V akom veku by malo dieťa vedieť napočítať do 10?
Dobry deň.V akom veku by malo dieťatko zvladnut napocitať do 10??zaujima ma to pretože moja dcerka nema ani 2 roky a plynule napocita do konca aj na prštekoch do 10 .
Samotne pocitanie do desat (recitovanie cisel v rade) nesuvisi s matematickymi schopnostami, ale s pamatou a recou. Mensie dieta vobec nechape vyznam cisla, to je pren prilis abstraktne, pocitanie do desat chape ako recitovanie alebo riekanku. Treba spocitavat vzdy nieco konkretne, napriklad prsteky na ruke alebo auticka v rade. Starsi takmer patrocny syn teraz pochopil scitovanie na dvoch rukach, prisiel na to sam, ked som mu vysvetlovala, ze pojdeme na dovolenku za sedem tyzdnov - na jednej ruke mi ukazal 5, povedala som, ze to je malo, treba este dva pridat, tak na druhej ruke ukazal este dva a sam mi povedal ze pat a dva je sedem, az som zostala prekvapena 🙂. Odvtedy to uz zopakoval s cislom sest. Doteraz vedel cisla len zarecitovat do desat a vsetky ciselne uvahy sa tocili len okolo toho, kolko ma rokov on a jeho sestricka, kolko mali pred rokom a kolko budu mat v lete.
@glorinka1 a nie je to uz jedno?
Moj v tom veku poznal takmer vsetky pismena okrem tych s makcenom... Tak vedel..kedze ho to bavilo, bavili sme sa s pismenakmi a bolo mi ukradnute ci to ine deti vedia alebo nie. ( aj tak to bolo skoro na jeho vek, no a?) Nevedel zas ine veci. Naucil sa. Dcera sa neaujimala o cisla ani o pismena v tom veku.. Teraz ma 5 a slusne vie pocitat - maly v jej veku to mal na haku.. Teraz pocita i on.. A zaujima sa o spocitavanie..
Vzdy som.sa ich snazila ucit aj nove veci,co robime kazda,no i podporovat v tom,co ich bavilo a bavi..
deti sa ucia pocuvanim a napodobnovanim. Ked vidia dospeleho ze ukazuje na predmety (piskoty) a hovori raz, dva tri.....robia to iste. Keby si namiesto cislic hovorila pismena, nauci sa to tak. Ak to nebudes opakovat zabudne to ako kazdu inu riekanku. Moj dvojrocny pozna niektore pismena, ale citat nevie. Tieto deti memoruju vsetko aj ked vyznam este nechapu.
Ak smiem, prosim vysvetli mi tie vyhody z dlhodobeho hladiska
@belasy_motylik
@marcelatje No nie je to pravda, môj syn v 2 rokoch vedel spočítať akékoľvek predmety tak do 10 kusov a nezabudol to a ja som to s ním vôbec netrénovala ani som ho to neučila nijak. Vedel v tom veku k predmetom priradiť aj číslice, síce ako jediný zo škôlky, čo mi učiteľka referovala, takže určite to nebolo mechanické ako riekanka.
@janickacrazy deti su rozne, ale vo vseobecnosti dvojrocne dieta pocitaniu nerozumie. Inak tvoj syn sa rano zobudil a vedel to? Prepac, ale niekde to pocut musel. Deti sa ucia pozorovanim. Ak v rodine nie je bezne umyvat si ruky, nerobi to ani dieta. Ak sa rodicia bavia sofistikovane ten isty model prebera aj dieta.
@marcelatje Moj syn sa to naučil z pesničiek na YouTube, videl tam čísla a počítanie, ja som ho to naozaj vôbec neučila. Naučil sa tak aj iné veci a v školke mi riaditeľka doslovne vynadala, že prečo ho učím dopredu také veci a ja som v tom bola úplne nevinne.
@janickacrazy rozumiem. Dieta sa neuci vyhradne veci ktore ho uci rodic, ale vsetko co vnima naokolo a s cim pride do kontaktu, cize aj ten youtube. Sama pises ze tvoj syn bol jediny v skolke, asi ho to viac zaujalo, alebo je dobry v cislach neviem. Ak dieta o nieco prejavi zaujem treba ho nechat nech sa uci. Kazdy vynika v niecom inom. Stale si vsak myslim ze gro dvojrocnych deti cisla len opakuje, vie si spocitat auticka, lebo vidi ze tak sa to robi no pocitat v pravom slova zmysle nevedia a nerozumeju tomu.
