3-ročné dieťa odmieta v škôlke jesť

liuska1992
25. okt 2023

Ahojte mam 3r syna ,tento rok som ho prihlasila do škôlky hlavne preto lebo som chodila po strasieho syna do školy.Chodí do školy do mesta.Lenze malý mi do škôlky nechce chodiť,skor si myslím ze je to koli tomu ze tam je hladný.On nechce maslo,natierky nic zje len suchy chlieb aleo rožok este papá chlebík vo vajicku.Vo skolke na ranajky nezje nič,na obed to isté len ked maju v polievke zemiaky zje asi 3 lyžice.Olovrant zase nič.Davala som mu do rupsacika čistý rožok aby mu ho dali ked nebude chcieť na ranajky nic zjesť,no učiteľky mu ho nedali.Je mi ľúto ho takto nechávať o hlade a place aj ked ponho idem.Ked sa vráti domov nevie co skôr zjesť a je do večera,niekedy este aj o 9 vecer pýta jesť,varím mu to co rád papá.Varim pravdaže aj iné veci ale odmieta ich jesť.Neviem ci ho odhlásiť zo škôlky a skúsiť to nabuduci rok alebo nie.Hovoria mi nechajte ho on si zvykne ale on ani doma nezje hocičo.Veľa krát idem poňho a ze ho bolí bruško.Pompravde ja som doma mám ešte 1,5 ročnú dcéru doma a keďže starší uz chodí do skoly sám mohol by ostať doma.No zase ze si potom uz nemusí zvyknúť, ze nech ho len nechám ze on si časom zvykne.Neviem ako sa rozhodnúť je mi ho veľmi ľúto,ako to ze tam plače az tak neriesim len to ze nic nezje.Poradte mi prosím.

h2
25. okt 2023

Ak si doma, nechala by som si ho na tvojom mieste doma. Ak chodíš popoludní po staršieho do školy, pôjde s tebou, alebo teda s vami, lebo určite berieš aj najmladšiu dcérku.

liuska1992
autor
25. okt 2023

@h2 starší uz chodí sám domov

h2
25. okt 2023

@liuska1992 Tak o starosť menej. Nechaj si prostredného doma, kým môžeš.

tosomja
25. okt 2023

@liuska1992 tak si si ho naučila. A ten rožok v ruksaciku, to si zabila úplne.
Nechce jesť, buď rada, že ho nenútia, to by bolo ešte horšie. Vždy sa dá nájsť na tanieri niečo, čo zjesť môže. Či zemiaky, ryžu, alebo len knedlík so šťavou.
Sama si si odpovedala, "varím mu to, čo rád papá" v škôlke varia podľa noriem a nemôžu každý deň mať hranolky a vyprážaný syr.
Môj tiež niektoré dni nezje nič. Lebo na raňajky majú nejakú nátierku, mlieko, obed kapustove halušky, a polievku rybaciu. To sa ani nedotkol. Že ho napínalo už len z pachov. Ani nesadol k stolu.
A aj keď v škôlke všetko zje, tak doma tiež je schopný zjesť všetko čo vidí. 🙂
Keby plakal môj, nechala by som ho doma. Keď nemusí chodiť, tak ho zbytočne trápiš.

ivangeline
25. okt 2023

Chce lasku a byt doma. V skolke ju nenachadza,tak neje. Nie je pripraveny na skolku,ked ziadne zmeny k lepsiemu za 2m... Si doma. Maj ho doma?

liuska1992
autor
25. okt 2023

@tosomja moj ani tie hranolky a syr nepapa.A ja som ho to urcite nenaucila zo zaciatku papal úplne všetko asi ked mal 2 roky prestal papat.Boli sme aj u doktorky vzala krv a všetko vraj v poriadku.Sama neviem prečo takto prestal jesť.Aj tie veci ktoré mal predtym veľmi rád teraz nezje,sladkosti tiez nepapa. A aj ked varím ako som pisala "to co rád papá "varím aj iny obed ale on nechce raz som skusila ze som navarila nieco nemá rád a radsej bol celý deň o hlade jedol len suchý rožok ja uz neviem co sním som rada ze aspoň niečo zje

kvetinka75
25. okt 2023

ani moja dcéra nejadával. max. nejaké varené zemiaky, ryžu alebo si dala buchty, koláč. Ona bola slabí jedák. Doma si tiež vyberala. Doma som zostať s ňou nemohla. Nejako sme to prežili. Ak môže zostať doma, nechaj ho ešte doma.
Ale podľa mňa si ho rozmaznala, Doma dostane to, čo má rád, tak buď sa premôže a skúsi aj iné jedlá alebo bude hladný. Toto nie je o pripravenosti do škôlky ale skôr o rozmaznanosti
Musí si zvyknúť že nebude vždy iba to, čo má rád.

