Nezvládnuteľný ročný syn
Ahojte dievčatá, ženy, maminky.som úplne psychicky vyšťavená. Hlavne ked vidim iné mamičky, ktoré majú kludne deticky. Som mamou ročného chlapčeka. (13m) Je to podla vsetkeho zdravý chlapec. Problem je ten, že je totalne nezvladnutelný. Od narodenia to bolo narocné babatko. Mal koliky, reflux a bol dost neurotické dieta. Celkom to preslo a od nejakych 7-8 mesiacov bol síce nervák ale bolo vsetko fajn. Posledné tri mesiace je to ovela horsie. Je nervozny nic sa mu nepaci, aj v stolicke na jedenie vyskakuje, vyliezol z chodítka (ano sam). Ked nemoze strkat prsty do elektiky ( samozrejme zalepenej) a poviem mu 10 krat nie tak sa hodi do zadu v sede. Skusim ho zaujat niecim inym , bezuspesne za 2 minuty je znova pri elektrike. Búcha tycou od vysavaca.
Nevie sa sustredit, ziadna hra ho nezaujme. Vynalozila som desiatky hodín pripravovanim aktivit a motivaciou sa hrat. Nič, úplne bez úspechu. Malý ešte nechodí, štvornožkuje aj chodi okolo nabytku, za ručičku chce ísť ale sám nie. Hovori slova ako baba, tata, gaga, dada. Vie zatlieskat, dat 5 alebo pápá ked sa podari. Nič ho nezaujima a so všetkým len trieska, búcha, strasne vymysla, všade sa driape, neposedí ani 30 sekúnd. Pozerat knizky alebo ukazovat už vobec nehrozí. V kočíku vydrzí cca 30 minút bez plaču alebo mrnčania. Von chodime kazdy den minimalne na hodinu. (Chodi za ruku alebo je v kociku). Na rukách byt nechce. Chapem, chce objavovat. On je ale nonstop v pohybe. Vobec sa nechce hrat s hrackami ani s nicim. Len vymýšlat nebezpečné veci. Ja som na neho sama s partnerom a zijem na hranicami. Takze ani rodinu moc k dispozicii nemam aj ked sa snazia chodit castejste. Prosim povedzte mi ze nie som jedina a ze to prejde 😢 a ak ste to mali podobne prosim ukludnilo sa to alebo to bude horsie?
Dakujem za kazdu odpoved.
@anonym_0ca549 zdravé dieťa má aspoň minimálne záujem o nejakú aktivitu. Dokáže sa aspoň chvíľočku s niečím zahrať, zaujať.
@simona20201309 ja pracujem s deťmi s dg prestaň ju strašiť.Nevidim žiadnu anomaliu
@simona20201309 ja pracujem s deťmi s dg prestaň ju strašiť.Nevidim žiadnu anomaliu
@anonym_45daed ešte dobre že si anonym.
Robiť s dg a nevidieť anomaliu
@edita333 má veľa energie. Určite by som s ním bola vonku viac ako hodinu a nech chodí za ruku, nech spoznáva. Tak pôjdete 3 metre 20 min. To nevadí, to nerieš. Chytanie vecí a spoznávanie je super. Dolezity je aj spanok, pravidelny rezim. Nechce ale chce, len to nevie. Nezabudni na veeeeeeela trpezlivosti. Môj bol taký. Nemal fyzicke ataky na ludi ale večne v pohybe. Nemala som ani sekundu cas, aby som vôbec isla na wc, tak sup do ohrádky. Mala som veľkú na prízemí v obyvačke, okolo tyčiek som kúpila také makke obaly, čo sa davajú na vodovodné trupky (nápad môjho otca), čiže ked aj padol, tak sa neudrel. O zem sa hodil iba raz, nestihol dopadnúť, schmatla som ho za ruku a letela po zadku. Od vtedy to nespravil. Ale čo ti poradím, doslednosť. To som ja nebola. Pri druhom by som bola doslednejsia. Ked poviem, že sa bude sediet, tak sa bude sediet. Potom sa mi to vrátilo, že som pomaly do 3 rokov behala za dietatom po dome s jedlom aby sa najedol 🙈. To by som už urobila inak. A vlastne sa mi to vracia stále, že vie ako mama povolí. Lebo som makka. K muzovi si nedovolia, ten povie len raz. Ja sa stále opakujem ako papagáj. Jáááj a este co by som este urobila inak, ze by som nereagovala na kazde mrnčanie a plakanie. Isla som sa z toho zblázniť aby len bol spokojny ale spätne sa na to pozriem, že som iba stresovala sama seba z toho.
