icon

Nenávidím svoje 2-ročné hyperaktívne dieťa

14. aug 2025

2 ročne dieťa, veľmi hyperaktívne, ja už nevládzem, už to s ním nedávam, moja energia sa minie a to ešte len vstane z postele. Desím sa každého dňa s ním, skúšala som unaviť, ísť na výlet, ale to miesto toho, aby kráčal, tak naschvál išiel na inú stranu, utekal preč. Vonku sa hrať nechce, ja musím sedieť vedľa neho na pieskovisku, inak sa hrať nevie. Máme dvor, ale ako náhle ja odídem dovnútra, tak za 3 sekundy je v obývačke v topánkach, pritom som mu už viackrát kázala, že nemá ísť v topánkach, že ich treba vyzuť. A takých situácii je veľa, že som dospela do bodu, kedy ho začínam neznášať. Mme sa už prostivi tá hyperaktivita, neskrotnost

aurora33
14. aug 2025
@doriiis

@aurora33 ....vyzerá,že autorka robila všeličo,len nerozmyslala a nepredvidala.

@doriiis urcite a teraz na to dopláca chuda dieta

really8
14. aug 2025

Nechala by si 2 rocneho sameho na dvore? Inak fakt ma zaujima co si ocakavala ked ste robili druhe? Ze mu prepne v hlavicke a za den sa odplienkuje, nauci jest a zacne sa spravat podla etikety?

anonym_639bc3
14. aug 2025
@anonym_autor

Ešte doplním situáciu, mám druhé polročné, zoberiem ho na ten schodík čo sa zapne na kočík, že do obchodu, naschvál toľko pichá do malého až začne jacat a ja som stratená, nenakupene, môžem ísť domov, a potom nič nejem na raňajky, večeru, lebo nie je čo... Keďže sa s ním ani nakupovať nedá. A keď už sa dostaneme do obchodu, tak tam urobí taký ramus, že už na neho chytám nervy

@anonym_autor pises ze mas druhe polrocne. Nemas nahodou poporodnu depresiu? Kamoska mi to opisovala a sedi mi to na teba celkom.

doriiis
14. aug 2025

@aurora33 ....ja to vravím vždy. Na takýto malý vekový rozdiel v takomto kritickom veku doplatí vždy staršie dieťa.Aj krátkodobo aj dlhodobo.

oceanahory
14. aug 2025
@amonet

@oceanahory mala si poporodnu depresiu?

@amonet Ano mala, je to aj jeden z dovodov, preco nechcem mat uz dalsie dieta. Chvalabohu vsak trvala kratko, u mna to skor zapricil priebeh tehotenstva a predcasny porod. Take pocity, ako autorka som vsak nemala. Chapem, ze je to vsak idividualne...suhlasim vsak, ze by mala autorka vyhladat odbornu pomoc, kedze takto uvazovat nie je v poriadku.

anonym_f6eef3
14. aug 2025

@anonym_autor predstavte si, že má niekto 3-4 deti? Ako sa potom cíti taká žena ? 2 ročne dieťatko nevie kontrolovať svoje emócie , svoje skutky . Je to hravé , živé a hlavne zdravé dieťa. Čo od neho očakávate, že bude sedieť na jednom mieste alebo čo poviete to spraví na povel a všetko si zapamätá? Má iba 2 roky. Ja mám dcéry vo veku 9, 8 rokov a tretia má 8 mesiacov . Som s nich nadšená ako pobehujú po dvore staršie dcérky a malá sa s nich smeje , keď ony dve vystrájaju. Nehnevajte sa chýba je vo vás nie vo vašom dieťati. Trochu empatie skúste sa vcítiť do kože malého dieťaťa. Stačí pekne žiť netreba pri veľmi vychovávať a dieťa sa prispôsobí .

diewcatqoo
14. aug 2025

Inak, co odporucate knihy... to je fajn tip, akurat, ze matka, co nezvlada dve malicke deti su urcite dokaze cas na to, aby si precitala nejaku knihu. Ta je vecer, az deti konecne zaspia, rada, ze je rada a je konecne doma chvilu ticho.

lija22
14. aug 2025

jezis zeny nekopte do nej.Proste je zrovna na dne a uz ma toho plne zuby a ked nic ine tak sa chce aspon pozalovat.
Zlatko ries jasle/ skolku alebo opatrovatelku. Keby aj zrovna bola u vas v dome, len nech sa hra so synom.
Dalsia rada,nie az taka efektivna opakuj si " je to len docasne,to prejde".

