Ako zvládnuť vykrikovanie dieťaťa na prechádzke?
Chcem sa opýtať mám starších detí, či sa s niečím takýmto stretli...
Syn 2,5 r posledné obdobie cca 6 mes posledných, keď sme spolu vonku či už so mnou alebo s manželom, alebo oboma...či už kráča alebo sedí na kočíku (častejšie) a stretneme popri prechádzke niekoho známeho, teda zastaneme a začneme sa s dotyčným rozprávať ...strasne začne do toho vykrikovať, kričať ..takto je hneď po diskusii a prchame..nie úplne pri každom urobí takéto divadielko, no je to veľmi častý jav posledných prechádzok ....je mi jasné, že deti majú rady svoje tempo, a že sú aj dosť žiarlivé niektoré a nemajú rady, keď im niekto berie pozornosť rodiča ....ináč je to milý, bystrý chlapček, čo sa týka reči velmi pomaly mu to ide, no všetko rozumie a hra sa primerane k veku....sú to zväčša situácie, že sa ten "známy", tak znenazdajky objaví, nestihnem mu o ňom vopred povedať a troška ho na to pripraviť ....ja mu ináč zvyknem všetko pekne povedať, vysvetliť.....dnes som mu viackrát zdôraznila, že sa mi ten krik nepáčil, že to bol môj dobrý kamarát, s ktorým som sa chcela trošku porozprávať.....
Zažili ste niečo podobné? Verím, že je to len obdobie a o chvíľku to už pominie.
Ďakujem
Niektore uz naozaj chcete z tych deti cvicene opicky. Ma dva roky, proste ho nebavi sediet a cakat kym sa ty porozpravas s kamosom 🙄
No, to je uplne normalne. Stava sa z neho dieta s vlastnym nazorom. Ja som napr. s rocnym dietatom mohla tiez vykecavat na ulici, aj na pohrebe som bola, hodinu bol na rukach, ani nepípol, do roboty som zacala robit na stvrt uvazku, pocas meetingov tiez ani nepípol, nechal ma robit. Dnes je pohreb byvaleho kolegu a nikam nejdem, lebo by tam narobil cirkus aj pred budovou. Projekt v praci som pred par dnami horko tazko dokoncila - skriekal, za ruku ma odtahoval, PC mi zaklápal. V MHD jazdil ticho ako pena, teraz ked nema naladu, sa v kociku postavi, skáče atď. Kamoskin 4rocny syn pravidelne hovoril: "Mama, kedy uz pojdeme domov? Nechcem tu byt..." Ono, je to zas len nejaka faza, v tomto veku okolo 2 rokov si ale dieta neda moc dohovorit
@svetlonos je to rozmaznavanie dietata to co piseste obidve.
@michaelam2
Áno, je to normálne, je to obdobie a treba ďalej vysvetľovať dieťaťu.. pýta si pozornosť mamy, musí sa naučiť že niekedy aj ono musí počkať..
A raz sa to naučí.. deti sú už také..
Čo však mňa fakt šokuje na diskusiách modrého koníka je štýl reakcií dospelých žien.. dieťa v kočíku vrieska lebo sa musí naučiť chvíľu počkať.. ako však vysvetlite dospelým ženám že reagujú úplne zbytočne nasrano a podráždene akoby sa autorka snáď spýtala niečo neuveriteľne popudzujuce.. je ešte len ráno 😳 ja neviem...
Tak toto je normálne jednoducho ti chce naznačiť chcem sa prechádzať nestoj a nevykecavaj proste jednoducho keď niekoho stretneš povedz mu malý bude nervózny keď budeme stať pod prejdeme sa spolu kúsok
Za tie citlivo a dobre mienene rady ďakujem pekne 🙂👍 utvrdili ste ma v tom, že je to len obdobie, ktoré skončí ...a tie ktoré píšete s takým úmyslom zraniť ..čo vám zapriať? Hovorí sa, že ranené zviera raní. ..tak veľa lásky prajem a väčšiu citlivosť aspoň pri svojich drobcoch teda aby ste mali ....
Mne keď toto deti robili, tak som sa urcite nezbalila a neutekala ďalej.. rozprávala som sa síce tak, že ma dieťa ťahalo, alebo občas aj vrieskalo a škriekalo, ale tých pár minút, čo sme prehodili pár viet počas náhodného stretnutia na ulici, prežili ... 🙄 Ale tak u nás doma sa z deti nerucame, keď nie je hneď po ich 🤷
Ja som vtedy použila ako zbraň chrumky 😅 kým mal čo robit/zut mohla som sa rozprávat
@terezkaarthuramax
to nemá s rozmaznávať nič spoločné, jemu to proste mozog neberie, nemáš na to kapacitu. Rozmaznávať blbe by bolo nechať decko v akomkoľvek veku ma biť a ešte ho k tomu chceli hladkať a usmievať sa!
