Dieťa rozpráva viac po anglicky než po slovensky?
Ahojte. Mala má 2 roky , pozeravame Angličaninu, nie s cieľom naučiť sa po Anglicky ale teda učí sa 😅 lenže začína má to hnevať, že vie viac po anglicky ako po slovensky ... Slovíčka, vety, otázky a vie aj čo to znamená a kedy to má všetko použiť . .. nemám s tým problém ale obávam sa, že nám vôbec nebude hovoriť po slovensky ... Prestať pozerať Angličaninu sme skúšali ale nezaujíma ju žiadna iná rozprávka nič proste, ešte čo pozrie je krtko a to je všetko .... Mám sa báť že to nieje dobrá voľba učiť sa AJ ?
@kajda2211 skôr by mi vadilo, že dieťa pozerá telku, to, že sa chytá a vie po anglicky, by som brala pozitívne.
@kajda2211 pre boha to že nenapíšem že to pozerá tak max dokopy hodinku denne som nečakala že niekto bude riešiť práve toto ...... Knih má doma kopu a každý deň sme v nich, rozprávame sa, vysvetľujeme ..... Vidíte , nevie čo je za tým a už sudite ........Bože ženy.... Prosím Vás ....... Ja fakt neviem čo je toto za dobu, že si niektoré neviete odpustiť tú uštipačnosť ... Už sa človek s človekom nevie ani slušne baviť. Škoda že sa tu človek aj niečo spýta. Ale to som mohla predsa čakať
@kajda2211 samozrejme, ze bude hovorit po slovensky, ved bude v slovenskom kolektive. Viac sa s nou rozpravaj po slovesnky, citaj jej…. Anglictina je len plus. Jedna z mojich dcer mala obdobie, ze zo seba chrlila nemecke vety z oblubeneho (10min) serialu. Hovori plynule aj slovensky, aj nemecky, aj anglicky a aj francuzsky. Uz je dospela.
@simsalabim veď práve to, že to nepozerava dlho, max tak hodinu denne dokopy niekedy aj to nie každý deň, len keď potrebujem niečo urobiť a zabavit ju tak jej pustím, som s ňou sama takže musím to takto riešiť, inak sa mi to nedá, len teda ma napadlo, aby to nebolo zlé, že vie po Anglicky 😅 ako aj som rada ale ona sa dokáže za pár minút z toho naučiť nejaké slová vety ... Nechápem aká je šikovná, staršia 12r je úplný opak, tá teraz v škole vôbec AJ celé zle 😞 a táto krpatá takto ... Stále príde s novým slovom, vetami, už sa smejeme doma
Tak vieš, darmo sa urazas ale na takú otázku akú chceš odpoveď. My tu nemáme čarovnú guľu z ktorej vieme, že tvoje dieťa pozerá TV 30 min denne a nie napríklad 4h, chápeš.
Áno, bude rozprávať po slovensky, to je hádam jasne. Možno sú pre ňu ľahšie anglické slová ako slovenské.
@lucia13022023 toto vôbec nieje urazka.....
stačí nereagovať na to čo neviete , prípadne sa spýtať...... Keď je ľudskejšia komunikácia , všetko je iné. Bohužiaľ je to pravda. Pekný deň.
@kajda2211 vobec to neries, kolko jazykov vies, tolkokrat si clovekom 😅 Je len a len plus. Detsky mozog je ako spongia, ved to je super, ze sa rychlo uci. A ak aj nastane situacia ako u
@pe_mi - ved sa to o par mesiacov zmeni. Pol hodina anglickych rozpravok predsa nemoze mat vacsi vplyv ako den v skolke!!!! To dieta sa rozkuka a zacne rozpravat.
@simsalabim u sestry to pol hodina nie je, dcéra navštevuje škôlku už druhý rok, na celý deň.aj doma im odpovedá v angličtine.
Ja by som bola rada. Pokračovala škôlkou v AJ pripadne aspoň nejakou formou naďalej prehlbovat ANJ v škôlke a neskôr ZŠ tiež v AJ. Mala bude mat angličtinu ako native speaker a otvorené dvere do celého sveta. Kamarátka ma takto dcéru v prvom ročníku na anglickej ZŠ a ma perfektnú angličtinu. Celé vety dáva a v zahraničí na dovolenkách sa dohovorí úplne parádne. Ale teda ovláda aj slovenčinu nakoľko doma rodičia s ňou len po slovensky.
