icon

Nechcem klamať deťom o Ježiškovi

oreo10
22. nov 2025

Doma mám dve deti, 2,5 a 1 a keďže staršia už celkom chápe, nechceme jej klamať. No manžel ma veľkú starosť aby to nevykecala vo škôlke. Rada by som našla nejaku peknú formuláciu, ktorá by to tak príjemne zaobalila, aby keď sa jej opytaju čo dostala od Ježiška, nevyšlo z nej ako prvé že ale ja mám darčeky od rodičov alebo tak. Máte nejaké nápady pre mňa?

Strana
z2
anonym_27f446
22. nov 2025

@oreo10 povedala som im ako to je. Že darčeky si kupujeme z lásky ale že je to dlhšie veta, tak si hovoríme, že to nosí ježiško. To či to vykecajú v škôlke/škole mi je fuk. Aj tak veria na nejaký zázrak, lebo nikdy nás nevideli dať darčeky pod strom 🙂.

zuzanita1609
22. nov 2025

A niečo také,že niekde Ježiško proste nestíha, detí je na svete veľmi veľa a tak to prenecháva rodičom ☺️. Aspoň čo si ja pamätám,ako to povedal tatko mojim mladším bratom. Neskôr im to už aj samé došlo.

biba_18
22. nov 2025

@zuzanita1609 a prečo práve nestíha tie vaše deti? veď to je pre takého prcka smutné… 🥺

majka2959
22. nov 2025

@oreo10 Mne sa páčilo, ako nám to vysvetlili rodičia, že Ježiško im dáva zdravie, oni môžu pracovať, zarábať, a preto cez nich dostávame darčeky. Vlastne akoby tak nepriamo od Ježiška.

janinah
22. nov 2025

Dakujem za rodicov,ktorí mi v tomto " klamali".2,5r. tazko pochopi co je to zdravie a ako s tym suvisia darčeky pod stromčekom.Ak Jeziško podla teba ani neexistuje,tak naco ho vôbec u vas treba spomínať? Tym chcem povedat,ze niekedy je lepsie " isť s prúdom".lebo sa potom z tych klamstiev nevymotaš a dieťa bude zmätené.

sweet20
22. nov 2025
@majka2959

@oreo10 Mne sa páčilo, ako nám to vysvetlili rodičia, že Ježiško im dáva zdravie, oni môžu pracovať, zarábať, a preto cez nich dostávame darčeky. Vlastne akoby tak nepriamo od Ježiška.

@majka2959 tak aj mne to bolo niekedy vysvetlene

stormie
22. nov 2025

Moja sestra nikdy detom neklamala, ale ani to nikdy nerozpitvava a nejde do detailov. Vzdy to nejkao zaobali a detom povie nieco v zmysle ze mozu verit comu chcu - ze bude je to tak alebo inak (jezisko vs rodicia). Este stale dava darceky tajne pod stromcek, detom (11 a 8 rokov) nechava to carovne vianocne tajomno a priestor na fantaziu

ika02
22. nov 2025

Ahoj, nechceš počkať do cca 5 rokov? Deti sa oveľa viac tešia darčekom, ktoré "prinesie Ježiško" ako tým, čo kúpia rodičia. Je to pre ne také čarovné, tajomné... Potom sa to čaro stratí a tie Vianoce sú zrazu iné.

zuzanita1609
22. nov 2025
@biba_18

@zuzanita1609 a prečo práve nestíha tie vaše deti? veď to je pre takého prcka smutné… 🥺

@biba_18 neboli smutní,naopak,boli nadšení,že sa "dohodol" s rodičmi a kamarátia sa. A potom tie detské analýzy,že a to ako uvládze toľko darčekov,keď je sám Ježiško malé dieťa a podobne ☺️. Pochopili to až neskôr. Pamätám si,že aj Mikuláša som tomu najmladšiemu robila ja a nespoznal ma 😁. Mala som otočený mamin dlhý kožušinový kabát,bradu z vaty, zvonček od ovečiek,čo sme mali a už vtedy som asi bola dobrá herečka 🤭. No otca by hneď spoznal,on by sa začal smiať a rodičia boli vtedy pri ňom,ja som bola "akože" pri kamarátke 😁.

anna777115
22. nov 2025

Bože veď to sú ešte batoĺata, čo im chceš, prosim ťa vysvotlovať.

majka2959
22. nov 2025
@sweet20

@majka2959 tak aj mne to bolo niekedy vysvetlene

@sweet20 To ma teší.

