Oľutovali ste rozhodnutie dať dieťa do jaslí?
Dobry vecer,
stojim pred obrovskou dilemou.
Mam 14 mesacne dieta a nasla som si pracu na polovicny uvazok, ktoru mam hned ,,pod nosom,, kde budem musiet byt kazdy den max 6 hodin, niekedy aj menej podla potreby.
Je to praca, ktoru som vykonavala aj pred materskou, cize praca, ktora ma bavi a este je aj dobre platena.
Lenze...cim blizsie som k terminu nastupu, tym je to pre mna horsie a ja zvazujem ze to zrusim.
Bojim sa, ze olutujem, ze som netravila cas s mojim dietatom. Ale na druhej strane potrebujem oddych, psychohygienu.
Muz je od rana do vecera v praci, ten mi vela nepomoze a ja citim ze uz nevladzem, som vycerpana, nervozna a podrazdena. Potrebujem zmenu.
Tie, ktore ste dali dieta do jasli, olutovali ste to niekedy?
Dakujem za odpovede
Univerzálna rada tu neexistuje, každému to vyhovuje inak. Preto pridám len moju skúsenosť: pri prvom dieťati som išla po 11 mes. na polovičný úväzok (do práce som chodila 3x do týždňa), pri druhom dieťati po 13 mes. tiež na polovičný. Nemohla som lepšie urobiť! Doma som sa už nudila a veľa mi nechýbalo k vyhoreniu. Deti síce neboli v jasličkách, opatrovali mi ich starí rodičia, do škôlky išli až neskôr keď mali cca 2,5 roka. Určite to vyskúšaj, dieťa daj do jaslí a starých rodičov si nechaj len ako poistku. Držím palce!
@11bodka11 načo mám dieťa mamu,keď ho musí učiteľka učiť? Čo je na Tom,keď naučí niekto niekoho skôr a nie mama,či 6.rocne dieťa,už nevazze ho oči iný,alebo pardon,už päťročné na povinnej dochádzke? Niekedy to tie učiteľky v jasliach učia lepšie ako matky,vážne,ver mi. Áno tristvrtka sveta má deti na čo,keďže poväčšine sa ide do práce podstatne skôr ako na sk po pôrode. A bacha,píšem ti to ako mama ,čo je doma,bola doma. Dieťa dokonca nechodili dosnkokky,teda deti. Až posledný rok. Ale fakt keď niekto dá,lebo...a má svoje dôvody,alebo nedá a má svoje dôvody,je to ok,ale napísať,,de načo majú ľudia deti,keď a nimi nedrepia doma do ? Kolíky? Jedno je zrelé a chce byť v kolektive veľmi skoro a druhé aj v dospelosti neznáša viac ľudí. Volá sa extrovert - introvert napriklad😉
@luccija prečo by mala rátať s chorobnosti,babka bude vláčiť moraxellu z obchodu? 🤣🤣A ovčie kiahne?
@maciatkolulu nie, keď pôjde do jaslí a bude chorý asi s ním bude babka či?
Ja by som malého nedala, ja si neviem prestaviť, že by som prisla všetko to, čo na ňom milujem 🥰 od 15 m mesiaca je to úplne iné dieťa, úplne 🥰 my sme do roka mali doma peklo..tiež som 100x povedala, ze môže ísť 🤣 892x som sa mala chuť psychicky zrútiť, do 5 mesiaca koliky reflux, od rána do rána plač, kakali sme len rúrkou, všetko mlieko vždy vyvracal..ozaj som celé dni nerobila NIČ len riešila malého.. muž robil tiež do večera, cele dni sme boli sami..v 8 mesiaci prišla separačná úzkosť, to som si myslela, že nič horšie ako koliky neni..omyl..moje uplakane dieťa sa zmenilo na satana 🤣🤣🤣 bojovali sme ďalšie dlhé 3 mesiace, ani kočík, ani prebalit, ani obliecť, nervy som mala úplne....Od roku sa začal ukludňovať a 15mesiac bol totálne zlom..Konečne si užívam materstvo a každú sekundu s nim 🥰 Každá nová vec co sa naučí, jak opakuje, jak sa snaží rozprávať 😊 proste až teraz som na materskej ,,dovolenke,, 😊 a ja osobne by som tento čas s nim nemenila za žiadnych okolností 😊 naučili sme sa oddychovať spolu, vetrať hlavu spolu vonku, malý samozrejme potrebuje stále pozornosť a kontrolu ale je už viacmenej parťák 🥰
@11bodka11 a pises aj do tej diskusie s milion tristotisic prispevkami, ze zienky, uz vam nabehol rodicak?, ze preco si ony robia deti, ked ich nevedeia uzivit a musia cakat na peniaze od statu?
ze zbavit sa dietata🤦🏼♀️ paneboze, vsetci musia fungovat podla jedneho vzorca?? podla tvojho?