@pe_mi som si ista, ze ju to prejde. Viac ako polovica ludstva je bilingvalna. Nie je to ziadna anomalia.
neries to vobec... ja som chodila este aj do anglickej skolky a tu som ...tiez som odpovedala vsade kadejak a v zivote mi to len pomohlo... uprimne anglicky jazyk jej v zivote pomoze viac ako slovencina, ktorou rozprava velakrat nespisovne len 5,4 miliona ludi na svete a nehovoriac o tom, ze ona tou slovencinou rozpravat bude casom ...zijete na slovensku, to pride...
@kajda2211 moj syn tak rozpraval. Ze najprv po anglicky. Jasne slovensky vedel take tie mama tato haf mnam brm a podobne ale v anglictine sa burtal chytal az som sa s nim zacala bavit anglicky a on ked zistil ze mu rozumiem sa na mna siroko usmial. Dodnes si to ideme. Dnes nema este 4 a cele suvetia po anglicky (ziadny basic, dava aj minuly cas a pod)…slovensky ale rozprava viac. Takze no stress, vyrasta ti doma maly bilingval. 😉
@kajda2211 pokial na nu ty alebo niekto iny nerozprava anglicky tak bude len opakovat slova/vety z tej anglicaniny, bude vediet kedy ich pouzit atd ale nebude vediet rozpravat o nicom inom co v tom programe nie je - ona len opakuje ako papagaj, to nie je ze vie anglicky a uz vobec nie ze je bilingualna,
@kajda2211 Vôbec nemaj strach. Moja mladšia vie asi lepšie anglicky než slovensky, ale vôbec to nevadí. Čítala sa písala najskôr anglicky, až potom začala slovensky. Proste jej to bolo anglicky bližšie. Aj teraz číta len v angličtine. Slovenský číta len učebnice 🙂.
Rozpráva s nami a okolím slovensky. Jediné čo tak vnímam je, že idiomy v slovenskom jazyku jej nie sú blízke. V angličtine je viac doma.
Ty máš ešte maličké dieťa, ktoré nasáva ako špongia.
Ak vy s ňou hovoríte slovensky a žijete na Svk, nehrozí, že by nevedela hovoriť týmto jazykom.
Ú nás doma sa tiež pozerá všetko v aj.
Angličtina je oveľa ľahšia ako slovenčina, nasa aj po rusky skôr rozprávala ako slovensky a naši autisti v škole veľmi často začínajú anglicky a niektorí ani inak nehovoria. Aj keď my sa samozrejme snažíme opravovať ich po slovensky
@stormie Bola by si prekvapená. Ja celý život učím angličtinu. A až vlastné dieťa mi ukázalo, ako sa dá naučiť cudzí jazyk len z pozerania. My sme s ňou doma anglicky nikdy nehovorili. Pri pozeraní filmov sme zistili, že perfektne rozumie, čo hovoria. Neskôr kritizovala, že titulky v angličtine nepíšu presne to, čo hovoria vo filme. Následne začala v angličtine normálne komunikovať s native speakers.
@abbey1 ano pozeranie filmov je jedna vec ale videla si tu spominanu anglicaninu? To ma par casti a hotovo, to nie je ako napr Barney a pod
Talze pokial bude autorkine dieta pozerat len toto tak to bude presne tak ako som napisala a to nie je ze “vie po anglicky”, ak k tomu prida aj nieco ine v tv alebo sama bude na dieta anglicky rozpravat tak je to o ina situacia a aj vysledok
To je celkom logicke, bilingualne deti vzdy uprednostnia lahsi jazyk a anglictina v porovnani so slovencinou je neporovnatelne lahsia najma na vyslovnost. Toho, ze nebude vobec hovorit po slovensky by som sa vobec nebala len musi do toho "dorast". Inak nepoznam ziadne slovenske alebo ceske dieta, ktore by neuprednostnilo ako prvy jazyk anglictinu ak je s nou pravidelne v kontakte.
@simsalabim
@kajda2211 pozor na to, ja to momentalne riesim a pojdem so synom asi k logopedovi, ma 14 rokov, ma nejake poruchy ucenia, po anglicky rozprava suverenne a plynulo, po slovensky rozprava "ako cudzinec, co uz dlhsie zije na slovensku a pekne rozprava ale stale tam pocujes, ze je cudzinec" - citujem psychologicku. Ja sama viem, ze po slovensky rozprava strasne, ale kedze ja som ucitelka CUJ, tak som ho nechavala aj doma s nami rozpravat po ANJ, ze ved po slovensky sa nauci. Lenze teraz pojde na prijimacky a jeho slovencina je kostrbata. Ucivo zvlada - teda gramatiku, to sa dokaze naucižt. Ale jeho prejav je slaby. Psychologicka mi povedala, ze pre deti je anglictina lahsia a teda si ju osvojuju lahsie a potom ju zacinaju uprednostnovat. Takze pozor, z vlastnej skusenosti, tvoje dieta pojde aj do skoly, aj bude zo slovenciny maturovat, tak si dajte na to pozor. Ale aj psychologocka sama potvrdila, ze nie je jediny a zacina nam tu vyrastat generacia deti, co vedia lepsie po anglicky ako slovensky.
