Čo robiť s vyhodenou gravidnou mačkou?
Ahojte, potrebujem poradit ako postupovať. Začala sa nám na pozemku potulovať mačka, ktorá je evidentne gravidná. Posledné dni som videla ako sa schováva u nás na dvore. Tú mačku som občas vídala, možno patrí niekomu z okolia alebo nemá domov. Ťažko povedať. Ide o to, že my si tú mačku nechať nemôžeme, a už vonkoncom nie aj s tými mačatami čo porodí. Takže moja otázka znie čo robiť. Útulky sa ani nejdem snažiť osloviť. To som skúšala asi pred rokom, keď tu niekto nechal malé mačiatko. Všetky útulky v celom kraji mi napísali, že nemajú miesto. Takže som mu horko ťažko zháňala domov všade po facebooku, bazaroch, známych. Aj to trvalo dlho. Cca 2 roky dozadu to isté. Neviem prečo mám stále riešiť nezodpovednosť cudzích ľudí ja. Čítala som, že o túlavé zvieratá je povinná postarať sa obec. Mám to ísť nahlásiť starostovi? Alebo ako postupovať?
Bohuzial, realita a prax je taka, ze bud ju na zahrade na porod a odchov mladych budes tolerovat a potom sa posnazis nafotit porozdavat macata, alebo ked ju vyzenies, tak jednoducho to neodchova, postupne uhynu a macka sa bude dalej tulat (ak to prezije). Kludne mozes hlasit starostovi, ale co cakas, ze ju vezme? Tazko. Neprijemna situacia ale to su fakty. Este mozes skusit urobit nejake fotky teraz a zdielat to na FB skupinach mackarom, ma to celkom dosah, mozno sa niekomu ulutosti co jej pomoze a vezme si ju.
Ak sa u vas schovava na dvore a velmi Ti to prekaza, tak ju mozes len charakterne nalozit do auta a odniest x kilometrov prec a kdesi pri ceste ju vyhodit, inak ju ani nevyzenies, ak tam uz zvykne chodievat. A ci chces pristupit az k takymto krokom, ci Ti tam tak bytostne prekaza... 🤷
Ja chapem ze to nie je Tvoja macka - a pozor - nie som nijaka mackarka. Ale tak si v urcitej situacii a mas urcite moznosti, ako sa mozes zachovat aj voci tomu zvieratu.
@anonym_6335bc ale podla zakona je obec povinna sa postarať o tulave zvierata
@anonym_autor podla zakona je povinnostou vela veci. Ci pride Ti, ze vsetky povinnosti podla zakona fyzicke ci pravnicke osoby ci organizacie, mesta, splnaju? Nalejme si cisteho vina, aj Ty si urcite nie raz nesplnila zakonnu povinnost a zakony obisla, alebo jednoducho v praxi tie "povinnosti zo zakona" nefunguju dobre.
Nemusis sa so mnou o tom dotahovat - ak mi neveris, ved kludne volaj starostovi alebo mu chod klopat, za skusku nic nedas. Ale neviem kam by asi taku macku vzal a dal.
Bohuzial, realita a prax je taka, ze bud ju na zahrade na porod a odchov mladych budes tolerovat a potom sa posnazis nafotit porozdavat macata, alebo ked ju vyzenies, tak jednoducho to neodchova, postupne uhynu a macka sa bude dalej tulat (ak to prezije). Kludne mozes hlasit starostovi, ale co cakas, ze ju vezme? Tazko. Neprijemna situacia ale to su fakty. Este mozes skusit urobit nejake fotky teraz a zdielat to na FB skupinach mackarom, ma to celkom dosah, mozno sa niekomu ulutosti co jej pomoze a vezme si ju.
Ak sa u vas schovava na dvore a velmi Ti to prekaza, tak ju mozes len charakterne nalozit do auta a odniest x kilometrov prec a kdesi pri ceste ju vyhodit, inak ju ani nevyzenies, ak tam uz zvykne chodievat. A ci chces pristupit az k takymto krokom, ci Ti tam tak bytostne prekaza... 🤷
Ja chapem ze to nie je Tvoja macka - a pozor - nie som nijaka mackarka. Ale tak si v urcitej situacii a mas urcite moznosti, ako sa mozes zachovat aj voci tomu zvieratu.