Z toho co hovoris ti ta praca prospeje. Kusok od domu, max. 6 hodin. Ja by som dieta ani babke nenosila, to si podla mna dost komplikujes situaciu. Naco dochadzat 20km tam a spat... A je to aj velkej obmedzenie pre babku. Ked mas jasle blizko, tak by som tam dieta dala, snad mu tam aj dobry program vymyslia.
Ja vzdy zasnem nad tym ako tu niektori ludia broja proti jasliam. Jasne, keby to bolo full time, ze dieta zanesies o 7 rano.a vyzdvihnes o 5vecer , to je ine. Ale chapem aj tych rodicov, mozno Sa to niekedy inak neda...
z toho ako minimalne polovica slovenskej spolocnosti vyzera (negativita, zavist, zatrpknutost, neprajnost) nemam pocit, ze je to tu lepsie ako v krajinach kde su kratsie rodicovske. Pocet psychickych ochoreni narasta tak ci tak, na skolach je sikana. Keby tie dlhe materske mali take uzasne prospesne benefity na deti, tak to tu asi inak vyzera.
@maciatkolulu tento pohlad sa mi paci, vola sa to empatia. nie je to tvoj pripad, ale neodsudzujes.
Neoľutovala som. Maly mal 18 mesiacov. Ale moj maly je extrovert, Cize cim viac ludi a deti tym lepsie. My sme nikdy nemohli sediet doma, on ihriska, hoplaland a proste stale medzi detmi, nevyžadoval moju pozornost ked bol v skupine, bol odvážny a nebál sa. Najprv. som ho davala na 4 hodiny ale on sam tam chcel ostávať dlhsie. Tak potom sme presli na cely den s tym, ze tam bol spanok po obede a potom boli vonku na ihrisku. Kolkokrat som tam aj hodinu este musela cakat aby sa dohral. Mal tam dvoch kamosov, jeden sa odstahoval a druhy je jeho kamos doteraz a to uz ma 10 rokov. Maly pekne napredoval, vedel milion básničiek, co ja by som mu doma nedala, sestricky ho zbožňovali, doteraz sa pristavia, ze ako sa ma maly. Ale ja som vybrala štátne jasle, bolo tam iba 8 deti na 2 ucitelky a jedna zdravotna sestra. Tie sukromne maju spravidla ovela viac deti. Cize podla mna je dolezite nie len vyber jasiel ale aj povaha dietata. Ale to musis ty vediet alu ma tvoje dieta povahu. Dieta so separacnou úzkosťou, bojazlive, co sa stráni deti by som tam nedavala.
@staromodna v Irsku su zeny doma 6 mesiacov, nie 2. Vascina si to predlzuje o dalsich par mesiacov (tusim 3) a to uz nie je platene a Len po.dohode so zamestnavatelom. Casto zamestnavatel suhlasi predlzit maternity leave na 1 rok, a vela mam potom pracuje na skrateny uvazok
@11bodka11 Jasle nie su o zbaveni sa dietata. Mozu byt z dovodu financii, psychickeho rozpolozenia matky, obavy o stratu miesta a podobne. Dieta je clen rodiny a to, ze matka odide do prace, neznamena, ze sa ho zbavila. Pracou naplna potreby rodiny ci seba samej. Vsetko nemusi dieta naucit mama - odjakziva sa deti ucili od vsetkych v rodine a inom sirsom okruhu. Na to nie je vobec nic zle, naopak, je to normalne a prirodzene.
