Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady
Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .
@sasaa22 Ahoj, no veru sa teší. Bola som s ňou na kontrolu u Dr. Samekovej v piatok ( inak odišla do Medissima od pondelka). Obe nozky ma 1A, jadierka sa zakladajú 🙂
Od kedy mala nemusí mat tie ortezky tak je to úplne iné babo. Už musím na ňu dávať pozor, lebo sa hneď začala pretáčať hore dole na obe strany, sucha sa po brusku po celej obyvacke. Furt sa ťahá sedieť. Konečne jej môžem obliekať čo chcem 😉
Na kontrolu mame ísť o 2 mesiace, inak sa teším, že už i na noc to nemusíme mat, lebo už sa na ne strašne začala hnevat, ked som jej ich išla nasadzovat spat.
@mzz jeeeeeeej,to je super,,pocuj,,mozem sa opytat,,to sa aj vase babo tak strasne vrtelo v tej ortezke???ako ten nas je neskutocne aktivny,,mam obavy aby mu tie klbiky nevybehli,,tez mame Lorrach ortezku asi tyzden,,,ale poviem ti,,ozaj sa bojime,,predsa v tej sadre bol taky pevnejsi,,ako si babo prebalovala a obliekala a hygiena?jooj ale sa tesim,,ze to uz mate zasebou)))))))och my este 4 mesiace vraj bude v ortezke 😢 opatrujte sa)))))
@lionx Ahoj, no hlavne prvý mesiac, ked sme ortezu vôbec nemohli dávať dole, to bolo náročné. Žiadne kúpanie. Utierala som ju vlhhcenymi utierkami, ritku jej v umyvadle umyval muž, on ju udržal. Kúpila som take elasticke obvazy v lekarni to som jej dávala namiesto pancusiek a bodicka a saticky. Robili sa jej zapareniny v kolienkach. Našťastie navliekla kombinezy. Teraz je to takaaaa pohodicka. Konečne. Inak i ona sa merala, hlavne ked sme ju mohli začať kúpať. Kým si zvykla, tak si to dosť odplakala. Teraz sa už prekacuje po celej obyvacke.
Držím palce i ostatným ;0)
@lionx máme nosiť nonstop abdukčnu perinku ZUZANA. Kontrolu máme presne o mesiac. My sme to mali nosiť už mesiac pred ale keďže malý mal strašné koliky a reval jak tur tak som mu to nedávala a vraj sa nález zhoršil, tak že teraz to ma non stop s výnimkou kúpania. Ale sa mi zdá že mu to už teraz nevadí čo je starší.
@nnikka joooj,,skoda,,ze si mu to nedala uz predtym,,abdukcna perinka je predsa len ta lepsia forma liecby,,,aj ked boli koliky maly by si zvykol ako ten nas,,moj mal koliky a mal sadru,,to bolo nieco,,,ani brisko mu pomasirovat ani nozicku k brusku,,takze ak mozem poradit,,poctivo mu tu perinku davaj 😀 ,,,aby nevznikkli ine prblemi opatrujte sa,,my sme sa dnes konecne po 4 mesiacoch okupali))))) 😀 neskutocna radost bola 😉
@nnikka aj my sme nosili Zuzanu, od decembra ju mala mat nonstop, jedine na kupanie a prebalovanie dole, koncom februara nam povolili uz aj trosku nechat malu pokopat na par minut a teraz 13.3. nam ju dr. dal na dalsie dva mesiace uz iba na noc. vydrzte to poctivo a ono to pomoze. my sme mali tazku luxaciu (vyklbenie) praveho klbu, teraz je uz vyse tyzdna cez den bez perinky a nejde sa nabazit volnosti 🙂 ale ked sme vyfasovali taketo siroke balenie, zvykla si asi za dva dni, prve dva dni to bol hrozny plac. drzim palce a vydrzte to, nech sa to nezhorsuje ale zlepsuje 🙂
ahoj kocky.vedel by mi nekto pomoct? mala ma 3tyzdne a 2dni a dr nam povedal ze ma vyklbene obe jadierka.naordinoval nam abdukcnu perinku a nejake popruhy ale tie sme nedostali len tu perinku...ale neviem ake vazne to je lebo tie ich zapisky na sprave su hrozne a ustne mi len povedal ze je vyklbena.nevedel by mi ich niekto vysvetlit:? pise ze: klin.coxy symetricke adukcia ln mierne viazne luxačný fenimen nie je pritomný.chbtica primerana. prava coxa alfa 47st. beta 67st., lava coxa alfa 47st. beta 66st.. . cecentrcio coxae utrque..vopred dakujem ak by mi to niekto vedel prelozit do ludskej reci..
@ania4 skusim,ale nie som ortoped.....obojstranne posunutie klbov,nepise,ci ide o ciastocne vyklbenie-podla Grafa III alebo uplne...ale podla klin.nalezu asi uplne nie....tym,ze klbik nie je namieste,sa nedajunozicky uplne od seba oddialit-mierne viazne abdukcia..... A co sa tyka uhlov- alfa informuje o kostenom vyvoji a normalne maju byt hodnoty nad 60st. A beta hovori o chrupavkovitom vyvoji,norma je pod 55 st.....urcite dodrzuj to,co ortoped naordinuje,vsetka namaha stoji za to,pozname to z vlastnej skusenosti,drzte sa.
