icon

Má moja 2,5-ročná dcéra psychickú poruchu?

5. jan 2026

Ahojte mamičky, potrebovala by som váš názor a skúsenosti.
Moja dcérka má 2,5 roka a posledné obdobie má veľmi silné záchvaty vzdoru. Keď sa rozčúli, extrémne kričí, kope a nevie sa upokojiť. V poslednej dobe sa to deje takmer každý deň, dnes to trvalo asi 40 minút a nič nezaberalo.
Hranice sa snažím nastavovať a dodržiavať, nekričím na ňu ani ju nebijem, ale začínam byť zúfalá, niekedy mám pocit že by som jej už dala po zadku. Už neviem, kde je hranica medzi „normálnym“ vzdorom a niečím, čo by už mohlo signalizovať problém.
Chcela by som sa spýtať, či ste niečo podobné zažili so svojimi deťmi v tomto veku, či to časom prešlo, alebo ste vyhľadali odbornú pomoc. Budem vďačná za každú skúsenosť alebo radu.

Strana
z2
iwesska
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_468c4b napríklad dnes sa nechcela obliecť po plávaní, začala kričať, (reakcia: vysvetlila som, že musí sa obliecť veď vonku je zima a obliekla som ju nasilu) potom sme išli do obchodu kde chcela nálepky, tak som jej kúpila, no keď sme zaplatili, chcela ich dať naspäť, povedala som, že nie, musíme už ísť a zoberieme ich, potom nechcela pásy v autosedačke - dala som zase nasilu, doma sa nechcela vyzliecť, nechala som ju na chodbe a povedala, že nemôže ísť v topankach dovnútra, môže ak sa vyzuje... takže takéto stavy, ale rev neskutočný :/

@anonym_autor Normalne obdobie vzdoru. Preco hned poruch. Niektore jacia 5 minut,ine 40 a cakaju,kedy povolis. Dlho ju to bavit nebude,ked vydrzis.

januska12323
5. jan 2026

Tak robíš dobre len treba vydržať, rozumu má dosť len emócie ešte neovláda.

autor
5. jan 2026
@anonym_ebec53

Ak je to, ze nieco "musi" - skus byt prefikana a davat jej volby:
Chces sa obliect tu v prezliekarni, alebo na chodbe?
Chces si tu aj obut topanky, alebo az na chodbe?
Vyzujes sa ty sama, alebo ti pomoze mama?
Chces si tie nalepky zobrat do ruky, alebo ich da mama do tasky?
Chces cervene tricko alebo ruzovy svetrik?
Chces banan alebo jablko?
Pojdeme teraz tymto smerom alebo tymto smerom?
Uz len to ze moze dieta urobit volbu, obcas pomoze, aj take male. Ale ked jej tu volbu das, tak ju akceptuj - finta je v tom, ze das take volby, ktore ti obe vyhovuju.
Hrajte sa hry na striedanie - skoro pri vsetkom - teraz chvilku ty, teraz chvilku ja, tato kopka tebe, tato kopka mne, teraz skocim ja, teraz skoc ty, teraz obratim stranu v knizke ja, teraz ty...
Podporuj ju co naviac v samostatnosti, daj jej prilezitosti, nech ti pomaha.
Chces poskladat tento uteracik?
Chces si ulozit topanky do radu? Chces ulozit aj mamine a tatove?
Chces ockovi/mamke natriet chlebik?

A inak - mozno je jej len prilis teplo v tej plavarni, podla toho, co vsetko obliekas - nechaj si ciapku a bundu az na poslednu chodbu pred odchodom von, obcas su deti nervne z toho, ze im je teplo. A ked su uplakane a spotene, zase im je vonku alebo aj v aute zima. Mozno ma vodu rada, ale je jej neprijemne, ze sa musi prezliekat. Zvazte, ci neurobit s plavarnou v zime prestavku, kym sa nebude toho obliekat menej. Aj v obchode - iba ste prebehli, alebo dlhsi nakup, ze ju vezies v kosiku? Das jej dolu bundu, ciapku, alebo ich musi mat na sebe celu dobu? Nasa napriklad tieto tepelne zmeny neznasala. Bundu sme obliekali az pri vychode z bytovky, pri vychode z obchodu, v obchode som jej dala dolu...potom sa to dalo. Skratka jej bolo teplo a nepohodlne. Hladaj z atym taketo veci, nie nejaku chorobu.