bielasovicka
14. aug 2025

Tvoj muž bol tiež veľmi múdry. Narobil ti hneď 2 deti, a potom sa pekne vyparil ta het. A žena staraj sa. On zas ma kľud od malých detí. 🤦🏻‍♀️Nemusí sa o nič starať.

autor
14. aug 2025

Áno, máte pravdu, nemala som mať druhé dieťa, ale čo sa stalo s a už nezmení, nie som dobrá matka, ale čo kam mám dať tie deti, nikto ich nechce a nezoberie, každý len rady dá a pomôž si sama ako vieš, ešte mi nedajú do hlupáň, keby sa dalo dať niekam tie deti, tak tomu robím

oblecenie99
14. aug 2025

Ja som také dieťa videla, kamoška má podobného syna, on sa tuším nehádže o zem, ale je tak motoricky, že to chce celého človeka, ona sa pri ňom nezastaví, ale má len to jedno no... Si unavená, vyčerpaná a dobitá. Muža máš na misii, ja si ani neviem predstaviť životy žien, ktoré nemajú doma manžela (a je váš dosť, klobúk dole). Tu ani nejde o tú fyzickú pomoc, ale najmä o jeho prítomnosť ako takú, byť na deti sama v jednom kuse, príde večer a nemáš sa s kým ani porozprávať. Pol ročné je zase ešte bábätko, všetky vieme, čo všetko to obnáša. A môžeš sa aj neviem ako roztrhnúť, to prvé už nedostane rovnakej pozornosti, lebo to maličké tá proste bude potrebovať a často celú.

On má aj oficiálne stanovenú diagnózu (píšeš o hyperaktivite)? Lebo podľa opisu sa mi javí ako štandardné dieťa, správaním.primerane svojmu veku, a prihliadnutím na skutočnosť, že sa mu narodil súrodenec. Máte malý vekový rozdiel, nie je to vždy také ideálne, ako sa to prezentuje, že je super mať deti po sebe..on je vo veku, kedy po súrodencovi ešte ani netúži, nemusí tomu ani úplne rozumieť. A ešte príde obdobie, keď mladšie začne loziť, brať mu hracky... Predstav si, že manžel by doniesol domov druhú ženu a vyhlásil, že odteraz bude s vami žiť a že buď v kľude, lebo ľúbi vás obe rovnako. No tak takto sa cca cítia starší súrodenci O zaviatku..Manzel vie o tvojom vyhoreni? Nebolo by rozumné sadnúť si, a dohodnúť sa, že kým sú deti také malé, bol by pri vás, nechodil by preč na dlhé obdobie?

loliki
14. aug 2025
@oceanahory

@loliki Ano priznavam...ale hnusne je napisat aj to, ze "nenavidim svoje dieta" preto, lebo sa sprava uplne normalne na svoj vek.

@oceanahory Niektoré ste tu strašne neempatické. Vôbec by ste sa nemali vyjadrovať v takýchto témach. Autorka je unavená, vyčerpaná, možno má depresiu, a matky roka jej tu idú nakladať prečo má 2 deti a pod. Ak ste už také najmúdrejšie, vytiahni dobrú radu a ponúkni pomoc, nádej, ale nie ako hyeny hnusné idete do nej kopať. Zjavne má dnes ťažší deň, ale ty si svojim zbytočným hnusným príspevkom jej ten deň nevylepšila. Možno má pred sebou aj ťažkú noc, deti sa budia atď. Keď nevieš pomôcť a poradiť, mohla by si sa zdržať blbých komentárov?

autor
14. aug 2025

Som proste frustrovaná celá, lebo ešte aj sused mi prišiel nadať, že chlap odchádza na misiu a je to len moja vina... Ako keby ja som mu tam kázala ísť, som an dne z týchto vecí

autor
14. aug 2025
@oblecenie99

Ja som také dieťa videla, kamoška má podobného syna, on sa tuším nehádže o zem, ale je tak motoricky, že to chce celého človeka, ona sa pri ňom nezastaví, ale má len to jedno no... Si unavená, vyčerpaná a dobitá. Muža máš na misii, ja si ani neviem predstaviť životy žien, ktoré nemajú doma manžela (a je váš dosť, klobúk dole). Tu ani nejde o tú fyzickú pomoc, ale najmä o jeho prítomnosť ako takú, byť na deti sama v jednom kuse, príde večer a nemáš sa s kým ani porozprávať. Pol ročné je zase ešte bábätko, všetky vieme, čo všetko to obnáša. A môžeš sa aj neviem ako roztrhnúť, to prvé už nedostane rovnakej pozornosti, lebo to maličké tá proste bude potrebovať a často celú.