@marcelatje No je to možné, že má na matiku nejaké bunky, lebo teraz má 6 rokov a vie sčítavať a odčítavať čísla aj s prechodom cez 10 bez toho, aby použil prsty. Vlastne ich nikdy nepoužíval ako pomocku pri počítaní, všetko hovorí z hlavy len tak. Tiež som ho to neučila, sám sa o to zaujíma, ja ho v tom veľmi nepodporujem, lebo nechcem, aby sa v škole nudil.
@janickacrazy no tak to nie je uplne normalne 😂 zjavne ma na cosla bunky 👍
Na cisla 😬
Moj stredny syn este minuly rok cisla riadne nevedel no dnes uz bude mat 7 za par dni tak si sam pre seba pocita cislice mi precita aj spocitavanie odpocitavanie mu ide.tak z matiky pripraveny do skoly je.minuly rok veru nebol vobec preto sme dali aj odklad.
@marcelatje , niektoré 2 ročné deti naozaj počítaniu rozumejú, nielen mechanické odratávanie (ako básničku). Aj moja Kajka cca 2 ročná, nielenže vedela napočítať do 20, ale aj tomu rozumela. Napr. na obrázku videla nejaký počet (čo ja viem zvieratiek) a keď som jej povedala, že nech spočíta, koľko ich je, tak ukazovala postupne prstom na ne a povedala správne číslo, že ich je napr. 19 🙂. Takisto chápala jednoduché sčítavanie a okolo 5 rokov aj násobenie. Vysvetľovala mI: mami, 2x5 je 10, lebo máme 2 ruky po 5 prstov 🙂. Ale ako som už spomínala, žiadna matematička z nej napokon nie je, mechanické počty jej išli dobre, akonáhle však matematika išla viac do logiky a analytiky (vo vyšších ročníkoch školy), už v tomto tak nevynikala a v 7 ročníku má z matiky dvojku 🙂.
@bodka70 ja ti to verim, ale musis uznat ze to nie je bezne
naopak staršia dcérka si ešte v 5 rokoch mýlila číslice s písmenami - "mami, to je "š" ako šestka?" a nechápala prechod cez 10, že ako môže 1a 0 dokopy dávať desať. Napriek tomu je výborná z matematiky, už ako prváčka napr. chápala sčítavanie 3-ciferných čísel pod sebou, rovnice a podobne 🙂.
@marcelatje , hej veď ja som sa ani nechcela tým chváliť, len poukázať na to, že akékoľvek znalosti v tak nízkom veku ešte nemusia znamenať, že dieťa bude v budúcnosti v tomto vynikať. Takže úvahy typu - jááj, dieťa vie toto či hento, tak bude z nej výborný matematik, športovec, tanečník, hudobník ... sú skôr úsmevné pre mňa. A opačne , to že dieťa niečo v určitom veku nevie, neznamená, že bude s tým mať problém.
Celkovo takéto chválenie sa a tak trošku pohŕdanie "slabšími" deťmi nenápadne schované za akože robenie si štatistiky nemám veľmi rada.
@bodka70 suhlasim s tebou.
Taktiez som si vsimla ze ak dieta v nejakej oblasti prevysuje rovesnikov, tak v inej zasa za nimi zaostava ale to mamicky vacsinou zamlcia.
@bodka70 Super si tie svoje deti opísala 🙂
Ja mám dvojičky, v 4-5 rokoch som si zaslepene myslela, že asi budú obaja nadpriemerne inteligentní a nadaní 😂, v tom veku fičali na šachu a sudoku...
Synček v 5 rokoch vedel spamäti spočítavať a odpočítavať 3-ciferné čísla, dokonca aj prechod cez 1000 mu nerobil problém... rozumej také tie jednoduché veci typu 997 + 5...
No a teraz je tretiak, reálne by tie príklady mal vedieť rátať teraz, čo sa toho dožadoval ako predškolák dychtivý po vedomostiach, a teraz len prevracia oči, aké je to ťažké... 😝 A niekedy vypotí takú volovinu, až mi vlasy stoja dupkom.
Naopak sklony k lajdáckosti sa stupňujú u oboch, to im ide fantasticky 😝
Jaj, a v 2 rokoch poznali všetky písmenká, asi 20 pesničiek, farby, začínali rátať aj po anglicky...