@betulinka1 ahoj ohradku uz som zlikvidovala pred mesiacom. Absolutne tam nechcel byt ani somnou a bezomna uz vobec.
Z toho, čo si tu opísala, mi príde úplne normálny, typické dieťa. Chodiť bude, neboj sa, pokiaľ chodí okolo nábytku a stvornozkuje, tak to je len otázka času, kedy sa pustí do priestoru. Že si strávila hodiny vymýšľaním aktivít, a on to nechce robiť? Moja, čerstvo ročné dieťa, pre neho je najlepšia aktivita búchať hrncami a vyhadzovať veci, možno tak stavať kocky, čo zabaví dieťa na 5 minút. Aké aktivity od neho chceš? Veľa buďte vonku, nielen kvôli nemu, ale aj kvôli sebe. A neber všetko tak vážne. Všetko príde, on podrastie a bude lepšie. ♥️
@anonym_4d2dba dakujem ❤️
Ja som napisala dievcata , ze sme minimalne hodinu vonku. Niekedy dve, inokedy rano hodinu, poobede po spanku aj 1,5 hod. Ohradku sme skusali, nechce tam byt boji sa. Uz sme mu dali staru predlzovacku a dva staré kable. Tak ma zabavu. Dakujem všetkým za odpovede. Niektoré ma naozaj ukludnili ❤️🙏🏽
No ešte ti sám nechodí, lebo používaš chodítko a prečo by sa mal namáhať chodiť sám bez opory, keď ma chodítko.. a nemôžu mu ísť zuby? Syn bol uplakany a nervózny do 2 rokov.. trocha sa to zlepšilo po roku keď začal sám chodiť a tak sa pekne dostal tam kam chcel, ale ako mu vyšiel posledný zub tak sa stalo z neho iné dieťa a dosť sa ukľudnil 🤷♀️ určite to nebude trvať večne toto správanie.
@13uzivatelka11 tak toto je uplne mimo. Nie je v choditku ani hodinu a ani nie denne. Teraz uz skoro vobec. Dala som ho tam lebo som nieco potrebovala urobit a on z neho vyliezol.
@edita333 otazkou je, ci je iba zvedavy a neposedny, alebo aj naozaj stale nespokojny a zle naladeny. Lebo z toho, co tu pises, mi to trochu vychadza, ako keby bol motoricky velmi nepokojny. V zasade pomaha stanovit pevnu, stale sa opakujucu dennu rutinu a ritualy, vylucit zbytocne vnemy, ktore by mohli dieta este viac drazdit (hudba, telka v pozadi). A casto ho dat na kratku prestavku do nosica (na chrbat napriklad, aby mohol pozorovat svet, aj sa ukludnit). Ak nepomoze, tak smer lekar, vylucit poruchu regulacie. Ono sice ti tu pisu, ze rocne deti su „vsade a objavuju vsetko“, ale vacsinou to nie je nezvladnutelne, iba narocne. A vacsinou su tie deti spokojne, aj ked nie pokojne😊. Ak mas pocit, ze je to uz nejak vela, tak to asi bude vela…
@anonym_2f073b to je fajn, že to vieš porovnať. Preto by som sa to rada dozvedela. Kde vidíš tie rozdiely oproti zdravým detm?
@anonym_0ca549 pretoze
@anonym_0ca549 rozdiel medzi zdravym dietatom a dietatom, ktore moze mat nejaku diagnozu je v tom, ze podla opisu je autorkino dieta nespokojne, nesustredene, podrazdene. Bezne rocne dieta je narocne v tom, ze je „vsade“. Ale je vacsinou dobre naladene a schopne sa isty cas 15-20 minut, niecim zaoberat. Ak nie je unavene, hladne, alebo prestimulovane, je dobre naladene. To, co autorka popisuje, mne osobne normalne nepripada.
