Zakladáte si na vzdelaní vašich deti?
Ahojte. Dnes u nas bola navsteva, manzelovi znami, je to manzelsky par s detmi vo veku tych nasich. Rozpravala som sa zenou a ani neviem ako, prislo na temu vzdelanie deti. Povedala mi, ze ona svojim detom uz vybrala povolania, ku ktorym ich chce viest (architekt a doktorka). U nich sa vzdelanie deti berie dost vazne. My to u nas doma mame tak, ze sice je vzdelanie dolezite, definitivny vyber nechavame na deti samotne. S takymto postojom som sa nikdy nestretla. Tym nehovorim, ze je zly alebo dobry. Len sa tak zamyslam z nudy, napadlo mi, ako to mate vy so svojimi detmi? Mate pre nich nejake vysnivane povolania?😃
Inak sledujem ako tu mnohí riešia vzdelanie a zakladajú si na ňom.. Ale učiteľmi pohŕdaju v takmer každej diskusii nejeden komentujuci. Pokrytectvo na Slovensku nemá hraníc. Tak ako výrok každé povolanie je dôležité, ale moja dcéra / syn nikdy nebude... (domysli si každý svoje)
@olivnik nepohŕdame učiteľmi práve naopak. Len kritizujeme školský systém, lenivých učiteľov, ktorí púšťajú deťom filmy namiesto aby ich učili, a vládu ktorá na školstvo kašle. V živote som stretol viac dobrých ucitelov ako tých zlých. Ale aj tí dobrí niekedy podľahli zlému systému. Asi hold na lepší systém nie sú peniaze. Preto majú úspech súkromné školy. Niektoré súkromne školy.
Dcerky bychovavame tak aby boli stastne. Je jedno co budu robit, rozhodnu sa same. Samozrejme ze ich vzdy budeme podporovat, ale v konecnom dosledku sa rozhodnu same.
@olivnik ja citim skor zufalstvo rodicov, nie pohrdanie ucitelmi. Zufalstvo rodicov, ktori vidia, ze nase skolstvo je v peknej sr..e. A nezachrania to ani nadseni a skveli ucitelia, pretoze zlyhava system. System, do ktoreho je rodic nuteny dat dieta pod hrozbou sankcie, system, ktory nedobrovolne musia financovat, aj ked s nim nesuhlasia. Jedina cesta, ako zbortit system, je poukazovat na nedostatky - je to vlastne priam nasa povinnost, kedze sme nuteni system vyuzivat a financovat ho.. Ucitelia maju v tom systeme urcity podiel viny v tom, ze sa nesnazia zmenit ho zvnutra, ale naopak, podporuju ho a kolaboruju s nim, aj ked kdesi vnutri duse citia, ze nie je v poriadku.. A preto mas mozno pocit, ze ludia ucitelmi pohrdaju. Tak, ako by si pohrdala s nejakym kolaborantom nacistov a pod.. Nebolo by to o pohrdani konkretnym clovekom, ale metafora toho pocitu zo "skolstva" = niecoho abstraktneho, na "ucitela"= konkretny "vinnik"..
@olivnik, málokto pohŕda učiteľmi. Zato mnohí pohŕdaju polosialenymi hysterkami, ktoré v mene učiteľovania buzeruju deti. Navalat deťom na prázdniny úloh, že sa nestíhajú ani nadýchnuť nie je pedagogické, to je cista buzeracia. Písať poznámky typu "krcil cez hodinu nosom" tiež svedčí viac o mentálnom nastavení učiteľa než o správaní sa žiaka. Keď je takýchto učiteľov "len" 10% (pevné verím, že ich nie je ani toľko), krivi sa obraz učiteľa v celej spoločnosti. Keď k tomu pridáme katastrofálny stav školstva a absenciu systému, dostaneme sa k stavu, ktorý popisujeme. Mimochodom, ten učiteľský povzdych, kedysi bol učiteľ vážená autorita, je síce pravdivý, ale žiaden učiteľ vtedy by sa neopovazil pred deťmi zhadzovať rodičovskú autoritu a komentovať rodičov ako neschopných, premotivovaných, blbych a neviem akých. Takže ani učitelia tak celkom bez viny nie sú.
@vroni s tým všetkým súhlasím. Ja sama som učiteľ, ale keď vidím, že ako ľudia reagujú, že sme chceli zvýšenie toho mierneho platu =almuzny ako nami pohrdali, že nerobíme nič. No neviem.. Keď ma dieťa zlu známku, nechce chodiť do školy a pod. často je podľa rodičov na chybe čiteľ.. Áno, učiteľov je kadejakých... Žiaľ aj takí, ktorí si vybrali veľmi nesprávnu profesiu, ktorú nezvládajú.. Ale najmä veľa dôchodcov, keďže za ten plat to už nikto robiť nechce, ktorí majú ešte staré metódy. Systém je tak zlý, že aj najlepší učiteľ sa musí poddat a nakoniec bud vyhori alebo sa prispôsobí. To je ale úloha vlády všetko. Ale toto nie je témou takže to nechcem ďalej rozpitvavat. Dôležite je nastavenie rodičov, ktorí vždy vidia vo svojich deťoch superhviezdu a je ťažké potom mat reálne očakávania. Smutne je, že trpia deti, na ktoré je vyvíjaný tlak z každej strany. Nechajme ich tak nech si same vyberú akým smerom sa budú uberať. Podľa treba deti vychovať, nie preto, aby boli šťastné - šťastie je stav nastavenia mysle. Ale aby neboli lenivé a pohodlné, aby mali v živote nastavene spravne hodnoty, aby boli láskavé a spravodlive, sucitne a empaticke. Slušné a aby sa vedeli vysporiadať aj s negatívnymi a nečakaným situáciámi. Darmo bude niekto lekár s depresiou alebo právnik, ktorý si nevie udržať napr. rodinu takí ľudia nebudú pre spoločnosť prospešni a ani pre seba.