marek775
22. nov 2025

To je strasne skoro. Chapem, ze nechces klamat, ale nie je to v ich prospech, vytvorit im vianocne kuzlo. To patri k tym najkrajsim zazitkom detstva. Ja skor vidim opacny extrem, ked sa toto tajomstvo udrziava aj pri 8 ci 9 rocnych detoch, co uz povazujem za nevhodne zavadzanie a zahravanie sa s doverou dietata.

kacena4
22. nov 2025

darceky nenosi Jezicko, darceky si davama navzajom ako symbol toho, ze sa aj Jezis za nas obetoval a dal nam seba ano najvacsi dar - dar zmrtvychvstania. preto si pri jeho narodeni pripominame tento jeho dar a navzajom sa tiez obdarovavame aby sme si prejavili svoju lasku voci sebe, takto sme to detom vysvetlovali a sme veriaci

pralinka25
22. nov 2025

skoda no. nemusis klamat nemusis hovorit podla mna vobec nic. vianoce si ziju vlastnym zivotom. podla mna na vianociach je najkrasia ta magickost, caro kuzlo tajomno. ja som detom vzdy odpovedala na otazky az ked sa pytali. sama od seba som sa v tom nepitvala. naco aj. mam deti 15,10 a 5 a nikdy sme to nerozoberali. jednu dobu verili a tie starsie same prisli na to ako to je ale nikdy to nepovedali nahlas. stale tak nejako hraju tu hru bez reci asi kvoli mensiemu alebo mozno aj kvoli sebe ze to tajomno je skratka fajn.

a0
22. nov 2025
@janinah

Dakujem za rodicov,ktorí mi v tomto " klamali".2,5r. tazko pochopi co je to zdravie a ako s tym suvisia darčeky pod stromčekom.Ak Jeziško podla teba ani neexistuje,tak naco ho vôbec u vas treba spomínať? Tym chcem povedat,ze niekedy je lepsie " isť s prúdom".lebo sa potom z tych klamstiev nevymotaš a dieťa bude zmätené.

@janinah k nám napríklad “ježiška” donieslo moje dieťa zo škôlky. Dovtedy to nijak neriešil a ja som mu odmietla klamať, ale dohodli sme sa, že v škôlke o tom deťom nebude rozprávať, vie, že darčeky kupujeme my rodičia, len nevie ako sa dostanú pod strom, minule mi povedal, že mám asi super power. A v zápätí dal, že som striga. Takže všetkým deťom nosí darčeky ježiško iba môjmu striga 🤣.

bolarazjedna
22. nov 2025

Ja si myslím, že 2,5 a 1 ročnému úplne postačuje, že pod stromčekom sú darčeky, nebudú sa pýtať, ako sa tam dostali (môj starší syn mal vlani na vianoce 2,5 s rozvinutou slovnou zásobou). Možno o rok neskôr. A na tvojom mieste poviem, že je to kúzlo Vianoc, že pod stromčekom nájdeme darceky. Tým ich necháš žiť v magickom svete, čo je pre nich v tomto veku veľmi dôležité a významné, zároveň nebudeš hovorit o Ježiškovi, keď v ňom neveríš. Vždy by som odpovedala len na otázky dieťaťa, nič naviac nemusíš vymýšľať. Keď sa opýta ju, kto tam dal darčeky, môžeš napr povedať, že niekto, kto nás má veľmi rád (a tým hovoríš pravdu). A keď sa ta dieťa opýta, či nosí darčeky Ježiško (lebo bude počuť v škôlke), a nechceš klamať, najjednoduchšie je reagovať protiotázkou - ty si o tom co myslíš? A potom nechať dieťa v tom, com verí aktuálne, ak to bude aj Ježiško... Nebude mať z toho žiadne negatíva, kresťan sa z neho určite kvôli tomu nestane, o pár rokov zistí sam, že ako je to v skutočnosti a ty môžeš mať čisté svedomie, lebo ty si mu nikdy nehovorila, že Ježiško nosí darčeky, ale on v tom veril.

anonym_f75208
23. nov 2025

@oreo10 jezisko nosí nehmatatelne darčeky, zdravie, šťastie, lásku. A v škôlke by nemali učiť deti o jeziskovi, ale o sviatku. V každej škôlke sú deti aj iného vierovyznania, či neveriaci.

deti95060810
23. nov 2025

2,5 r vysvetľovať o dávaní darčekov je úplne mimo. ten je rád že má niečo pod stromčekom a nie kto tam dal darček, odkiaľ prišiel.

deti95060810
23. nov 2025

uč. na zš hneď v prvej tr. povedala deťom že darčeky nosia rodičia. dcéra prišla zo školy sklamaná .
na uč. som bola poriadne nahnevaná.

