icon

Mám dať dvojročnú dcéru do jaslí?

Včera o 12:45

Materstvo nezvladam. Mam 4 a 2 rocnu, starsia uz v skolke.Milujem ich nadivsetko ale su velmi narocne a ja som vyhoreta z materskej, unavena. Mam moznost dat do sukromnych jasli a sla by som do prace. Nie koli peniazom, ale koli mojej unave. Ale hned vycitky, ze som zla matka, ze mam byt s nou ja. Ake mate vy nazori?

veklipo
Včera o 12:48

Nepotrebuješ náš súhlas ani ospravedlnenie svojho rozhodnutia. Jedna si materskú užíva, iná ju neznesie. No neznamená ro, že sme zlé matky. Vyber si, čo je najlepšie pre Teba a tvoju rodinu.
P.S. Ja som mala opatrovateľku, bol to dobrý kompromis. Deti našli skvelú babku, nemali stres z jaslí a ja som s pokojom v duši chodila na 5h do prace.

petamich
Včera o 12:49

A kto presne ti to vycita? Manzel? Lebo jediny kto k tomu ma co povedat a koho nazor je relevantny si ty a ciastocne manzel (za mna ani on nema rovnocenny hlas, kedze primarnu starostlivost zrejme zabezpecujes ty).

anonym_e6ce01
Včera o 12:51

Kasli na blbe reci a chod do prace. 2r uz nieje polrocne dieta (aj take davaju do jasiel ked musia), bude tam mat aktivitky, ine deti. Nevidim na tom nic zle.

anonym_ae27e4
Včera o 12:54

@anonym_autor tiez idem do prace v roku a 7 mes veku dietata, ale ja som na dieta sama od narodenia, cize som KO. Nejdem kvoli financiam ale kvoli zmene - lebo som uz uplne unavena, ze sa neviem venovat dietatu ako doteraz. Drzim palce aj tebe. Rozhoduj sa len za seba. 🙂

ninka99865
Včera o 12:58

Náš šiel ako 13 mesačný a nič lepšie sme nemohli spraviť. Rob tak ako to ty cítiš a chceš, hlavne nepočúvaj koníkove matky podľa ktorých keď dieťa nie je doma do 3 rokov tak…. Všetci vieme 🙈

siska53
Včera o 13:10

@anonym_autor Ak to tak citis, sprav to tak..deti vycitia nervozitu. Mozno to bude lepsie. Ale mozno aj nie. Lebo ak starsia je narocna napriek skolke.. aj mladsia moze byt nadalej. A ver, ze riesit ich naroky je tazsie, ked chodis do prace, ako ked nechodis. Zas po.case pride aj unava z prace..
No niekomu toto pomoze, ze si v praci resetne hlavu a nasledne je lepsie nastaveny zvladat deti...
Sprav tak, ako ty citis.

katkaseiner
Včera o 13:18

Mozem ta len podporit, do prace som sa vratila ked mala dcera presne pol roka, pracovala som na 98 % z domu, opatrovatelka u nas, medzi detmi mam 3 roky, pri synovi som isla do prace zas po 7 mesiacoch, zas dieta s opatrovatelkou. Riesili sme na zaciatku aj jasle, ale podarilo sa mi najst nablizku opatrovatelku a hlavne to nebolo tak daleko ako do jasli, inak by boli jasle.
Poviem ti ale ze ja som sa na matersku tesila ako nikto, deti vytuzene, vedela som ze realne ich chcem az sa vratime zo zahranicia, vsetko podla planov, ale teda mna strasne vycerpavalo to materske 'nicnerobenie' cize ano, zakratko som bola vyhoreta riadne... ale teda u nas islo aj o peniaze. Jeden jediny blizky clovek mi povedal ci nevydrzim bez vyplaty, tak som ho slusne zotrela, ze ked mi da kazdy mesiac 500E (rodicak bol 200 E) tak nikam nepojdem a spokojne si budem uzivat rodicovsku dovolenku. Platba od neho nikdy nedosla, takze som sa vratila do prace. Moj manzel s odstupom casu je rad, ze sme to riesili tak ako sme to riesili. Proste nemuseli sme kazde euro otacat 2x.
Po istom case som dokonca chcel prejst z full timu na part time (poziciu som totiz zvladala kludne v part time roli) ale manager ma zastavil, ze to nie je potrebne a ze nikdy neviem kolko prace mi nalozia... aj to bolo dobre, lebo o par rokov mi nalozili dalsiu poziciu a tu by som v part time roli nezvladla.....
Drzim palce aby si sa rozhodla co najspravnejsie pre teba a tvoju rodinu. Lebo ked budes ty spokojna, tvoje deti budu tiez a verim ze aj manzel.

ariannazara
Včera o 13:21

Ma 2 roky co bezne deti uz idu do skolok..
Moja kamoska vo svajciarsku musela dat 4 mesacneho do jasli 3 dni v tyzdni od 6.00-18.00 a nikto sa jej nepytal.

anonym_c208fd
Včera o 13:35
@ariannazara

Ma 2 roky co bezne deti uz idu do skolok..
Moja kamoska vo svajciarsku musela dat 4 mesacneho do jasli 3 dni v tyzdni od 6.00-18.00 a nikto sa jej nepytal.

