Kedy je vhodné umiestniť dieťa do jaslí?
Ajojte mamky, rozmýšľala som že dám rok a pol ročného synčeka do jasli. Nie preto, že by som musela, ale preto, že si myslím že bude rád s deťmi a vyhrá sa viac ako so mnou doma. Nechcem ho tam dávať na celý deň, Len na 4 hodiny.
Myslím si že by mu to upravilo aj režim, pretože doma chodí neskoro spať na obed a večer ešte neskôr. Myslím si že má strašne veľa energie, ktorú nedokáže doma dostatočne vybiť. Je stále kojený. A je na mňe veľmi závislý, takže si myslím že aj z tohto hľadiska by mu to prospelo keby sa trošku socializoval aj s inými ľuďmi pretože sme doma 24 7 sami dvaja. Bojím sa ale, že mu to uškodí a že to nie je správne rozhodnutie. Chcela by som to skúsiť a preto ma zaujímajú vaše skúsenosti. Nejdem to robiť kvôli sebe ani kvôli práci ale kvôli nemu kedže ma rad detmi s ktorymi do styku prichadzame malo. ❤️ Je tu niektorá mamka ktorá dala takto skoro dieťatko do jasli? Aký to malo efekt? Osvedčilo sa to alebo to podľa vás bola chyba?
Nasa isla ako 2rocna a nelutujem,naucila sa kopec veci je samostatnejsia a aj nastup do skolky bol jednoduchsi, ked porovnam so starsou ktora nechodila do jasli ..
@3bambula333 Sprav, ako uznas za vhodne. Aj ked v prispevku pises, ze nejde o teba, ale o dieta, aj tak mam ja osobne z tvojho prispevku pocit, ze si chces aj ty na par hodin denne oddychnut od dietata, kedze pises, ze ste stale iba sami dvaja...Uprimne, ak by som mala byt na moje dieta cele dni iba sama, tak by som ho uz tiez davno dala na par hod. do jasli. Pre moju psychicku pohodu, je dolezity aj cas straveny iba sama so sebou a tento cas mi dopraje manzel alebo stari rodicia. Rozhodni sa tak, aby ste boli obaja co najspokojnejsi 🤗.
no.. je vela matiek, ktore zistili, ze im materstvo vela nepridava a chcu sa cim skor zbavit dietata a supnut ho niekam.. takze ak ma byt dieta s tebou zavrete medzi 4mi stenami doma len preto, ze sa nevies premoct a ist von s nim a spravit program, tak ano.. daj ho do jasli, tam sa mu budu venovat ocividne viac. Za mna je to velmi smutne, ale tak.. nie kazdy si robi deti, aby s nimi stravil cas.. niekto potrebuje len opateru, ked bude stary 🙈
@3bambula333 Najstarsi siel ked mal nieco cez rok. Druhy mal rok a treti 9 mesiacov. Neboli to uplne klasicke "statne" jasle s 20 detmi, bolo to malicke zariadenie, dve ucitelky (mama a dcera), bolo to v rodinnom dome s domacou stravou. Ako keby boli deti u sestry ci svagrinej. Z najstarsieho vyrastol sikovny samostatny sebavedomy muz. Stredny ma 15, sportuje, ma disciplinu, zaujmy, predstavy o buducnosti. Najmensi je uplne zdravy 9 rocny chlapec, s kopou kamaratov, zaujmami, dobre sa uci. Ani jeden nemali problem so spravanim, pri tych prvych dvoch ani neviem, co je to puberta, sme ako kamarati. Najmensi je este stale moj cecek, pusinky, lubkam ta - ja teba viac - mame denno denne. Jasle ci skolka ani im ani mne absolutne nic nevzala, naopak vela veci sa naucili, co som im ja dat nevedela. Kazdy z nich rano plakal, ze tam nechce. A rovnako tak plakali, ked mali ist domov, ze oni este nejdu. Kazdy ma svoju povahu, kazdy je iny. Ziju, su zdravi, inteligentni, spolocenski. Najstarsi a najmladsi mali problem s vyssou chorobnostou, stredny - ani neviem, ci bol chory.