Každé dieťa je iné, počúvaj to svoje. Mne je doetraz smutno, keď si spomeniem ako sme dali syna do škôlky a to mal už vyše 3 rokov. Zrazu sa z neho stalo smutné, plačlivé, depresívne dieťa, ktoré sa aj doma z ničoho nič srdcervúco rozplakalo keď si pomyslelo na škôlku. Ja som aj tak musela prejsť na skrátený úväzok a muž robil z domu, lebo sme syna potom museli nechať iba na pol dňa aby sa nám úplne nezrútil. Trochu to pomohlo. Aj tak si vyčítam, že bol vtedy ešte veľmi nezrelý na škôlku a mala som s ním ostať ešte doma.
Synovec, ten bol od začiatku celý deň v škôlke, úplne bez problémov, teší sa tam. Je to o povahe dieťaťa, tiež čiastočne o skôlke a hlavne personále.
@carolynka to budú tie jaslickove deti😝irónia.Rodina je v rozklade rozvody, málo času.Nikto nedá deťom takú väzbu a lásku ako rodicia, ale kedy je vhodné dať deti do jasiel a škôlky je vo hviezdach.Pre niektoré deti to je vykúpenie a aj matky😉moja sestra doslovne utekala do práce a po pol roku si išla zase oddýchnuť na RD a dávala dieťa do poriadku.Neterka sa začala zajakavat,nočné mory nevedela sa od rodičov odlepit nezvládala to dobre, ale druhá neterka bola zrelá snáď od narodenia a išla v 2,5 r.Uplne su iné povahy.Nikto by nemal súdiť mamu ako sa rozhodne sama bude znášať následky.
@carolynka akurat som to Isla napisat, v Irsku mame 6 mesacnu matersku. Potom si beru zeny 4 mesiace neplatene volno, plus existuje parental leave co je tiez niekolko tyzdnov extra, potom si minas dovolenku plus bank holidays co sa ti nazbierali pocas materskej a dokazes to potiahnut do cca 1 roka dietata.
A da sa vratit na part time 3-4 dni podla zmluvy a firmy, ale vacsinou sa da dohodnut
@eliska13 hej, vsak to, je tam tak strasne vela premennych, ze kazdy musi zvazit co je najlepsie pre ich vlastnu rodinu. Je fajn, ze na SVk je moznost zostat doma, ale nie je to povinnost. Tvoja sestra spravila dobre, ze to skusila, a ked to jej a jej rodine nevyhovovalo, tak Sa zariadila inak 🙂
Však chod do práce a keď nebude dobré, dáš výpoveď. Svet sa nezrúti
@carolynka žila som tam pred 10 rokmi a mala som kolegyňu, ktorej prsia tiekli lebo prišla do práce od svojej dcéry, ktorá mala 2 mesiace. V Taliansku je zase materská 4 mesiace a vedia si yo predĺžiť na max 7 mesiacov, ale nikde na svete nie je rodičovský do veku 3 rokov a aj keď máme tento benefit, neznamená to, že mama má zostať doma celé 3 roky. Je problém dostať sa naspäť do kolektívu a pod a hlavne, keď má žena viac ako 1 dieťa.
@11bodka11 dúfam, že tvoje deti su na homeschoolingu, keď ťa tak veľmi boli, že deti učí niekto iný ako mama. To, ž ty a tvoje deti tak boli šťastne nie je vôbec tým, že by to bola nejaká všeobecná pravda, ale tým, že ten model vyhovoval VÁM. Všade vo svete to funguje, len ja Slovensku to nejde😂 ja som vraj mala tiež opatrovateľku a mám s mojou mamou lepší vzťah ako kamoška, ktorá mala mamu doma do jej 8 rokov.
Nas bol od cca 16 mesiacov s otcom doma a v cca 20 mesiacoch siel do jasli. Ja to lutujem az s prichodom druheho dietata, nemame uz tolko na seba cas a casto myslim ze ten cas mohol byt prave vtedy.
Za mna slo cisto o nulovy cas pre seba a bola som frustrovana, ked som nastupila do prace tak ten cas s malym bol pohodovejsi a kvalitnejsi. Dnes by som to skor riesila nejakym pravidelnym hobby sama so sebou. Inac jasle zvladal fajn, pani ucitelky mal velmi rad.
@staromodna pred 10 rokmi bola materska tiez pol roka, tvoja kolegyna isla do prace lebo bud chcela alebo musela kvoli peniazom. Synovec ma 10,5 a sestra s nim bola doma normalne pol roka.
Kamaratka je v US a tam mala matersku 6 tyzdnov, plus jej muz mal matersku 4 mesiace- robi pre stat a tam maju taky benefit. Plus velmi zalezi v akom state zijes, oni su vo Wyoming-u.
