icon

Život s ľavákom

sanny2993
20. sep 2023

Ahojte. Možno je táto téma už klišé ale vyzerá to tak že náš synček bude lavačik (podľa predbežných preferencii v škôlke) V rodine žiadneho ľaváka nemáme (aj keď mám podozrenie že ja som preučeny lavak ale to je zas ina téma). A teda chcela by som sa opýtať, aký je život s ľavačikom. Čo vás prekvapilo a čo zarazilo 🙂 či to majú v škole ťažšie čo sa týka výbavy a celkovo v živote, že načo je dobre pripraviť sa už od mala 🙂

guiseppinka
23. sep 2023

@zoepikna toto vobec nemusi byt v lavo/pravokukosti... aj ja poviem odboc dolava a ukazujem doprava😂😂 u nmna je dolezitejsie sledovat ukazovanie ako hovorenie... hlavne, ked si mam nieco predstavit v priestore a prava lava strana, tak sa musim vzdy zamysliet😂

ivanaks
23. sep 2023

@sanny2993 Mám syna (8,5) ľaváka (my ostatní sme praváci, ale z mužovej aj mojej strany máme aj ľaváckych predkov) a je úplne rovnaký ako deti - praváci. Jediné, čo potreboval iné, sú nožnice pre ľavákov, tými praváckymi mu nešlo nič odstrihnúť. Ľavácke pero sme zrušili po týždni používania, nepísalo sa mu ním dobre. Pani učiteľku v 1. a 2. triede mal "obojručnú", takže presne vedela, ako ho viesť, aby sa naučil písať so správnym držaním pera, sklonom písma a ako si nezakrývať (a nerozmazať) už napísané. Ľavák nie je dieťa so špeciálnymi potrebami; doma sme to nikdy neriešili ani neriešime a jeho ľaváctvo nijako neprežívame.

sono2
23. sep 2023

@sanny2993 moja mama je. To musíš zistiť. Všetko robí ľavou okrem písania. To ju preučili

lusyyy36
23. sep 2023

@gerrwie_girl hej, struha sa do opacnej strany 🤣 a nožnice majú už skoro všetky tie otvory rovnako veľké takže sú jedno ci pre pravaka alebo lavaka. A napr stabilo pero ma tiež pre lavaka a nevie s ním písať, najradšej má obycajne plniace a vôbec nerozmazava, čo som bola prekvapena

prosimopomoc
23. sep 2023

@sanny2993 jedine co v skole riesime je sedenie vlavo, aby si nebuchali lakte so spolusediacim, inak nic

gerrwie_girl
23. sep 2023

@lusyyy36 dnes už sa podľa mňa vyrábajú oveľa kvalitnejšie plniace pera, resp s iným typom náplne. Ja odjakziva milujem plniace pera, aj v praci ho pouzivam a vôbec ho už nerozmazavam ako kedysi 🙂.

rous777
23. sep 2023

Ja som ľavačka a mala som problém celé roky v škole,lebo som sa drgala s rukou pri písani zo spolu sediacou 😅 až teraz ma napadlo že sme sa mohli vymeniť 🤣 stačilo toľko

lucopeda
23. sep 2023

@sanny2993 som lavacka a veru su momenty kedy si pomyslim ze sme diskriminovani. Ano noznice sa daju kupit pre lavakov, ale take pera na poste/banke su zasadne pre pravakov spojene snurkou aby sa nekradli. Nosim si svoje. A vcera som sa vytocila pri rucnom slahaci ked kabel ide z pravej strany a musim ho obrocit okplo misky ked ho chcem drzat v lavej ruke 😀 ale inak som hrda na to ze som lavacka 😀

renca206
23. sep 2023

Som ľaváčka a používam všetko normálne (žiadne veci špeci pre ľavákov) len všetko robím ľavou rukou akurát čo si vždy prehodím myš z počítača na ľavú stranu, inak nevnímam nič iné. Dcéra je tiež ľaváčka a teda okrem prvej triede kedy som jej kúpila pero pre ľaváka má všetko klasické. Teraz už aj pero ma klasické pre pravákov a nemá žiadny problém. Len tuším v škole sedí na ľavej strane nech sa nedrgá so spolužiakom. Ľavák nie je diagnóza či choroba proste používa všetko normálne len s ľavou rukou

ivec16
23. sep 2023

mna napadlo len kupit skrabku na zemiaky pre lavaka a sedenie v lavici nalavo aby si nedrgali lavak-pravak… inak normalka, v sportoch to
napriklad vidim ako vyhodu, lavakov je menej a v takej hadzanej napriklad sa lavakovy na pravom kridle hra ovela lepsie

jabuducanevesta
23. sep 2023

@sanny2993 kupovala som nožničky do škôlky už iné a pero do školy ale je výber pekný v obchode, nemusíš sa bat

sisaka
23. sep 2023

Som preučená ľaváčka, áno @vroni aj takmer 50nici boli preúčaný, vraj som sa nechala 🙄.
Okrem pisania používam pravú ruku na zopár činnosti, ale niektoré som sa nedokázala naučiť a dodnes robím výlučne ľavou, niektoré viem aj ľavou aj pravou.