liuska1992
autor
25. okt 2023

@kvetinka75 On papal všetko nevyberal,len asi ked mal 2 roky prestal jesť.Aj to co vtedy miloval teraz nezje.Ja varím aj iné a nukam mu to ale nezje to raz som skusila nenavarit mu to co on chce a radsej bol celý den hladný pýtal si len suchy rožok.Boli sme uz aj u doktorky urobila mu vysetrenia ale vraj všetko v poriadnu neviem co sa mustalo ani len sladké jedla nechce ako napr.buchty,krupica atd

kvetinka75
25. okt 2023

@liuska1992 tak nechať proste tak. On sám musí pochopiť, že keď neskúsi, neochutá, nezje, bude hladný. Dcéra tiež jedávala suché chleby na raňajky a desiate keď boli nátierky. Neviem prečo, tie doteraz nemuí ato ich robievam roky.

januska12323
25. okt 2023

Tvoj suchý rohlík z ruksaka mu nemôžu dať, nie že nechcú.
Nechaj si ho doma a pomaly ponúkaj škôlkarske jedlá - chlebík s nátierkami, zeleninu, polievka, hlavné jedlo. Keď to nepozná a doma dostane čo chce jasné, že nechce jesť.

shaola
25. okt 2023

Niektoré deti sú jednoducho nejedáci. Niektorým to nevadí a vedia fungovať aj celý deň v škôlke bez jedla, a niektorým - ako tvoj synček - to spôsobuje problémy.

Na tvojom mieste by som zvážila dve veci :
1. nechať si ho doma, dieťaťu väčšinou vôbec nevadí, ak nastúpi do škôlky neskôr ako v 3 rokoch. Povinný je až posledný rok pred nástupom do školy.
2. ak sa mu v škôlke inak páči a je rád medzi deťmi (a možno aj ty vidíš na ňom pokroky), tak mu priprav doma raňajky, tak aby sa najedol pred odchodom do škôlky a ak máš možnosť, choď po neho na obed. Veď v škôlke spať nemusí. A možno sa takto časom naučí jesť nátierky alebo aj obedy.

Možnosť č. 3 - nechať ho tam celý deň, veď to sa poddá a on si zvykne... tú by som veľmi nezvažovala... Ak to nie je o tom, že dieťa neje preto, lebo je zvyknuté len na špagety, pizzu a hranolky, je zbytočné dieťa trápiť, hlavne ak má matka iné možnosti.

brankovamama
25. okt 2023

Môj na 3 roky nebol pripravený na škôlku. Nastupoval ako 3,5ročný v septembri a to bola iná káva. Pár mesiacov robí veľký rozdiel. Ak máš možnosť, nechaj si ho ešte doma. Čo sa týka jedla, teraz neje, ale o rok ho už potiahne "dav" a zje aj nátierky, aj rybaciu polievku. Alebo zje 3 obedy z piatich a to je tiež úspech. Deťom pracuje hlavička, v určitom období proste príde zlom a čo dovtedy miloval, teraz jesť nebude. Ale to chce len čas alebo prísť na dôvod, prečo zrazu nie.
Môj napríklad v škôlke 2 týždne nič nezjedol, ale že nič. Presúval jedlo na tanieri aby to vyzeralo, že jedol aj keď množstvo neubudlo. A predtým by aj koňa zjedol. Nakoniec som prišla na to, že pani učiteľka mu povedala, že keď bude stále dostávať dupľu, tak ostatné deti budú hladné. Tak on si to preložil tak, že teda nebude jesť vôbec, aby ostatné deti nehladovali a mali čo jesť. Nech teda zjedia aj jeho porciu a on sa naje doma 🤦‍♀️ To na margo toho, že vždy je nejaký dôvod, prečo dieťa zmenilo návyky a nie vždy je to o rozmaznanosti.
Na škôlku nie je pripravený.
Máš rok na to, aby si ho pripravila. Nabehnite na škôlkarsky režim doma. Ale o rok to bude ľahšie. Držím palce 🤞

liuska1992
autor
25. okt 2023

@shaola
@shaola mylite sa v 3 možnosti spagety nenávidí,hranolky robím asi 1 možno 2krat za mesiac a to aj len ako prilohu s ryzou k mäsu, a pizza to urcite tiež nie nevarim mu ziadne fasfoody.Rad ma zemiakovú kašu,polievku zeleninovú,zemiakovú,mal rad pirohy ale uz ani tie moc nechce to je asi vsetko.Nejedava ani sladkosti max. piskoty salamy maslo parky to tiez nie čiže nekrmim ho nezdravými jedlami

liuska1992
autor
25. okt 2023

@brankovamama ja sa pýtam ale ked on ani ešte rozprávať velmi dobre nevie,dnes som sa ho pýtala tak pivedal ze nechce chlebik s maslom

kvetinka75
25. okt 2023

@liuska1992 tak ho nechaj doma. Môžeš si to dovoliť keď si doma.

