icon

Nezvládnuteľný ročný syn

edita333
6. nov 2025

Ahojte dievčatá, ženy, maminky.som úplne psychicky vyšťavená. Hlavne ked vidim iné mamičky, ktoré majú kludne deticky. Som mamou ročného chlapčeka. (13m) Je to podla vsetkeho zdravý chlapec. Problem je ten, že je totalne nezvladnutelný. Od narodenia to bolo narocné babatko. Mal koliky, reflux a bol dost neurotické dieta. Celkom to preslo a od nejakych 7-8 mesiacov bol síce nervák ale bolo vsetko fajn. Posledné tri mesiace je to ovela horsie. Je nervozny nic sa mu nepaci, aj v stolicke na jedenie vyskakuje, vyliezol z chodítka (ano sam). Ked nemoze strkat prsty do elektiky ( samozrejme zalepenej) a poviem mu 10 krat nie tak sa hodi do zadu v sede. Skusim ho zaujat niecim inym , bezuspesne za 2 minuty je znova pri elektrike. Búcha tycou od vysavaca.
Nevie sa sustredit, ziadna hra ho nezaujme. Vynalozila som desiatky hodín pripravovanim aktivit a motivaciou sa hrat. Nič, úplne bez úspechu. Malý ešte nechodí, štvornožkuje aj chodi okolo nabytku, za ručičku chce ísť ale sám nie. Hovori slova ako baba, tata, gaga, dada. Vie zatlieskat, dat 5 alebo pápá ked sa podari. Nič ho nezaujima a so všetkým len trieska, búcha, strasne vymysla, všade sa driape, neposedí ani 30 sekúnd. Pozerat knizky alebo ukazovat už vobec nehrozí. V kočíku vydrzí cca 30 minút bez plaču alebo mrnčania. Von chodime kazdy den minimalne na hodinu. (Chodi za ruku alebo je v kociku). Na rukách byt nechce. Chapem, chce objavovat. On je ale nonstop v pohybe. Vobec sa nechce hrat s hrackami ani s nicim. Len vymýšlat nebezpečné veci. Ja som na neho sama s partnerom a zijem na hranicami. Takze ani rodinu moc k dispozicii nemam aj ked sa snazia chodit castejste. Prosim povedzte mi ze nie som jedina a ze to prejde 😢 a ak ste to mali podobne prosim ukludnilo sa to alebo to bude horsie?

Dakujem za kazdu odpoved.

Strana
z2
anonym_c98960
6. nov 2025

Uplne bežné… je to dieťa, je zvedavy a skúša..treba ho nechať tak a keď uvidí ze na to nereagujes, tak bude kludnejsi.. pripadne ak má zachvat hnevu, začni spievať😁😁

anonym_0ca549
6. nov 2025

@edita333 skvele, že je taký zvedavy, že skúma, uci sa, objavuje. Každé dieťa je take, len sú rôzne temperamentne. Oni sa potrebujú dozvedieť, ako funguje svet, aby v ňom prežili. Určite môžeš urobit vela v tom, aby vám bolo obom dobre a zároveň ho podporiť.
Najskor pozoruj, čo ho baví. On nejde strkať niečo do elektriny (ani nerobí nič iné) preto, že vymýšľa. Jeho baví niečo niekam strkať, zisťuje, že mala dierka je otvor, ktorý je vlastne prázdny a da sa tam niečo vložiť, veľké veci nejdú, malé áno, ale nevie prečo.
V takých chvíľach povedz “nie”. Ale ponukni mu nejakú alternatívu, napr. vkladacku, iné predmety, ktoré môže prestrčiť cez nejaký otvor, paličku, ktorú môže strkať cez plot, páchať do hliny, atd.
Deti viac ako hračky baví ta činnosť. V tomto obdobi: hádzať, búchať, vylievať, škriabať, pukať, mačkať, lámať, vysýpať, presýpat, točiť, trhať, váľať, ťahať..
Keď to budú aktivity, ktoré ho budú bavit, ty ich budeš mať pod kontrolou, nasýtiš jeho potrebu, budete obidvaja spokojní.