Ja som napisala dievcata , ze sme minimalne hodinu vonku. Niekedy dve, inokedy rano hodinu, poobede po spanku aj 1,5 hod. Ohradku sme skusali, nechce tam byt boji sa. Uz sme mu dali staru predlzovacku a dva staré kable. Tak ma zabavu. Dakujem všetkým za odpovede. Niektoré ma naozaj ukludnili ❤️🙏🏽
@edita333 super nápad 🤭 A je spokojný, keď sa s nimi hra? Ako dlho vydrzi pri tejto “novej aktivite”?
A v čom je ten problém?Každé ,,druhé" dieťa je takéto.
Je to dieťa, mám doma takých 2, ale nie až takto a už je to v pohode jeden 4 druhý 6. Nezameriavaj sa na “aktivity” kreatívne ale pohybové, hodina denne vonku pri takomto dieťati je za mňa málo. My sme boli vonku 2-3h doobeda a 2-3h vonku poobede. Nechaj ho vonku trieskať palicou, aj keď si s ňou buchne, nevadí, buchne sa 2-3x a naučí sa ako sňou buchnúť aby sa sám neudrel. Zlepší sa to aj keď bude už samostatne chodiť, ja som ich nikdy neokrikovala pozor udrieť sa, dávaj pozor a takéto klasiky. Len som im hovorila pozeraj pod nohy, keď sa snažili na ihrisku vyliezť kam som vedela, že ešte nezvládnu, nechala som a len upozornila, pozeraj kam dáš nohu, pozri kam dáš ruku, premýšľam nad tým aby si to zvládol sám, prípadne pomôžem, keď si povieš. Zamerala som sa na dostatočný pohyb a boli spokojný a potom doma aj kľudnejší. Piklerovej triangel/rebrina, kruhy do izby, tam sa tiež môže vyblázniť, len asistovať, neupozorňovať stále, nechať ho nech príde sám kde má hranice, čo zvládne, čo nie. Zachvíľku uvidíš ako sa zlepšuje. Píšeš, že žijete za hranicami. Tu sú rôzne CVC-čka, baby balance a brutálne veľa rôznych aktivít aj pre malé deti. Snažila by som sa nájsť nejakú atletiku, u nás je síce až od 3 rokov, ale sme malé mesto. Je to hrou a chodili/chodia od žiaľ úplne hotový.
@edita333 za mňa to nie je dobrý nápad. Doma sa môže hrať so starou predlžovačkou? Prídete na návštevu, kde bude funkčná predlžovačka a v sekunde nepozornosti je nešťastie na svete. Nehovorím o kábloch a krku. O chvíľu ti začne chodiť sám. Odstránila by som z dosahu všetko nebezpečné. Čo tak senzorické hry? s vodou, múkou, kinetickým pieskom, skúšala si plastelínu? prstové farby? penu na holenie?
Každý je iný...ale dieťa je každýe iné. A vieš čo je najlepšie....že každá z nás čo má väčšie deti ti povie moje také nebolo lebo zabúda sa ľahko ..obochmam odkolikovanych,od vstavaných,starší vstával o 4.30 do 5.5 roka! Netlqc tak strašne na pílu. Vybehať,vylietat vonku a doma mať oči na stopkach. Má rok,všetko ho zaujíma. A hlavne honenchat chodiť tak ako mu tomide nepomahat mu. Držím prsty
@anonym_4d2dba dakujem ❤️
@edita333 nikdy medavaj dieťaťu to čo mu zakazujes. Doma sa s tým hra a návšteve ti vylezie do prvej predlzovacky🫣proste nie elektrika lebo so ublížis a bodka.povedat stokrát,stokrát ho vziať prec hoc sa hodí aj o zem
@edita333 zamna v pohode. Nas ked sa naucil chodit tak som ho stale daval dole z okna lebo si vyliezol na gauč a potom na parapetu. Denne aspon 100x Rocnemu moc nevysvetlis. Mam ho na stolickam, stava sa na odrazadlo. Ja nepocitam kolko krat uz kde padol. Knizka v roku naozaj nehrozí. A zabavi sa najviac s uplne beznymi vecami. Kludne skús krabicu varešku, hubku na riad. Dietatu stačia obyčajne veci. Kludne s ním var, peč nechaj ho troška ušpiniť. Blato piesok voda. U nas nachvilu idu aj pesnicky a nahabat sa spolu
zazila som nieco podobne, neskor moje dieta v 4 rokoch lyzovalo, plavalo, bicyklovalo, liezlo, vsetko sa stabilizuje len mu dajte cas a to sa s nicim nehralo do 2 rokov, s autickom az v 4 rokoch, zrejme mate velmi pohybove dieta, budte rada
@edita333 ak je zivy, treba mu vytvorit priestor, tunel na lozenie, smyklavka, stan na schovavanie, su aj interierove preliezky, su rozne hracky na navliekanie, zatlkacky, ak ho fascinuju zasuvky, elektrina, mozno stolcek s naradim.
