Dali by ste dieťa do jaslí?
Ahojte, syn ma 21m. Nevie rozprávať este poriadne a nechodí sam na toaletu. S jedením mu treba pomáhať.
Ide o to, že sa nám narodilo ďalšie babatko, a ja nemám čas sa synovi venovať na 100% a puká mi srdce keď niečo chce a ja práve nemôžem lebo robím niečo s bábätkom.
Rozmýšľala som nad jasliami. Na jednej strane by to bolo super, naučil by sa veľa veci, bol by pri rovesníkoch atd. Len neviem či by tam vydržal a neplakal by za nami.
Manžel je proti. Čo by ste robili vy ?
Keby si napísala, že vám to finančne nevychádza a uvažuješ a návrate do práce a čo s dieťaťom tak ti napíšem smer jasle. Ale v tvojom prípade za mna jasné nie.
Keď sa chce, všetko sa dá. Medzi deťmi mam tiez 2 roky rozdiel. Do jaslí by som dieťa z "tvojich dovodov" nedala.
Nedala by som ho do jaslí.Ja som mala rozdiel medzi detmi 21 mesiacov a zvládli sme to.Nemoze byť všetko na 100% ,ale doma je doma.Mama je mama a nie cudzia teta v jasliach.
Suhlasim s manzelom. Puka ti srdce, ze je na vedlajsej kolaji, tak ho rovno supnes do jasli?
Nie, donesie domov choroby a to male babo bez imunity nepotrebuje..
@ullala tiež mi to je divné. Ja nemám proti jasliam nič, ale tiež ma zaujalo to, čo teba. Viac by môjmu srdcu vadilo to, že som doma s mladším dieťaťom a staršie je v jasliach, ako to, že mi starší chvíľu poplače, lebo hneď nedostane to, čo chce, prípadne to, čo by chcel robiť. Nedala by som ho do jasiel.
@pralinka86 súhlasím
Autorka mám medzi deťmi 15,5mesačný vekový rozdiel. Ak chceš tak sa dá venovať obom deťom. Kto chce hľadá spôsoby kto nechce hľadá dôvody
Srdce mi puká, že sa mu nemôžem na 100% venovať, tak ho dám do jaslí, kde s ním nebudem vôbec. 🤔 Logické.
Nie, chúďa maličké. "Nemôžeš" sa mu venovať tak ho pošleš úplne preč? Som na strane manžela. Mam 3 deti za 4 roky ale toto by som ani jednému neurobila.
Mali sme dieta v jasliach a aj u opatrovateľky.. tu je to úplne bezne,deti v tom veku s toho takú Drama ako skolkari,co boli tri roky len s mamou, proste nerobia.. ale ja som teda bola v práci...
Ale k téme fakt si myslíš,že ti to pomoze? Jasle sú drahé, dieta ti navlaci kopu chorôb, zlozvykov, zmenený rezim, plus to ranné vodenie a vyberanie v čase,kedy ti babo napríklad spáva a bude napríklad silný dážď, no komu sa to chce..
Z tohto dovodu by som ho nedala, lebo by si mohol pripadat, ze bol odlozeny prec po tom, co prislo nove babatko. Male deti to tak casto beru. Dala by som, len ak by som videla, ze vyslovene prahne byt v kolektive, su aj take deti. Podla mna nevadi, ze nemas nanho 100% casu, ani neskor v zivote nebude mat 100% vsetkeho, co by chcel. Ak mas nanho nejaky cas a vidi, ze vnimas jeho potreby, tak to podla mna staci.
Myslíš, že keď bude ráno plakať, že mu mama mizne z oči a necháva si u seba len bábätko, tak ti srdce pukať nebude? Dieťa nevie ako plynie čas, že ty sa ešte vrátiš, preňho je ten čas tam vecnosť.
Keď som malého vodila do škôlky, mali tam aj jasle, to bola hrôza, koľko sa tam ráno kolektívne plakalo, lebo vždy sa našiel jeden spúšťač. A to boli super jasličky a zlate učiteľky.
