Vývin reči u 1,5-ročného dieťaťa
Ahojte, tie, ktoré máte deti približne v tomto veku, ste logopedičky alebo sa zaujímate o problematiku vývinu reči. Dcéra má čoskoro 1,5 roka, opakuje zvuky zvierat, má osvojené určité slová, ktoré aktívne používa, rozumie slovám keď od nej niečo chcem ale tieto výrazy nepoužíva, zložitejšie alebo aj jendoduchšie. Chápe zložitejšie “príkazy” a inštrukcie, celkovo mám pocit, že jej rozumiem, ale je to aj tým, že sme denne spolu a už viem čo a ako. Začína spájať 2 slová napr daj mama, mama tam a pod. Všimla som si však, že nepoužíva slová kde je P, ako pápá, papá a pod., používa bába, čo mi príde podobné, tak neviem prečo tomu P sa vyhýba. V mojom okolí som si všimla, že ženy spomínajú ako ich deti vo veku 1,5 roka krásne vyslovujú slová, rozumieť im a hovoria slová ako mami alebo maminka (mamika) namiesto mama, prípadne dádnik (dáždnik) čomu sa mi celkom nechce veriť. Poznám aj staršie deti vo veku 2,5 - 3 roky a skôr u nich badám takúto reč. Mám pocit, že moje dieťa je ok, kým nepočujem všetky tieto super matky v okolí, ktorým deti už chodia recitovať na hviezdoslavov kubín a ovládajú gramaticky správne vety. Prosím vás, realistky, ako to máte, mali ste s deťmi v tomto veku? Ďakujem za triezve ohlasy. 🙂
Moja dcera 1,v 2r rozprqvala plynule, druha sla 3r do skolky ako nemluva 🫢do 2m sa rozrozpravala asi mi nemala co povedat 🤣
V 1,5 roku prvý syn len citoslovce, druhý začínal mama, baba. Logo sme s prvým začali navštevovať keď mal 2r3m. Už sú obaja v pohode a niekedy rozprávaju aj viac ako je treba 😄 podla mna je tvoje dcéra šikovná.
Počula si niekedy 1,5 ročne dieťa ktoré rozpráva, ma bohatú slovnú zásobu, spája vety? Ja áno, mam jedno doma. A nie som supermatka.
Ci len počúvaš od matiek co ich deti dokážu a porovnavas? Tvoje dieťa je v poriadku, neporovnavaj. Vždy tu budú deti ktoré budú šikovnejšie v niečom inom. A vždy tu budú deti ktoré budú v niečom pomalšie. A je to úplne v poriadku.
V 1,5 roku prvý syn len citoslovce, druhý začínal mama, baba. Logo sme s prvým začali navštevovať keď mal 2r3m. Už sú obaja v pohode a niekedy rozprávaju aj viac ako je treba 😄 podla mna je tvoje dcéra šikovná.
@nikpa dakujem, isto nechcem ist teraz na logo, to som dala len do nadpisu aby som “stiahla” rodicov do temy, a nevedela som ako to pomenovat.. logo casom ked to bude potrebne, samozrejme. Snazim sa na nu rozpravat pri beznych situaciach, “citam” jej az jednu knihu pred vecernym spanim kde jej maximalne popisujem obrazky a deje vo forme podstatnych mien a slovies ale vsetky zeny okolo idu bomby s knihami uz od roka a deti podla nich rozpravaju takmer v suvetiach az mi to pride absurdne, ja vnutri seba viem ze su to blbosti ale chcela som sa ukludnit 😂
Nie každý môže mať dieťa ktoré ktoré od 1,5r rozpráva, chodí, kreslí, tancuje.... 🙄 Niektoré matky sú moc premotivovane, nerieš to.
Počula si niekedy 1,5 ročne dieťa ktoré rozpráva, ma bohatú slovnú zásobu, spája vety? Ja áno, mam jedno doma. A nie som supermatka.
Ci len počúvaš od matiek co ich deti dokážu a porovnavas? Tvoje dieťa je v poriadku, neporovnavaj. Vždy tu budú deti ktoré budú šikovnejšie v niečom inom. A vždy tu budú deti ktoré budú v niečom pomalšie. A je to úplne v poriadku.