On má aj oficiálne stanovenú diagnózu (píšeš o hyperaktivite)? Lebo podľa opisu sa mi javí ako štandardné dieťa, správaním.primerane svojmu veku, a prihliadnutím na skutočnosť, že sa mu narodil súrodenec. Máte malý vekový rozdiel, nie je to vždy také ideálne, ako sa to prezentuje, že je super mať deti po sebe..on je vo veku, kedy po súrodencovi ešte ani netúži, nemusí tomu ani úplne rozumieť. A ešte príde obdobie, keď mladšie začne loziť, brať mu hracky... Predstav si, že manžel by doniesol domov druhú ženu a vyhlásil, že odteraz bude s vami žiť a že buď v kľude, lebo ľúbi vás obe rovnako. No tak takto sa cca cítia starší súrodenci O zaviatku..Manzel vie o tvojom vyhoreni? Nebolo by rozumné sadnúť si, a dohodnúť sa, že kým sú deti také malé, bol by pri vás, nechodil by preč na dlhé obdobie?

@oblecenie99 no už tam je 2 týždne, už sa to nedá zmeniť, len čakať

loliki
14. aug 2025
@anonym_autor

Áno, máte pravdu, nemala som mať druhé dieťa, ale čo sa stalo s a už nezmení, nie som dobrá matka, ale čo kam mám dať tie deti, nikto ich nechce a nezoberie, každý len rady dá a pomôž si sama ako vieš, ešte mi nedajú do hlupáň, keby sa dalo dať niekam tie deti, tak tomu robím

@anonym_autor Popros tie múdre, čo tu len mudrujú, nech ti prídu pomôcť. Si dobrá matka a možno aj lepšia od ostatných. Potrebuješ sa vyspať, ber Mg a všetky možné vitamíny, Koenzým Q10 atď.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
really8
14. aug 2025
@loliki

@oceanahory Niektoré ste tu strašne neempatické. Vôbec by ste sa nemali vyjadrovať v takýchto témach. Autorka je unavená, vyčerpaná, možno má depresiu, a matky roka jej tu idú nakladať prečo má 2 deti a pod. Ak ste už také najmúdrejšie, vytiahni dobrú radu a ponúkni pomoc, nádej, ale nie ako hyeny hnusné idete do nej kopať. Zjavne má dnes ťažší deň, ale ty si svojim zbytočným hnusným príspevkom jej ten deň nevylepšila. Možno má pred sebou aj ťažkú noc, deti sa budia atď. Keď nevieš pomôcť a poradiť, mohla by si sa zdržať blbých komentárov?

@loliki jak neempaticke? Ved mam rovnako male deti. Zrovna dnes bol fakt zly den ale povedat ze ich nenavidim? Autorka by sa mala vratit na zem a nie cakat ze posle dvojrocneho na dvor a cakat ze sa vyhra. Ved ja idem cikat a obaja dobehnu a starsi este krici ze maminka pozri zmestime sa. Boze ved chuda dieta.
Co nas posielas mudre pomahat. Ved to iste zijeme aj my.

autor
14. aug 2025
@elizabet173
Odpoveď bola zmazaná

@elizabet173 susedia sú teda úžasní, keď mi tu chodí nadávať, že som muža poslala preč, akoby to bola jeho vec, stará sa do takých vecí

oblecenie99
14. aug 2025
@anonym_autor

@oblecenie99 no už tam je 2 týždne, už sa to nedá zmeniť, len čakať

@anonym_autoryslim skôr do budúcna, teraz to už nezmenis, ale že pokiaľ je to možné, aby bol pri vás, nemyslím aby bol bez práce, ale aby neodchádzal preč na dlhé časové obdobie.
Máš to veľmi náročné, ale skús vydržať, nemať očakávania voči malému.. je to tiež ešte maličké dieťa, a tiež to nemá ľahké, ste v tom spolu.
Ja viem, ako si to myslela, čo si napísala do úvodu, a viem tiež, že si to nemyslela tak, ako to znie. Len to máš teraz sakra ťažké. Ale je to len obdobie. Drž sa 🍀