Podľa mňa sa netreba pripravovať na nič, ani netreba žiadne uľahčovanie života.

Prvýkrát počujem, že sú nejaké strúhadka pre ľavákov. Ja struham normálnym struhadlom tak, že držím ceruzku v ľavej a struhadlo v pravej, funguje je to, či to tak robia aj pravaci alebo naopak netuším, nesledujem druhých ľudí ako čo robia.

ajajka
23. sep 2023

@sanny2993 ahoj som 44 rokov plne lavacka a nikdy som to v zlom nepocitila skor to ludia vnimali ako zaujimavost a obdivovali to a dokonca som si par krat vypocula že ĺavaci sú vynimočny ĺudia ..moje deti to nezdedili po mne škoda🙂a teraz to maju deti lahšie je vela pomocok pre ĺavakov ako pera nožnice atď keď som bola dieťa ja nobolo to tak

minimilan
23. sep 2023

Baby, ja sa divim, ktore ste lavacky a ste s tym ok. Ja som pravacka a teda vsetko je pre mna “normalne”, rovnako muz. Ale zrazu syn - lavak. Muz horekoval, ze paneboze, to bude lavy, poznas sikovneho lavaka? 🤣 Hovorim, nikdy som to nejak neriesila, netusim, 🤷‍♀️ neni to rovnake? Len sa im blbo pise, lebo vsetko si rukou zamazu….
Syn ma momentalne 5r, ale pasuje mu od 2,5 roka pisat pismenka naopak, napr.slovo policia - napise policia z prava do lava. Cize AICILOP. Ale teda aj pismenka opacne - nie P ALE opacne P, opacne L, opacne C. Aj v knihach cital dlho z prava dolava pismenka. Co sa tyka inych veci, tak napriklad noznice pre pravakov vs. lavakov su inak zbrusene. S pravackymi syn odvali nejaky kus, oštrambaný dodžezu a s lavackymi, zbrusenymi opacnym smerom odstrihne krasne. Takze ja citim obrovsky rozdiel ci lavak - ci pravak 🤌

minimilan
23. sep 2023

A tiez, ako sa muz bal, ze bude nesikovny… Je neskutocne zrucny a sikovny! Obavam sa, ze ziak predbehne ucitela (syn otca) 😂

yanni
23. sep 2023

Ako to myslis? Aky je zivot s lavakom iny ako s pravakom? Moja mama je lavacka a zivot s nou bol uplne normalny. Nemala som problem, ze by som bola ja ako rpavacka ina ako ona a opacne. Uplne normalne prezila ZS; SS, VS, vychovala dve deti, praca v kancli tiez uplne v pohode, aj varit vie, aj strikovat aj sit na masine aj aj aj. A to maju dnesni lavaci uplne ine vyhody a je ich vela. Takze zivot s lavakom je v dnesnej dobe ovela jednoduchsi.

yanni
23. sep 2023

@minimilan To, ze pise zrkadlovo nema nic spolocne s tym, ze je lavak. Aj vela pravakov pise zrkadlovo. Napravi sa to casom v skole, prva-druha trieda. A to, ze zle striha, to je vsetko o motorike. Casom sa nauci normalne trihat aj klasickymi noznicami. Tieto L-P vymozenosti dnesnej doby volakedy vobec neboli a moja mama 70desiatnicka, lavacka, nema proble. Dokonca pise obojrucne a krajsie ako ja pravou, strikuje opacne ale to na konecnom vysledku nespoznas, s mojimi detmi stale nieco tvori, lepi, vystrihuje, ako detom nam stale nieco strikovala (teraz mojim detom), sila (aj mojim babam vdy nieco usije). Ked to nebudes riesit, vyvinom sa vsetko urovna. Pre nich je to normalne. Neuvedomuju si, ze su "lavi".

lulu1812
23. sep 2023

@sanny2993 som lavacka. Problem som dako nemala jedine som si kupovala skrabku na zemiaky aby som vedela skrabat inak no problem....mladsi syn bude asi lavak☺️☺️

minimilan
23. sep 2023

@yanni ja to praveze neriesim, len to intenzivne vnimam. Jasne, ze nevidim rozdiel, ze by bol mentalne pozadu alebo co, ale v beznych veciach, ked mu pasuje vsetko opacne ako pravakom. A pomahaju mu veci urcene lavorukym. Sroubovanie srubok zvlada v pohode lavou rukou a vecami pre “pravakov”, lebo nepozname opacne naradie, ale pri strihani noznicami pre lavakov som si vsimla, ze mu to ide ovela lepsie ako mojimi (pravorukymi) noznicami prave tym zbrusom. V minulosti nemali tieto “vymozenosti”, tak nemali moznost, len si zvyknut tak, ako to bolo predpisane. Pri skrabani zemiakov napriklad vidim, ze mu to nejde, lebo mu to nepasuje do ruky a keby mal opacnu skrabku, bolo by to prenho lahsie. Ale tak nauci sa, zvykne si..