@edita333 nesúhlasím ani s 1 komentárom, že je to normálne. Nie je to normálne (som špec pedagóg). V prvom rade zaisti bezpečnosť, zásuvky zavri záslepkami, kúpiš v železiarstve.alebo posuň nábytok. Vybav neurologické vyšetrenie. Daj malému menej hračiek, striedaj hračky, odstraň rušivé podnety, napr. Veľa dekorácii, veľa hračiek. Dodržiavaj režim, snaž sa byt pri ňom pokojná a kľudná a trpezlivá.
@edita333 nikdy medavaj dieťaťu to čo mu zakazujes. Doma sa s tým hra a návšteve ti vylezie do prvej predlzovacky🫣proste nie elektrika lebo so ublížis a bodka.povedat stokrát,stokrát ho vziať prec hoc sa hodí aj o zem
@veronicka88 moj bol posadnuty mixermi a kablami. Mal asi 4 detske, stale chodil a bral ozajstny. Tak sme mu kupili vlastny ozajstny a zasuvku (taku krabicovu na von). Jemu to stacilo, zapojil si a hral sa. Nikdy mu nenapadlo strkat to do ozajstnej zasuvky. Jemu sa tiez pacili kable. On mozno bude teraz ignorovat vsetky ostatne predlzovacky, lebo ma tu svoju. Na navsteve si prirodzene dieta strazim.
@edita333 z mojho pohladu uplne normalne dieta, ktoremu sa ziada pohyb a zistilo, ze sa dokaze v oriestore pohybovat same. To iste robila koka dcera a ziadnu diagnozu nema. Behala po gauci, vyliezala na stolicky, na uciacu vezu, na linku, keby mohla, vylezie aj na strop. Su deti a deti. Niektore su proste statickejsie a nevyzaduju tolko, ako akcnejsie deti. Ked sa dieta nassti tej aktivity, prestane s tym, len to trva.
Niekto by tu z tvojho dietata urobil dieta s diagnozou, podstatne je, ze nam chyba viac informacii. Aj moja dcera bola nervozna, ked som ju 20x zlozila z linky a ona tam chcela sediet. Aj o zem sa hodila, ale chora nebola a ani nie je. Moja dcera uz v tom veku chodila a musela byt vsade, ked mala plus par mesiacov a boli sme von, tak behala od jednej hracky k druhej na ihrisku. 2 minuty hojdacka, 4 minuty piesok, 2 minuty suchacka, 3 minuty odrazadla, ale stretavali sme aj deti, ktore vydrzali sediet na zadku v oiesku hodinu, kym ona obehala vsetky stanovistia asi 150x. Knihy dokazala maximalne tak zjest, lebo jej isli zuby. Teraz? Pomaha mi pri peceni, citame si knizky, niekolko za sebou. Cim viac som s nou bola von, bola nervoznejsia a prestimulovanejsia zo vsetkych ponukanych aktivit von.
Aby si mala vyhliadku na krajsie casy, prejde to, ale bude to nejaky cas trvat, tazko povedat, kolko u tvojho dietata, nerobila by som predcasne zavery ci ma alebo nema diagnozu, minimalne nie doma alebo na internete laicky, ale s odbornikmi.
Deti v tomto veku bavis zastrcky, skus activity board, bavi ich presypat, prelievat. Len vsuvka, moja dcera sama vliezáa a zliezala z jedalenskej stolicky, musela som ju vyberat alebo dsvat sadnut, samozrejme boli zachvaty. Ale ak mas vazne pochybnosti, urcite chod k odbornikovi.