oceanahory
14. aug 2025
@loliki

@loliki Myslim, ze tu autorka dostala dostatok rad, ja sama som jej navrhla navstivit terapeuta, kedze taketo zmyslanie naozaj nie je v poriadku. Necitim sa byt ziadnou matkou roka, sama som si presla tazkym obdobim, aj moje usta opustila raz veta "radsej som matkou nikdy nemala byt"...vzdy som vsak hladala chybu v sebe a nie v dietati, ktore za nic nemoze. Preto mi je naozaj tazko z autorkynho prispevku, kde zo vsetkeho obvinuje iba to dieta "ktore naznasa" a robi vsetko zle uz len tym, ze dycha. Ocividne vsak potrebuje pomoc, tu ju vsak bude hladat marne. Myslim, ze toto je moj doterjasi najhnusnejsi prispevok za celu moju eru na MK, ale mala som pocit, ze autorka okrem odbornej pomoci potrebuje aj poriadnu "virtualnu facku", aby sa prebrala a zacala riesit hlavne seba a nie "problemove dieta". Drzim jej palce!

jarulienka121
14. aug 2025
@anonym_autor

@elizabet173 susedia sú teda úžasní, keď mi tu chodí nadávať, že som muža poslala preč, akoby to bola jeho vec, stará sa do takých vecí

@anonym_autor no moji sú veľmi živý od mala,bývame v byte a nechodím sními von,lebo sa jeden rozbehne na jednu stranu druhý na druhú,tak to nechodíme von keď som sama,nakupujem cez wolt,alebo ten cez košík.sk stránku kde je zadarmo doručenie.V byte je horšie bývať ale chodíme k mojima a k svokrovcami čo majú dom a tam vzdy máme čo robiť.A je to ako raj pre mňa.Vasmu pol r dieťatku dať plachtu a tam nahádzať hračky,a staršiemu môžte najaky menší bazénik(aj nech sa spolu kúpu) nejaký stolík menší z pastelkami nech si kresli,plastelina,toľko veci sa dá kúpiť cez tému blbosti že sa dá s dieťatkom krásne zahrať 🥰 skúste máte dvor určite sa dá využiť! 🙂 a za správanie no tak nám trvalo do 4r kým sa starší zmiernil treba veľa veľa vysvetľovať,ja som mu aj kreslila čo smie a čo nie sem tam zakázovat no treba mať pevné nervy

anonym_ffc807
14. aug 2025
@anonym_autor

Som proste frustrovaná celá, lebo ešte aj sused mi prišiel nadať, že chlap odchádza na misiu a je to len moja vina... Ako keby ja som mu tam kázala ísť, som an dne z týchto vecí

@anonym_autor pre boha čo má sused s tým, že ide tvoj muž na misiu. Mala si ho rovno poslať kade ľahšie.Ja mám 2. Pubertiačku, ktorá bola do 10 tich, ako med. Teraz s ňou hádže puberta o 106 a 1 ročné.
Rozumu má za 4, ale keď mu niečo spriečime, tak spustí rev na celú dedinu. A o tom, že si extremné vydobija pozornosť, ani nehovorím. Keď som s ňou sama a chystám obed, tak kľudne vydrží aj 10 minút revať. Zoberiem ju na chvíľu na ruky, no držať v jednej ruke 13 kíl a druhou krájať mäso, je nereálne. Ale je to len obdobie. Deti sa na svet nepýtali, tak mi sa musíme snažiť naučiť sa s nimi fungovať. Ja si nákup objednávam z Tesca v taškách a donesú ho až ku dverám. Keď ma cez deň napadne, že mi niečo chýba, napíšem si to do mobilu. V noci alebo, keď spí rýchlo prebehnem leták a za 20 minút mám nakúpené. Niekedy kľudne urobím aj nákup za 30 eur, len aby som ráno nemusela utekať
do obchodu a o 2 dni urobím ďalší. Väčšinou robím 1 veľký. Lupačky aj balený chleba vydržia viac dní. Len mne muž robí tu, takže varím denne. Ináč na tvojom mieste by som si kľudne 1-2 x za týždeň objednala obedy. Vždy sa tam nájde niečo čo môžeš dať aj tomu 2 ročnému.