@nnikka prepac,ze tak neskor,nebola som tu na MK...skusim: tym ze klbiky nesedia,viazne uplne oddialenie noziciek v skrceni od seba,dlzka noziciek rovnaka,podla sona hroziaca decentracia-posunutie klbika vpravo,vlavo je nalez lepsi....ak mate pomocku od ortopeda,urcite nosit podstivo.....drzte sa
Ahojte mamky,
precitala som si celu konverzaciu a pravdupovediac je mi zasa do placu...Vcera sme boli u ortopeda a mala ma vyklbeny lavy klbik, zo spravy citam IIIa...lekar nam dal abdukcnu perinku..ale ja osm bola v takom soku, ze som sa ani nepytala na prognozy ani na nic...Rovno nam dal perinku...ma tu niektora mamicka skusenosti s tym, ze sa to moze aj v perinke zlepsit z takehoto stadia??ci mam ocakavat aj tie veci co su tu popisane, sadry, operacie a podobne??nozky ma rovnako dlhe aj pohyblivost bola fajn...
Ja to znasam hrozne, nakolko sa trapime aj s kolikami...a takto ju nemozem dat ani na brusko, ani s nou cvicit ked ju prebalujem..len sup rychlo a znova nasadit perinku...dakujem za odpovede...
@sofih ahoj no co ako bojujete??stale mate perinku,,ci nejaku inu pomocku???sa cudujem,,ze ked mate diagnozu 3a,,mate len tu perinku,,my sme mali nalez 3a tiez na oboch nozickach a presli sme si komplet celou liecbou,,trakcia,,sadra,,teraz orteza,,drzim palceky kocky,,nech to mate cim skor uz za sebou,, 😉 opatrujte sa,, 🙂
Uz sa s tym pomaly zmierujem...ano mame len tu perinku, dufam, ze len ta perinka nam aj ostane...vcera sme boli na poradni a aj pediatricka mi ukazovala, ze ona ma ten klbik pohyblivy, nozky rovnako dlhe, ukazovala ako cvicit...tak ja dufam, ze sa jej to zlepsi a bude stacit len to...malej sa to akurat nepaci...prebalovanie si uziva, dame perinku a nevrozny rev...kruti sa, vytaca neskutocne a tu nohu mi v tej perinke aj tak narovnava...tak osm zvedava co nam povedia na kontrole, tu mame az v maji...
Ahojte, už som tu dlho nebola. My sme si prešli i sadrou i ortezkami. Malá už začína chodiť, štvornozkovat začala okamžite po tom ako sme jej prestali dávať ortezu. Teraz je nazastavitelná :0)
Všetkým bábatkam drzime palce
dobry den ja sa chcem opitat ideme z malim do kosic ma viklbene obidve klby a doktor nam povedal ze je to vazne neviem co mam robyt ci nam pomvozu v kosiciach dakujem vopred za radu
@anabela45 ahoj,,nezufaj,,my sme mali vyklbene obe nozicky,,presli sme si kompletne celou liecbou,,je to psych.narocne pre rodica,,vidiet takto svoje dieta,,ale pomoze to,kukni do mojho albumu tak uvidis ako taka liecba prebieha,,viem zaciatok bol aj premna obrovsky sok,,plakala som den a noc,,no casom sme si museli zvyknut 😉 kolko ma tvoje babo???moj ma uz 6.5m a trapime sa od 5tyzdna po narodeni,,je to zlozity a dlhy proces zalezi aku diagnozu vas stanovi lekar,,my sme mali obe nohy 3A....napis ako ste pochodili,,drzim palce,,opatrujte sa..
Ahojte, idem vas trosku povzbudit.... My sme od 3.mes.nosili perinku, mali sme zlu polohu klbika (jamky) na lavej strane, vobec nam nepomahala, na kontrolach sme stale trpli, ci sa aspon trosku zlepsi a nic...dr.nam hrozila sadrovanim atd... Nechcela som si to ani predstavit. No tahali sme to takto az do 6mes.( co uz je dost na tuto liecbu) , prsli sme si 6tyz.trakciou, 6 tyz. Zasadrovane nozicky, a potom do roka sme mali nasadene pavlik.remence. Mala sa v nich naucila aj stvornozkovat, pomaly aj stavat na nozky. Pri kontrole v roku, sme mali nozicky v poriadku, dr.zahlasila, ze ani nepoznat, ze mala nejaky problem a raz bude z nej tanecnica 😀 haha
Teraz mame vyse 2rockov a behame, skaceme, krasne chodime 😉 tesime sa.
Dufam, ze vas, ktori mate teraz taketo tazsie obdobie tato nasa skusenost aspon trosku povzbudi. Treba len vydrzat. Drzim palce 😉
ak by ste sa chceli opytat nieco viac, rada odpoviem, poradim. (Tiez som hladala rozne info, skusenosti.)
@slnieckolu super, ďakujeme za povzbudenie a pozdielanie sa pre iné mamičky. Inak existuje už aj skupina o vyklbení bedrových kĺbov https://www.modrykonik.sk/group/6270/, ak chceš môžeš sa pridať a tiež radiť 🙂, zatiaľ je málo aktívna, ale možno sa časom aspoň trošku rozbehne.
prepac ale nechapem kde sa mam pridat
@anabela45 do tejto skupiny https://www.modrykonik.sk/group/6270/, tamje to myslím trošku viac aktívne ako tu, už len tým, že sa členom ukáže, že niekto pridal príspevok. Sem sa treba trošku preklikať.

@mzz gratulujem,skvelé...balíš ešte na široko?my ešte mesiac máme vydržať...ako to malá zvláda..?asi skvelo.... 🙂