@anonym_6335bc mňa by len zaujímalo či má niekto s tým skúsenosť, že to nahlásil a ten starosta to aj riešil? Lebo podľa zákona to tak má byť, chcem vedieť či to funguje aj v praxi... moji rodičia mačky neznášajú, určite ich tu trpiet nebudú, navyše vieš koľko môže mať mačka mačiat v jednom vrhu? Ja mam robiť charitu, kvoli niekomu, kto je kkt?
@anonym_6335bc mňa by len zaujímalo či má niekto s tým skúsenosť, že to nahlásil a ten starosta to aj riešil? Lebo podľa zákona to tak má byť, chcem vedieť či to funguje aj v praxi... moji rodičia mačky neznášajú, určite ich tu trpiet nebudú, navyše vieš koľko môže mať mačka mačiat v jednom vrhu? Ja mam robiť charitu, kvoli niekomu, kto je kkt?
@anonym_autor viem kolko moze mat maciat vo vrhu, pracujem v zvieracej organizacii cely zivot, viem velmi dobre ako to s takymito pripadmi chodi - preto som Ti povedala ze v praxi bud macke pomozes, alebo proste nepomozes ale asi nepomoze ani nik iny 🤷
Ci budes alebo nebudes robit charitu je uz Tvoja vec, moznosti poznas. Kludne skus toho starostu 🙂
Nemám skúsenosti zo starostom, ale za opýtanie nič nedáš. Mám však presne ako ty skúsenosti s nezodpovednými ľuďmi. Ja mám dvoch kocúrov už 8 rokov, to tiež som sa zľutovala nad gravidnou mačkou, ktorú niekto vyhodil. Od vtedy to bolo už x krát, že niekto hodil mača cez plot, prišlo od susedov. Jedine čo ti môžem poradiť, nekŕm tu mačku a nevytváraj si k nej vzťah... nech sa okotí a buď ich vychová, alebo nie. Hlavne ju nekŕm. Ja som nemala to srdce a vždy som si len starosti narobila s mačkami...
Skor ako starostu, oslovila by som nejake OZ, aspon za kastraciu. Umiestnit je urcite problem. Ale aspon nech sa nemnozi dalej. Odkial si?
Skor ako starostu, oslovila by som nejake OZ, aspon za kastraciu. Umiestnit je urcite problem. Ale aspon nech sa nemnozi dalej. Odkial si?
Odkial si?
@margaretka_ presne a spravne 👍🏻
@anonym_autor teraz ma tu ukamenujete ale poskytnut jej niaku pivnicicu garaz na porod plus vodu jedlo po porode vyhladat macaci utulok nie psi zbalit macku a maciatka a zaniest ....maju toho nad hlavu a situacia je alarmujuca ale pokial nechces aby ich cosi zabilo a oni im budu hladat domov a plus macku sterilizuju .....ak neprijmu zaviest do macacieho uyulku a nechat pred branou proste zakerne ale ak sa nato vykasles maciatka sa nedoziju dospelosti takyo maju realnu sancu zazit dobry zivot
@anonym_autor
kto je teraz akože kkt? ako vieš, že gravidnú mačku niekto vyhodil?
keď je túlavá.
či starosta je kkt? obec si už vlastne oslovila? či dopredu hejtuješ.
@anonym_autor si si na 100%istá že nikomu nepatrí?
Ja krmin vonkajšie mačičky pri bytovke...2 dievčatka som dala na jar vykastrovat,jedna už bola tehotná...skúsila by som ju odfotiť a vyložiť na stránku obce či niekomu nechýba...mne sa tak podarilo nájsť domov jednému najduchovi..neozval sa majiteľ ale pani,ktorá sa ho rada ujala...ak by si bola z východného Slovenska tak by si mohla kontaktovať Janku Bikkyovu..má útulok pre psov a teraz už berie aj mačky
@anonym_autor
kto je teraz akože kkt? ako vieš, že gravidnú mačku niekto vyhodil?
keď je túlavá.
