Od akého veku deti vnímajú Vianoce?
Tento rok asi Vianoce preskočime lebo dieťa je veľmi živé nemáme kde dať stromček aby ho nezhodila a Jeziskovi ešte nerozumie ma 2 roky ...nemám prečo ich oslavovať
@anonym_autor čo berieš pod pojmom vnímať Vianoce? Podľa mňa ich vnímajú od bábätka. Mesačné babatko napríkad vníma svetlá, ročné dieťa vníma už hračky (darčeky) a náladu rodiny, dvojročné už dokáže vnímať aj to, že pečieme medovníky a zdobíme strom, a od toho veku začínajú vnímať to, že je to nejaké pravidlo, že sa to deje každý rok a že sme vtedy všetci spolu a máme nejaké zvyky, jedlo. Budú sa viac pýtať, zaujímať,… Vianoce sú o vítaní zimy a zimného slnovratu, žiadny kresťanský sviatok to nebol a nemusí byť nijak spájaný s Ježiškom ale s láskou.
Stromček sa dá uviazať a 2r dieťaťu vysvetliť. Pripadne sú aj rôzne alternatívy stromov.
? Ja som mala fakt velmi zive male dieta a aj uskriekane,o zem hadzajuce ( v 2 rokoch to bolo najhorsie ) ale zeby som skrz to rusila Vianoce a radost nam ci jemu tak to v ziadnom pripade. Dieta treba ucit hraniciam toho co moze a nie. A Vianoce pekne vnimal
Skoro 3rocny to uz ako tak vnimal, ze je to nejaka slavnost a ze sa stretavame ako rodina a slavnostna vecera a darceky a teraz bude mat skoro 4 roky a uz viem, ze s nim aj tento zacnem preberat ze co to vlastne vianoce su, ale tak plne tomu este nepochopi aj tak, nema este vyvinute abstraktne vnimanie.
Mam este 2,5rocneho, ten tomu absolutne nema sancu pochopit. Oni ziju tu a teraz proste
Ok, to je tvoja voľba...my sme neriešili, či tomu deti rozumejú alebo nie, chceli sme im dopriať "čaro Vianoc" a k tomu patrí stromček, darčeky - u nás ich nosí Ježiško, ... naše dvojročné deti už všetko vnímali ...to prekvapenie a radosť v ich očiach... úžasný zážitok 😊
@anonym_autor teda ja nemám rada Vianoce ,ale prečo rezignuješ
my sme mali jeden rok, priviazany stromcek o radiator... 🙂 vobec to nikomu nevadilo.... maly stal cele vianoce pri nom a pozeral svetielka, tak sa mu to pacilo...doteraz na to spominame ... 🙂 ,, ako na mile obdobie
😳😳😳 ved s takymito prdolatkami su to najkrajsie Vianoce. Prskavky, svetielka, rozpravky, vyskanie pri kazdom darceku 😍
Co sa tyka stromceka, treba nastavit hranice a vesat gule vyssie.
Jeziskovi nerozumiem ani ja a mam o 38 rokov viac.
Inak ja robim vianoce aj kvoli sebe a nielen kvoli detom. Aj ked boli uplne babatka, tak proste boli vianoce
Keď nechceš sláviť Vianoce je to tvoja vec ale nezhadzuj toto rozhodnutie na dieťa. Ktoré dieťa nemá rado svetielka, rodinu pokope a darčeky? Atmosféru vieš vytvoriť aj bez stromu na pol obývačky.
@anonym_autor teda ja nemám rada Vianoce ,ale prečo rezignuješ
@minenkaa lebo moje dieťa ešte nerozpráva nechápe vôbec nič ..a viem že by mi stromček hneď rozbila alebo dávala do úst tie guľôčky atď
Keď nechceš sláviť Vianoce je to tvoja vec ale nezhadzuj toto rozhodnutie na dieťa. Ktoré dieťa nemá rado svetielka, rodinu pokope a darčeky? Atmosféru vieš vytvoriť aj bez stromu na pol obývačky.
@januska12323 tak moje dieťa ešte nerozpráva nerozumie nám nič a všetko chytá do ruky hneď rozbije takže stromček je nám úplne zbytočný
? Ja som mala fakt velmi zive male dieta a aj uskriekane,o zem hadzajuce ( v 2 rokoch to bolo najhorsie ) ale zeby som skrz to rusila Vianoce a radost nam ci jemu tak to v ziadnom pripade. Dieta treba ucit hraniciam toho co moze a nie. A Vianoce pekne vnimal
@ivik4 a také malé dieťa už rozumie vianociam ? Naša vôbec
Rozumiet nerozumie ale kazde dieta vnima. Stromcek, atmosferu, ze je rodina spolu. No a co ze aj mne vsetko chcel nicit , nedovolila som a naucil sa. Sice zjapal on stale za vsetko no Vianoce by som nerusila
@januska12323 tak moje dieťa ešte nerozpráva nerozumie nám nič a všetko chytá do ruky hneď rozbije takže stromček je nám úplne zbytočný
@anonym_autor však ho dáš za stôl alebo len na poličku nejaké ozdoby. Rozumie viac ako si myslíš.