Záleží na povahe detí. Niektoré unesú aj brutálny tlak, iné by to zlomilo. Mne je jedno, čo bude môj syn robiť, hlavne nech je to to, čo chce on. Radi mu pomôžeme, poradíme ak bude potrebovať. A to máme s manželom VŠ, ja aj dve 😂 nedá sa povedať, že by nám na vzdelaní nezáležalo. Ale mne viac záleží na tom, aby bol proste šťastný 🙂 Ak bude šťastný so strednou školou, tak nech.
My pre dcerku nemame nic vysnivane. Dcerku 4 mes. vedieme k cudzim jazykom. Samozrejme, neboli by sme nadseni, keby sla studovat socialnu pracu ci pravo, ale ak si vyberie dobru skolu, budeme radi. Ak jej to nebude mysliet a pojde cestou nejakeho remesla, tiez budeme radi.
@akvi
@vroni
@slovakboy odporúčam si prečítať napr toto https://www.skolskyportal.sk/skola-rodina/narok... myslím si, že tu je celkom dobre vystihnuta realita. Netreba to brat osobne, takáto je naša spoločnosť celkovo na Slovensku
@olivnik clanok si neviem precitat, registrovat sa koli tomu nemienim.. K tomu, co vidim precitat - ja to mam cele tak trochu inak. Cize riesit to, ze rodicia bojuju za znamky, alebo diktuju ucitelom - rodicia totiz vidia, ze to nie je ok, len nevedia, ako by to malo byt. Cele je to totiz o tom, ze skolstvo je postavene na mocenskej hierarchii, kde ministerstvo urcuje, kto, co, kedy a ako sa ma ucit a ucitel robi vymahaca a bachara detom, ktore o dane veci zaujem nemusia mat a z toho celeho vznika to trenie a nespokojnost.
Som zastanca sebariadeneho vzdelavania a slobodnych skol. Kde dieta samotne urcuje, co, kedy, kde, s kym sa bude ucit. Takze odpada rola bachara, odpada strach a vonkajsia motivacia.. Ucitel je sprievodcom, pomaha, usmernuje, odovzdava, inspiruje. Hodnotenie je vylucne vyziadane po vzajomnej dohode, cize odpada nechceny tlak, opada manipulacia odmenou a trestom, ostava cista vnutorna motivacia.
Riesenim pre vsetkych by bola uplna zmena v zmysle toho, ze kazda skola si bude urcovat svoje priority, svoje sposoby, ministerstvo da ramec viac menej moralny, aby sme tu nemali skoly podporujuce nejake neziaduce veci. Ale nebude urcovat, co kedy sa ma kto ucit. A kto chce zachovat dnesnu skolu, moze, urcite by zaujem aj o taketo skoly bol..ale kto chce slobodnu skolu, alebo Waldorf, Dalton, proste cokolvek, tak by tiez mal tu moznost..tiez DV, ale nie v tej forme, ako je to teraz, ze dieta aj tak musi naplnat to, co predpise stat..
Ja mám pubertu (nadpriemerne intneligentný) a škôlkara. Pre pubertu už pomaly vyberáme strednú školu - určite niečo technické, najlepšie duál, aby počas SŠ aj zarábal a mal istú prácu. Ak bude chcieť, pôjde na VŠ. Predovšetkým mi záleží na tom, aby boli obaja manuálne zruční a ovládali bežné práce. Tak ako ich otec, môj manžel. Nikdy sme doma nepotrebovali žiadneho remeselníka a ani autoservis. A to môj muž má tiež VŠ - veľmi náročnú technickú VŠ, jeho odbor skončili len siedmi. Ale my sme ešte študovali v čase,keď mali VŠ úroveň.
Na výbere ZŠ nebazírujem, ide hlavne o kolektív a nech sa tam dieťa cíti spokojne. Čo potrebujú, dovysvetľujem a doučím doma bez problémov.
@olivnik neviem prečo je modla byť právnikom.Skoly ich chrlia veľa, majú problém si nájsť prácu detto lekári.Potom sú frustrovaní po rokoch ťažkého štúdia aký majú plat, koľko služieb a podobne.Moja kamarátka je anesteziologicka a je vyhorena zo systému, práce povedala, že najväčšia chýba, že išla na medicínu a taký odbor
Zakladam si na tom, aby boli stastni. Ak budu stastni ako smetiari, nech su. Poznam vela ludi, co vystudovali svoju vysnivanu skolu a zistili, ze to bola vysnivana skola ich rodicov. Poznam ludi, co zo svojej vysnivanej prace vyhoreli. Vzdelanie, ani kariera stastny zivot nezarucia.
