Zakladáte si na vzdelaní vašich deti?
Ahojte. Dnes u nas bola navsteva, manzelovi znami, je to manzelsky par s detmi vo veku tych nasich. Rozpravala som sa zenou a ani neviem ako, prislo na temu vzdelanie deti. Povedala mi, ze ona svojim detom uz vybrala povolania, ku ktorym ich chce viest (architekt a doktorka). U nich sa vzdelanie deti berie dost vazne. My to u nas doma mame tak, ze sice je vzdelanie dolezite, definitivny vyber nechavame na deti samotne. S takymto postojom som sa nikdy nestretla. Tym nehovorim, ze je zly alebo dobry. Len sa tak zamyslam z nudy, napadlo mi, ako to mate vy so svojimi detmi? Mate pre nich nejake vysnivane povolania?😃
@kittykat22
Tak tu mame viacero pokryteckych vzorcoch spravania sa a myslenia, napr. joooooj praca upratovacky je super, a veeeelmi potrebna - ale robit ju nikdy dobrovolne nepojde 😉
Určite nie, jediné, čo chcem,aby boli šťastné a nech si sami zvolia. Takéto neprimerané očakávania a plánovanie budúcnosti je podľa mňa choré. Možno daná mamika si lej potrebuje skrz deti plniť svoje sny. Moja mama pracovala na detskej psychiatrii, a aj na oddelení pre dospelých a často sa tam ocitli deti/ľudia, ktorých takéto správanie rodičov dohnalo do veľmi ťažkých a zlých stavov. Takže za mňa rozhodne nie. Áno, rodič môže pomôcť, podporiť, ale určite by som na deti netlačila. 🙂
Úbohé deti 🤦♀️
Nie, nemám vysnívané povolanie pre moje deti. Mám iné priority.
Ahoj, povolania pre deti nemám vybrané, ale tiež ich chcem viesť cestou kvalitného vzdelania. Potom budú mať otvorené možnosti a vyberú si to,čo im bude srdcu blízke.
Zakladame si na vzdelani deti, ale skoly si vybrali sami. Starsi syn uz študuje vysoku skolu strojne inzinierstvo, vzdy to chcel robit, odmalicka. Mladsi syn chodi na strednú školu, tiez si ju vybral sam. Nikdy by som nevnucovala detom moje sny, maju vlastne zaujmy a sny. Dobre je deti usmerniť, ale tam to konci
Konkretny odbor nebudem nutit, no ak na to budu mat, čo vyzera ze ano, budem ich viest k vs a to uplatnitelnej. Nech nejdu na vs etiku, etnologiu a pod. Ak by sa obzerali po neperspektivnej vs, nebudem sice vyberat za nich ale urcite zasiahnem rozumnymi argumentami, nech to prehodnotia a najdu si nieco podobne ale lepsie
Beriem to vážne ale rozhodne dieťaťu nebudem vyberať povolanie
@pralinka25 absolutny suhlas sama by som to lepsie nenapisala... Konecne inteligentny nazor na konovi 👍
@misik14 tvoj koment mi pride nanajvys arogantny. To ze niekto ma "len" maturitu,neznamena,ze nema prehlad...neskatulkuj podla vzdelania.Moji rodicia nemali ani len tu maturitu,no dali nam vsetko.Nikdy nam nic nechybalo a mala som viac,nez mnoho mojich spoluziakov,kde boli rodicia vzdelanejsi...a nas deti vychovali k tomu,aby sme v zivote nieco dosiahli.Starsia sestra si urobila vysku hned z gymplu,ja az teraz v 40ke externe...poznam u nas rodinu...dalo by sa povedat,ze,ked boli deti male,boli socialny pripad.Mama bez vzdelania,otec alkoholik,2dcery su Ing.,jedna studuje zubarinu. Kde je vola,tam je cesta...aj ked mali rodicia "len" maturitu
Ja mám len veľmi malú dcéru, čiže netuším, čo z nej bude a čo ju bude baviť 🙂 Samozrejme, že si želám, aby bola šťastná, ale úprimne napíšem, že budem veľmi rada, ak sa rozhodne študovať odbor, resp. pracovať v oblasti, kde môže nájsť dobré uplatnenie a k tomu adekvátny plat. Chcela by som, aby sme z nej vychovali schopnú a samostatnú ženu, ktorá nebude od nikoho závislá a nebude robiť za nízky plat. Jasné, že ju neodvrhneme, ak sa rozhodne ísť inou cestou, vždy bude naša, ale záleží nám na jej budúcnosti. Základnú školu budeme vyberať veľmi staroslitvo a určite nepôjde do prvej spádovej, to vieme už teraz. Čo bude ďalej sa zrejme uvidí časom a bude to závisieť aj od nej. Osobne nevidím žiadny zmysel tlačiť dieťa do štúdií, ak vidím, že na to jednoducho nemá kapacitu alebo inklinuje k niečomu, kde vysokoškolské vzdelanie nepotrebuje.