Skus, kedykolvek to mozes stopnut. A vobec to neber ako odlozenie dietata, to su sproste keci. My sme chodili a stale chodime aj na prechadzky, vylety, travime spolu dost casu, nikomu nic nechybalo a nechyba. Zazitkov mame habadej. Drzim palec.
@3bambula333 psychologovia neodporucaju deti mladsie ako 3 roky separovat od matky,on MA byt na tebe zavisly v tomto veku
@cyberk Velmi jednoduche zmyslanie. To ze je pre teba nieco nepochopitelne, este neznamena, ze je aj nespravne, ci hodne odsudenia. Ano su zeny, ktore mozno nenaplna robit nonstop animatora pre svoje dieta a dnom, ked sa stali rodicom nezabudli aj na svoje vlastne potreby...co pre niekoho moze byt iba zopar hodin denne bez rodicovskych povinnosti.
Moja mama s nami bola doma 3 roky a aj nas kojila pomaly do troch rokov...nase vztahy s nou su napriek tomu na bode mrazu. Svokra dala obe svoje deti do jasli a ma ten najkrajsi vztah so svojimi detmi, ktory im vzdy budem zavidiet. Cas straveny s rodicom velmi casto nie je o kvantite, ale o kvalite...
@oceanahory 👏👏👏 posledna veta to cele vystihuje
@oceanahory Buď v kľude, pretože presne takéto zatrpknute matky, ktore cakaju len nato aby si do niekoho svojim nepotrebnym a trapne sarkastickym komentarom kopli, som v tejto diskusii ocakavala 🙂 Mňa to ale nerozhodí pretože viem ako to doma máme, Že môjmu synovi sa venujem každú 1 sekundu naplno a stopercentne. Vôbec nejde o to ho niekam odložiť, ale keďže nemá súrodenca, ktorého ani neplánujeme, chcela som mu dopriať viac času stráveného s deťmi, pretože vidím keď niekde sme že to má rád. Veľmi rýchlo sa učí nové veci a hltavo pozerá na iné deti z ktorých sa teší. Je pravda že niekedy by som aj ja ocenila viac voľného času pre seba, no nie je to dôvod aby som malého šupla do jasli. No ja som si sem prišla vypočuť skúsenosti ostatných, nie nenávistné komentáre a ľudí ktorí sa nesnažia pochopiť a poradiť ale prišli so sem len mastiť ego, aké sú oni popi** matky, lebo oni to urobili inak😀
@3bambula333 nedala by som ak nemusím
@3bambula333 ....kľudne to skús a uvidíš,ako to pôjde.Z komentárov si nič nerob.
Toto,kym nezmení štát a systém,tak dovtedy budú sedieť doma pri zadkoch deti mnohé celé roky.
@3bambula333 Pokial by si uvazovala o jasliach pre svoje dieta aj z toho dovodu, ze potrebujes aj TY pre seba par hodin denne, aj to by bolo uplne v poriadku a za taketo pocity, by sa nemala hanbit ziadna matka! To, ze ja mam manzela, ktory ma moznost sa plnohodnotne venovat synovi kazdy den a aj stari rodicia maju velky zaujem byt sucastou zivota ich vnuka je jedina vec, kvoli ktorej ostavam 3 roky doma so synom. Ak by som tieto vyhody z akehokolvek dovodu nemala, tak by som dala syna urcite na par hodin denne do jasli. Moze ma tu ktokolvek odsudit a povazovat za horsiu matku, ale ja nie som iba rodic, ale aj samostatna jednotka, ktora potrebuje aj ine rozptylenie, ako vymyslat aktivity s dietatom.
