Je normálne, že 2,5-ročné dieťa javí znaky koktania?
Ahojte. Prosim. Mala ma 2,5 roka.
Rozprava uz rok.
Minimalne pol roka rozprava uz cele vety.
Sami sa cudujeme niekedy, ake slova a vyrazy ona vie uz pouzit.
Posledne 3 dni zacala nie, ze koktat.
Neopakuje slabiky prve, ked ide cosi povedat.
Ale ked pribehne a chce mi nieco porozpravat, zrazu jej trva nez zacne vetu.
Ze hmmmmm hmmm nooo hmmm .... a potom povie.
Ked sa rozpravame normalne hovori bez problemov.
Ale ked sa napriklad hra a nieco ju napadne a pribehne.
Tak nez sa ta prva veta rozvehne tak to trva.
Dokonca vcera pozerala z auta na svetla a tak. A zrazu nam cjcela cosi povedat.
Trvalo to. A sa nahnevala a povedala ze Ja nevieeem rozpravaat.
Citala som si, ze od 2,5 roka je to bezne, ze sa rozvija rychlejsie a dieta spracovava nove slova vyrazy. Ze myslienky su rychlejsie ako usta.
Ze nemame skakat do reci, nechat ju dohovorit, neupozornovat na to atd.
Je to v poriadku ?
Zacalo ma to trapit hlavne ked ona sama si to uvedomila, ze nevedela sa hned vyjadrit a zostala smutna, ze nevie rozpravat.
Je aj tento nas pripad normalny ???
@matiska15 Je to uplne normalne, moj syn na tom bol velmi podobne. Aktualne bude mat pomaly 3,5 roka a uz sa to skoro uplne vytratilo. Aktualne navstevujeme aj terapie u odbornikov (kvoli uplne inym problemom...), ale potvrdil sa nam aj nadpriemerny intelek a toto obcasne "koktanie" alebo problem zrazu sa vyjadrit a byt frustrovany z toho, ze nevie zrazu popisat, co vlastne chce pripisuju prave k tomuto, jednoducho usta nestihaju 😁...
@matiska15 Je to uplne normalne, moj syn na tom bol velmi podobne. Aktualne bude mat pomaly 3,5 roka a uz sa to skoro uplne vytratilo. Aktualne navstevujeme aj terapie u odbornikov (kvoli uplne inym problemom...), ale potvrdil sa nam aj nadpriemerny intelek a toto obcasne "koktanie" alebo problem zrazu sa vyjadrit a byt frustrovany z toho, ze nevie zrazu popisat, co vlastne chce pripisuju prave k tomuto, jednoducho usta nestihaju 😁...
@oceanahory joj dakujem. Ja som sa zlakla. Ked uz rok rozprava. Zw zrazu co sa deje.
Dakujem moc za vasu skusenost
To je ked myslienky idu rychlejsie ako usta ;) Mas inteligentne dieta, to je to... myslienkami je uz pät slov za tym, ako chcela aktualne povedat. Nemusi byt smutna, hlavne jej hovor pomaly, ja ta pocuvam a mame cas...
@anjelicek26 dakujem moc 🙏 ja som sa zlakla naozaj, ze co sa deje. A ked si sama povedala, ze nevie rozpravat tak mi to prislo strasne luto. Dakujem za upokojenie
To je ked myslienky idu rychlejsie ako usta ;) Mas inteligentne dieta, to je to... myslienkami je uz pät slov za tym, ako chcela aktualne povedat. Nemusi byt smutna, hlavne jej hovor pomaly, ja ta pocuvam a mame cas...
@anjelicek26 tak ma to upokojilo asi. Aj ked ona uz plynulo rozprava velmi dlho.
Ma to zaskocilo
Ano. Moze mat v hlavicke "chaos". Resp ze ma toho vela a nevie "zosinchronizovat" myslienky a usta. V hlave to uz ma ze chce toho povedat (casto vela) a usta jej "nejdu".
Aj syn to mal jedno obdobie. Vzdy som ho upokojila. Pockaj. Rozpravaj pomalicky....
@matiska15 ano je to v poriadku. To iste som mala so synom🙂. Rozpraval krasne od 1,5 roka a okolo 3 roku zacal koktat. Bolo to na striedacku. mesiac v pohode,zasa koktanie...trvalo to cele cca pol roka. A preslo . A ano je to v tomto veku aj tym sposobene,ze hlavicka pracuje rychlo a usta nestihaju🙂. Tiez ma to vtedy velmi vystrasilo.