Fungujú jasle pre deti vo veku 6 - 12 mesiacov?
Zdravim, mal niekto 6-12 mes. dieta v jasliach? Prezrela som si jasle. Jednak jasli, ktore beru taketo deti je minimum a jednak ked beru, tie male deti su v jednej skupine s 18 mes. Denny harmonogram ma len poobedny spanok. Toto nemoze fungovat.,ja mam pocit, ze beru deti od 6 m je len reklama na stranke a realne na SK na to podmienky nemame. Aky je vas pohlad?
Ja som mala kopec takych v praci, robila som na jaslickaroch. Normalka za mna, niekto musi dat v 3 mes, ja to chapem. Tym detom tam nie je zase nejak zle. Pre ne sme nieco ako rodina, proste vztahove osoby mimo mamy, ale zaroven patrime k ich dennej rutine. To je to, co je dolezite pre tie deti, ich rutina, ziadne stresy a soky. Ale nieco sa zmeni a potom to uz klape.
@ninka99865 Tiez bolo tak male dieta v skupine s velkymi detmi? Ako realne funguje denny rezim?
Neviem ci este funguju (asi uz nie) v KE boli pred rokmi jedny jasle kde boli deti 6-18m, 18-36m v prvej skupine deti mali 2 spanky v druhej 1. Ale ja by som zavolala do jasli a informovala sa priamo tam ale uprimne od 6-12m mozno tam bude len 1 max 2 deti takze neoplati sa im prisposobit zvlast rezim a personal ale ked dieta bude chciet spat myslim, ze nebude problem ho dat do kociara a tak ist so zvysnymi detmi von alebo nejak sa individualne dohodnut na starostlivosti.
@kiki68 Ako vyzeral denny rezim? Kolko uciteliek sa staralo o ako pocetnu skupinu deti?
záleží asi od jednotlivých zariadení. My sme mali jasle kde boli deti vo veku 0-3 roky. Najmladšie boli 4 mesačné (keď tam chodili moji). Deti boli podľa veku rozdelení do jednotlivých oddelení. Najmladšie boli cca do 1,5 roka, potom cca do 2 rokov posledné oddelenie najstarší. To posledné oddelenie to už bola ako škôlka - chodili na prechádzky, von do záhrady. V tých nižších oddeleniach spánok 2x denne. 1x von (v postieľkach na terase), 1x dnu. Do záhrady s nimi nechodili. (Liptovský Mikuláš)
My sme mali podla predpisov vtedy max 20 deti, realne bolo 18 v skupine na dve a pol osoby, to znamena, ze dve vzdy ak bolo v skupine viac ako 7 deti, dalsia osoba pomahala napr pocas presunu, prebalovania atd. Take su zakona tu v AT, cize toto je mozne. Deti mohli byt od 3 mes veku prijate, vacsina zacinala okolo 6 mes- 1,5 roka. Tie vacsie, co dovrsili k junu 2-2,5 roka isli do zmiesanej skupiny. Den mal presny rozpis, co kedy, kazda osoba odovzdavala plan, dve sme robili celu dokumentaciu, na to je vycleneny cas mimo prace v skupine. Nikdy nesmies nechat deti same, vzdy musis volat kolegynu z inej skupiny. Je to vsetko presne rozclenene, neda sa nieco len tak akoze zacat vymyslat.
Určite zavolaj do tých jaslí, kam plánuješ dať dieťa alebo sa tam choď rovno opýtať. Oni sú zvyknutí, že s každým rodičom preberajú režim dieťaťa, čo od toho očakáva, čo môžu splniť, čo nie, ako to funguje... Veľa závisí od toho, koľko deťí v rovnakom veku sa im prihlási. Neboj sa, jasne flexibilne reagujú na to, ako sa menia počty a vek detí 🙂 určite by ho nedržali nasilu hore, keď vidia, že je už tkaý unavený, že zaspáva.