@3bambula333 z môjho pohľadu zbytočné, možno keby mal už cez dva roky, určite sú skupiny do ktorých sa môžeš zapojiť a navštevovať ich, toto je najkrajšie obdobie a nik ti ho už nevráti, v zahraničí musia ísť od 4-6-8 mesačných detí a ani nevedia ako ich potom vychovávať, keď sú furt s cudzou tetou...a mínus = ktovie ako bude na tom zdravotne, ak nachytá bacily či vírusy budeš riešiť ešte sople a zápal hrdla a iné "ťažkosti"
ja som syna dala kvôli práci keď mal 2r1m, bol v jasličkách = 2týždne a 2-3týždne chorý, platili sme plnú sumu a vlastne tam ani nechodil,
ja by som skúsila po 2r na pol dňa iba 3x do týždňa...teraz ešte s ním pobehaj dakde po hračkárňach..
Mňa by "zas" piclo v tých hračkárskych kútikoch s vrieskajúcimi deťmi, tam sa tiež dá schytať všeličo a ešte viac, čo sa týka chorôb, vyslovene ich nenávidím, čiže aj to sa dá pochopiť, že tam niekto nechce chodiť, nehovorím o tom, že tam zvyčajne tiež len chodíš zhrbená na tých preliezkach za tým malým dieťaťom. Mňa suseda (vtedy tiež na materskej) prehovorila pár krát na taký krúžok, či čo to bolo, kde sme chodili viac mamičiek s deťmi do parku, niekedy do nejakého klubu, a tam sa spievalo, a ťapiťapovalo a podobne a ja mám z toho doteraz husiu kožu - my sme si tam v kruhu spievali a kreslili a decká to mali totálne na háku, to už radšej byť sama celý čas, než takéto nasilu "socializácie".
@oblecenie99 Presne! Skusala som rozne kruzky, babybalans a pod. a tak, ako to po vacsine casu malo na haku moje dieta, tak som to mala na haku aj ja...vobec som sa tam necitila dobre 🤷. To radsej uz v klude doma vymyslim rozne aktivity a moje dieta sa ovela viacej chyta, ako rozptylene v tom hluku roznych silenych aktivit, na ktore mozno akurat v danom case ani nemalo naladu, tak sme to iba cele prezivali.
Hernicky priam neznasam, vydychany vzduch, lietas tam za malym dietatom, vsetcia su tam ako zmyslov zbaveni...To radsej chodim kazdy dem s malym na ihrisko skoro za kazdeho pocasia a je mi jedno, ci tam niekoho stretneme, ale aspon sme na cerstvom vzduchu.
@doriiis ale co by som nesedela, ved narobim sa este do 65 dost. Ja to beriem ako jedinecny cas v zivote, ked sa naplno mozem venovat detom. Je to jedna z mala veci, ktora je v nasom state fajn. Urcite by to chcelo esze trosku vyvazit, napriklad ponuknut cast otcom, pripadne vybudovat viac statnych jasli a skolok pre matky, ltore sa chcu/potrebuji vratit do prace skor, ale to je na dlhu debatu.
Urcite tie tri roky, cp “sedim doma” s dietatom, lutovat nildy nebudem
Jedine, co mi chyba(narozdiel od mojich deti😀) je socializacia s dospwlymi ludmi. Chyba mi nejake materske centrum, a stale mi zo vrta v hlave ako “podnikatelsky plan”😀
Určite by som to nespravila. Pre tak malé dieťa je dôležité byt s matkou. Sú rôzne záujmové krúžky, kam s ním môžeš chodiť. Od 3 rokov bude začlenené do kolektívu. To je úplne v pohode vek.
@mimixxxx Ja som v jasliach aj pracovala. Zial na 4 hod sme tam deti nemali, to je iba tu na vidieku. V meste vobec, mne bolo luto deti, co tam boli od 7-17:00 . Ono sice jasle koncili o 15:00, ale deti isli do Sammelgruppe a bolo. Na vidieku mame skolku a jasle do 16:00 a kazdy sa na to stazuje. Pretoze s tym casom sa neda robit nejak efektivne. Ja osobne by som nevedela pre dieta prist do napr 12:30, jedine keby som komplet doma. Zial vela veci nefunguje nejak idealne. Je fakt, ze skoro vsetky zeny robia na skrateny uvazok, ale to mi nepomoze ked som napr tri dni do 18:30 v praci
@kiki68 co sa mesta týka predpokladám, že máš pravdu.
