icon

Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady

vevet
14. okt 2010

Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .

alyca
4. máj 2015

@vvia ahoj Via, keby to boli 1ky, tak by som kupila od Tv. znamej. A tie nohavicky maju aj tu tvrdenu vypln, pripadne mozes poslat foto do spravy? dakujem

sandrus_ka
14. júl 2015

@slnieckolu aku ste mali diagnozu?

slnieckolu
14. júl 2015

@sandrus_ka vrodena dysplazia bedrovych klbov

slnieckolu
14. júl 2015

@sandrus_ka teda...len 1bedroveho klbu,nie oboch

sandrus_ka
14. júl 2015

@slnieckolu to bolo ake oznacene 2b ci ako?

slnieckolu
15. júl 2015

@sandrus_ka to neviem, nam to oznacenie nevraveli ake mame,sono nam robili stale priamo v ambulancii a potom v nemocnici...ani v sprave sme to nemali

patkarebeka
17. júl 2015

ahoj , ak možem pripojim sa do diskusie , pretože tiež patrime medzi pacientou s touto klbikovou problematikou. vedela by mi niektora z vas povedat ( ak to zažili ,alebo o tom niečo vie) ako prebieha operacia bedroveho klbiku ,ak ani po dvoch sadrovaniach sa to nedostane do spravnej polohy.o čo vlastne ide pri tej operacii? malinka ma 3 tyždne a prvy den sadru( dva tyždne neuspešne pavlikove remienky) a diagnostikovanu displaziu klbikov IV..:(

matamisi
18. júl 2015

@patkarebeka ahoj moja mala 4tyzdne ked je to zistily,tak sme zostaly v nemocke na tyzden tam mala do hora vyvesene nohy a kazdy den jej roztahovaly viac a viav,po tyzdni ju uspaly a tam je klbiky dala na miesto kde maju byt a daly sadru ktoru mala 6tyzdnov potomjej ju vymenily za sportovu sadru na dalsich 6tyzdnov.potom sme este tri mesiace remene mali a tod vsetko ...ked mala 10mesiacov tak zacala sama bez pomoci chodit 😉 teraz ma skoro 5rokov a v behu ,skaksni je najlepsia,najrychlejsia z celej skolky 😵 ona mala obidva klbiky zle 😒 ale vsetko dobre dopadlo,ja som sice pol roka preplakala,lebo som si myslela,ze chodit nebude....

patkarebeka
18. júl 2015

@matamisi dakujem ,tato sprava potešila 🙂 ja pevne dufam , že tí doktori vedia čo robia a daju mi
paťku do proriadku a bude aj po stromoch vedieť loziť .ked budem mat bôl ,alebo budem v uzkych ,zas sem napišem , Dakujem

alyca
19. júl 2015

@matamisi my nosime len balenie nasiroko uz 5 mesiac a som z toho hotova. Ked vidim, cim si si presla Ty, mas moj obdiv. Som rada, ze sa klbiky dali do poriadku 🙂

patkarebeka
3. sep 2015

Tak ani po druhej sadre lavy klbik nie je v poriadku... Patka je bez sadry .balim ju nasiroko a v polroku nas caka operacia .no ked nam to doktor kreslil ako to vypada .koli predstave a ked urobil ciaru perom cez kost pod klbikom ...skoro som odpadla .vyraz odpilime bol brutalny ... dalej som uz nevnimala . Ideme na sk a tam si ju dame pozriet este raz a uvidime ci bude mat aj sk doktor rovnaky nazor.😔

patkarebeka
8. sep 2015

Hmmm .po konzultacii na slovensku doktor skonstatoval ze doterajsia liecba a nasledujuca operacia bola uplna zbytocna. Navrhol ine riesenia bez rezania kosti. Tak teraz premyslame ako to vsetko absolvovat na slovensku ....

priadka
8. sep 2015

@patkarebeka to je zvlastne, ze sa postupy liecby natolko lisia. A boli ste lieceni v ortopedickej nemocnici v Speisingu? Lebo my sme volili opacny postup - od slovenskych ortopedov sme utekali do Speisingu. Lenze islo o inu diagnozu - pes equinovarus congenitus.