@ariannazara preco musela?

anonym_d8fdbb
Včera o 13:39

Urob to, čo bude pre vašu rodinu najviac vyhovovať. Ak si vyhoretá, práca ti prospeje, budeš vedieť byť lepšia matka a dieťaťu sa bude v jasliach páčiť, tak môžeš kašlať na to, čo si kto myslí. Ja som napríklad opačný príklad a tiež je to vec mňa a mojej rodiny, lebo robím iba to, čo nám vyhovuje najviac.

katkaseiner
Včera o 13:43
@anonym_c208fd

@anonym_c208fd predpokladam ze tam nemaju system ako tu v SR, ze 3 roky matky sedia doma...fakt kopec krajin ma par tyzdnov max par mesiacov a ide sa dalej ... praca, jasle, skolka, skola, atd

michaelamiako
Včera o 13:53

@anonym_autor kludne daj dieta do jasli...ty pojdes do prace a dieta sa v jadliach vela nauci.ja som dala moju malu v 18 mesiacoch do jasli a ja som isla 2 mesiace potom do prace(v AT nemozem byt doma 3 roky s dietatm doma-nehrozi)a pravdu povediac,som rada za tie jasle...to dieta sa tam vela nauci.a kolektyv deti to je najlepsia vec. Skor sa adaptuje ked je dieta mensie,skor sa nauci vela veci ako ked ide 3 rocne dieta do skolky....ja to sama vidim na mojej dcere..

anonym_709e2a
Včera o 13:58

Daj. Este len potom uvidis co je unava. Praca plus dve deti. Ja padam na hubu kazdy den.

michaelamiako
Včera o 14:10
@michaelamiako

@anonym_autor kludne daj dieta do jasli...ty pojdes do prace a dieta sa v jadliach vela nauci.ja som dala moju malu v 18 mesiacoch do jasli a ja som isla 2 mesiace potom do prace(v AT nemozem byt doma 3 roky s dietatm doma-nehrozi)a pravdu povediac,som rada za tie jasle...to dieta sa tam vela nauci.a kolektyv deti to je najlepsia vec. Skor sa adaptuje ked je dieta mensie,skor sa nauci vela veci ako ked ide 3 rocne dieta do skolky....ja to sama vidim na mojej dcere..

@michaelamiako este dodam...ja pracujem.nesedim doma na riti..praca fyzicky dost narocna...ja pracujem na pol uväzku..po praci idem hned pre malu do jasli,mala sa doma naobeduje ide spat a poobede fuul gas do vecera-spat ide okolo 7-pol 8 najneskor...otec sa samozrejme zapaja vecer ked pride z prace.

ariannazara
Včera o 14:13
@anonym_c208fd

@anonym_c208fd lebo isla do prace.

mane01
Včera o 14:53
@anonym_709e2a

Daj. Este len potom uvidis co je unava. Praca plus dve deti. Ja padam na hubu kazdy den.

@anonym_709e2a to, čo ona popisuje nie je únava, aj ja som sa cítila psychicky na dne po reťazovej materskej. Nie kvôli deťom, tie boli super, ale mala som pocit, že už som len matka a nedokážem povedať rozvitú vetu, lebo len s deťmi a inými matkami sa stretávam. Ist do roboty bolo najlepšie rozhodnutie! Tam som si reálne psychicky oddýchla a na deti som sa tešila, nebolo to už 24/7, v práci som bola zasa dospela žena a ta odvedenú prácu si ma vážili… mladšie dieta malo tiež 2 roky, keď išlo do kolektívu.

a0
Včera o 15:15

Si lepšia matka, keď každý deň vstávaš s dieťaťom a nechuťou byť s ňou doma? Alebo by si bola lepšia matka, ak by si sa s radosťou vracala každý deň do jaslí pre dieťa 🤷🏼‍♀️. Sama vieš, čo by bolo lepšie pre obe. Lebo dívať sa na vyhoretú matku nie je príjemné ani tým deťom.

hederamonstera
Včera o 16:30

Ja by som ju dala, ale jedine keby by som videla, ze to v pohode zvlada. A do roboty by som nesla, kebyze nemusis

anonym_e149e6
Včera o 16:35

Kolegyna prisla do prace 2,5 mesiaca po cisarskom … ona sa obrala sa o 1,5 mesiaca dobrovolne (za ucelom kariery) ale 4 mesiace su ok, 6 tolerovanych a rok excedencia (po 4 m nedostavas nic, takze nie vsetci si to mozu dovolit) takze dieta v 24 mesiacoch je na jasle alebo skolku uplne v poriadku. 4 mesacne je extrem, 2 rocne nie je ziadna tragedia.