@lucia13022023 praveze som take dieta nepocula a nevidela, preto sa pytam. Asi je to mizive percento deti ktore v roku rozpravaju ak vobec…teda oprava poznam jedno dieta ktore ma mamu logopedicku a ta sa mu venuje po vyvinovej stranke hodne, od nej nasavam info ale ani jej dcera teda nerozprava tak ako to opisuju ine matky. Ja neporovnsvam moje dieta.
Ahoj moj mal tri roky teraz v marci a až teraz začal rozprávať tak,že mu aj rozumieme konečne a postupne to ide pekne,dcéra zas vypravala už ako dvojročná …sme objednaný už od marca logopedicke ktorej ideme až v októbri …kúpila som aj na vývin reči take kde sa dávajú kartičky a opakuje slova aj logopedicky to odporúčajú zamna veľmi dobre vec…sú deti ktorým ,to trvá dlhšie na 1,5 je ešte skoro …moj syn išiel do skolky s tým ,že všetky deti aj mladšie už vypravali …teraz už naráta do 10 aj po anglicky ,ale stále nevyprava úplne,že pekne niektoré písmenka ako s,š,l, ale no už brble …daj skontrolovať aj uška pre istou niekedy je problém aj v tom,že dieťa počuje inak ako by malo ja som dala,ale moj syn ocuje až moc dobre ..no je šikovnejší v iných veciach a niektoré mu zas trvajú …ani si z toho nič nerob kto čo hovorí ako sa na vás pozerá ..ja som si to brala veľmi k srdcu aj som si poplakala, ale mali sme tak ťažké obdobie a zdravotne problémy ,že toto sú ozaj take veci čo sa vyriešiť dajú aj keď to chce možno len čas …ale zamna sa nemusíš ešte báť ešte je skoro …treba to sledovať a uvidis …
Nie každý môže mať dieťa ktoré ktoré od 1,5r rozpráva, chodí, kreslí, tancuje.... 🙄 Niektoré matky sú moc premotivovane, nerieš to.
@nikpa Jasne chapem, len nejak sa roztrhlo v rece s tymi nadupanymi detmi, ktore vedia vsetko a ich maminy robia vsetko, ale zastavam nazor ze neda sa mat vsetko 100% a nieco “pokulhava” resp neda sa sediet na 2 stolickach rovnako a uz vobec nie na 3.
Neviem aké matky máš vo svojom okolí, ale každé dieťa má svoje tempo vo všetkom. Najlepšie si poznáš dieťa, ak bude problém, budeš to vedieť. Ale z toho co popisujes, máš normálne, šikovné dieťa 🙂
Pozri , mám / mala som 6 detí , traja chlapci , tri dievčatá , všetci majú rovnakého otca a reč sa diametrálne u nich líšila. Chlapci mi rozprávali omnoho neskôr ako dievčatá , jeden zo synov ešte dnes vo veku 7 rokov navštevuje logopéda, kvôli tomu mal aj odklad. Všetky tri dievčatá +-od dvoch rokov hovorili vo vetách . Určité centrá každému dieťaťu dozrievajú neskôr .
moja mala v 1.5 roku hovorila iba mama mnam a vlastne vsetko bolo "eee" :D teraz ma 3,5 a rozprava od rana do vecera :D
Neviem aké matky máš vo svojom okolí, ale každé dieťa má svoje tempo vo všetkom. Najlepšie si poznáš dieťa, ak bude problém, budeš to vedieť. Ale z toho co popisujes, máš normálne, šikovné dieťa 🙂
@lucia13022023 mam take rozne spektrum, samozrejme mam aj kamoski, ktorej syn nerozprava vety, spaja slova, ma 3 roky, prihliada sa u neho na to, ze je chlapec a chlapci maju oneskoreny vyvin reci podla toho co sa ku mne dostava. Ale mam v okoli aj matky, ktorym vacsina deti vo velu mojej dcery hovori udajne vety. Ja nespochybnujem ze take deti existuju ale je ich nejako prilis vela okolo mna, preto pochybujem, ze prace tu by bola taka vysoka koncentracia tak sikovnych deti. 😃 aj moja mamina hovorila, ze mi bolo od 1,5 roka rozumiet s rozpravala som, ze mi rozumeli cudzi ludia a tvorila som vety, ale zas aj ja rozumiem mojej dcere a rozprava adekvatne na svoj vek si myslim. Tiez si myslim, ze mamina to tak nafnesene prezentuje o mne.