@anonym_ebec53 možno v tom bude niečo, celkovo je veľakrát halo okolo obliekania, skúsim to odsledovať. Ďakujem za tipy.

anonym_d70a87
5. jan 2026

Je to obdobie a je to normalne. Casom sa nauci regulovat svoje emocie. Ja popisujem dietaru, ze som nahnevana a co mi vtedy pomaha. Na prechod na inu cinnost nam pomaha casovac, ked zazvoni, tak ideme prec/kupat sa/ obliekat sa. Dovtedy sa mozeme hrat, dohodneme sa na minutach, dieta ukazuje na prstoch. Alebo povieme, ze o chvilku pojdeme, moze sa este 3krat suchnut. Toto sa dietatu dostalo pod kozu od malicka a uz si navrhuje samo. Pomaha minimalizovat casovy natlak, ze musime rychlo toto a hento. Ked malo obdobie utekania v topankach dnu, tak sme sa vyzuvali vonku. Najma vtedy, ak ja som nemala kapacitu riesit amok.

anonym_1b786b
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_ebec53 možno v tom bude niečo, celkovo je veľakrát halo okolo obliekania, skúsim to odsledovať. Ďakujem za tipy.

@anonym_autor musíš byť diplomat.Zaujat ju niečím iným, lebo prejde do amoku, ktorý nevie ukončiť.Len skúša hranice

anonym_379da0
5. jan 2026

Neboj je normalna, len ta skusa vycvicit. Este neovlada emocie, ale rozumu ma dost. mozno vysvetlujes aj prilis dlho. Skus byt strucna, bez vysvetlovania naviac. Ostrejsi ton tiez nie je obcas na skodu … miesto napr Evicka … Eva … aby pochpila, kde ma mama hranice

akvi
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor s tymi ponukami moznosti - s tym treba opatrne, niektore deti to este viac frustruje, lebo sa nedokazu rozhodovat a 2,5 rocne dieta je na toto este mozno male. Takze vyskusat mozes, ale nebud prekvapena, ak bude reagovat revom. Pretoze tak, ako mnohym dospelym robi problem rozhodovanie, tak male dieta proste tiez este nevie ustat tu "zodpovednost" za rozhodnutie. Skusit to mozes, niekomu to funguje a dieta je spokojne. Uvidis.

A dobry postreh tu odznel s tou plavarnou a obliekanim - dietatu je mozno fakt teplo, len to nevie pomenovat, preto reve a nie vzdy nam dospelym to dochadza, ze kde je problem. Preto je dolezite sa snazit pomenovat a prist na to, co je problem, aby dieta nabuduce uz vedelo povedat, ze je mi hrozne teplo, miesto revu. Ona sa proste moze citit zle, len este nevie pouzit slova, ktorymi by to vystihla. Ja ked si predstavim seba, tak mne je na plavarni v satni az nevolno, ked tam dycham ten hrozne vlhky chlorovy vzduch a mam si dat vetrovku, tak mam tiez chut revat 😅😅

kiki68
5. jan 2026

Podla mna obdobie vzdoru, su deti, co fakt idu do extremu

anonym_bd1932
5. jan 2026

Moja má 3r a každý deň má až chorobné amoky. Žiaľ, zaberá až zvýšený hlas, pred nim má fakt rešpekt. Inak nepomohlo nič. Radila som sa s lekárom, kamoskou psychologickou, celý čas sme pristupovali rešpektujúco, ale bolo to ešte ešte horšie. Proste nie na každé dieťa platia všetky tie múdre poučky z kníh o výchove. A to je fakt. Na našu nikdy neplatili žiadne tabuľky, rady, odporúčania atď.

danieli
5. jan 2026
@anonym_autor

@danieli a mala až také dlhé a silné výbuchy?

