Horalka sa tiež môžu označiť za rez, ale dobosku to z nich neurobí. Autu tiez nehovoríme dvojbicykel, lebo počtom kolies by to sedelo.
Inak sa mi regionálne a nárečové slová spravidla páčia. Aj ked trigovica mi stále znie ako mladšia sestra slivovice (aj keď viem, čo to slovo znamená). Ale nesprávne pomenúvanie veci mi vadi.
@barbora221994 pozeram ze mala ma rok, cize aj tak nerozumie co jej hovori, a zimny je slovo z vych.slovenska a vobec by som to neriesila pretoze ma rok, nerozumie tomu aj tak

@barbora221994 svokra použije jedno narecove slovo a ty ideš do vývrtky pričom ty sama s dieťaťom hovoríš po záhorácky? Trošku dvojitý meter nie? Buď dieťa učím pekne spisovne po slovensky, alebo sa s ním bavím v nárečí a potom je už fakt jedno, kto mu čo a v akom nárečí povie.
Moja stará mama je Češka, dodnes hovorí s prízvukom a vplieta tam české slová, ale nikdy som jej slovník neprebrala.
Ty ako matka máš na dieťa oveľa väčší vplyv a ak nechceš, aby hovoril ako sedlák, tak sa s ním rozprávaj pekne po slovensky, aby napr. nehovoril rohlík ako jeho mama.