kiki68
14. aug 2025

Podla mna potrebujes nanny, je to bezne dieta v jeho veku, nic mu neni. Problem je v Tebe, si z toho prepracovana a chces nieco ine ako iba behat za deckom. Uplne normalne. Ja byt Tebou tak si na par hodin najmem nanny a mam trosku odstup.

sofiasuf
14. aug 2025

mna by zaujimalo, preco sa partner vybral na misiu, ved je tam len 2 tyzdne a vecir sa urcite nezmenili zo dna na den, musel vidiet, ze je to o hubu... ja by ho nepustila, ja som happy, ked muz dojde poobede z prace a ja mam chvilu fajront, ked s malym pol rocnym ide von a to mam este 13 rocneho, ktory vie aj s niecim pomoct cez den.
no mas to tazke, ale v prvom rade tvoj muz nemal teraz odist, neviem ci musel, ale nic sa nemusi, iba vieme co, takze je jasne, ze si vyhorena a nebude to lepsie, kym sa nevrati, je to aj jeho zodpovednost, asi by ani on nebol nadseny, keby ho ty nechas s malym babom a hyperaktivnym sidlom. ach jaj, mas robit, drzim palce.
este taka rada, ja viem, ze to asi nie je velmi vychovne, ale mozno skusit malemu pustit nieco naucne v telke, nejake vzdelavacie videa, mojmu starsiemu sa v tom veku pacili anglicke animovane pesnicky, naucil sa ratat, aj nazvy niektorych zvierat, aj Spievankovo sa mu velmi pacilo a ja som za ten cas stihla povysavat alebo nieco uvarit.

abbey1
14. aug 2025
@loliki

@loliki Vieš, občas treba aj dospelej osobe povedať priamo a otvorene, že niečo prehnala. Áno, oni sú tí dospelí a zodpovední za deti, ktoré priviedli na svet.
Unavená, flustrovaba, ôk. To zažila každá z nás.Ale povedať, že ňaňa vidí svoje 2 ročné dieťa je ozaj cez čiaru. Tie deti sú čisto odkázané na rodičov. Všetko, vo vedia, vedia od rodičov. Cítia ich hnev, strach, lásku i tú nenávisť.

kris_tin257
14. aug 2025

Dieťa je akčné, potrebuje pozornosť aby sa niečo dialo, daj ho do škôlky aj keď len na pol dňa a uvidíš ako vám to obom prospeje 😊

kaca222
14. aug 2025

Bože chudáčik maličký. Má 2 roky, aké hrať sám na dvore?! Je úplne normálne že chce mamu, je úplne normálne, že hneď za tebou docupitá, je úplne normálne, že nepojde tým smerom kde chceš ty. Keby si v trochu lepšom stave tak ti odporučím aj nejakú literatúru, ale toto je už taký prúser že rovno vyhľadaj psychológa pre seba. Prosím, prosím, veľmi prosím, za toho malého

bibssli
14. aug 2025

Tiež mám veľmi akčné dieťa od rana sa nezastaví proste každý kto vidí čo všetko postíha za pár minút vyparatiť oproti iným deťom každý uzná že mám teda čo robiť kolo hej
Stále ju niečím zaujať ..zabaviť ..prechádzky ..dvor atd atd dookola
Ja to už nevnímam proste som zvyknutá že je od malička aktívna a objavuje všade chce byt všetko vidieť
Všímajú si to len ľudia ktorý majú kľudne dieťa a nepotrebuje toľko pozornosti
Takže chápem aj keď vy to máte o to ťažšie že máte už aj mladšie dieťatko
Skúsiť riešiť jasle ako spomínajú mamičky vyššie dieťa sa tam vyhrá a vy si oddýchnete aspoň o to jedno dieťa aspoň aj keď na pól dňa

anjelok
14. aug 2025

Moje deti sli v obe v dvoch rokoch do jasli. Zvaz tuto moznost, kludne na pol dna zo zaciatku. V tomto veku uz vyhladavaju aj hru s inymi detmi, je to pre ne podnetne. On je mozno preto taky, ze nema vybitu energiu, nema program a sam sa hrat nevie/nechce. Mozno medzi detickami by sa mu pacilo, aj ty si stihnes za ten cas nakupit, navarit.

zobaka
14. aug 2025

to je riziko dvoch malych deti po sebe, musis to nejak vydrzat, cim skor ho odnaucit od plienok, aby si nemusela prebalovat 2 rocneho, je leto, teplo, idealny cas