icon

Úsmev bábätka: signál radosti alebo pocitu bezpečia?

modrykonik
19. dec 2025

Úsmev bábätka často vnímame ako radosť alebo „odmenu“. Vývinová psychológia a neuroveda však ukazujú niečo iné: úsmev je predovšetkým signál bezpečia. Mozog dieťaťa tým dáva najavo: „Tu som v pokoji. Tu je všetko v poriadku.“

Bábätká sa neusmievajú najviac na toho, kto je najhlasnejší alebo ich najviac zabáva. Najčastejšie sa usmievajú vtedy, keď je ich nervový systém regulovaný – keď cítia predvídateľný dotyk, známy hlas a pokojnú prítomnosť dospelého. Nie dokonalú. Nie nepretržitú. Ale spoľahlivú.

Pocit bezpečia sa v mozgu vytvára ešte skôr, než dieťa začne rozprávať. A práve tento raný pocit sa potom stáva základom toho, ako dieťa neskôr zvláda stres, vzťahy, autoritu aj návrat do pokoja po emočne náročných situáciách. Väzba sa teda nebuduje tým, že robíme „viac“, ale tým, že dokážeme byť pri dieťati prítomní a pokojní.

💬 Ako to máte vy? Všímate si, kedy sa vaše bábätko alebo malé dieťa najčastejšie usmieva? Čo mu podľa vás dáva pocit bezpečia? A čo vám naopak hovorili ostatní, že ho „rozmaznávate“?

Úsmev bábätka: signál radosti alebo pocitu bezpečia?
kiki68
19. dec 2025

Nasa sa drhne od smiechu pri jej bratovi, ten ju zabava ako Kazik tetky v Repete 😂😂😂 Ona sa normalne smeje, ked on napriklad tlieska s ma na rukach muku. Od 4 mes sa na nom takto bavi. Na nas sa smeje a tiez na uplne cudzich od cca 2 mes. Asi sa citi dobre, bezpecne. Ale ked je pri nej brat, tak to je pre nu uplne naj

tiika
19. dec 2025

@modrykonik keď je bábätko spokojne, ma uspokojené potreby, usmieva sa. Či to nejako súvisí s bezpečím mi nenapadlo.
Podľa mna existuje ale viacero druhov úsmevu. Moja mala už celkom skoro taký ten potmehutsky úsmev, keď zistila, že jej prejav niekoho rozosmial (ma to tak doteraz), a potom nadšený, radostný pri niečom novom, zaujímavom.