Syn bude mat rok a pol, hovori mama a yes a este sa mu obcas podari dada (daddy) a ked urobi nieco co nema tak zacne sermovat ukazovalom a opakuje no no no 😃 tolko k reci 1,5 rocneho dietata
V roku a pol nehovoril nič, len hm. Logopédiu som začala vybavovať v dvoch rokoch, termín dostal v 2 r. a 4 m.
Mne moja kamaratka rozpravala ako jej 2,5 rocny synovci paradne recituju basnicky. Pustila mi video a nerozumela som im ani jedno slovo, fakt. Takze by som tieto reci brala velmi s rezervou
"Mama daj" je predsa veta, takže môžeš tiež hovoriť ako rozpráva celé vety.
skus na nu rozpravat jednoduchšie, nepouživaj dlhe vysvetlovanie , dlhe prikazy
skus čo najviac hovorit, dávat prikazy jednoslovne max dvojslovné
rozvijaj grafomotoriku hrubu jemnu
podstatne je že ti rozumie, a chce komunikovat ,čistotu vyslovnosti b-p by som neriešila teraz
k logopedke je možne sa dostat od 2 rokov na sk , ak spaja vety tak super
nerieš priliš okolie ,každe ma svoje tempo ak teda maš potrebu vediet presne ako na tom dieta je tak ti doporučim knihu Diagnostika ditete predškolniho veku od Jirina bednarova a Vlasta šmardova - maš tam presne všetko rozpisane , su tam aj aktivity a namety pred deti aj...tabulky kde si to môžeš zapisovat atd ...
a hlavne ked hovoríš k dietatu si čupni aby ste boli v jednej rovine a videlo ti na usta, pomalšie , krátke slova a vety
Raz jedna suseda mi tak podryvavo povedala na 2 rocneho syna ktory este tolko nerozpraval (ale gradovalo to kazdy mesiac o kopec novych slov a viet🥰neboj sa ) ze jej dcera uz v roku spievala cisto rozpravala vsetko recitovala a moj syn len zakladne veci 🙂 a doplnila ze krasne sedela v krcme kym ona si dala pivo 🙂))) no co ..popriala som jej bez slov pekny den 😂
Urcite su deti, ktore v 1,5 roku uz maju vacsiu slovnu zasobu a vela rozpravaju, ale urcite to nie je vacsina deti. Syn do 1,5 roka hovoril iba par slov. A potom to odrazu naberalo rychle obratky. Slovicka sa nabalovali, rozpraval cisto. Ked mal 2 roky, tak uz super rozpraval. Ked mal 2 roky a 2 mesiace, tak vyliezal na naskladane epeda. Na moj zakaz, aby tam nevyliezal, odpovedal: "Je to stabilne." Deti v tomto veku sa vedia polepsit velmi skokovo. Co jeden mesiac nejde, tak dalsi odrazu ide. Mozno sa dcerka teraz lepsie zlepsuje v inej oblasti. Nadalej citajte, popisujte veci, cinnosti a s najvacsou pravdepodobnostou ta rec zacne nabiehat.
Syn bude mat rok a pol, hovori mama a yes a este sa mu obcas podari dada (daddy) a ked urobi nieco co nema tak zacne sermovat ukazovalom a opakuje no no no 😃 tolko k reci 1,5 rocneho dietata
@jablkovastrudla fungujete dvojjazycne? Mas muza ktoreho materinsky jazyk je anglicky? 🙂
Ano, ja rozpravam na decka po slovensky a muz je Ir takze on po anglicky. 7 rocny rozumie po slovensky skoro vsetko ale preferuje anglictinu
Mne moja kamaratka rozpravala ako jej 2,5 rocny synovci paradne recituju basnicky. Pustila mi video a nerozumela som im ani jedno slovo, fakt. Takze by som tieto reci brala velmi s rezervou
@jablkovastrudla hej hej aj ja som pocula uz o tom ako taketo deti citaju knihy a maju to namemorovane a ked ides nahodou nieco inak v knihe tak ta zozeru 😂
Ja si vzdy pri takychto otazkach pomyslim, ze co sa bude ocakavat od deti vo vyssom veku. Ja nechapem preco je taky tlak na tieto veci, nechapem
Tak moj napriklad ano, v 18 mesiacoch uz tvoril komplikovane suvetia, kde pouzival minuly a buduci cas, podmienky. Okrem L a R vyslovoval vsetko spravne, nemal ziadne vymyslene detske slova, vsetko hovoril tak, ako sa ma. Rec bola jeho silna stranka a doteraz je. Myslim, ze to ma po muzovi, ktory ma neskutocny dar reci a mozno aj z nasej rodiny, ja som hovorila tiez velmi skoro a moja mama bola poetka. Na druhej strane pohybovo sme na tom vsetci slabsie a aj moj maly sa vsetko ucil a uci neskor ako priemer, ci uz skakanie, odrazadlo, preliezacky..Aj chodit zacal az po tom, co bol.uz spokojny so svojou recou 🙂 Proste kazdy to ma nejako inac a mne sa zda, ze tvoje dieta je uplne ok a primerane veku.