13uzivatelka11
6. nov 2025

No ešte ti sám nechodí, lebo používaš chodítko a prečo by sa mal namáhať chodiť sám bez opory, keď ma chodítko.. a nemôžu mu ísť zuby? Syn bol uplakany a nervózny do 2 rokov.. trocha sa to zlepšilo po roku keď začal sám chodiť a tak sa pekne dostal tam kam chcel, ale ako mu vyšiel posledný zub tak sa stalo z neho iné dieťa a dosť sa ukľudnil 🤷‍♀️ určite to nebude trvať večne toto správanie.

anonym_b91e50
6. nov 2025

Mala rada - ked nieco nemoze lebo je to nebezpecne , nehovor nie .
Ono nevie preco to nemoze .
Priklad -prsty do zastrcky nedavame ,je to nebezpecne ,tu mas -napr -auticko hraj sa s tym .
Chce zas zastrcku? Zobrat ho prec.

Choditko zrusit !!

Nechapem z coho si zufala ,je to normalne dieta .Treba sa trosku uvolnit, ubrat z narokov (hodiny pripravovat hry ?🙄)
A bude aj tebe lepsie .

laskonkaa1
6. nov 2025

Ja len k hrackam - moje dieta v tých 10-18m bavilo najviac vyhadzovať veci z krabice, búchať s hrncami, voda, piesok, kamene, obal od vlhcenych, plastová fľaša..
Proste to tak je. Netreba očakávať, ze s ročným dieťaťom si budete v kľude prezerať knižku, lepiť si nálepky.. moj ma dva a pol a doteraz to nerobi 😄 su deti a deti. Ty mas temperamentne dieta a radsej ako jst proti nemu, treba ist na jeho vlne.
Samozrejme, hranice treba aj teraz aj ked uz bude chodiť. Napr s tou elektrinou alebo ked bude trvať na tom, ze chce ist cez cestu sam...
Ale inak, by aom ho nechala tak, nech objavuje, skúma.

anonym_b290f6
6. nov 2025

Nesnaz sa s nim hrat podla teba. Nechaj ho, nech sa hra, objavuje ako chce, ma velku potrebu skumat, buchat, lebo vsetko vydava iny zvuk. Bud pritomna na hranice, su veci co nemoze, lebo predsa nevie, ze su nebezpečné.
Chodítko prec.. oblec sofshellovy overal, nech ide aj po trave, listi, po stvornozky, nasi sice predrali nejedne capacky takto, ale pol roka byt len v kociku sa nedalo, kym sa rozchodili.
Byt co najviac vonku, oblec nech mu nie je zima, ked sedí na zemi, nech skuma kamene, listy, travu, kolko chce. Vyuzi, ze je sucho a pozor na hnede prekvapenia
Neukazuj knihu ked nechce, minas si energiu zbytocne. Ono to pride, ale neskor, teraz ho to nebavi
Je zivy, uz sa vie hnevat, mozog sa vyvyja, jeho osobnost, bude chcieť rozhodovat.. dovol mu, ale musis byt prefikanejsia, dovol mi z toho co moze, co si neublizi, ale nech sa citi, ze je to nove pre neho
A skusajte kolektiv, nejake plavanie alebo pohybové, motoricke, je toho dnes uz vela
Na všetky hracky na vývoj a neviem co, pride cas, odloz bokom, takisto 2/3 hračiek co ma, nechaj ho objavovat, on sa neskor trochu ukľudní (necakaj ze za tyzden, mozno rok) zaujmy sa menia, teraz proste nema nervy sa hrat ako chces ty

anjelicek26
6. nov 2025

Predpokladam, ze mas prve dietatko, ked takto...toto je normalne rocne dieta spravanim, kazda jedna vec z toho... ked zratam, tak moj maly je do dna 4-5h vonku, on by doma umrel nudou, ma rok a pol.... a to mame velky dom a a ma aj hernu este extra a venuje sa mu na striedacku kopa ludi, takze ako "nuda" by sa to definovat nedalo...vstava 5:20 a ide ako pila do osmej vecer s asi 2,5h obednou pauzou... on nechodi, on beha... non-stop... a ano, je to uplne normalne, narocne obdobie... okolo troch rokov uz to bude ine...

