Vývin 20 mesačného dieťaťa
aahojte ako su natom vaši 20 mesačný?
moj sa pusta rozpravat ale napriklad snehuliak povie - jajajáák a tak hatlaniny ale uplné
nechce kreslit lebo dam mu farmicky a pohadze ich po zemi a utecie
nechce sam papat povie nie mama! tak ho musim nakrmit
nechce sa odplienkovat
ucim ho farby a pamata si len zltu tak hovori kazdej
stale by behal loptu kopal a to je vsetko jašil by sa...
ucenie ho absolutne nebavi ...
on vlastne beha, kope loptu a autička stymi sa hrá...
A este,bavilo ich,malu menej ako,maleho v tom veku,mi,pomahat s upratovanim.do,pracky davat,umyvavku vyberat,utierzt prach,vysavat a pod.
@sonicika my mame 19 mes, ale sme na tom velmi podobne, akurat ze mam dievcatko. Ale cele dni len beha za loptou a krici Goool, popripade kope do hocicoho co je po ruke a rada sa hraje s autami. + velmi rada cita, resp. Ukazuje v knizke, co jej hovorim, ale ona nerozprava nic. Ostatne hracky ju nezaujimaju. Este Sa vie zabavit v kuchyny, kde vybera a vklada spat veci zo skriniek.
Blaboce vela, ale nic zrozumitelne, rozumiem akurat papat, kupat, kakat (ale nepouziva to spravne). Potom ma este zopar skratiek, ktore uz rozumiem ale s originalom slova nemaju nic spolocne 🙂 . Dokonca ani mama a tata nepouziva, hoci to vie povedat.
Nocnik sme nikdy nepouzili , papat sama alebo pit sama z pohar, ci kreslenie, nic z toho ju nezaujima.
Momentalne je ale nas hit sfukovanie sviecok 🙂
Ja sa nestresujem porovnavanim, lebo kazde dieta je ine. Napr. Kamoskina dcerka sice uz plynuje krasne rozprava, ale zato zaostava v inych veciach. Kazde dieta ma asi to svoje, v com je dobre a ostatne sa k tomu postupne prida.
Ahoj my mame tiez dcerku,ma 20mesiacov..zacina rozpravat pozna cez 25 slov,kratkych slov...,no tie zacala hovorit len teraz v pribehu mesiaca a pol,dovedy niclen mama,tata .baba,dada..a take---rada kresli--nakresli len kruhove hatlaniny akoze slnko a rovnu ciaru---(ale ja mam studovanu skolu uzitkoveho vytvarnictva tak asi len dedi gen)---no a rada ukazuje zvierata v knihe..a tych vie asi 30---to sa hrame kazdy den-----potom zahmka melodie piesni, ktore jej spievam,riekanky---na nocnik ju uz asi zacnem priucat lebo si sama sadne na nocnik....inak samostatne este nevie jest,ale snazi sa,jeme obe,s dvoma lyzickami. . a tak isto beha,vylieza na stolicky,beha s kocikom a robi bordel v kuchyni. 😀
Ja tiez vravim,ze netreba porovnavat---ked chodime do materskeho centra tak tam sa nechce zapajat do cinnosti,ale doma ano.
Teraz mame 22 mesiacov, ale rozprava uz plynule, cele vety, uz aj sklonuje, obcas s chybmi. Vie naspamat povedat uz zopar basniciek/pesniciek. Pozna strasne vela veci, vsetky farby, aj ich pomenuje, ale toto vie uz dlho. Nechcem sa chvalit, pisem to len preto, ze kazde dieta je ine. Teraz zacal chodit na nocnik, pricom v tych 20. mesiacoch to bolo tiez 0 bodov. Krmit sa sam vie, ale nemotorne, radsej mi vzdy povie "mama pomoze". Kreslenie ho bavi len posledne 2 tyzdne, aj auticka. Knizky ho bavia stale a uz dlho. Takze tak - aj 2 mesiace vo vyvine urobia obrovsky rozdiel 🙂
@sonicika no co ti povedat? Mas doma typickeho 20 mesacneho chalana co sa rad hra a ma svoje oblubene cinnosti, uzivaj si tu jeho hru a jasenie sa kym sa da, na ucenie ma este cas,
PS: aj moj miluje auta a kopanie do lopty a vsetko ma zltu farbu 😀 , takze to je asi neaky chalansky spoznavaci znak 😅
Povedala by som, ze na vsetko treba cas. Moju dcerku zacalo bavit kreslenie len pred mesiacom, pritom ma takmer 2 r. a namiesto toho prvého ,,bodkovania" presla priamo na ciary a obluciky. Umelkyna proficka 🙂 Odporucam ti voskove pastelky, tie sa tak lahko nepolamu, ked drobec tlaci na papier. A na rozdiel od fixiek idu lahsie oprat. Len pozor na steny 😀
S osamostatnovanim pri vsetkych beznych cinnostiach sme raz hore, potom dolu... Neznesie na sebe podbradniky, takze sa co - to naperiem...