Moja neter sa naucila rozpravam naozaj velmi rychli, ona po prvom roku iba sypala nove slova. Moj starsi si dal nacas a az okolo 2 rokov rozpravala zrozumitelne.mam videla kde hovori a je mu realne aj rozumiet.a to su obaja bilingual.
pamätám si doteraz tu na MK v jednej termínovej skupine kde som bola, ako jedna mamička extrémne hrotila psychomotoricky vývoj.. 4m štvornožkovalo, 6m stalo samé bez opory, 8m chodilo.
Iné mamičky sa tam tešili, dávali fotky ze aha moja dcéra sedí a ona pod každú foto písala - môj sedel už v 5m. Môj stal už v 6m...a tak ďalej.
Netvrdím, že to nie je pravda. Moje dieťa je fakt extrémne šikovné na rozprávanie, sama doktorka tvrdí, že je na úrovni 3-4 ročných detí a to nemá ešte ani 2,5r. Ale nikdy, nikdy by mi nenapadlo povysovat svoje dieťa nad iné, keďže deti sú rôzne.
To som fakt nepočula v takom veku keď sa ešte len učia rozprávať,
Áno áno, každá mame "nadupane " deti.
Takým hlúpostiam ani zďaleka never.
Nezabudnem na distlkusiu kedy sa jedna žena pýtala, či je to dnes pomaly bežné, že 4 ročne deti vedia čítať...ja som bola jediná, ktorej deti nevedeli a to hlúpe nie sú. Syn je medzi najlepšími v škole, dcéra má tiež šikovné zmýšľanie...ale asi sú tupé, keďže nevedeli čítať. Takže kľud, neporovnavaj, každé dieťa má svoje tempo.
pamätám si doteraz tu na MK v jednej termínovej skupine kde som bola, ako jedna mamička extrémne hrotila psychomotoricky vývoj.. 4m štvornožkovalo, 6m stalo samé bez opory, 8m chodilo.
Iné mamičky sa tam tešili, dávali fotky ze aha moja dcéra sedí a ona pod každú foto písala - môj sedel už v 5m. Môj stal už v 6m...a tak ďalej.
Netvrdím, že to nie je pravda. Moje dieťa je fakt extrémne šikovné na rozprávanie, sama doktorka tvrdí, že je na úrovni 3-4 ročných detí a to nemá ešte ani 2,5r. Ale nikdy, nikdy by mi nenapadlo povysovat svoje dieťa nad iné, keďže deti sú rôzne.
@lucia13022023 no presne pre toto som zalozila tu diskusiu, lebo neviem. Fakt stykam sa s nejakymi mamickami na dennej baze a vidim tie deti a samozrejme, neviem ako sa prejavuju doma, ale za mna su rovnake alebo na rovnakej urovni ako moje dieta. Ale potom mam vo svojom okoli ine zeny, ktore rovnako prehanaju a ked vidim tie decka, tak nerobia nic z toho, co mamicky popisuju. Minule mi kamaratoa tvrdila, ze jej rocna dcera piska. Povedala som si v duchu, ze dobre. To iste bolo s psychomotickym vyvinom. Ja nespochybnujem ked je nejake diets nadupane v nejakej oblasti, samozrejme kazdy ma svoje prednosti, ale su veci, kedy viem ze to nie je prevda a s tymto rozpravanim som nevedela ci su deti, ktore su tak vyrazne popredu.

V 1,5 roku môj syn vedel povedať presne 3 slova: hav, gol a auto.