A teraz majú v žiackej veruže aj dvojky, a synček dokonca z prepisu trojku 🙄
A to vyzerali takí nadaní.... 😂
Čo už...
Aj tak majú celý život pred sebou (rovnako, ako Vaše a zakladateľkine dietky), ktovie, čo z nich nakoniec bude... 😉
Bez urazenia prosim, ale taketo otazky mi pridu skor ako chvalenie sa, co uz vsetko v ktorom veku vie..
Dieta by malo vediet napocitat do desat ak je v skole, ale nic sa nestane ak to vedia aj skor.. Tak ako cokolvek..
Kazde dieta je ine, kazde dieta bavi nieco ine a pokial svojim rodicom rozumie co od neho chcu, pokial sa bezne hra a neskace rodicom po hlave, je vsetko ok, ci uz vie nieco navyse alebo nie..
Mam tri deti, z toho prve dve uz su v predskolskom veku - syn vo veku dcery vedel uz pekne pocitat, poznal pismena a rad kreslil.. Dceru zase take veci netrapia, ked chce napocita do 7, teraz uplne odmieta kreslit a tvorit.. Ale napr. Rozmysla a rozprava ako 5r syn, pred svojimi rovesnikmi je po tejto stranke po predu.. Mozno o rok bude pozadu, ktovie.. Su to nedolezite veci, ktore len mozeme sledovat, ale neporovnavat s okolim..
Deti treba brat take ake su a bazirovat len na tom, aby boli slusne vychovane.. To je podla mna najdolezitejsie do buducna..
Jaj, a ešte k veci som chcela...ohľadom toho, kedy by MALO dieťa vedieť do koľko napočítať... (jasné, že sa chcela zakladateľka pochváliť, veď určite jej nikto nejde povedať, jasné, Tvoje 2-ročné dieťa by MALO vedieť napočítať do 10...) Malo by to vychádzať cca tak, že koľko rokov má dieťa, tak napočítať by malo vedieť do dvojnásobku veku... vzťahuje sa podľa mňa plus mínus na ten škôlkarsky vek... Čiže 3-ročné dieťa by malo vedieť napočítať cca do 6, 5-ročný predškolák do 10. Ale jasné, že sú deti, ktoré možno ani túto normu nedajú, a deti, ktoré ju vysoko prevyšujú.. ale ľudia sú rozdielni a nikto nezapadá na 100 percent do tabuliek, že? 😉
@tenerifka booze my mame ale zaostalu decree. Ta vedela v 18 mesiacoch naratat LEN do troch a aj to len v anglictine, slovencinu ma tak trosku na haku a v nemcine povie len "eins" a vo francustine do dvoch, lebo cche vzdy dva keksy. jeden je jej malo😂
Teraz mam 22 mesiacov a matika je jej dobra len na "vydieranie", ked chce viac oliv ako jej dam 😂 preorientovala sa na farby haha
A cely den mi natlaca kavu (uz robi zo mna zavislacku) a musim s nou chodit obzerat auta (ta by len soferovala grrrr) a jej bike (doslovne bajky) neda z ruky.
Booooze, mne sa zda, ze niektore dnesne maminky by chceli mat decka geniov. Neodporucam. Mame jedneho priemerneho, jedneho maleho vsetkovedel-vsetko videl, jedneho uplne normalneho, ktory je v skole (zatial) velmi dobry a to vedel pocitat az tesne pred 6timi narodeninami, no a copana je....hm uvidime. Skor typicka zenska, ktorej sa usta nezavru ako je den dlhy. Ona bude skor taky vodca svorky. Uz si aj chlapa ulovila. Jej first boyfriend😂
@glorinka1 nie neboj sa, nemas doma genia. Deti zacinaju (jedno trochu skor, jedno neskor) okolo druhych narodenin vela opakovat. Ked je na tom verbalne dobre, tak to opakovanie je intenzivnejsie. Na zaciatku je to naozaj len opakovanie, po case uz je to cielene a tym padom vedia priradit aj slovo k obrazku atd.

@marcelatje prečo by dieťa v tom veku nechápalo a nevedelo pracovať na jednoduchých matematických operáciach? Náš tiež počítal od 1,5 roka a počítal, nie memoroval čísla. Nik ho k tomu neviedol, jednoducho si spočítaval piškóty čo dostal, veci okolo seba... a nie je ani celkom pravda, že to pre dieťa nemá z dlhodobého hľadiska význam😉