Nie nemám pre svoju vysnívané povolanie, nie nezakladam si na čo najvyššom vzdelaní, dôležité je, aby bola ona spokojná a šťastná a cítila vnútorný pokoj a zmysel v tom čo robí. keď nebute to, môže mat tisíc vysnenych povolaní.
@katarinka289 nie. Nikoho neskatulkujem... ja mám zatiaľ tiež "len maturitu " a v profesijnom živote som toho viac dosiahla ako rovesníci s vš vzdelaním.... Bolo to poukázanie nato, že ma do vš, ktorú som nechcela, nútili rodičia, ktorí na vš nikdy neboli a nevedia, čo to obnasa 🙂
na vzdelaní mi záleží veľmi, ale do tej miery, že svoju dcéru kontrolujem ako je do školy pripravená, chodí na angličtinu aj mimo školy a budem tak robiť kým to nebude zvládať aj sama, kľudne aj celé jej štúdium...ale cestu si vyberie sama, ja jej len otvorím možnosti. Rodičia sa môžu rozhodnúť ako chcú, dieťa si cestu vyberie samo
Mám ešte malé dieťa, aby som vôbec riešila nejaké vzdelanie. Snažím sa dcéru rozvíjať a podporovať v tom, na čo sa už chytá a čo ju zaujíma. Vo výbere vzdelania bude slobodná, samozrejme budem jej nápomocná, ale rozhodnutie bude na nej. Ja toto bazírovanie na vysokých školách nechápem. Viackrát som bola svedkom aj pri starších vysokoškolsky vzdelaných ľuďoch to pohŕdanie tými čo tú VŠ nemajú, pritom veľakrát tí len maturitní sú oveľa viac použiteľní ako vš, hlavne teda tí inžinieri, ktorých chrlia terajšie vysoké školy. Česť výnimkám, nechcem sa nikoho dotknúť.
Máme ešte malé deti ale áno už sa zamýšľame...ja by som bola rada keby mali povolanie čo ich hlavne bude baviť. Vidím to na mojom mužovi, neštudoval čo ho bavilo a teraz ho práca nenapĺňa ...mňa zas baví čo som študovala(sestra) ale podmienky sú skôr horšie ako lepšie...tak ja neviem...máme ešte tak 10 rokov kým pôjde najstaršia na SŠ tak uvidíme 🤪
Nie je nič horšie, ako keď sa chce rodič realizovať cez dieťa, keď si chce cez dieta plniť svoje vlastné sny. Z mojej skúsenosti (som učiteľka na strednej s dlhoročnou praxou, sestra učí na strednej tiež), dieťa je na rodičom vybranej a nanutenej škole frustrovane. Bud učivo nezvláda, lebo na to proste nemá, alebo rebeluje, neučí sa, vyrába problémy, lebo chce upozorniť na to, že ho to proste nebavi. V konečnom dôsledku budú nešťastní všetci. Sama som matka a pre svoje dieťa chcem, samozrejme, to najlepšie. Ale v prvom rade chcem, aby bolo stastne a aby sa venovalo tomu, čo ho baví. A len tak na okraj, moj muž je uznavany lekár, jeho traja ujovia, dve tety a bratranec sú tiež lekári, paradoxne by nebol rad, keby naša dcéra chcela študovať práve medicínu. Nebránil by jej, no rad by nebol, keďže videl, ako ta škola slabším povaham zničila nervy. Tvoji známi to štúdium na VS nezažili, tak netušia, o čom to cele je. U nás majú VS všetci (medina, právo, jadrová fyzika, elektrotechnika, ekonomika, jazyky, stavebná...) a všetci zdieľame názor, že nech dieťa robí trebárs kaderníčku, aranžérku-zahradnicku, no hlavne nech ma v poriadku hlavu a nech je šťastné.