Hod poker s doktorkou, ta ti povie to iste co píšem aj ja. Pokial mi vybehne na cestu narobím cirkus a žiadne vyjednanie! Ake kokos aby stalo ako 5 koruna v takom veku a bolo poslušne?
To bolo kedysi - heslo - deti treba vidieť ale nie počuť! A veru ze zrovna tieto veci som riešila v takomto veku syna. Lebo susedia psychopati! Bavila som sa s detskou psychologickou, dvoma detskými dr a 3 vychovávateľka v jasliach a skolke.
Aby som náhodou nebola neobjektívne- lebo moje dieťa.
Všetky nezaviske od seba mi potvrdili to v podstate, co som pisala.
Ty si orecitaj co je rozmaznavanie s negatívnymi nasledkami. Ale pochopenie a láska, objatie hranie a tušenie sa - to je naplnenie potrieb. Nie rpzmaznanost.
Autorka neboj dobre bude! Nas mal jeden čas obdobie, mohla som s nim tráviť 3 hodiny na nákupe aj s cestou , ja peso on v kocari. Potom sa zaťal a ani za svet! Neusedel mi v ňom! No co ho zbijem!? A príkazom sadni!? Ved nie je pes!
Prešlo to. Teraz som mnou prejde peso riadny kus, ma 4,5 ake s ocinom nieee, lebo bolia nožičky. Ocik si ho naucil na nosenie! Len je rozdiel odniesť 2 a 4-5 rocne dieta a to ma len 18 kg, ale nos ho pol hodinu...
Takže bud uplne v klude, nalad sa na jeho tempo. Ja som vykecavat chodila do detskej herne 🙂 S kamoškami bezdetnymi 😁 On sa hral a my pili kavu a bavili sa v klude. Mna nebaví viesť rozhovor, ked mi pro tom hučí dieta, nie som masochysta.
Keď takto niekoho stretneš, minutu dve vydrží, inak som s tým človekom radšej potom zavolaj a dohodnite kavu u vás. Maly sa pohra a ty v klude 🙂.
2,5rocny chlapcek uz nema byt v kociku, ale kracat a objavovat svet okolo seba aktivne. Je uplne jasne ze sa nudi, je zvyknuty obzerat svet z iduceho kocika, ma to vsetko ako na dlani, nemusi pre to ani prstom pohnut. Tak ked zastanete, zastane aj jeho svet. Pekne kracat za ruku, rozpravat sa, ukazovat si, naucit ho aktivne aledovat okolie aj ked stojite. Bude sa to lahsie ucit na nozickach, ako tak velke dieta tlacit v kociku ako babatko.
A tym padom postoji, ked budes stat ty a rozpravat sa. Par minut zvladne, ma rozum, 2,5r dieta nie je babatko, ale rozumne dieta, samozrejme, ak sa k nemu tak pristupuje. Najhorsie co moze rodic pre dieta urobit, je neucit ho zvladat emocie. A vyhovet kazdmeu prejavy nepohody.
On zacne kricat, ty utekas od cloveka. Nadherne sa tak uci dieta, ze staci vrieskat, hadzat sa o zem, a mama povoli. Naozaj to tak funguje. Dieta, ktoremu je vysvetlovane, ze teraz stojime a rozpravame sa, pozri zatial ake auticka chodia okolo, ja sa budem zatial chvilku rozpravat.. Atd. A ked to dieta uvidi, ze rodic to mysli vazne, nauci sa. Ked si naucis chlapceka na to, ze staci kricat a hadzat sa, nauci sa tak reagovat a dozadovat si svoje.
