icon

Je synova povaha moja vina?

17. máj 2024

Ahojte...mam syna ktorý má 13 mesiacov a je to jedno neznesitelne zurive dieťa...od malička je to náročné ale co vyvádza po roku to je extrém...vidno ze proste je to jeho povaha...neviem si predstaviť aký bude keď bude mať naozajstné obdobia vzdoru...každý deň je len vrieskanie a rev, hádzanie sa o zem, kopanie za vsetko co nie je po jeho, pri všetkom, stale som pri nom kazdu sekundu dna lebo by mal uz 100x hlavu rozbitu...ja aj manžel sme kludnej povahy, aj moji rodicia aj brat,moja mama povedala ze toto pri nás v zivote nezazila co on robí...neviem ako to dám ďalšie roky...nezvládnem to ani psychicky ani fyzicky lebo už teraz keď ho mam na rukach napr.v obchode a zúri tak ma kope a sa odtlaca ze ho ledva udržim...
Urobila som niečo zle v tehotenstve? Alebo len proste sa spojili nejaké blbé gény? Alebo sa tak prejavuje PAS už takto skoro? Nie je to určite normálne správanie, verim ze každé dieta ma také chvíle...ale my máme taký každý deň, cely deň...

Strana
z2
lenocka8894
17. máj 2024

@hortenziaj no zato ze to funguje u jedneho neznamena ze to bude fungovat aj u druheho...moju som par krat skusila takto "ukludnit" a dostala som 4 pecky do tvare a chytila taky rev ze som myslela ze sa zajde...proste v takom pripade ju bud supnut do postielky alebo si nevsimat...na kazde dieta plati nieco ine

ankare
17. máj 2024

Ja si myslím,že povaha je najviac. Máš to náročné.

trieslo
17. máj 2024

Skús dať synčeka vyšetriť na ORL, či nemá zväčšenú nosnú mandlu. Ak je moc veľká do mozgu neprichádza dostatok kyslíka a chlapec môže takto reagovať. Mala som to pri synovi, po vybratí nosnej mandle všetky zurivé ataky prestali. Jedným z príznakov zväčšenej nosnej mandle je, že dieťa má stále pootvorené ústa, ktorými dýcha, a to aj v noci.

andreatytler
18. máj 2024

Vies, asi to nechces pocut, ale deti zrkadlia spravanie rodicov, takze by som sa pozrela na seba. Viem, vravis ze si kludas. Hnev neprejavujes krikom, lebo si dospela a uz vies ako si s hnevom poradit, ale tvoja tvrdohlavost a potreba trvat na svojich pravidlach je asi to co ti tvoj syn zrkadli spat. On len opakuje co vidu u teba. Ty trvas na svojich pravidlach a tak on skusa trvat na svojich poziadavkach.
Skus najst sposob ako spolu vychadzat aby nedochadzalo medzi vami k nezhode nazorov a ked uz dojde, skus najst kompromis, kedy zlavis aj ty zo svojich narokov.
- Mobil odlozeny v supliku a ked ho nemoze mat on, nebudes ho mat ani ty.
- Nedovolit aby bol kontakt so zieratkom. Teraz je priskoro aby si ho vychovala v tejto oblasti. Pockaj aspon pol roka a potom zacni ucit dieta pravidlam ako zaobchadzat so zvieratom, ale aj vtedy dovolit len minimalny kontakt ak to sposobuje problemy.
- Daj mu k dispozicii jeden, alebo viac suplikov ktore moze vyhadzat. Ostatne zaisti aby ich neotvoril. A ak otvori a vyhadze, uprac. Ver mi ze toto ho bude bavit 3-4 mesiace.
- Nechaj ho ist von ked prsi a sediet v blate. Zial toto ho asi bude bavit aj niekolko rokov.😀
- Aky problem je v obchode? Chce behat a vsetko chytat a ty sa ho snazis spacifikovat vozikom, kociaroma lebo narucou? Ak nic z toho nechce, zapoj ho do nakupovania. On asi chce robit to co robis ty. Ak je to prilis narocne, dobre robis ze ho tam beries len vynimocne.
Predstav si ze tvoje dieta je ako mimozemstan ktory nikdy v zivote nepocul o emociach ako hnev a frustracia a teraz ho tie emocie prevalcuju kazdy den niekolkokrat. On nema ani sajnu co s tym robit. On sa to nauci, ale len tak ze si tie emocie prezije a preciti. Toto ale chce vela treningu. Detom to trva roky. Mozes mu v tom urcite pomoct. Pozri si nieco o samoregulacii (autoregulacii) emocii u deti. Su na to rozne techniky. Tu kde zijem to deti ucia odkedy nastupia do jasli v 1.5 roku.