mirka_a_hrasok
6. nov 2025

Asi si to nechcela počuť, ale áno, je to úplne bežné a normálne 🙂 Na toto asi nijaká rada, bohužiaľ, neexistuje. Má svoj temperament, potrebuje objavovať veci. Možno by ozaj pomohlo, ak by si si ho nejaký čas nevšímala a jeho to možno prestane baviť.

simca06022011
6. nov 2025

Tiez sa pridam k tym ziadne choditko, ak sam nechodi, ziadne za ruky chodenie vonku.
Doma ak chces viac kludu oddel cast izby kde nebude nic iba bezpecne jeho veci, ziadne nabytky a pod. Das mu tam hracky a vybavene, ked vidno ze aj tak nema zaujem spolupracovat, treba nechat dieta nech si najde zabavu samo teda v bezpecnom prostedi a "nevsimat si", nereagovat, toto mne najviac pomohlo, ziadne lobzovanie a lozenie vsade a zaroven neustale upozornovanie.

Hodina vonku denne je malo, este nie je zima, doobeda poobede von von von.. rev v kociku ja som napr. neriesila = nevies chodit, budes v kociku (hnusna mater :DD) a ak sa vie postavit, tak motivovat k tomu aby sa pustil postupne, napr. postavi sa k niecomu, ty si sadni trochu dalej a nech ide k tebe a tak.. takto sa mi postupne rochodila sama dcera.

Ano je to normalne... a co je horsie, ked uz bude chodit, bude to este chvilu dost divoke lebo uz ho budes nahanat vsade :DD

anonym_4405d3
6. nov 2025

No takže keďže moj syn bol vždy pozadu,tak veľa hier som zamerala na učenie, vela vecí som sa dozvedela,skusala
jasné ,ze každé dieťa je iné ale su hry/učenie, ktoré dieťa na vyvoj potrebuje a to je ten problém učiť ho pozornosti a to iba opakovanim.nechce sa mu hrať s knižkou,treba určiť cas- teraz je čas na knižku ,ukazovať mu obrázok ,rozprávať o nom ,učiť slovo z obrázku
Na začiatku vôbec sa nebude chytat a viac bude odbiehat ako venovať sa hre ale to je normálne, len ty ďalej pokracujes v aktivite a stále ho pozyvas do tej istej hry/učenia
a je jedno ci pri tom strávi 2 minúty alebo vôbec a postupom času si zvykne a ten čas sa bude predlžovať
Hra/ ucenie ma svoj začiatok a koniec
Buduje sa tak pozornosť a vývoj
Len treba neustále opakovať
A po aktivite voľná hra
U mňa to zaberalo pekne, no nie ze zo dňa na den
len netreba z toho upustiť
Su to hranice
Rodič vedie dieťa, učí ho
A chvíle kde má dieťa samostnanost
Je to taká,, blbosť,, ale logiku to ma🙂
Toť moja skúsenosť a názor

maryetta
6. nov 2025

Veru mam 4 deti a kazde jedno si tymto preslo. Asi si mala inu predstavu? Dieta nie je cvicena opicka ze pojde presne podla tvojich oredstav. Ani nema nastudovane knihy-ono nevie ze toto teraz ano a toto nie. To sa uci postupne.
To ze jedno dieta je tiche. Introvert mozno spave. Jedno kocik miluje druhe neznasa. Jedno chce kreslit ine chce stavebnice. Jedno chce jedt druhe vymysla.
Kazde dieta je ine. Su ale iste obdobia a fazy ktorymi si prejde kazde dieta. Niektore vyzranejsie niektore menej 😉
Chce to vela veeela trpezlivosti.