Ja len tak pomimo k tomu, čo tu niektoré ženy písali…môj syn mal v 6 mesiacoch 4 spánky. Keby musel mať len dva, umrie za 3 dni 🫣 isto by som sa šla opýtať priamo ako to vyzerá v konkrétnych jasliach a zariadiš sa podľa toho. Držím palce.
Kedysi pracovali detske sestry v jasliach, bola to podmienka. Skutočné zdravotné sestry. Teraz sa stará o deti človek čo spraví len kurz. Ja by som 6 mes dieťa do takých jaslí nedala.
@malaopicka tak ale dieta tam nie je cely den, ale aj moji 6 mesacny mali 3-4 spanky, vsak tie budu spat po jaslach
@summer138 neviem ako to mate na SK, ale u nas musi byt v skupine pedagog, detska sestra nie, nie je to nemocnica, ale edukacne zariadenie. Teraz uz mas pedagogiku aj pre deti 0-3 roky. To predtym vobec nebolo. A asistent potrebuje myslim pol rocny kurz, plus 20 hod kurz prvej pomoci pre deti. Potom su tam rozne dalsie seminare, ktore by mal absolvovat, myslim ze u nas v AT su 2 na 6 mes a potom dalsie 2. Na SK to moze byt inak.
Kamoška dala ročnú do jaslí v BA. Detičky tam boli od 8 mesiacov vyššie. A pomaly každé druhé malo iný režim. Niektoré ročné mali jeden spánok, iné dva. Niektoré potrebovali spať už o 10tej, iným stačilo o 12tej. Ale hovorila mi, že učiteľky sa snažili ako tak dodržiavať každého režim. Deti, ktoré potrebovali spať skor a 2x, patrili pod jednu učiteľku. Deti, ktoré spali raz, tak zase mali inú učiteľku. Akože boli v jednej triede, len boli tak akési miniskupinky. Ako fungujú teraz neviem, toto mam info z vlaňajška. Ale treba si to overiť v konkrétnych jasliach, všade to môže fungovať inak..
Ja mam maleho v jasliach teraz prvý mesiac. Pred pár dnami mal 11 mes. Sú to súkromné jasle od 1 roka. Ale vysli mi v ustrety. Maleho dokonca davaju ako jediného na doobedny spanok o 9. Potom obedny vsetky deti spolu. Treba zavolať, popýtať sa, určite sú jasle, kde sa dá dohodnúť. Stravu prispôsobujú jeho veku. Pripravujú priamo tam. Dokonca mu chodia kupovať napr.výživy, ktore ma rad...to sa ma pýtali co všetko má rád. Prijmali koli nemu novú vychovavatelku, ktora 80% času trávi s nim. Realtivne maly kolektív, co bolo pre mňa dôležité koli šíreniu chorôb. Akoze adaptoval sa velmi rychlo 🙏
@hederamonstera ak je dieťa v jasliach od 7-16, tak u nás by to holobriadkov spanky. Ale to je jedno, nejdem viac spamovať diskusiu.
@summer138 pretože zdravotne sestry, resp ošetrovateľky atd musia byt iba v štátnych jasliach. V súkromných pracuje kde kto
@ninka99865 presne tak majú len kurz.
@kiki68 tu pár hodinový kurz a aj zo strojáriny môžeš robiť v jasliach.
@7lenka11 ano tak sa to bezne robi, ze sa jeden clovek venuje napr 6/7 detom, tie ulozi, uspi ( ano mate na sebe 5 deti), je to trosku hardcore level, ale deti do tych 20 min spia, musi vsak s nimi ten clovek zostat. Ta druha osoba ma zvysok skupiny a vacsinou je este tretia na peak time, na ciastocny uvazok. Ta je prave v tych exponovanych casoch tam, kde treba.

A aké mesto?
Naše berú od 1 roka, ale sú štátne.
Viem ale že v súkromných mali aj 6 mes. kamošky mama tam pracuje tak viem. A dávali ho spať ako potreboval…