A čo sa ti tam naučí? Nič čo nezistí, keď nastúpi neskôr. Akurát choroby nanosi
Teraz nie, v septembri na par hodin doobeda ano. Nemusis byt jeho animatorka na 100 % … nauci sa chvilu pockat a aj zabavit sam …
Nie.Nedala by som.Pretoze moze doniest bacila,bakteriu a babatko je velmi nachylne na taketo veci zo “skolky-jaslí”..Dalsia z veci ma “noveho”surodenca doma.A teraz by mal ist aj do”novej skolky”..A moze to brat skor ako odhodenie,ze ho nechces pri sebe…Skor by som si nanho “vyclenila cas”..Ze sa budem venovat len jemu bez babatka…Ked ti to je tak luto…
Nedala z viacerých dôvodov
1. Choroby
2. Dieťa to nemusí pochopiť a môže sa cítiť ešte viac odstrcene
3. Nevieš sa mu venovať 100% tak ho dáš do jaslí kde je 10 deti a tu pozornosť bude mať ešte menšiu?
Nie, z takehoto dovodu by som dieta do jasli nikdy nedala.
Jasné že by som ho nedala🙏vieš ako odstrcene by sa cítil? Čudujem sa že o Tom vôbec rozmýšľaš🙏(tiež mám 2rocny rozdiel)
Myslíš, že v jasliach bude mat 100 % pozornosti cudzich zien? Boooze, žena 🤦🏻♀️ vela z nás má medzi detmi menej než 2r a nepoznám taku, co by odložila dieta do jasli...
Ja som dala malého, mal niečo viac ako rok a pol a chodil na celý den, ale bola som v práci. Za okolností, ktoré popisuješ, by mi ani nenapadlo.
Je to obrovský omyl rodičov, ktorí vychádzajú z premisy, ako tam bude super s rovesníkmi. Tak maličké dieťa ešte nie je vôbec odkázané na kolektív. Tie deti sa hrajú vedľa seba, nie spolu. To mi potvrdili aj učiteľky, keď sme sa pýtali na syna, že ako sa zapája. O chorobách ani nehovorím (náš napokon nechodil od novembra do konca februára vôbec, lebo to už bolo neúnosné, a teraz
Po rokoch zo škôlky chyba Max pár dní, ak to len spolok, ktorý zvládneme doma bez návštevy lekára, proste tá imunita sa musí vycvičiť a to môžeš kašľať všetky imunoglukany sveta, nespasi vás to, kým si telo nezvykne samo). Čiže si píš, že ti navlaci všetky srandy sveta domov, čo ťa pri novorodencovi nepoteší.
Plač je vysoko individuálny, ale pre predstavu: môj plakal každé ráno, snáď celý ten rok. Je pravda, že cez deň bol v pohode, vysmiaty, ani nemukol, akonáhle prekročil prah dverí do triedy, plač prestal ako lusknutim prsta, ALE v šatni pri prezliekaní veru že plakal a ja si vôbec neviem predstavit toto mu urobiť, a potom sa vrátiť s druhým dieťaťom domov. Keď len porovnám tie fotky, a súčasne, keď je už škôlkar, tak až teraz vidno, aké "bábätko" vtedy bolo, aj keď sa mi to vtedy nezdalo.
Napis mi pokojne správu. Riesila som veľmi intenzívne rovnaky problém. Sama som viedla s tým vnútorné boje.
@pe_mi
@katica06
@andreakotesova
@andreakotesova
@janinah
@ullala
@pralinka86
@lalala94
@katica06
@mamamasama
@qwert87
@anjelicek26
@marianarem
@mamutka
@olimuc
@viera
@lucia13022023
@andrea_82
@dettilv
@barka1
@oblecenie99
Ahojte, som veľmi rada za vaše reakcie a že sú takéto. Tajne som dúfala že budú takéto. Lebo v kútiku duše ho nechcem dať nikde.
Viem, trošku si protirečim že mi puká srdce a na druhej strane ho tam chcem dať. Ale niekedy ten mladší potrebuje veľa času, neprespí mi polovicu dňa. Čiže musím byt pri ňom a nemôžem ist len tak hocikam s malým ako predtým.