no to im vybrala… :D architektom a lekarom sa dnes kazdy fusuje do roboty… internet vie vsetko… diagnozy si im povie ujo google a ako si zariadit ci postavit vie kazdy v krcme v tom lepsom pripade instagrsm pinterest a pod… :D
nie nic proti, ale naozaj na toto musia mat ludia bunky… a za mna v dnesnej dobe sa ma velmi dobre aj clovek s remeslom… a vie si aj velmi pekne zarobit, lebo sikovnych najst je uz naozaj umenie
Jediné, čo by som mu priala - aby bol v živote nezávislý a dokázal sú zarábať sám na seba... mat niečo vlastné a nie mat aj 5 titulov a strachovať sa, že ho niekto vyrazí...a preto prispôsobovať svoj život. Aby svoj čas venoval tomu, čo jo baví.
Hej,nasi mali, doktorka,aj som od malicka chcela nou byť,nemam vs, bavilo by ma to velmi ale vďaka tomu tlaku na najlepsiu hlavu v rodine som odisla po mature rok z domu
Nebanujem.. teraz by som sla,urcite.ale som šťastná bez vs
Vazim si ludi,kt ju maju a ostali ľuďmi so ♥️
Rodičov co tlacia na deti neuznavam, veľmi nam to nastrvilo vztahy,ze som hovno,som si vypocula aj k 10 r neskor...
Ja som pre svoje dcéry už vybrala 🙂 čokoľvek budú v budúcnosti robiť, kdekoľvek na svete budú, nech to robia rady, nech to robia na 100%, a nech sú šťastné.
Pomôžem im na ich ceste, ak bude treba
Ja si na vzdelaní zakladám a vybrala som deťom najlepšiu možnú školu podľa svojich predstáv. A nie, nebudem deťom rozprávať, ako budú hovadsky šťastné, keď budu makať za pásom za minimálku. Ale zase tiež nemienim určovať, aké povolanie ci štúdium si vyberú. Nakoľko som svojich rodičov hádam do 10 rokov desila tým, že moje vysnene povolanie bolo zametac ulíc vo Viedni, čakala som, že budem odolná aj pri vlastných deťoch. Ale predsa len má mierne vykoľajilo, keď syn v škole v druhej triede oznámil, že on bude nezamestnaný, lebo sa nechce učiť a ani chodiť do prace 😖 Už to aspoň zrevidoval, že chce byť Youtuber 🤦♀️Dcéra je normalna, rozhoduje sa medzi chémiou a farmaciou. Ale ako remeselníci by asi obaja umreli od hladu. My s ich otcom asi tiež 🤪
Je dobré ak je niaky cieľ moja mama túžila byť sestričkou no v tej dobe sa jej to nepodarilo možno tým že mi to nepriamo pripomínala som sa ňou stala ale vybrala by som si to aj sama keďže som strávila veľa času v nemocnici...u môjho syna sa ukázal talent reči už v 2 rokoch začal rozprávať ruský teraz ma 9 má online hodiny píše číta hovorí plynule pomáha ukrajinským deťom uci aj angličtinu atď...ale čím chce byť presne neviem no má plán ísť na jazykovú školu ...ale do ničoho ho netlacim na dnešné deti je to aj tak veľa 🙆
Ked boli male, tak som si tak trosku plnila cez ne svoje sny, ze som im podsunula aj hracky, s ktorymi by som sa ja najradsej ako dieta hravala, ale vtedy neboli. To ma casom preslo, lebo su to individuality a velmi rychlo si presadili svoje.
