icon

Je normálne, že 2,5-ročné dieťa javí znaky koktania?

matiska15
6. nov 2025

Ahojte. Prosim. Mala ma 2,5 roka.
Rozprava uz rok.
Minimalne pol roka rozprava uz cele vety.
Sami sa cudujeme niekedy, ake slova a vyrazy ona vie uz pouzit.
Posledne 3 dni zacala nie, ze koktat.
Neopakuje slabiky prve, ked ide cosi povedat.

Ale ked pribehne a chce mi nieco porozpravat, zrazu jej trva nez zacne vetu.
Ze hmmmmm hmmm nooo hmmm .... a potom povie.
Ked sa rozpravame normalne hovori bez problemov.

Ale ked sa napriklad hra a nieco ju napadne a pribehne.
Tak nez sa ta prva veta rozvehne tak to trva.

Dokonca vcera pozerala z auta na svetla a tak. A zrazu nam cjcela cosi povedat.
Trvalo to. A sa nahnevala a povedala ze Ja nevieeem rozpravaat.

Citala som si, ze od 2,5 roka je to bezne, ze sa rozvija rychlejsie a dieta spracovava nove slova vyrazy. Ze myslienky su rychlejsie ako usta.

Ze nemame skakat do reci, nechat ju dohovorit, neupozornovat na to atd.

Je to v poriadku ?
Zacalo ma to trapit hlavne ked ona sama si to uvedomila, ze nevedela sa hned vyjadrit a zostala smutna, ze nevie rozpravat.
Je aj tento nas pripad normalny ???

anjelicek26
6. nov 2025

To je ked myslienky idu rychlejsie ako usta ;) Mas inteligentne dieta, to je to... myslienkami je uz pät slov za tym, ako chcela aktualne povedat. Nemusi byt smutna, hlavne jej hovor pomaly, ja ta pocuvam a mame cas...

oceanahory
6. nov 2025

@matiska15 Je to uplne normalne, moj syn na tom bol velmi podobne. Aktualne bude mat pomaly 3,5 roka a uz sa to skoro uplne vytratilo. Aktualne navstevujeme aj terapie u odbornikov (kvoli uplne inym problemom...), ale potvrdil sa nam aj nadpriemerny intelek a toto obcasne "koktanie" alebo problem zrazu sa vyjadrit a byt frustrovany z toho, ze nevie zrazu popisat, co vlastne chce pripisuju prave k tomuto, jednoducho usta nestihaju 😁...

matiska15
autor
6. nov 2025
@oceanahory

@matiska15 Je to uplne normalne, moj syn na tom bol velmi podobne. Aktualne bude mat pomaly 3,5 roka a uz sa to skoro uplne vytratilo. Aktualne navstevujeme aj terapie u odbornikov (kvoli uplne inym problemom...), ale potvrdil sa nam aj nadpriemerny intelek a toto obcasne "koktanie" alebo problem zrazu sa vyjadrit a byt frustrovany z toho, ze nevie zrazu popisat, co vlastne chce pripisuju prave k tomuto, jednoducho usta nestihaju 😁...

@oceanahory joj dakujem. Ja som sa zlakla. Ked uz rok rozprava. Zw zrazu co sa deje.
Dakujem moc za vasu skusenost

matiska15
autor
6. nov 2025
@anjelicek26

To je ked myslienky idu rychlejsie ako usta ;) Mas inteligentne dieta, to je to... myslienkami je uz pät slov za tym, ako chcela aktualne povedat. Nemusi byt smutna, hlavne jej hovor pomaly, ja ta pocuvam a mame cas...

@anjelicek26 dakujem moc 🙏 ja som sa zlakla naozaj, ze co sa deje. A ked si sama povedala, ze nevie rozpravat tak mi to prislo strasne luto. Dakujem za upokojenie

matiska15
autor
6. nov 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 tak ma to upokojilo asi. Aj ked ona uz plynulo rozprava velmi dlho.
Ma to zaskocilo

maryetta
6. nov 2025

Ano. Moze mat v hlavicke "chaos". Resp ze ma toho vela a nevie "zosinchronizovat" myslienky a usta. V hlave to uz ma ze chce toho povedat (casto vela) a usta jej "nejdu".
Aj syn to mal jedno obdobie. Vzdy som ho upokojila. Pockaj. Rozpravaj pomalicky....

labocca
6. nov 2025

@matiska15 ano je to v poriadku. To iste som mala so synom🙂. Rozpraval krasne od 1,5 roka a okolo 3 roku zacal koktat. Bolo to na striedacku. mesiac v pohode,zasa koktanie...trvalo to cele cca pol roka. A preslo . A ano je to v tomto veku aj tym sposobene,ze hlavicka pracuje rychlo a usta nestihaju🙂. Tiez ma to vtedy velmi vystrasilo.