@anonym_autor dakujeme za oznam. Teraz ta mame akoze prehovarat, ci co cakas??
A čo očakávaš od diskusie? Veď si spravte ako uznáte za vhodné. Malé dieťa vníma náladu, svetlá, vône, harmóniu a pokoj rodičov. Vníma toho oveľa viac než si myslíme a 2-ročné dupľom.
Ty neznasas Vianoce? Lebo “zive” dieta nie je dovod na ich zrusenie 🤷♀️ 2 rocne uz urcite vnima vsetko, ci si to zapamata je nieco uplne ine, ale vnima. Ale rob ako chces. Ja by som tu radost v ockach nevymenila za trochu prisposobenia sa. A aj my sviatkujeme. Keby si naozaj chcela, mozes spravit aj stromcek inak - mensi, polozeny vyssie, alebo len plochy na stenu, vetvicky do vazy…ak chces, mozete mat pekne Vianoce. Ale ty hladas asi vyhovorku ako ich nemat.
Prepáč, ale ak ti 2 ročné dieťa fakt nič nerozumie, ries to s odborníkmi.
@anonym_autor no nášmu chýbalo pár tyzdnov do roka a už sa zo stromčeka tešilo neuveriteľne. Určite by som syromcek urobila, aj výzdobu, aby malo pocit, že Visnoce sú výnimočnými dňami, sviatocnymi
@anonym_autor ak považuješ stromcek za zbytočný, ak nechceš Vianoce sláviť, na čo táto diskusia? Véd ta nikto nenúti. Malý stromcek sa dá vyložiť tam, kde nedosiahne. Ak sa dieťaťu venuješ hráš sa s ním, čítaš mu, rozumie všetko, aj keď nerozpráva. Ak nerozumie, treba riešiť odborníkov.
ma nejaku diagnozu, ked vianociam nerozumie? :D velmi smutny domov mate s tvojim zmyslanim
Moj syn mal 4 mesiace, ked boli Vianoce a uz vtedy sa mu svetielka a gulicky (nerozbitne) strasne pacili... jasne, ze nerozumel, co su Vianoce a aky je ich vyznam, ale boli to pre neho predsa len nejake podnety, ktore mu priniesli radost... ani vacsie dieta si asi nebude "pamatat" Vianoce a vnimat uplne ich vyznam, ale v tom momente bude stastne a to za to stoji... a jasne, stromcek mame odvtedy priviazany kazdy rok a gule zasadne nerozbitne😅
Syn ma dva roky a na Vianoce sa veľmi tesi. Ma dokonca aj vlastný stromček, kruzkoval co chce od Ježiška...
Naša mala na prvé Vianoce 9 mesiacov, a ver tomu, že ich vnímala, svetielka, strom a od bábätka sa s nimi rozprávam, aj ty to rob, ukazuj, rozprávajte sa, dieťa v ona všetko...to, že niečo rozbije neznamená že nevníma...treba zabezpečiť stromček ohradkou, užiť si to
2 ročné dieťa ti nič nerozumie a nevníma? Treba navštíviť lekára. My máme tiež dvojročnú a teda vníma, aj keď ešte rozpráva po svojom, ale rozumie všetko a keď vidí vyzdobené niekde, tak sa z toho teší. A hlavne z blikajúcich svetiel a podobne. Ja sa naopak neviem dočkať, kedy urobíme výzdobu a bude mať z toho malá radosť. Aj keď viem, že to porozvláka po celom dome, ale to k tomu patrí.
@ivik4 a také malé dieťa už rozumie vianociam ? Naša vôbec
@anonym_autor.dvojrocne uz velmi dobre vnima bezpochyby, problem by som videla v tom ze a) sa s nim nerozpravat dostatocne b) ma nejaku diagnozu?
my sme mali jeden rok, priviazany stromcek o radiator... 🙂 vobec to nikomu nevadilo.... maly stal cele vianoce pri nom a pozeral svetielka, tak sa mu to pacilo...doteraz na to spominame ... 🙂 ,, ako na mile obdobie
@midka vy len jeden rok? my niekoĺko rokov sme viazali stromček o garnížu. bývali sme ešte u rodičov - aj oni to brali v pohode.
že je to len prechodné obdobie ktoré raz skončí a už žiadne kmásanie stromčeka malinkým bábom nebude.
ak sa aj nejaké ozdoby porozbíjali - nič to. upratalo sa a tešili sme sa ďálej.
Mam 2 r vnučku,neviem si predstaviť,že by jej rodičia neurobili Vianoce,lebo veď " nevníma".

už 2+ ročné pekne vnímajú Vianoce. Síce po svojom - ale vnímajú. Darčeky, stromček - kľudne aj malinký 1m . ja som taký kúpila deťom do izby už dokonca ozdobený. Ešte som tam niečo prihodila a bol úplne OK.