anonym_2f073b
6. nov 2025

zdravé dieťa vyzerá inak ako opisuješ ty. Toto bude isto nejaká diagnóza. adhd, popr. PAS

lucka_ke
6. nov 2025

kúpila som veľkú ohrádku pre dvojčatká a keď som potrebovala variť alebo ísť na WC tak bol v nej, síce reval, ale chvíľku vydržal, žiadne chodítko sme nemali, v kočiari reval, v autosedačke reval - neznášal byť pripútaný, proste aj také sú deti

betulinka1
6. nov 2025

@edita333 má veľa energie. Určite by som s ním bola vonku viac ako hodinu a nech chodí za ruku, nech spoznáva. Tak pôjdete 3 metre 20 min. To nevadí, to nerieš. Chytanie vecí a spoznávanie je super. Dolezity je aj spanok, pravidelny rezim. Nechce ale chce, len to nevie. Nezabudni na veeeeeeela trpezlivosti. Môj bol taký. Nemal fyzicke ataky na ludi ale večne v pohybe. Nemala som ani sekundu cas, aby som vôbec isla na wc, tak sup do ohrádky. Mala som veľkú na prízemí v obyvačke, okolo tyčiek som kúpila také makke obaly, čo sa davajú na vodovodné trupky (nápad môjho otca), čiže ked aj padol, tak sa neudrel. O zem sa hodil iba raz, nestihol dopadnúť, schmatla som ho za ruku a letela po zadku. Od vtedy to nespravil. Ale čo ti poradím, doslednosť. To som ja nebola. Pri druhom by som bola doslednejsia. Ked poviem, že sa bude sediet, tak sa bude sediet. Potom sa mi to vrátilo, že som pomaly do 3 rokov behala za dietatom po dome s jedlom aby sa najedol 🙈. To by som už urobila inak. A vlastne sa mi to vracia stále, že vie ako mama povolí. Lebo som makka. K muzovi si nedovolia, ten povie len raz. Ja sa stále opakujem ako papagáj. Jáááj a este co by som este urobila inak, ze by som nereagovala na kazde mrnčanie a plakanie. Isla som sa z toho zblázniť aby len bol spokojny ale spätne sa na to pozriem, že som iba stresovala sama seba z toho.

selest
6. nov 2025

Moj syn s adhd a pas bol taky a kazdy mi hovoril ze toto robia vsetky deti. No ano, raz za cas alebo na striedacku raz vyvadzaju a potom sa normalne hraju. Ale ak sa takto sprava vacsinu casu takto nie je normalne. Mam aj zdrave dieta na porovnanie, an bezne deti v okoli. Tazko je to takto z opisu posudit. Aj moj zdravy syn ma v zadku vrtulu ale inak je to bezne normalne zvedave zive dieta. Starsi bol zivy takym zvlastnym chorym sposobom, prosto nezastavitelny. Ak si uz ozaj nevies rady skus odbornika, psycholog alebo casom ak sa nic nezmeni tak rovno cvi..

janka_266
6. nov 2025

@edita333 klasická moja otázka, telku nemávate zapnutú? a inak, za mňa je hodina denne vonku málo, ak ešte bývate v byte, veď to sa musí riadne nudiť, nechodíte na nejaké krúžky? plávanie? niečo, kde sa riadne vyšťaví?brala by som ho von aspoň hodinu doobeda a hodinu poobede, keď už chodí/4nožkuje, tak na nejaké bezpečné miesto, nejaká tráva, kde môže behať, chodiť, chytať čo chce. samozrejme, nemusíte chodiť von za každého počasia, podľa mňa :D

anonym_57ccef
6. nov 2025

@edita333 nedávaj mu chodidko, potrebuje prirodzené stimuly a prirodzený pohyb.