@edita333 Ahoj, nezvyknem tu moc písať na MK ale tvoj príspevok ma zaujal, pretože som v ňom videla svôjho syna keď bol vo veku tvôjho. Môj syn mal náročný pôrod a nevyzeralo to s ním so začiatku dobre a boli sme aj u neurologičky ktorá nás uistila,že napriek nepriaznivým okolnostiam jeho príchodu na svet je to zdravé a šikovné dieťa. Bol presne taký ako tvoj, nervózny ,plný energie a neobsedel všetko skúšal a všade sa chcel dostať,vyšplhať,zoskakovať...Ako rástol a začal navštevovať škôlku sme si všimli ,že oproti rovesníkom je inteligentnejší viac sa zaujímal o veci,ktoré škôlkarov nezaujímali.Teraz má skoro 8 a má najlepší prospech vškole ,reprezentuje ju v niekoľkých vedomostných súťažiach a hrá futbal a dosahuje aj pekné športové úspechy či na futbale či v škole..je to šidlo a má stále extrémne veľa energie a áno učiteľky ho nevedia často zvládnuť ,pretože sa v škole oproti ostatným spolužiakom nudí,lebo všetko rýchlo vie. Takže pevné nervy raz sa to všetko ukáže, urobte si ešte jedno dieťatko nech sa to trošku rozloží a hrajú sa spolu so súrodencom, my máme ešte dcérku a tá je jeho opak tak sa to pekne stlmilo ,keď sa spolu hrajú,alebo naťahujú..😃
Ach, jaj, zažila som dvojmo naraz, dvojčatá. Živé striebro, jednu som riešila, druhá sa snažila niečo vyviesť. Keď začali chodiť, najviac radosti im spôsobilo, keď otvorili dvierka na linke. Presne zakvacili do spodného stĺpca hrncov či kastrolov a ťahali kým nevypadli na zem a treskotom sa rozleteli. Od radosti skákali meter päťdesiat.
Na el. zásuvky ešte neboli ochranné vložky, vystríhaal som ich, márne. Jedna z dcér pribehla s krikom "dzabilo má, dzabilo ma. Viedla má k zásuvke, z ktorej trčala sponkami
Vo video prehrávači, ktorý nefungoval, našiel technik namiesto kazety krajec mandľového chleba...
Vydrž, dieťa vyrastie, svoju zvedavosť bude orientovať správnym smerom a bude z neho skvelý človek. Naše také sú.
@edita333 typ na hry: plastové fľaše prázdne - búchať s nimi do vankúša, opäť plastové fľaše naplniť cestovinou suchou a hrkotat. Hrnce a varešky - hrať s nimi ako "bubon" , urobiť bunker alebo preliezky z gauča, stoličky, vankúšov, diek. (Dá sa to aj ak dieťa zatiaľ len stvornožkuje)Balóny nafukat a odpaľovať zo zeme plastovou fľašou do vzduchu, pingpongove loptičky hádzať do hrnca, ak máte vaňu tak prelievať vodu z pohára do pohára, trhať noviny na kusy ( neporiadok ale zábava)
@edita333 opisuješ moje obdobie keď bol syn vo veku tvojho 😃 pre mňa jedno z najnáročnejších období na materskej (600 nedelie bolo ťažšie) 😅 deti v tomto veku toho veľa nevedia ale už by chceli. Všetko ich zaujíma a všetko chcú chytiť a skúšať ale nevedia udržať dostatocne dlhú pozornosť. Keď ho baví búchať prisposob tomu hry. Daj mu na niečo bubnovať 😃 nám v tom období veľmi pomohlo chodiť na krúžok babybalance a na plávanie a tiež sme veľa chodili do kutikov kde bol zaujatý aj inými detmi...zvládneš to vždy to je len obdobie 😙

Ktoré malé dieťa sa nesnažilo niečo strkať do zásuvky? Nesnažilo sa niekam vyliezť? Hralo sa samostatne v 1roku iba s hračkami? Moja nechcela byt v kočíku vôbec, až v 1,5 roku sa to zmenilo, o 30 minútach by som mohla snívať, bola ziva, no vôbec nie hyperaktivna.