patkarebeka
10. sep 2015

My sme sa liecili v Stolzalpe v Murau .a tam sme absolvovali 2x sadru a teraz jej chcu pod klbom odrezat kost a vlozit do klbiku... a na sk je riesenie taketo:nozicku natiahnut do spravnej polohy cize ku klbiku a az potom fixovat . Tie remence co nam dali v At po sadre tlacia klbik do nespravnej polohy co by mohlo este viac poskodit klbik. .. od sameho zaciatku v nich bola nekludna. Ak sa nam podari .liecime to na sk

vevet
autor
14. sep 2015

@patkarebeka ku komu na SK chodíte? Na Kramároch? Či inam?

patkarebeka
15. sep 2015

@vevet boli sme v BB v Rosveltovej nemocnici.

anita0303
18. sep 2015

Ahojte baby.Mi tiež máme problém s pravým bedrovým kĺbom. Moja malá má teraz 6 mesiacov. Pri prvej návšteve u ortopéda nám zistili že niečo nie je v poriadku.Poslali nás do KE kde doktorka konštatovala že máme problém s bedrovým kľbom ale že nie je to až také zle tak nám dala Tubingenovú ortézu. Po 2 týždňoch sme išli na kontrolu kde doktorka povedala že sa to zlepšilo a že ďalšia kontrola bude o 2 týždne a keď sa zase zlepší že nám dá dole ortézu. Teda po 2 týždňoch sme išli na kontrolu kde doktor konštatoval že je to veľmi zle až 4 -úplné vykĺbenie. Ostala som v šoku že ako to je možné a že musíme prísť ležať, tak sme prišli ležali sme tam 8 dní mala vyviazané nožičky do hora a raz jej to posunuli a potom zaspikovali. Zaspikovali raz potom spravili kontrolný rentgen a povedali že nedobre že musia ešte raz, tak teda spravili druhý krát. A vtedy doktor povedal že je všetko vporiadku je to na mieste a že zajtra môžme ísť domov.To sa všetko udialo jeden deň dvakrát ju uspávali bolo to hrozné. Na ďalší deň pred odchodom ďalší rentgen a prišla doktorka že nedobre musia dať dole sádru je to zbytočné nemá žiadny význam a že mali by sme tam ostať ešte týždeň a zase jej budú ťahať nožičky a zase zaspikujú. A nato som povedala že nie podpísala som papier a odišli sme. Neoľutovala som bolo tam hrozné ten prístup hotová katastrofa Po 1 dni po spike mala nožičku katastrofálnú neviem si predstaviť čo by bolo keby to mala 4 týždne nehovoriac o tom že ledva som ju vedela prebaliť medzi nohami mala vynechané len úplne malé miesto takže všetko tieklo pod sádru. Teraz to je celkom ináč viem jej dať plienku pod sádru. Potom sme vybavili BA tam je celkom iný prístup. Ležali sme tam 3 týždne mali sme tiež vyviazané nožičky ale každý 3 deň nám posúvali nožičky nižšie a nižšie až kým malá nespravila šnúru. Potom nás zaspikovali a zase kontrolný rentgen výsledok nie najlepší ale spika ostáva Teraz sme druhý krát v spike. najprv sme mali 4 týždne potom nás prespikovali a teraz ďalších 6 týždňov. V polovičke októbra nám dajú dole a dostaneme Lorach ortézu. Ale doktorka nás nepotešila je to na mieste len jadierko je veľmi ploché tak uvidíme. Dúfam že už všetko bude ok a konečne bude ako ostatné deti a že nemusíme postúpiť operáciu. Aké máte stým skúsenosti vy, poradte my prosím lebo som už zúfalá.

mentolka28
18. sep 2015

@anita0303 prepac neviem poradit, ale toto sa zle cita, nie este zaziva. Silno drzim palce aby uz bola mala v poriadku, chudatko male ☹ ako to zvlada? Uz si zvykla? Inak co som pocula tak v ziline su na klbiky naj odbornici, nechceli ste ist tam?

alyca
18. sep 2015

@anita0303 ahoj, malinke zlatko, hlavne nech už je to OK. Strašne Vám držím palce. Žiaľ neviem poradiť. Ale dievčatá na diskisiibchvalia Žilinu. Aj Tebe mamina veľa síl. Neboj bude to OK.

