Výchova 2-ročného syna
Dobrý deň, milé dámy. Mám skoro 2 ročného syna. Je veľmi učenlivý a múdry, rýchlo napreduje a je veľmi vnímavý. Zlatý chlapec...Problém je však v tom, že syna často capnem, pretože začína protestovať a keď nemá hneď, čo chce, tak začne mrnčať alebo byť nedočkavý. A ja mám dosť chabé nervy, pretože už pomaly dva roky som vstávala každú noc k nemu aspoň raz a odložila som svoje ja, svoju školu kvôli tehotenstvu, svoje koníčky...Muž keď príde z roboty domov, tak robí tieňový box a malý to vidí. Ja bývam každú nedeľu a niekedy aj viackrát do týždňa sama s malým až do neskorého večera, už aj viackrát cez noc. Muž je veľmi športový typ, vojak. Má tvrdú sebadisciplínu. Aj synovi zakáže, jasné že aj on ho vychováva, ale ja som o dosť zasadovejsia vo výchove.
Syn mi minule drgol do šálky s kávou, pretože som mu nedovolila pchať tam lopatku. Možno si myslel, že je to lyžička. Keď mu dačo zakážem, chce ma capnut a vždy mu zastavím ruku a vysvetlím mu, že sa to nesmie.
Rok som dieťa vychovávala u svokrovcov, kde asi platilo, že dieťa si môže robiť, čo chce a treba robiť tak, aby neplakalo. Vždy, keď sa malý rozplakal, tak svokra mi vravela , že nemala by som to tak robiť, že ho idem posadiť do sedačky jesť, keď protestuje a plače....a dávajú mu hocičo do ruky... Škrabku, kľúče od auta, mobil, lietadlo, veľa varešiek naraz.... takže celkom dvojkoľajnosť....
Máte niektorá podobnú skúsenosť, že vás dieťa chcelo capnut pre nejaký zákaz?Ako ste reagovali ?A ako ste zvládli vychovať dieťa u svokrovcov?
Ved pozri, drz si svoju zasadovost a hotovo. Ma len 2 roky... U svokrovcov podla vsetkeho uz nebyvas, tak neries. A raz za cas, co sa bude diat u nich na navsteve, Ta uz tiez nemusi trapit ci mu dovolia to ci ono. Dieta nie je hlupe, doma vie, co mu prejde a neprejde. A ich odporucania a reci tiez nemusis pocuvat. Nevidim to tak cierne.
Kto dieta vychovava u svokrovcov, holt sa musi zmierit ze sa do toho budu starat so svojimi teoriami a ze kazdy dovoli ci zakaze dietatu nieco ine. A komu to nevyhovuje, nech sa odstahuje do svojho.
Ak ma dieta cape, tak chytim ruky, poviem jasne NIE, a kludne sa postavim a odchadzam z hry a dieta ignorujem. Ak si dovoluje dalej a capne Teba a neberie ohlad, capnes aj Ty (primerane, samozrejme, len aby videl ze je to neprijemne a nie bolave(!), ked niekto tu bude zas hovorit o biti deti a prekrucat). To si proste dovolit dieta voci rodicom nemoze, lebo potom tu teda mamicky ine katastrofy pisu so starsimi deckami.
Ty ho capáš a čusuješ sa že ťa cape 🤦 chúďa dieťa to zas vyhralo rodičov. A drglo ti do kávy, no koniec sveta.
Dieťa lrn kopíruje tvoje správanie..ty ho udres, tak to považuje za bežné ze udrie on teba
No ...ty by si si pri mojom synovi asi vlasy šklbala ... Ja som skúsila kadečo aj mi nervy praskli pár krát ale to cápanie dieťaťa je vážne bez efektu... Nevien ty sa potom necitiš akurát na prd, že si to nezvládla? Lebo ja áno preto sa radšej snažím ovládať... Nedovolim ani ja ale u nášho mám skúsenosti že vyvádza keď mu niečo je.. buď chce kakať alebo je unavený alebo sa nudi alebo mu idú zuby a pod... Tak radšej sa snažím zistiť čo je vo veci a vysvetľujem mu ako nám to má dať vedieť
Dieťa je tvojim zrkadlom. Viac k tomu asi netreba písať
tak ako zastavujes jeho, ked ta chce capnut, zastav aj seba, ked ho chces capnut ty, a v duchu si dorazne povedz, ze sa to nerobi. hadam sa ako dospela vies ovladnut, ked to ocakavas od dvojrocaka 🙂
Už nie si u svokrovcov..a väčšina z nás bola celé dni sama tým sa neospravedlňuj, že ho občas capnes.Docielis tým niečo?tak, keď mrnci zaujm ho niečím trebárs tými baterkami svokrovci to nerobili, az tak zle.Kazdy má svoje metódy, ale nebi ho.Ja som dala hračku aj, keď by sa to pri jedle nemalo, ale tak nie som dokonalá.
ja sa vyjadrim len k tomuto "odložila som svoje ja, svoju školu kvôli tehotenstvu, svoje koníčky" toto je normalna sucast materstva a nemas dovod to tomu dietatu vycitat, lebo si ho splodila...k ostatnemu sa radsej nevyjadrujem...nie, nevychovavala som svoje dieta u svokrovcov, toto je stare zname uz milionkrat vyskusane ako nefungujuce...priprav sa na obdobie vzdoru, co je bezna sucast vyvoja dietata
Dieťa kopíruje tvoje správanie. Čiže ak on spraví niečo čo sa ti nepáči tak ho capnes, a to presne robí aj on.
Neuraz sa, ale myslim, ze by si mala v prvom rade riesit svoje "chabe nervy" (ako si ich sama nazvala). Dieta nema este ani len 2 roky a uz ho za vsetko capes, to naozaj? Ako chces potom zvladnut obdobia vzdoru v neskorsom veku, kedy to bude este zlozitejsie?
Prestaň ho capat za blbosti, prečo by to mal potom on nerobiť?
To že ti strčil do kávy považuješ za tak veľkú problém?
Capes ho a on bude Teba a v buducnosti capne aj inej zene, toto si uvedom ako prve
@stanzi … zložitejšie? Podľa mňa najhoršie obdobie je práve toto.. od 3r to dieťa je úplne o niečom inom… naberá kontroly nad sebou, viac chápe, aj abstraktne… podľa mňa to už ide len k lepšiemu. :S
@ivangeline Ano, u nas bolo obdobie vzdoru v 3r zlozitejsie, nez v 2r 😊 Kazdopadne pointa mojho prispevku ostava, nemyslim si, ze je ok tak male dieta pomaly za vsetko capat.
Dieťa je zrkadlo, ono sa učí od teba. Prečo ty jeho môžeš cápať a on teba nie? Veď robí len to, čo si ho naučila

Capnes ty, capne aj on. Opakuje len to, co vidi u teba. Tam treba hlavne dorazne nie a nepovolit, nech si aj reve. Ono to raz prejde.