konikkon
6. nov 2025

@edita333 prečo mu ukazujes knižky, keď on potrebuje pohyb a skúmať svet?

simona20201309
6. nov 2025
@anonym_2f073b

zdravé dieťa vyzerá inak ako opisuješ ty. Toto bude isto nejaká diagnóza. adhd, popr. PAS

@anonym_2f073b ja práve čítam q rozmýšľam ci sa mi sníva... vraj ,,UPLNE NORMALNE ZDRAVE DIEŤA "
🫨
Tak za mňa toto nie je ani zďaleka normálne a zdravé dieťa a mat niečo také doma tak asi využijem služby DD....
Ľutujem a úplne chápem autorku že je zúfalá a nepochopím ako môže brat toto niekto za normu.

jesenzima
6. nov 2025

@edita333 vieš čo, moja dcéra bola slabý odvar tohto tvojho dieťaťa, takže kľud, môže to byť aj horšie.. a u nás to teda pretrvava už roky, bude mať 8 😀

anonym_4d2dba
6. nov 2025

Z toho, čo si tu opísala, mi príde úplne normálny, typické dieťa. Chodiť bude, neboj sa, pokiaľ chodí okolo nábytku a stvornozkuje, tak to je len otázka času, kedy sa pustí do priestoru. Že si strávila hodiny vymýšľaním aktivít, a on to nechce robiť? Moja, čerstvo ročné dieťa, pre neho je najlepšia aktivita búchať hrncami a vyhadzovať veci, možno tak stavať kocky, čo zabaví dieťa na 5 minút. Aké aktivity od neho chceš? Veľa buďte vonku, nielen kvôli nemu, ale aj kvôli sebe. A neber všetko tak vážne. Všetko príde, on podrastie a bude lepšie. ♥️

terezia74
6. nov 2025

@edita333 vymením za 16 rocneho v puberte a grátis pribalim 13 ročnú sestru. Zaručene budeš chcieť svoje dieťa naspäť 😁

anonym_0ca549
6. nov 2025
@simona20201309

@anonym_2f073b ja práve čítam q rozmýšľam ci sa mi sníva... vraj ,,UPLNE NORMALNE ZDRAVE DIEŤA "
🫨
Tak za mňa toto nie je ani zďaleka normálne a zdravé dieťa a mat niečo také doma tak asi využijem služby DD....
Ľutujem a úplne chápem autorku že je zúfalá a nepochopím ako môže brat toto niekto za normu.

@simona20201309 čo konkrétne podľa teba nie je na správaní chlapčeka normálne?

anonym_0ca549
6. nov 2025
@anonym_2f073b

@anonym_2f073b v com vyzerá zdravé dieťa inak? Prečo si myslis, že ma nejakú diagnózu?

anonym_2f073b
6. nov 2025
@anonym_0ca549

@anonym_2f073b v com vyzerá zdravé dieťa inak? Prečo si myslis, že ma nejakú diagnózu?

@anonym_0ca549 prečo myslíme že má diagn. ? lebo my tie s tou diagn. máme .
máme aj normálne zdravé deti a aj s diagn.
Vieme porovnať čo je ok a čo už Ok nie je.

simona20201309
6. nov 2025
@anonym_0ca549

@simona20201309 čo konkrétne podľa teba nie je na správaní chlapčeka normálne?