Na vychove sa mi paci, ze ju naozaj mozeme mat vo svojich rukach. Mozeme vopred pripravit podmienky - rozpravat sa, modelovat situacie, co budeme robit, ked niekoho stretneme, hrat sa na to, vysvetlit co bude zatial robit on. Plus nerobit z tak velkeho chlapca babatko v kociku. A plus mat nastavene jasne hranice, a pri kriku ponoct dietatu zvladnut ustat emociu a nie utekat. Ale to je naoriklad znak aj emocnej pripravenosti rodica. Ak nezvlada rodic situaciu, ze stretnu niekoho, a rodic musi utekat prec, lebo si nevie rady, tak to nedokaze naucit to dieta. Vychova je krasne prepojena, len to treba vidiet 🙏
@maxik24 skvelo si to napisala
@terezkaarthuramax ale ved nikto nenapisal ze ma utekat od cloveka lebo dieta krici. Len sme povedali ze je to normalne ze sa takto sprava pretoze ma dva roky a nebavi ho stat na mieste a cakat
Dámy, syn nie je jedináčik, už 16 mes sa delí o pozornosť ...preto ten kočík ....je to spôsob ako vyjsť von a prísť dnu naraz s dvoma deťmi ...keď sme v bezpečnom prostredí ďaleko od áut, syn sám vylezie z neho a druhé dieťa tiež v ňom neobsedi ....tak len toľko ...neuvádzala som to v úvode ...naše deti objavujú samy svet odmala ...žiadne chodítka či ohradky nemali u nás šancu...z tohto prozaického hľadiska 😉 pekný deň 😉
Autorka, kocik pri 2,5rocnom nie je naozaj opodstatneny tym, ze ma surodenca. Nijako to nesuvisi. Aj moj 2,5rocny mal surodenca babatko, a naucila som si ho chodit popri kociku, bud sa drzal mna alebo kocika. Zase je to len o tom, ako si ich naucime. Treba tie deti ucit. Takto sa syn neuci nijako hraniciam, nicomu. Vozi sa v kociku ako babatko, nie je dovod to, ze sa vozi jeho surodenec. Niekedy treba opustit pohodlie, a venovat cas uceniu dietata, aj v tomto, radsej utekas od znameho, ktoreho stretnete, aby sa syn nehneval. Ano, tak male deti nebavi stat a cakat, ale vzdy sa ich daju veci ucit, a ucime ich len vyjdenim zo svojho komfortu. A vozenie tak velkeho dietata v kociku a utekanie z konverzacie, lebo dietatu sa to nepaci, je iba pouzitie jednoduchsej a komfortnejsej cesty pre rodica.
@maxik24 len toľko, že nesúhlasím s tým, čo píšeš...áno, keby mám bábätko plus 2,5 ročné dieťa, pochopiteľne, jedno behá, druhé je v hlbokom kočíku ..no naše deti sú na úrovni dalo by sa povedať "dvojičiek", jednoducho pri tak malých rozdieloch sa deti akoby spriemerovali...no to si človek musí odzit, aby pochopil, či píšem....a s takýmito deťmi musíš "pracovať" rovnako lebo by si jednoducho závideli ..asi toľko, až si ma teda pochopila...no môžem povedať, že za posledné dni vidím riadne vylepšenia v správaní, už by som ani túto tému písať nemusela, až tak by som to povedala 👍🙏
@jana_eyre_2 👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Ach Bože, je to msle dieta a nema rado prestoje! Jemu môžeš do aleluja vysvetľovať trebars aj, ze to bol svätý Peter! Jeho to nezaujima!
Zariad si tempo podľa dietata a vybavene. Vykecavaj sa na lavičke na ihrisku, kde sa dieta môže hrať a nie aby čakalo kým sa ty vyrozpravas.
Vysvetľovať je síce chvályhodné ale je super aj použiť zdravy sedliacky rozum 😏. Pretoze v mnohých situaciach je to hrozne múdre vysvetľovanie smiešne. Pokial Miško odvoláva ako 2 rocny toaletný papier, netreba mu vysvetľovať, koľko stromov sa muselo koli tomu vyrábať a on s nim takto mrhá. Proste ho treba vyložiť do výšky aby naň nedosiahol!
Jedine sa pri prestojoch, nestojím a nenechám, lebo szretnem kamosa. A už vôbec nebudem vysvetľovať tak malemu dietatu, ze je to môj kamarát a nepaci sa mi, keď kričí 🙈
Véd trisku treba fakt zapojiť ten zdtavy rozum ľudia!
Mne sa stávalo niečo iné. V tom veku maleho bola prechádzka viac o ustanovení a i rezanie okolia ako o suvislej chôdzi. Mala som mu vysvetliť, ako sa mi nepáčilo keď sa obzerá a skúma travu, kvety ci chrobáka 😂? Bola u nás na navsteve babka, no ake ta sa chceka prechádzať nie štát! Tiez nechcela pochopiť, že deti fungujú inakšie.
A cuduj sa svete, prešlo to! Je to obdobie a tu znamená respektujuca vychova nie zbytocne vysvetľovanie o kamošovi ale o prisposobeni sa jeho potrebám.
Samozrejme, v prípade jeho ohrozenie znova zapnúť mozog a nevysvetliteľné tak malemu ako nie je pekne utekať na cestu .... Tam treba rázne zasiahnuť a deti ochrániť.