Suhlasim s tym ze na Sovensku je velka vyhoda ze zena moze byt doma 3 roky. Potom mi pride take usmevne ked sa to zda nikomu malo a snazi sa zostat doma co najdlhsie😏
Nie, bolo dobré rozhodnutie ísť skôr do práce. Nedaj sa znistiť.
@1111sandra1111 skús si vyhľadať a naozaj poctivo, prečítať vo vykladovom slovníku to slovo "empatia" a potom píš😉. Lebo napísať matkám,že načo si robili deti,keď ich chcú dať do jasiel je veľmi empaticke. Tak to odsudzujem,úplne neepaticky,naopak neodsudzujem matky,čo dali deti,napriek tomu,že ja som nedala a bola som s nimi doma. Myslím,že jednoduchšie to napísať neviem. Snáď to dáš a pochopíš,keď nie,tak nevadí🙃
@maciatkolulu ale ved @1111sandra1111 ocenuje tvoj pohlad, si asi zle pochopila, co ona napisala.
Odisla som do prace ked mal moj druhorodeny syn 2r, strasne to lutujem. Kedze som robila na smeny (medzismena - nocna) vacsinou, s prepacenim som odsrala najkrajsie roky, kedy som mala byt s detmi. Lenze v tedy som bola samozivitelka a inac sa nedalo. Teraz mam 2 rocneho a skor urcite uz nepojdem.
Asi trochu áno, ALE!!!! 1: ja som sa vrátiť do práce musela, ani nie tak kvôli peniazom či kariére, ale kvôli tomu, čo sama opisujes, aby som nevyhorela. Plus z mojej práce sa až tak nedá urobiť pauza, potom tie roky chýbajú. Jedna vec je kvantita času s tým dieťaťom, druhá je kvalita. A ja som zistila, že darmo som ja s malým od vidím do nevidím, keď mi začína šibať z toho a ide to na úkor môjho duševného zdravia, manželstva a rodiny. 2. Musela som sa vrátiť na celý úväzok. A to už bolo náročnejšie. Keby mám teraz druhé, vrátila by som sa do práce skôr, iba ak by išlo o skrátený úväzok. Na celý nie. Dala som to, lenže popri malom dieťati som sa i tak nedokázala sústrediť do tej miery, ako by som mala... A došlo mi, že síce robím, ale nie kariéru. Len robím, makám na dvoch frontoch. A uvedomila som si, že každý je nahraditelny. Každý jeden aj ten najsamlepsi zamestnanec. Firma nestojí a nepadá na tom, či som tam, alebo nie. A na staré kolená si nebudem spomínať na to, ako som ja v máji 2024 vyriešila super náročnú vec v práci a mala z toho dobrý pocit.. 😉
Navyše ešte rataj s chorobami, možno ten prvý polrok bude dieta viac doma a ty na OČR, ako v jasliach a v práci.
Za mňa do toho kludne chod, maximálne z toho vycúvaš. Nevyskúšaš, nevieš.
@11bodka11 No niekto na tie rodičáky ostatných matiek, ktoré zostávajú doma kým sa dá, plus nehovorím o tých, ktoré si to bez hanby aj účelovo predlžujú na vymyslené a prehnane diagnózy (však vieme) robiť musí. Áno, aby bolo na tie príspevky, robia aj tie matky v práci po roku od pôrodu.
@staromodna kolegyna bola vynimka, platena materska je zo zakona 6 mesiacov a tak to bolo aj pred 10rokmi.
@oblecenie99 Presne ako píšeš, kvalita je dôležitá. V práci na mňa niektoré ukazovali ako na krkavčiu matku, že nesedím doma 3 roky. A mnohé moje známe strkali deťom do ruky mobily a zapínali na celé hodiny telku, lebo už boli z nich unavené a chceli mať chvíľku kľud.

Veď nebudeš pracovať veľa hodín môže to byť fajn, ale rataj s chorobnostou bude potom u mamy ochorie aj ona ďalší problém.14 m je ešte malý, ale nebudem Ti hrať na city ja by som ho 2x týždenne zaviezla k mame išla cvičiť, robila niečo čo chcem ja uľaví sa Ti, babka sa zabaví, ide leto mne by to bolo ľúto, ale ty si mama ty rozhodni.