1sally12
23. nov 2025

🙏 tuším si prvá matka co chce hovoriť pravdu😃 za mňa👍 ja by som to tiež tak urobila, načo sa deťom klame takto od mala. Ja keď som zistila ako to je bola som na našich naštvaná teda riadne, a to už bol vyšší vek cca 10, a mala som pocit že všetci okolo mňa to vedia len ja som bola hádam posledná z triedy😤takže či to v škôlke vykecá by mi bolo fuk.

gab1sol
23. nov 2025

@oreo10 tiež sa prikláňam k názoru, že je to vo vašom prípade ešte zbytočne skoro to rozoberať. Ale my sme ten opačný prípad - moje deti verili na Ježiška. Ale pochopili, že Ježiško nechodí na 3x (doma, u jedných dedkovcov, u druhých starých rodičov). A tak som im časom vysvetlila, že nie každý verí na Ježiška, nie každému nosí darčeky Ježiško, že si môžeme aj sami kupovať darčeky, či vyrobiť, aby sme toho druhého potešili. Že každý to má inak, po svojom a že to v škôlke/škole nemajú vôbec riešiť a presviedčať druhých o opaku…

anonym_ea347d
23. nov 2025

@oreo10 rozumnejsie deti to pocuju v radiu, vidia v telke, ze darceky sa nakupuju :D ....oni na to dojdu sami, ked budu starsie,
snad nejdes 2 a 1 rocnemu vysvetlovat, ze darceky jezisko nenosi. to si zabila.:D

frantisska
23. nov 2025

Ja som deťom niky nič nehovorila ...ak to formulujem , tak poviem čo dostanú/ dostali na Vianoce, alebo pod stromček. A pozorujem ich, ako si to vysvetľujú. Nimi sa riadim. Nie tým, čomu chcem, aby verili. V škôlke teda dcéra môže vykecat čo chce. Ostatné deti si budú veriť čomu oni chcú. Vôbec by som sa tým netrápila. Aj našim vykecali takí kamoši, ktorým rodičia neklamú, naši to zhodnotili, že chudáci im musia kupovať rodicia. Ale kým najstarší nemal 3 veru to ani veľmi nevnímal, to až neskôr. A k tomu klamaniu...ja som počula názor psychológa, že pre deti je to veľká vec, že práve im ten ježiško niečo priniesol, plus to kúzlo atď. nebrala by som im to. Dá sa im to potom pekne neskôr vysvetliť čo a ako. Ale každý nech si urobí ako chce.

oreo10
autor
23. nov 2025
@pralinka25

skoda no. nemusis klamat nemusis hovorit podla mna vobec nic. vianoce si ziju vlastnym zivotom. podla mna na vianociach je najkrasia ta magickost, caro kuzlo tajomno. ja som detom vzdy odpovedala na otazky az ked sa pytali. sama od seba som sa v tom nepitvala. naco aj. mam deti 15,10 a 5 a nikdy sme to nerozoberali. jednu dobu verili a tie starsie same prisli na to ako to je ale nikdy to nepovedali nahlas. stale tak nejako hraju tu hru bez reci asi kvoli mensiemu alebo mozno aj kvoli sebe ze to tajomno je skratka fajn.

@pralinka25 keby to bolo len na mne asi by som to tak neriešila ale viem že keď to riešiť nebudem už teraz, tak svokra im povie celú poviedku o Jeziskovi a neviem čo všetko okolo toho. Takže si potrebujem určiť hranice hneď na začiatku.