@zuzana76 moje deti su uz vsetky dospele a so slovencinou nikdy nebol ziadny problem. Zamerne som vsetkym pustala rozpravky v nemcine a anglictine. Dokonca synovec do 6.rokov hovoril iba po anglicky (zil tam), potom uz u nas a cudzi prizvuk v slovencine nema. To, co opisujes, je podla mna ojedinela vynimka. Ine je, ak dieta vyrasta napr v anglickom prostredi a so slovencinou sa stretava iba doma - tam chapem, ze sa u vacsiny prejavi vplyv dominantneho jazyka. Tvoj syn chodil do slovenskej skolky a skoly? Ako komunikoval s vami, rodinou, kamaratmi? To, co opisujes, ide aj proti skusenostiam starych presporakov - 3 jazycnych…
V rodine mame aj dalsi priklad. Manzel ma rodinu vo Svajciarsku, 4 uz dospele deti tej rodiny hovoria bez prizvuku po slovensky, len teda sem tam zvlastne vysklonuju ci vycasuju. Dvaja starsi mali 4 a 6, ked emigrovali, dvaja mladsi sa narodili tam. Do revolucie mali kontakt so slovencinou iba doma a ked prisla slovenska babka.
Kedysi sa v psychologii vraveli, ze na osvojenie jazyka - akehokolvek - je “biologicka hranica” 12 rokov, dokedy si dieta osvoji jazyk ako vlastny, bez prizvuku (samozrejme, su vynimky obomi smermi).
Ak má tvoje dieťa talent, tak ho rozvíjaj. Podpor ju v angličtine pozeraním veku primeraných rozprávok a striedaj to zase s inými v slovenčine. Naša je bilingválna a prešla aj fázou uprednostňovania jedného či druhého jazyka, aj fázou mixovania (vo vetách aj slovách). Teraz má 10 rokov a nemá žiadny problém s angličtinou či slovenčinou, medzičasom má základy zo španielčiny a nemčiny. Rozvoj jazykov podporujeme celý čas doma, v škôlke/škole a aj na krúžkoch.
@simsalabim moj syn chodi do slovenskej skoly, aj do skolky, ma ale poruchy ucenia - dyslexiu, dysgrafiu a dysortografiu. Dysortografiu aj dysgrafiu by som aj uznala, ale dyslexiu neviem, sice ma diagnostikovanu, ale naucil sa citat sam pred vstupom do skoly. Ja plynulo hovorim tromi cudzími jazykmi (ANJ, NEJ, SPJ) a rustinu ovladam na urovni, ze rozumiem a aj nieco viem povedat, ale uz som pozabudala, kedze ju nepouzivam. Moj syn zacal rozpravat ako dvojrocny a chodili sme aj na logopediu, kvoli niektorym hlaskam. Doteraz ma zvlastnu vyslovnost, casto nepouziva makcene, napr namiesto ďalší povie další. Opravujem ho. Ma zvlastny slovosled (to mam vraj aj ja - povedala kolegyna slovencinarka, ale asi som ovplyvnena tymi jazykmi, ktorymi po vacsinu dna rozpravam a automaticky preberam ich slovosled) Fakt neviem, ja som tiez bola v tom, ze slovencinu sa musi naucit. Nechcem to zlahcovat ani preháňať, ale ked rozprava, tak uz neraz sa ma pytali, ze ako sa uci. Ludia si totiz myslia, ze je zaostaly a on sa len nevie vyjadrit. Pritom bol vyznamenaný. Fakt netuším, kde soudruzi z NDR udelali chybu. Mne ako jazykarke to tiez rozum neberie.
@simsalabim ja mam neter spanielku, tazke tiez mame bilingualne dieta v rodine a to problem nema.
@simsalabim s nami doma najskor asi do 10-11 rokov rozpraval po slovensky a potom zrazu naskocila ta anglictina a uz takmer vylucne len po anglicky

@kajda2211 tak keď ju nechávas pozerať anglicky program - čo čakáš. Taká malá nemá byť toľko ani len pred telkou. Viac sa s ňou rozprávaj a čítaj,nech sa naučí materinský jazyk