jesenzima
18. máj 2024

Máme takú dcéru. Kôpka nervov, vybuchne za každú prkotinu... Od malička. Najskôr som bola zúfalá, ako ty, a potom som sa s tým zmierila a naučila sa tu energiu nasmerovať inam ... A okrem toho, nechaj to dieťa, nech sa buchne, padne, nech si poreve 🤷 áno, aj v obchode, aj na ulici ... Kašli na to, že na teba pozerajú ...

jesenzima
18. máj 2024

@ailiba u nás zobrať na ruky neprichádzalo do úvahy ... Ani odviesť pozornosť, nič. Jednoducho len počkať, kým ten amok prejde, potom sme sa postiskali, ak chcela, a išli sme ďalej ... Nie každé dieťa prijme objatie, alebo dotyk, keď je práve v amoku...neviem, prečo si to ľudia stále myslia 🙄

sense
18. máj 2024

A nemôžeš skúsiť mu prispôsobít podmienky aby veci ktoré nesmie mohol? Telefón môžeš mu dat hrackarsky alebo používaj svoj vtedy keď nie je dieta pri tebe, dieťa opakuje to co vidi pri rodičoch....
Prečo nemôžete ísť von keď prší alebo sa nemôže hrať v blate?
Kontakt so zvieraťom obmedziť.
Keďže nevie výprava inak ako revom nevie dať nesúhlas. A hlavne ty musíš vydržať a neustupit.... Bude to chcieť pevné nervy a veľa trpezlivosti

moneequa
18. máj 2024

@andreatytler a ked ma nieko 2 deti a jedno je kludne spokojne a druhe ako autorkine, vtedy sa ako vysvetluje , ze dieta odzrkladluje tvoje spravanie? 🤔

andreatytler
18. máj 2024

@moneequa Myslim si ze dieta ktore je kludne a spokojne je vacsinou flegmatik - kam ma posadis tam budem, cas travia tym ze pozeraju co sa deje okolo nich miesto toho aby aktivne nieco robili. Rodic nema potrebu taketo dieta usmernovat a obmadzovat. Necha ho robit to co chce, a tak dieta nema potrebu presadzovat svoje nazory, lebo ich nema zakazovane. Ale ak mas dieta ktore musi vsetko chytit a vsade vyliezt tak tam su neustale zakazy a usmernenia a rodic si mysli ze musi trvat na svojich nazoroch a tak to dieta po nom opakuje.

alienkami
18. máj 2024

@hortenziaj objatie nemusí fungovať u každého rovnako. U mojej staršej je to tak, že sa síce spočiatku odťahuje, ale po chvíli sa nechá pritúliť a ja môžem riešiť emóciu. Mladšiu naopak musím nechať vyzúriť. Sama vtedy odo mňa bočí a akékoľvek pokusy o objatie alebo chlácholenie, vysvetľovanie... u nej tú zúrivosť len stupňujú. Ona sa vyzúri, vyvrčí, a potom príde, oprie si o mňa čelo a už môžem mojkať a vysvetľovať a pomáhať spracovať emóciu.

ailiba
18. máj 2024

@jesenzima tak je to jedna z moznosti... Vobec si nemyslim, ze to zaberie na kazdeho, ale u nas to zaberalo, preto som to spomenula. Ale samozrejme, treba vyskusat viac veci, kazde dieta je ine. A raz nieco zaberie a druhykrat zas nemusi... To je tazko. Ten môj by zas krical do nekonecna, kebyze ho necham tak.

bambulka224
20. apr 2025

Asi bude mať diagnózu. Poraďte sa s obvodnou, nech Vás niekam pošle (neurológ). Syn sa vždy zobudzal s plačom , dcéra vysmiata a stastna. Ja som sa radila v poradni psychologickej.... Až po rokoch zistili diagnózu. Hlavne si treba vedieť oddýchnuť, potrebujete veľa sily. Držím palce.

bambulka224
20. apr 2025

@kacena4 nevhodnou výchovou v 13 Stoch mesiacoch ?

Strana
z2