Zacala si presadzovat svoj nazor. Ked sa jej napr. nepaci niektore tricko, tak ho na nu nedostanem ani za svet. Rozoznava pravu a lavu topanku, vie hrat pexeso s tromi obrazkami, sklada lego, pomaha mi prakticky so vsetkym v domacnosti.
Momentalne je extremne hanbliva. Kym sa medzi detmi otuka , je cas ist domov ... Na odplienkovanie pockame asi do jari... Na ucenie farieb sa mi to ale zda trocha skoro? Deti sa hrou ucia prakticky neustale.
@sonicika to je uplne normalne, nasa hadzala veci, aj teraz rozbali kocky, rozhodi, alebo lego a to je vlastne ta hra. Aj ked uz sklada lego, ale ta zaluba to rozobrat a uplne rozhadzat po celej detskej, to je proste najlepsia hra 🙂 Najviac ju bavi spontannost. A tiez vola veci posvojom to je zabavne 🙂 Farby vobec nevie, nechce sa ich ucit. Z kniziek jej citam iba 2 vety, potom mi to zoberie, pocmara ich. Ale napr. utekanie, jasenie, sporty, korculovanie, bicyklovanie, kolobezka, odvazne akrobaticke kusky 😉 na to nema ziadne dieta z jej okolia 😀 ani 4 rocni chlapci. Tapne si s Mikulasom, aj s Certom rovnako 😉 ziadna hamblivost a je vsade a vsade 2x a upne neodbitna, vytrvala, cielavedoma. Deti su rozne a nemusis mat male 2 rocne ako super nadane vo vsetkom, v niecom je kazde dieta sikovne. Netlac nanho, nechaj mu volnost, laskavost, nechaj mu jeho krasne malicke detstvo a budes ho mat nadaneho, ked bude mat viac ročkov 😉 urcite budes vidiet k comu inklinuje, co ho bavi najviac. Uzit si detstvo je skvele 😀
Ahojte naša mala ma 21 mesiacov a rozprávať sa už snaži všetko. Síce to je skomolene veľa veci ale dosť ich už povie aj pekne. aj nejake basničky ,nie cele len tak začiatky vie, papať už papa sama dávno ale stale nemotorne ale s jedlom je to s ňou ťažko papa malo.Na nočnik nechce chodiť vôbec ,povie že chce plienku že je bábo. Aj kreslenie ju bavi už dlho nemala ani rok keď sme jej kupili farbičky a na zem sme jej dali papier ,teraz nakresli koliesko a povie že je to vlačik mama musi zbytok dokresliť, a aj take čarbanice a povie že je to ryba. Tiež si myslim že každe dieťa je ine a niektore to vie skor a ine neskor.

@sonicika moja sa nepusta velmi rozpravat,vie tak,mama,baba,dada,bobo a to je vsetko a este whau! A zacnem ju odplienkovat,lebo sa obcas i vycika a aj cce sediet na,nocniku. Kreslit? To spravi akoze par ciar a hotovo,ale bavilo ju davat fixke vrchnak. Maly,ked bol v tom veku sa nechytal ani na,rozoravanie,odplienkovanie a kreslit nejak nechce ani teraz,a to ma 3roky a 9 mesiacov.ja jej,len,ukazujem,pomenuvavam,aj zvieratka a zvuky,ale pletie to,aj,syn,tak. Ved sa nauci.
nesilim. A teraz sa ani nemozem len jej venovat,ked mam stale doma,starsieho syna,ktory zas potrebuje sa hrat so mnou,aj ked uz inak.
deti su rozne,dolezite je hrat sa s nimi,pomenuvavat,oni si to ukladaju a raz i pouziju. Nas sa tak nenasilnou formou naucil abecedu (podla J.Smreka-Malovana,abeceda),sice uz aj pozabudal,kedze knizka je rozpadnuta,ale kupili sme puzzle,kde sa do okienok davaju pismenka,ktore su aj farebne,takze sa hrame aj s malou.a ona,sa snazi,opakovat hru svojho braceka,cize frci dist na,autickach.
a napriklad,kocky podka tabuliek,ani jeden,nevedel stavat v pozadovanom case. Ale stavali sme,hlavne ja a zrazu bac,a vedeli postavit vyssiu vezu,ako na ich vek pisali v tabulkach. Takze na tabulky sa treba,vykaslat a dacobriesit len,ak je prilis velka odchylka (alebo mame taky pocit). Dodam len,ze mala ma teraz aktualne 21mesiacov(pred par dnami mala)