Ja by som chcela aby mal VŠ, lepšieho človeka to z neho síce neurobí, ale tá nutnosť sa učiť, makať a podobne niečo do života predsa len dá. Určite by som bola rada, keby mal ambície vyššie ako len vstať, odmakat si vo fabrike 12tku a ľahnúť si doma pred telku. Ale vyberať mu niečo? To akože vážne si myslia že 19 ročnému človeku povedia, že ideš za doktora, aj keď ho to napr vôbec nezaujíma a celý život by to robil s nenávisťou? Resp sa po 2 rokoch vykasle na štúdium, lebo to nezvládne keďže k tomu nemá vzťah? Alebo architekt? Kde berú istotu, že bude mať talent, nápady, predstavivosť?
Každopádne, treba deti pozorovať a viesť k tomu čo im ide, čo majú radi. Mne nepovedal nikto nič, nijako sa rodičia neangažovali a nevybrala som si dobre. Napr medicína by ma bavila, ale nikto mi na strednej nepovedal, že neboj, máš na to. Tak som to považovala za nedosiahnuteľné. Teraz viem, že to bola hlúposť.
@olivnik, áno, poznám to aj z druhej strany, som z učiteľskej rodiny. Lenže to nie je len o platoch. Som v AT a školstvo je tu zlata ryža. Učiteľské platy sú vysoké a učitelia (platovo) vyvazovani zlatom. Základný plat absolventa začína pri 2400 euro a potom už len kontinuálne stúpa. Materiálno-technické zabezpečenie, že sa ti pretácajú panenky. A úroveň školstva - podobná ako na SK. Memorovanie, biflovanie, žiadny systém, zastaralé postupy a frustrovani učitelia, chýbajúca motivácia a absolútny nedostatok použiteľných mladých učiteľov. Som presvedčená, že by mali mať učitelia viac, ale problém skolstva nebude primárne v peniazoch.
Fuha! Detom mam vymyslat ich buducnost?! Niektori rodicia sa fakt nudia. Asi sa sami nemaju kde realizovat a nevedia sa uz dockat, kym sa ich deti realizuju namiesto nich... vybrat detom extremne narocnu buducnost (architekt, lekarka). Ved nech si to skusia sami vystudovat. Tych ich deti mi je luto...
@vroni základný problém nie je v peniazoch, ale je je to jedna z dôležitých ciest, ktorými zlepšiť školstvo. Keďže kvôli financiám mnohí tu prácu robiť nechcú lebo sa z toho fakt nedá vyžiť a to nie len v ba, ale všade na Slovensku. A preto si mnohí bud v dôchodkovom veku a so starými metódami alebo jednoducho nemajú už ani chuť niečo zlepšiť lebo ich aj tak nikto neohodnoti.... Jedna vec je mať prácu rad.. Ale keď z nej nevyzijes tak žiaľ.. Treba ísť inde. Nehovoriac o neustálych školeniach a nových pomôckach, ktoré si musíš veľakrát ešte platiť sama. Ale naozaj sa nechcem o tejto téme baviť tu pod inou témou lebo to sem už nepatrí.
Nie,neplánujem nič také ,mojou úlohou nie je naplánovať život a profesiu môjho dieťaťa. Moja úloha je urobiť všetko preto aby bolo šťastné. Je mi jedno čo z nej bude,najdôležitejšie pre mňa je aby bola zdravá a šťastná. A nech sa vyberie za tým čo baví v prvom rade ju a nie mňa alebo kohokoľvek z rodiny.
Áno, mám 🙂 ale teda rozhodne ich nejak k tomu netlačim ani tlačiť nebudem 😃 ono to skôr vzniklo u nás z toho k čomu inklinuje stredný syn a v podstate okolo 6-7 rokov s tým prišiel on sám že chce byť architekt alebo konštruktér áut 🙂 teda ak ho to bude držať aj naďalej budeme ho v tom podporovať, ak nie tak ho podporíme v tom čo bude chcieť on sám. Aj keď teda sú aj samozrejme povolania od ktorých by som sa deti snažila odhovoriť vzhľadom na to že by som sa o ne bála.. no konečný výber bude aj tak samozrejme na nich.
@diewcatqoo môj syn chodi do školy pre nadané deti a chce byt už 2 roky autobusarom a stále ho to neprešlo 😂

Keď všetci budú doktori a pravici tak neviem kto vám upečie chlieb, predá potraviny, odvezie do práce či škôl, nik vám v dome nezavedie elektrinu ani plyn, vodu....atd. A zrazu by sme si uvedomili, že toto všetko treba naozaj nechať na deti. Treba ich vychovať, aby boli v dospelosti slušní a vyrovnaní a o ostatné sa už postarajú samotné deti keď budu zrelé a výberu sa svojim smerom.