či starosta je kkt? obec si už vlastne oslovila? či dopredu hejtuješ.
@mondolina nikde som nenapisala, ze je starosta kkt, neviem z coho si to vycitala? Asi nevies citat s porozumenim. A ano ten co tu macku chova je kkt, pretoze keby mal rozum da ju vykastrovat a nenecha ju taku vychudnutu mnozit sa neustale. Na tom zvierati je vidiet ze sa o nu poriadne nestaraju inak by nechodila po cudzich dvoroch zhanat jedlo. A ak ju niekto zamerne vyhodil tak je pre mna tak isto kkt
@anonym_autor si si na 100%istá že nikomu nepatrí?
@anonym_0aa472 nie nie som si ista, ale ak aj niekomu patri tak je mu dost ukradnuta, staci sa na nu pozriet a vidite ze to nie je niekoho oblubeny "clen rodiny"....tu ide o to, ze ked mi tu doma porodi niekolko maciat tak bude asi jedno ci niekomu patri alebo nie, ten niekto bude rad a ja budem mat len problem
@anonym_0aa472 nie nie som si ista, ale ak aj niekomu patri tak je mu dost ukradnuta, staci sa na nu pozriet a vidite ze to nie je niekoho oblubeny "clen rodiny"....tu ide o to, ze ked mi tu doma porodi niekolko maciat tak bude asi jedno ci niekomu patri alebo nie, ten niekto bude rad a ja budem mat len problem
@anonym_autor pozri, pracujem na obci, niekoľko krát som už kontaktovala úrulok v okresnom meste kvôli túlavým psom. Útulok má však vždy podmienky napr aby sme túlavé zvieratá niekam zatvorili kým po ne niekto príde, keď bude mať voľno. Niekedy sa ani neporadil zviera zatvoriť. Tak sa za posledné roky stalo niekoľko krát že niekto od nás (poslanci, ja, kolegyňa)si radšej zobral psa/mačku k sebe domov lebo sme sa nevedeli dočkať. Takto mám doma 8 rokov kocúra a 2r mačičku samozrejme očkovaniu a sterilizovanú na moje náklady. A keďže boli na ulici dlhšie hoc sú u mna doma, pýtajú sa von, a vídame ich aj o niekoľko ulíc ďalej.
Vieš chytiť tú mačku? Lebo si nemyslím že starosta bude po zahradách mačky naháňať. U nás ani nie sú priestory kam by sa mohla mačka zavrieť na dlhšie
@anonym_autor teraz ma tu ukamenujete ale poskytnut jej niaku pivnicicu garaz na porod plus vodu jedlo po porode vyhladat macaci utulok nie psi zbalit macku a maciatka a zaniest ....maju toho nad hlavu a situacia je alarmujuca ale pokial nechces aby ich cosi zabilo a oni im budu hladat domov a plus macku sterilizuju .....ak neprijmu zaviest do macacieho uyulku a nechat pred branou proste zakerne ale ak sa nato vykasles maciatka sa nedoziju dospelosti takyo maju realnu sancu zazit dobry zivot
@anonym_bf3be9 toto je ozaj nápad roka. Chcieť pomáhať ale tak, že hodím zodpovednosť na iného. Geniálne. Áno útulky sú plne, áno v jednom takom pomáham. Vies ako tvoj geniálny nápad skončí? Že niekto bude musieť mať doma mačku aj s mladými, lebo mu to srdce nedá. Áno nedá! Ja som tak mala nedávno doma 3 malé na flaske. Lebo človek roka ich nechal pred vchodom do škôlky. Prečo si ich nenastajujes domov ty, keď ti tak záleží na ich blahu, ale hádžes to hnusným, vydieračskym spôsobom na iných ľudí?! Vies o tom, že aj “ludia z útulku” máji svoje rodiny a životy? Že majú prácu, do ktorej musia chodiť? Nám nikto neplatí za to, že sa snažíme týmto úbohym tvorom pomôcť. My to robíme vo “voľnom” čase, na úkor svojich rodín. Často idú do toho naše súkromne peniaze, lebo aj nepríde dar, tak predsa nenecháme tie mačky hladovať, alebo trpieť, pretože neni z čoho zaplatiť veterinu. Tak sa tu prosím nehraj na spasiteľku. OZtka neodmietajú pomôcť z dlhej chvíle, ale preto, že sú ozaj preťažené, bez prostriedkov a často aj ľudí. Naše OZtko je momentálne aj bez priestorov, takže keď nám niekto niekde položí maciatka, môžeme sa na ne akurát tak pozerať, alebo si ich nasťahovať domov. Každá máme ešte aj svoje mačky, nemáme ako dodržiavať karantenu, takže riskujeme prenos vážnych ochorení na ne. Keby si radšej podporovala OZ, možno by sa tie mačky k tej pomocí reálne dostali. Ideálne sa mozes prihlásiť ako dobrovoľník či už v OZ, alebo ako dočasný opatrovaník a sama uvidíš aká situácia reálne je.