minimilan
23. sep 2023

@yanni a to, ze pise zrkadlovo som si nikdy nevsimla pri ziadnom pravorukom dietati. Ale zhodou nahod mam syna a dvoch synovcov lavakov a vsetkym pasovalo pisat opacne ako inym detom - pravakom v rodine. Ale nevravim, ze je to vylucene, len ze som sa s tym nikdy nestretla 🙂

renca206
23. sep 2023

@minimilan moja prvá dcéra je pravačka a písala zrkadlovo, naopak moja druhá dcéra je ľaváčka a ona tak nikdy nepísala, tak podľa mňa to nie je o tom či je alebo nie je ľavák/pravákov. Teda aspoň taká je moja skúsenosť

minimilan
23. sep 2023

@renca206 dakujem za odpoveed 😉 naozaj nemam velke skusenosti lavak-pravak, pisem len co vsimam na blizkom okoli.
Napriklad aj ked mam odstihnut nieco noznicami mojho syna, tak mi to jednoducho nejde, lebo su zbrusene opacne, ako to pasuje pravakom. Podla mna je velky rozdiel pravak-lavak, ale v minulosti ich brali ako pravakov, tak sa museli prisposobit. Nic im neostavalo.

jarka26011
23. sep 2023

Nič extra, sama som ľavačka, dcéra tiež 💁🏻‍♀️ normálne žijem 😁

victory1
23. sep 2023

@akvi aj ja som bola obojrucna,aj mna furt buzerovali,nech sa rozhodnem,lebo ked ma bolela jedna ruka,prehodila som do druhej a pisala tak...ked sme mali doplnovacku inou farbou,pisala som pravou,doplnovala lavou 🙈
Nakoniec pisem pravou,kreslim lavou, mys pouzivam pravou, cesem sa pravou,umyvam zuby lavou 🤷‍♀️ ...ale vacsinu veci robim tou lavou..nepouzivam nic pre lavakou,ked som vyrastala,este nic take nebolo,svet bol len pre pravorukych...a zijem 💪🤣

victory1
23. sep 2023

@lubina no neviem ako sa dedi..ale moji rodicia,aj stari rodicia su a boli vsetci pravaci,brat je lavak,ja obojrucna preferujuca lavu ruku. Bratov syn je pravak a aj moja dcera je pravacka,jej syn je tiez pravak...

charliee1980
23. sep 2023

Nas najväčší a jediny problem s ľavákom bol a je, ked sa pretláča so súrodencom, bud vyhra ten so silnejšou ľavou rukou alebo ten so silnejšou pravou, Takze nikdy to nebude korektne 😁 Kedze ruky musia ist do kriza.

akvi
23. sep 2023

@victory1 ja tiež niečo robím pravou a niečo ľavou. A presne, nožnice a škrabky na zemiaky za nášho detstva pre ľavákov neboli, tak to robím pravou. Ale napríklad keď maľujem, štetce mám v oboch rukách 😅😂 A písať tiež viem oboma, deti v škole mali zo mňa šou, lebo keď som písala na tabuľu, tak tiež šla krieda z jednej ruky do druhej podľa potreby 😅

victory1
23. sep 2023

@akvi a ja viem pisat este aj z prava dolava oboma rukami 🤪🤣 ako napr. Alena anelA ...teda vedela som,uz som to davno nerobila🤣
A vies,co jedine mi je neprirodzene? Soferovanie 🙈 Ako viem,ale uplne by mi pasovala riadiaca paka do lavej ruky😳

evkamotka
24. sep 2023

@rous777 a to este nevies, ako dobre by sa vam opisovalo, ked by ste sedeli vymenene :D

evkamotka
24. sep 2023

Som lavacka a nic specialne nepouzivam ani v skole som nepouzivala.
Podla mna aj to pero sa precenuje, pouzivam bezne reklamne pera (kancelarsku zmesku 🙂 ) a pise sa mi s nimi vyborne. Akurat si vyberam tie s tensim hrotom co pustaju menej farby, aby som si nemazala ruku. V skole som tiez pisala reklamnymi perami a bolo to ok.

A syn predskolak je lavak. Ma iba lavacke nožnice inak nic nema ani neplanujem. Nie je dovod.