janinah
Včera o 17:04

Pises o unave.Len si uvedom,ze zrejme nik za teba neporobi prace v domacnosti a okolo detí,ty prides z prace a zacína druha sichta.Pre mna toto bolo najnaročnejšie obdobie v živote,tie dve šichty,ked mali deti 3 a 5 r. a ja som šla do novej prace.Kym som si nenasla system,neodburala menej potrebne veci a nenaucila sa aj trochu oddychovať tak to bola katastrofa.

anonym_709e2a
Včera o 17:10
@janinah

Pises o unave.Len si uvedom,ze zrejme nik za teba neporobi prace v domacnosti a okolo detí,ty prides z prace a zacína druha sichta.Pre mna toto bolo najnaročnejšie obdobie v živote,tie dve šichty,ked mali deti 3 a 5 r. a ja som šla do novej prace.Kym som si nenasla system,neodburala menej potrebne veci a nenaucila sa aj trochu oddychovať tak to bola katastrofa.

@janinah ja to iste. Vstavam velmi zavcasu. Daleko dochadzam. Pridem z prace hotova a druha sichta zacina. Nemam vobec cas na seba,cas cvicit,pozriet tv alebo precitat knihu. Nevydrzim byt hore ani do 22:00 kedze o 4:45 vstavam. Fungujem ako robot. Nic ma nebavi,netesi.

hederamonstera
Včera o 18:54
@anonym_709e2a

@janinah ja to iste. Vstavam velmi zavcasu. Daleko dochadzam. Pridem z prace hotova a druha sichta zacina. Nemam vobec cas na seba,cas cvicit,pozriet tv alebo precitat knihu. Nevydrzim byt hore ani do 22:00 kedze o 4:45 vstavam. Fungujem ako robot. Nic ma nebavi,netesi.

@anonym_709e2a ☹️☹️neda sa ti nieco vypustit?

anonym_4d7a74
Včera o 19:59

Ja som si zacala volat opatrovatelku, mlade dievca ale skusene s optatrovanim deti a pracou v skolke. Chodi 2x do tyzdna na 3 hodiny. Ja som bud doma v inej miestnosti alebo si idem von. Robim si svoje pocas tej doby. Ale sme s muzom sami bez pomoci rodiny. Je to financne nie uplne vyhodne. Ja som predtym zarabala celkom dost, aj setrila vela. Tak som si povedala ze teraz mam obdobie kedy nie je setrenie a zarabanie prioritou ale psychicke zdravie.

anonym_a522b2
Včera o 20:18

Ano, chod. Pomoze ti to.
Vies co pomohlo mne? Zacala.som si robit vysoku skolu. Proste, potrebovala.som svoj mozog zamerat aj na nieco ine ako na deti a domacnost. ( manzel mi pomahal a pomaha vzdy.ked moze, a.ano, aj,on byva.dlho v.praci)

kiki68
Včera o 21:18

Jasne, daj, ved V 2 rokoch je to uz velke dieta, to v AT bol maly uz v skolke, dcera ide v 1,3 roku na polden.

anonym_709e2a
Včera o 21:19
@hederamonstera

@anonym_709e2a ☹️☹️neda sa ti nieco vypustit?

@hederamonstera co mam vypustit? Ved ine nerobim len chodim do roboty a domov. Keby necestujem denne dokopy hodinu a pol bolo by to urcite lepsie

leonakr
Včera o 21:31

@anonym_autor počkaj,počkaj....ak pociťuješ únavu, vyhorenie,tak práca ťa z toho nevylieči.Presla som si tým.Začalo to nenápadne,nechuť do všetkého,nič ma nebavilo,unavená som bola ako kôň 🐎,taká nejaká čudná únava ,ktorá nikdy nechcela skončiť.🙈Aj keď som spala xy hodín,aj keď som nič počas dňa nespravila,ráno som vstala tak isto unavená ako som si večer ľahla.A takto sa roztočila so mnou ruleta,naberalo to na obrátkach,pomohli mi až antidepresíva....takže rozanalyzuj si svoj stav😕

autor
Dnes o 05:19
@leonakr

@anonym_autor počkaj,počkaj....ak pociťuješ únavu, vyhorenie,tak práca ťa z toho nevylieči.Presla som si tým.Začalo to nenápadne,nechuť do všetkého,nič ma nebavilo,unavená som bola ako kôň 🐎,taká nejaká čudná únava ,ktorá nikdy nechcela skončiť.🙈Aj keď som spala xy hodín,aj keď som nič počas dňa nespravila,ráno som vstala tak isto unavená ako som si večer ľahla.A takto sa roztočila so mnou ruleta,naberalo to na obrátkach,pomohli mi až antidepresíva....takže rozanalyzuj si svoj stav😕

@leonakr to je mi luto. Presla som si tym po narodeni druhej. Antidepresiva som brala rok, po roku som vysadila. Dufam, ze toto temne obdobie mam za sebou.