Autorka, mozes skúsiť starostu, ale reálne na 99% s tým nič neurobí. Bud tá pošle do teplých krajín, alebo mačku odstrani “po svojom”. Skús všetky OZ aj vzdialenejšie. Teraz je bohužiaľ situácia s mačiatkami kritická. Sú všade. Pomoc dostane možno tak 10%.
@anonym_bf3be9 toto je ozaj nápad roka. Chcieť pomáhať ale tak, že hodím zodpovednosť na iného. Geniálne. Áno útulky sú plne, áno v jednom takom pomáham. Vies ako tvoj geniálny nápad skončí? Že niekto bude musieť mať doma mačku aj s mladými, lebo mu to srdce nedá. Áno nedá! Ja som tak mala nedávno doma 3 malé na flaske. Lebo človek roka ich nechal pred vchodom do škôlky. Prečo si ich nenastajujes domov ty, keď ti tak záleží na ich blahu, ale hádžes to hnusným, vydieračskym spôsobom na iných ľudí?! Vies o tom, že aj “ludia z útulku” máji svoje rodiny a životy? Že majú prácu, do ktorej musia chodiť? Nám nikto neplatí za to, že sa snažíme týmto úbohym tvorom pomôcť. My to robíme vo “voľnom” čase, na úkor svojich rodín. Často idú do toho naše súkromne peniaze, lebo aj nepríde dar, tak predsa nenecháme tie mačky hladovať, alebo trpieť, pretože neni z čoho zaplatiť veterinu. Tak sa tu prosím nehraj na spasiteľku. OZtka neodmietajú pomôcť z dlhej chvíle, ale preto, že sú ozaj preťažené, bez prostriedkov a často aj ľudí. Naše OZtko je momentálne aj bez priestorov, takže keď nám niekto niekde položí maciatka, môžeme sa na ne akurát tak pozerať, alebo si ich nasťahovať domov. Každá máme ešte aj svoje mačky, nemáme ako dodržiavať karantenu, takže riskujeme prenos vážnych ochorení na ne. Keby si radšej podporovala OZ, možno by sa tie mačky k tej pomocí reálne dostali. Ideálne sa mozes prihlásiť ako dobrovoľník či už v OZ, alebo ako dočasný opatrovaník a sama uvidíš aká situácia reálne je.
Autorka, mozes skúsiť starostu, ale reálne na 99% s tým nič neurobí. Bud tá pošle do teplých krajín, alebo mačku odstrani “po svojom”. Skús všetky OZ aj vzdialenejšie. Teraz je bohužiaľ situácia s mačiatkami kritická. Sú všade. Pomoc dostane možno tak 10%.
@anonym_f7bedc nenakladaj tu autorke za nieco, čo spôsobil majiteľ , ktorému je pojem kastracia neznámy. Nie kazdý má k mačkám vzťah, mozno ani autorka nie. Ani mne nik neplatí, zachraňujem z ulice na úkor vlastných peňazí a nevylievam si tu srdce. @autorka obec je úplne zbytočné kontaktovať kvôli feralnej mačke. Kto ju chytí? Nikto. Mozno ani nie je kotná, mozno má FIP. Problém je to tak či tak.