Co sa tyka skoly, maju slobodny vyber. Nemame ziadne preferencie. Co si vyberu a pre co sa rozhodnu, to budu mat.
Na vzdelani si ale zakladame v tom zmysle, ze kopec povolani sa bez VS neda robit. Napredovat v nich. Aj tak by si casom tu skolu museli dorobit. Takze naco stracat cas postupnym samoucenim a nachadzanim veci, co im za 5 rokov na VS nacrtnu, oboznamia ich s nimi. Aspon vedia, ktorym smerom sa hned vydat a mozu rychlejsie napredovat.
Bola u nas aj vzbura, ze stredna staci, studium je nuda, nechce sa mu trapit ucenim. Tak sme pokrcili plecami: ako myslis. Po nejakom case slobodneho zvazovania prislo rozhodnutie, ze tu VS bude treba. Takze teraz si vybera ktoru.
Určite. Vzdelanie je najlepší kapitál aký môže rodič dieťaťu dať. Vysnívané povolania pre svoje dieťa však nemám. Dávam jej ešte čas aby sa sama rozhodla akým smerom pôjde. Tento semester majú na škole take “orientačne dni” čo sa týka povolania , tak snáď jej to pomôže. Berie však ako samozrejme, že pôjde z gymnázia rovno na UNI, keďže vidí už generačne u svojich starých rodičoch , že sú vzdelaní tak to berie ako niečo prirodzene
myslim ze ked dieta vidi na rodicoch ze ho bavi robota je to ovela lepsie akoby som kazdy den donho hustila to a to...ale tiez zijem v malom snobskom meste kde sa toto riadne riesi, u nas skor tak skryto a sutazivo :D hahaaa
zo strany rodicov by tam mal byt zaujem ineho typu , nie ze musis ist ....alebo chcem dieta mudr..- .presne tak bola nastavena moja spoluziacka a velmi zle to dopadlo....
Absolútne nie. Takých deti mi je nesmierne ľúto. Môj syn je šikovný a samozrejme ako každá matka dúfam, zemto niekam dotiahne. Ale povedzme si. Kto potom bude robiť keď všetci budí sedieť za PC? 😁. Tým nechcem povedať ze budem šťastná ak bude robiť manualnu práci, ale nikdy z neho nebudem ani sklamaná a nedám mu najavo, že to mohol dotiahnuť oveľa ďalej 🙂. Je to jeho život.
@natalka81 presne, súhlasím. Moja mama do mňa stále hustila a dokonca keď som sa ja s ukončenou strednou školou stretávala s partiou co mala vysokú školu, tak mi hovorila ze to nie je vhodné. Ze si mam hľadám kamarátov so stredoškolských vzdelaním. Akoby to nejako súviselo
Podla mna chory pristup urcovat dietatu cim bude...podporovat v uceni ano,ale nevyberat za neho..potom na medicine je kopu ludi co su tam len preto aby rodicom vyhoveli. Podla mna skor zistit na co ma dieta prepoklady,coby ho bavilo a podporit ho.

Určite nie vysnívané nejaké konkrétne povolenie, ale predpokladám, že keď ich nejako kultúrne a intelektuálne vediem, že zrejme nenájdu potešenie v manuálnom povolaní (a možno je v tom aj kus dufania, ťažko povedať.) Vlastne ani manuálne povolenie mi v princípe nevadí, pokiaľ po tom nenasleduje krčma, ale proste robia niečo pre svoje okolie/komunitu/svet, čo ľudí obohatí trochu viac ako to, že je na ulici pozametane lístie