patkarebeka
19. sep 2015

Och.... aj nam idu vyviazat nozicky. Po dvoch sadrovaniach .. uplne zbytocnych sadrovaniach...😕ja len dufam ze robim pre nasu Patku vsetko aby sa klbiky dali do poriadku .

patkarebeka
19. sep 2015

@anita0303 je tazke to citat co prezivas . U nas je to podobne .ale verim ze natahivanie pomoze a klbiky sa daju do spravnej polohy ,aj bez rezania kosti . Drzim palce pri dalsej liecbe a prosim informuj ako postupujete . Posielam obiatie tvojmu dietatku a tebe vela trpezlivosti a sil.

patkarebeka
20. sep 2015

A ako vlastne budem kojit a odgrgavat malu .ked bude priputana k posteli?????😕

patkarebeka
22. sep 2015

@matamisi a ako ste to zvladali s vyviazanymi nozkami?ako si mala odgrgla ako si kojila?

matamisi
22. sep 2015

@patkarebeka ahoj.neviem kolko ma tvoja,ale moja mala v tedy 5tyzdnov tak pekne lezala a dokonca vobec neplakala cely tyzden co mala vyviazane nozicky.to len ja som furt revala 😔 na kojenie ju vzdy odviazaly ,odgrgla si a znovu ju vyviazaly kazde tri hodiny a asi jej tak lepsie bolo,lebo fakt bola kludna,co predtym cely mesiac casto plakala a nozkami kopala tak potom sa s nej stalo uplne kludne babetko.aj ked sadru mala ,pre mna to bolo strasne ,hotova nocna mora to som len striehla kedy kaka nech sa jej to pod sadru nedostane, a rychlo som ju prebalovala,ale to uz urcite poznas,kedze ste uz dva krat mali..... prajem ti nech to mate rychlo za sebou a v buducnosti ziadne komplikacie 😉

anita0303
28. sep 2015

@mentolka28
Našťastie to prežíva veľmi dobre už aj ja som si zvykla nato. Na začiatku to bolo ťažké ale teraz už pohode. Rozmýšlali sme aj nad ZA ale nakoniec sme sa rozhodli pre BA.

anita0303
28. sep 2015

@alyca
Ďakujem pekne pre podporu verím že už všetko bude ok.

anita0303
28. sep 2015

@patkarebeka
Aj vám veľa šťastia a trpezlivosti nech všetko dobre dopadne. Ok budem vás informovať že ako sme dopadli.

anita0303
28. sep 2015

@patkarebeka
Ja som už vtedy nekojila malá papala umelé mliečko z fľašky .Nás vôbec neodviazali bolo to katastrofálne ju nakŕmiť a hlavne odgrgnúť stále ju bolelo bruško potom som už do každého mliečka dávala preventívne espumisan. A najlepšie bolo že nič nám nevysvetlili ako ju nakŕmiť ako prebaliť proste nič. To bolo v KE. Ale v BA bolo celkom iné všetko do podrobna nám vysvetlili ako ju nakŕmiť,prebaliť proste všetko. Dostali sme taký vankúš čo som jej pred kŕmením podložila pod matrac. Malá to znášala veľmi dobre bála som sa hlavne tie posledné dni keď už mala nôžky úplne od seba ale v pohode. Lebo sestričky hovorili že už to detičky znášajú zle a zvyknú im dať sirupček na ukľudnenie ale našťastie sme to nepotrebovali. Hlavu hore všetko bude v poriadku.

anita0303
28. sep 2015

@matamisi
a vy ste ležali kde? a teraz ste už v poriadku?

matamisi
30. sep 2015

@anita0303 ahoj.My sme lezali v nemocnici AKH vo Viedni,tam su na to specializovany doktori.teraz mame chodit kazde tri roky na kontrolu,ale ma vsetko v poriadku,prave minuly tyzden vyhrala zlatu medailu v behu bola prva (5rokov bude mat v sobotu).a aj ako 10mesacna sama behala uz a to mala 3mesiace sadru potom dalsie 3mesiace remene a ako 7mesacnej konecne bez nicoho a hned vsetky rovesnicky predbehla a skorej zacala chodit ako ostatne.