Je mi ho strašne ľúto keď vidím ako sa nudí. Žijeme v zahraničí a nemáme tu nikoho okrem muža, jeho mama je už stara babka. Čiže sme stále sami … tak som pre neho chcela trošku spoločnosť, nech je pri inych deťoch atd… ale sme rozhodnutý že nikde nepôjde. Ja do prace chodiť nemusim, ani po skončení materskej. Čiže môžem byt s nimi každý den. Samozrejme že chcem pre neho len to najlepšie, len zase nechcem aby bol taký mamin - cicek. Že nikde nebude chodiť atd. Muz pracuje len 3 dni v týždni, takže je tiež často s ním.
Este raz ďakujem za reakcie ❤️
v tvoj prípade nie, mohol by sa cítiť odstrčený
A samozrejme,nedávala by som ho tam každý den. Myslela som len 2-3 dni v týždni na zopár hodín. Ale nakoniec nejde nikam .
Môžeš skúsiť súkromnú súkromnú skolku/jasle napríklad 2-3 x do týždňa na doobedie a uvidis. Ak mas spoločenské a akčné dieťa môže mu to prospieť.
Pripadne skúsiť opatrovateľku, fakt na pár hodín tyzdenne co sa bude venovať iba jemu.
Ja som mala 2 ročnú takto v škôlke, 3 dni v tyzdni, nikdy neplakala tešila sa tam. Ale to bola naozaj skvelá škôlka. Moja začala ráno plakať až ked šla v 4 do štátnej škôlky.
Nie , kedze nie je pripravene, ja som dala, ale rozpraval , bol odplieknovany a celkovo taky psychicky pripraveny
Určite nie, ty zmeň svoj prístup a nie, že tvoje riešenie je odstrcit a zbaviť sa staršieho dieťaťa. Nechápem, nepochopiteľné pre mna
ja som dala syna do jasli ked nemal ani 1,5roka-ja som sice musela ist do prace ale v tychto konktretnych jasliach maju adaptacny program na 4h, a bezne tam mamicky davali svoje deti aby sa pohrali (ci uz len na 1den alebo aj na cely tyzden)
Tie choroby v kolektive su hrozne.. a na deti sa to prvé roky lepi a lepi.. a co je najhorsie, ze to potom doma vsetci schytate postupne.. dieta v skolke 3-5 dni, doma sa lieci 2-3 tyzdne.. teploty, nespi, sopli, kasle.. chce byt len s tebou, lebo ved chory je.. v tom sa staraj o male babo, vsetko je osoplene, okychane. Starsie este nie je fit, ale uz aj ty si chora, lebo ved osoplene prsty, okychana tvar, unava, nespanok, kojis male, chytas, prebalujes, strasie chyta male dieta. O 3 dni aj muz je chorý a tak dokola. Ako fakt, ak to nie ne nutne, nedavaj.. mozte to kompenzovat kruzkom nejakym, ze ty alebo muž pojde s nim. Raz do tyzdna sa hybat ci plavat na hodinu niekam. Bude aj kolektiv mat, aj bude mat rodica len pre seba. Tebe sa to mozno nezda, ale on bude rad, aj ked len budes pri nom nerusene par minut sediet a pozerať. Alebo hrat sa. Ked male babo napr spi alebo je vonku s muzom na prechádzke. Ze vie, ze si len s nim.
Mám rozdiel 15,5m a von na ihrisko za detmi som chodila 2X denne. A to som s mladším cvičila 4x denne Vojtovku.
Hladaj sposoby, nie vyhovorky.
A navyse je velmi dolezite, aby sa dieta naučilo zabavit aj samo a zvyklo si na to, že sa svet netočí len okolo neho.

Ahoj,nedávala by som,keď som s ďalším bábätkom doma
Úprimne,s menšími deťmi vôbec nie je taká robota.co takého vieš robiť s menším,keď na staršieho nemáš čas.to mi nejde akosi dokopy