@anonym_autor mala veru mala, zacinala mierne, volaco si dala do hlavky a nepresvedcis, skusala hranice, ked narazila trvalo aj hodinu kym opat normalne fungovala a to presla vsetkymi fazami, prosba plac smuton hadzana hnev krik a pomalicke vyhasinanie

really8
5. jan 2026

Mne pride uplne normalne dieta ktore skusa vymysla spekuluje vyjednava a vzdy sa snazi presadit svoje.

althejka
5. jan 2026

No, podla mna uplne zdrave dieta, len rastie a zacina skusat hranice, objavuje nove emocie, nic co by nejako vypovedalo o psychickej poruche, to by ju musela mat polovica deti v tomto veku. u nas fungovalo vzdy jedine, bez publika nebol amok , lebo ho to prestalo bavit .a co sa tykalo vzdoru, mliet si svoje a trvat na tom. ja som "po zadku" nikdy nedala, nebolo treba, aj ked je to urcite jednoducha a pohodlna cesta, ale nevyriesi to co potrebujeme . naucit sa ze mama je sef a ze nie je nic zle na tom, byt proste dieta. so vsetkym co k tomu patri.

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
7. jan 2026

@anonym_autor myslím, že reaguješ primerane, no chce to aj čas, kým sa to ukáže, casto až keď sa dieťa naučí lepšie pomenovat, a tie emócie regulovať.
Z opisu sa mi zdá, že tvoja dcerka by chcela mat ešte väčšiu samostatnosť, viac veci pod kontrolou, častejšie rozhodovať, viac veci robiť sama…
Môžeš jej dopredu / primerane jednoducho k veku/ rozprávať kam a kedy idete, co tam budete robiť, ako to bude cele prebiehat (plaváreň, vychádzka vonku, obchod..).
Moznost rozhodovať sa da aplikovať rôzne: dve veci na vyber, alebo sa iba jednoducho častejšie pýtať, nerozhodovať iba za ňu: zahráme sa s touto babikou? Chceš ísť na ihrisko? Prečítame si tuto knihu? alebo otvorene otázky: čo chceš na raňajky? Čo si oblecies?( uvidis podľa reakcii kedy áno, kedy nie)
Veľakrát, keď bola dcerka nespokojná, snažila som sa porozumieť najmä prečo tomu tak je, kde je problém a nahlas to aj vysloviť, to znížilo napätie aj o 1/2 - nie ako suhlas, ale snahu o pochopenie bez potreby vysvetľovania, prehovárania. Ani ja som často neustupovala, avšak pokial sa dal nájsť kompromis, ktorý vyhovoval obom, prečo ho neurobiť?
A ta samostatnosť je dosť kľúčová. Veľmi prispieva k spokojnosti deti, naplneniu ich potrieb. Ak sa da, čo je možné, nechaj na ňu, nech urobí sama (skús pozrieť nejaké Montessori rady/tipy pre tento vek).

anonym_811ee4
7. jan 2026

@anonym_autor noormalne rozmaznané dieta. Nevie sa vonku spravat? Ok, nikam sa nepôjde. Chce všetko v obchode? Poviem jej, ze si moze vybrať 1 vec. Tu aj kúpim. Ostatne nie. Nepáči sa jej? Juj, nech sa tam aj hádže o zem. Odchádzam.
Detto doma. Ma záchvaty? Nechám ju tam a odchádzam z miestnosti. Nič ťažké, nič zložité. Nebude so mnou cvičiť malé rozmaznané decko

domak2
7. jan 2026

Kým som mala len dcéru tiez som mala podobne reči ako tu čítam. Potom sa narodil syn...uz som ticho 😅 Ale uz ma 4,5 a je to oveľa lepšie. Sem tam ešte chyti hysak, ale trvá kratšie a potom aj sam uzná ze nevie prečo to robí. Proste rýchly nával emócií a nezvláda to.

dominikamacakova
7. jan 2026
@anonym_76934d

Čoby mala psychickú poruchu. Rozmaznaná je. Zopár po zadku a bude po "psychickej poruche".

@anonym_76934d vy by ste si zaslúžili minimálne rozsekať ksicht sa takéto reči

dominikamacakova
7. jan 2026

Prosím vás, trochu sa dovzdelajte ako funguje detský mozog. Určite by som nebrala k srdcu rady týchto"matiek" s "vysokým" IQ 🙈 (ak sú to vôbec matky, o čom pochybujem)... A k príspevku - áno, je to normálne. Takto funguje detský mozog. Nevie ovládať svoje emócie🤷 Ľudský mozog dozrieva do 25 rokov.
A prosím vás do budúca, radšej googlite, zisťujte z overených zdrojov ohľadom svojho dieťaťa, nie tu.

Strana
z2