oreo10
autor
23. nov 2025
@bolarazjedna

Ja si myslím, že 2,5 a 1 ročnému úplne postačuje, že pod stromčekom sú darčeky, nebudú sa pýtať, ako sa tam dostali (môj starší syn mal vlani na vianoce 2,5 s rozvinutou slovnou zásobou). Možno o rok neskôr. A na tvojom mieste poviem, že je to kúzlo Vianoc, že pod stromčekom nájdeme darceky. Tým ich necháš žiť v magickom svete, čo je pre nich v tomto veku veľmi dôležité a významné, zároveň nebudeš hovorit o Ježiškovi, keď v ňom neveríš. Vždy by som odpovedala len na otázky dieťaťa, nič naviac nemusíš vymýšľať. Keď sa opýta ju, kto tam dal darčeky, môžeš napr povedať, že niekto, kto nás má veľmi rád (a tým hovoríš pravdu). A keď sa ta dieťa opýta, či nosí darčeky Ježiško (lebo bude počuť v škôlke), a nechceš klamať, najjednoduchšie je reagovať protiotázkou - ty si o tom co myslíš? A potom nechať dieťa v tom, com verí aktuálne, ak to bude aj Ježiško... Nebude mať z toho žiadne negatíva, kresťan sa z neho určite kvôli tomu nestane, o pár rokov zistí sam, že ako je to v skutočnosti a ty môžeš mať čisté svedomie, lebo ty si mu nikdy nehovorila, že Ježiško nosí darčeky, ale on v tom veril.

@bolarazjedna ja viem že 2.5 z toho ešte vedu robiť nebude. Ale svokra áno takže potrebujem už teraz poriešiť túto situáciu, keď ešte deti nerozumejú na 100%

tim23
23. nov 2025

@oreo10 oberať deti o takú radosť je smutné.

anonym_77e5b7
23. nov 2025
@oreo10

@bolarazjedna ja viem že 2.5 z toho ešte vedu robiť nebude. Ale svokra áno takže potrebujem už teraz poriešiť túto situáciu, keď ešte deti nerozumejú na 100%

@oreo10 a co sa stane, ak im to svokra povie? Tvoje deti sú príliš maličké na to, aby si to riešila. A to ti píšem ako neveriaca

jana_eyre_2
23. nov 2025

ja som teda toto nikdy nebrala ako klamanie detom, ale ako podporu fantázie.. tak isto im nerozprávame rozprávky s tým "neboj sa toto nie je pravda".. aspoň ja som to teda takto nikdy nerobila.. milovala som keď deti mali predstavivosť a úprimne mali z nej radosť lebo v čase ich detstva bola skutočná..

ale čo chcem teda povedať, všetky moje deti verili na Ježiška - ale samozrejme sa stretli aj s tým že ine deti im vraveli ako to je.. ale kým neboli pripravené, tak tomu jednoducho neverili a mysleli si svoje.. čiže bolo úplne jedno že niekto v škole/skolke im hovoril niečo iné, oni si šli svoje.. dokonca aj v Harry Potterovi to bolo povedané xraz že od koho dostávajú darčeky a kým neboli dostatočne veľké, neuvedomovali si to.. prvé dve deti si uvedomili pravdu v 10-11r, dokonca ešte predomnou hrali že veria aby som nebola sklamaná a teda ešte aj kvôli najmladšiemu 🤪 keď to pripustili, tak boli práveže potešene, že my im kupujeme také darčeky (kupujeme im hračky výlučne na sviatky a tak nečakali že by sme kupovali ešte aj na Vianoce)
najmladsi má teraz 9r a stále úprimne veri, pravdu od nejakého spolužiaka preskočí a ide si svoje.. ale ja už mením prístup, už nepodnecujem, nerozvijam tu temu, od určitého veku to už tak robím.. že nehovorím o Tom ja, len nechám deti veriť v čo chcú.. keď boli mladší, rada som si vymýšľala príbehy, záležitosti aby to bolo carovnesjie.. ale od určitého veku už som len pozorovateľ.. predpokladám že to sú posledné Vianoce, kde dieťa úprimne veri v čaro vianoc a potom už sa to zmení.. ale aj to obdobie potom mi príde pekne.. starší už kupuju maličkosti z vreckoveho pre blízkych, budú baliť tak sa tešia.. (inak to hovoria tiež pred najmladšim a tiez to vôbec nerieši keď počuje že nakupujú darčeky na Vianoce)

tým chcem povedať to, že robte ako uznáte za vhodne, deti ktoré úprimne veria v Ježiška tak si iné nepripustia..

janinah
23. nov 2025

..."tak svokra im povie celú poviedku o Jeziskovi"...
A sme doma,zas je to o tom " lebo svokra"....

anonym_77e5b7
23. nov 2025
@janinah

..."tak svokra im povie celú poviedku o Jeziskovi"...
A sme doma,zas je to o tom " lebo svokra"....

@janinah nebuď vztahovacna, aj keď s tebou súhlasím, myslím, že by to bolo rovnako, aj keby to bola mama.

Strana
z2