Ale tendencia pôvodných obyvateľov je ist na vidiek dokonca až do osád aby mali pokoj.
Aj mnohí zahraniční keď chcú mať pokoj idú aspoň na vidiek.
V at je veľa dedín, menších miest a aj veľa osád..
Tam je škôlka max do 16 tej a ľudia si to zariadiť aj keď pracujú v meste.
A jasle do 12 tej.
Niektorým pomáha rodina, keď je matka napr. 3× týždenne do 13-14 tej v robote.
Iní si to zariadiť sami
Striedajú sa s partnermi pri deťoch napr.
Alebo jedna zubárka robí 2- 3 týždenne do 16 a vtedy ma deti do 16tej v škôlke a to ma za muža doktora, a nemá pomoc rodiny.
Alebo učiteľky, sestričky zostávajú na bildungskarenz 3 roky s detmi doma.
Iné vymýšľajú nové povolania. Šiju doma saty, urobia si kurz a sú fotografky atď. len aby mohli byť s detmi dlhšie doma.
Iná doktorka niekoľko rokov robila 3× týždenne do 12tej a potom vyzdvihla deti a tiež mala za muža doktora a žiadnu pomoc rodiny.
Alebo iné sú par rokov Hausfrau, ženy v domácnosti aby mohli byť s detmi.
Možnosti je veľmi veľa. Samozrejme sú výnimky keď to rodiča nevedia finančné utiahnuť a musia do roboty.
Treba dodať že jasle a škôlka sú v at zadarmo a neustále sa pracuje na rozširovaní kapacít.
Suma sumarum kto chce hľadá možnosti ako byť s detmi co najviac a kto chce hľadá dôvody ako sa ich zbaviť.
@3bambula333 určite nie. Také malé dietatko potrebuje mamu. Neboj, je to len obdobie, raz sa vyspis a raz v kľude navaris. Bude Ti to aj chýbať.
Si úžasná, že stále dojčis! 👌👌👌
@mimixxxx som zvedava co bude ked nam vezmu Bildungskarenz. Oni to chcu co najviac znemoznit podla noveho, co si neviem predstavit, lebo je to ako pises. Ludia maju nejaky system,co aspon nejako funguje. Lenze oni chcu vsetko ako Wien, kde das dieta of 6-12 mes a hotovo. My sme mali strasne vela deti okolo 9 mes pri nastupe, aby mali tie 3 mes na adaptaciu dietata. My sme tiez isli na vidiek, hoci to znamena dodrbanu karieru. Ale nieco za nieco
@mimixxxx pozor ono to neni zadarmo vsade, nie kazdy Bundesland. My platime naozaj iba 100 eur za jedlo. Ale kolegyna od muza v Steier plati podla toho aky maju prijem, cize ich vyjde okolo 500 eur mes. Asi najvacsi pocet jasli ma Wien, tam je to ine. Dost dobre je na tom uz aj NO. Vraj zle je na tom prave Steier a Tirol. Ze nemaju dost kapacit. U nas napr su kapacity, len casto iba do 12:30 . To ludia nechcu velmi

@3bambula333 ak by som nesla do prace, tak by som dieta do jasli nedavala 🤷🏼♀️ moja toez zacala ako skoro 1,5r (kojila som ju este cca 3m ako chodila do jasliciek) ale teda ja som mala full time job. Neviem preco ste ako pises 24/7 sami dvaja doma. Ved je milion vselijakych detskych kruzkov od fymnastiky cez plavanie az po hudobne kruzky, detske kutiky/hernicky, cvicenie pre mamicky kam mozes vziat aj doeta a zahra sa s ostatnymi. Ak iba chces aby bol s detmi, tak naozaj nemusi chodit do jasliciek. Ak si chces aj ty oddychnut a pocas tych 4h sa niecomu venovat sama pre seba, tak to vyskusaj a uvidis.