@anonym_0ca549 "Je nervozny nic sa mu nepaci, aj v stolicke na jedenie vyskakuje, vyliezol z chodítka (ano sam). Ked nemoze strkat prsty do elektiky ( samozrejme zalepenej) a poviem mu 10 krat nie tak sa hodi do zadu v sede. Skusim ho zaujat niecim inym , bezuspesne za 2 minuty je znova pri elektrike. Búcha tycou od vysavaca.
Nevie sa sustredit, ziadna hra ho nezaujme. Vynalozila som desiatky hodín pripravovanim aktivit a motivaciou sa hrat. Nič, úplne bez úspechu. Malý ešte nechodí, štvornožkuje aj chodi okolo nabytku, za ručičku chce ísť ale sám nie. Hovori slova ako baba, tata, gaga, dada. Vie zatlieskat, dat 5 alebo pápá ked sa podari. Nič ho nezaujima a so všetkým len trieska, búcha, strasne vymysla, všade sa driape, neposedí ani 30 sekúnd. Pozerat knizky alebo ukazovat už vobec nehrozí. V kočíku vydrzí cca 30 minút bez plaču alebo mrnčania. Von chodime kazdy den minimalne na hodinu. (Chodi za ruku alebo je v kociku). Na rukách byt nechce. Chapem, chce objavovat. On je ale nonstop v pohybe. Vobec sa nechce hrat s hrackami ani s nicim. Len vymýšlat nebezpečné veci."

Tak presne to.
- ani jedno z toho mi nepríde normálne.

simona20201309
6. nov 2025
@anonym_0ca549

@anonym_0ca549 zdravé dieťa má aspoň minimálne záujem o nejakú aktivitu. Dokáže sa aspoň chvíľočku s niečím zahrať, zaujať.

anonym_0ca549
6. nov 2025
@anonym_2f073b

@anonym_0ca549 prečo myslíme že má diagn. ? lebo my tie s tou diagn. máme .
máme aj normálne zdravé deti a aj s diagn.
Vieme porovnať čo je ok a čo už Ok nie je.

@anonym_2f073b to je fajn, že to vieš porovnať. Preto by som sa to rada dozvedela. Kde vidíš tie rozdiely oproti zdravým detm?

anonym_b52c38
6. nov 2025
@simona20201309

@anonym_0ca549 zdravé dieťa má aspoň minimálne záujem o nejakú aktivitu. Dokáže sa aspoň chvíľočku s niečím zahrať, zaujať.

@simona20201309 v roku nemusí mať, máme v rodine dvojčatá, jedno bolo presne takéto, ako opisuje autorka témy, nezaujala si ho ničím, v pohybe nonstop. Práve preto, že mali ešte jedno, behali po odborníkoch, ktorí nezistili nič, dnes sú obidbaja študenti, obidvaja s výbornými výsledkami. Dieťa sa postupne skľudnilo, po nástupe do škôlky, to bolo ešte divoké s ním, v predškolskej už takmer normálne. Dieťa vedelo čítať a písať, ešte kým išlo do školy, kedy sa to naučilo a kde nikto netuší, smiali sme sa, že asi pri tom behu

anonym_0ca549
6. nov 2025
@simona20201309

@simona20201309 ďakujem za tvoj názor. Dieťa podľa všetkého naozaj nemá záujem o aktivity, nie o žiadne, ale o tie ktoré mu pripravuje matka. Aké? Robí veci, ktoré sa jej zdajú nebezpečne, a z toho súdi, že stále vymýšľa. Čo vlastne? Pri ničom nevydrží .. ale, čo je to to “nič”? Možno niečo, čo ho baví napr. niečim trieskať, búchať hadicou od vysávača, pchať niečo do zásuvky by vydržal dlho.
V podstate si upozornila na dôležitú vec, že nám od autorky chyba viac informácii. 👍
Čo je to “nič”, “všetko”, “vymýšľať”, “aktivity”, “nebezpečne veci”. Všetko je to take všeobecné.

@edita333 prosím ta, môžeš konkretizovať a bližšie popisat, aké aktivity si mu pripravovala? Ktoré hračky ma na hranie? Ako to vyzerá, keď maly vymýšľa? Co presne sú tie nebezpečne veci? Je niečo, čo ho vyslovene baví robiť (možno i nebezpečne alebo nie celkom bezne)? A najdôležitejšie, akú máš predstavu, že tvoj synček bude tráviť čas? Niečo si naznačila, že by si čakala, že bude pokojnejší.. Môžeš napísať viac?

Strana
z2