brankovamama
25. okt 2023

Nemyslím, že sa ho máš pýtať teraz. To bola rada do budúcnosti, že v prípade nejakej zmeny to vždy má nejaký dôvod. A nie rozmaznanosť, ako ti tu iné písali. Viem, že sa ho pýtaš, vidím, že máš záujem ho riešiť, že chceš aby mu bolo dobre. Veď aj to, že si tu napísala, to dokazuje. Proste to nijako nerieš, nie je pripravený a hotovo. S jedlom ďalej skúšaj, raz varíme tvoje obľúbené, ale zajtra si dáme moje obľúbené a tak. To, že dieťa v 3 rokoch nie je pripravené na škôlku nehovorí nič o tom, aký človek z neho vyrastie. Ale že ty ho v 3 rokoch zoberieš zo škôlky a dáš mu rok odklad, to hovorí o tebe, že vnímaš jeho potreby a to je základ toho, že budúci rok to vyjde.

jana005
25. okt 2023

@liuska1992 na tvojom mieste ho nechám doma.
Je tam hladný celý deň, to nie je sranda.
Ja mám takto v škôlke predškolaka, nič nezje, chodím pre neho na obed a potom sa nevie tiež doma dojesť.
A to tam nie je celý deň. Keby nebol predškolák, tak je ešte doma.
S tým jedlom ťa chápem, máme to doma tak isto.
Mám aj staršie deti, a doteraz je to v podstate skoro u všetkých s jedlom hrozné.
Aj obyčajné maslo je problém.
Nadarmo tu budeš niekomu vysvetľovať, keď jeho dieťa zje všetko, nepochopí ťa.
Keďže môžeš, tak si ho nechaj doma.
Lebo neskôr to budeš určite ľutovať.
Nič mu neujde, neboj

taja244
25. okt 2023

@liuska1992 riesili sme toto iste. Syn do 2-2,5 roka zjedol vsetko a od 2,5 uplne odmietal a zacal jest len suchy chleba. Riesila som to s 2 psychologmi aj s neurologom. Vysledok bol ze je to normalne. On si totiz rad zje chleba potom na dalsom tanieri zje salam a potom na dalsom tanieri rajciny. Robi to doteraz a ma 5. Kazdopadne rano sa naje, ide do skolky na cely den. Je tam suchy chleba a obcas polievky.ale to je velmi vynimocny jav. No a doma od prichodu dokym nezaspi je skoro stale. Natrapili sme sa s tym vazne dost. Inak doma tiez nema rad varene jedlo a uprednostnuje rohliky, chleba a pod... a teraz co s takym dietatom, jedine mu niak podstrcit aspon salam a zeleninu.

simona92101
25. okt 2023

@liuska1992 ten suchy rohlik mu dat nemozu,to by potom vsetky deti pytali a nic nejedli.u nas na rodicovskom to hovorila aj riaditelka,ze nie je mozne detom nejedakom ponukat suchy chlebik alebo maslovy chlebik aby aspon cosi zjedli.lebo su deti ktore na vsetko povedia fuj alebo ze take nelubi😏

matullienka
25. okt 2023

Naša v škôlke tiež jedlu veľmi neublíži, v aute zje dva rožky kým prídeme domov . Pokiaľ máš možnosť nechaj ho doma, a len vysvetľovať, že papať musí, kedsj len trošku aj z jedál, ktoré zrovna nemusí. U nás v škôlke sa deti naučili otočiť chlebík nátierkou na tanier a vypapaju aspoň trochu striedky. Ale to čo má v skrinke nemôžu dať u nás to zakázali aj nechávať

gypsomilka
25. okt 2023

Moj je ako cez kopirak s tvojim. Nastupil teraz od septembra. V kuchyni mu vybavili aspon suche rozky a chlebiky ci vianocku. Plus vypije mlieko ked maju. Caj tiez nema rad ze ten nepije tiez tak mu daju vodu aspon. Maslo natierky nechce ani doma tak ho nenutim. Proste doma si da chlebik a sunku napr ale nic s tym. Suche spagety,sucha ryza,zemiaky nechce vobec to ho uplne napina na zvracanie ked sa mu dostane do ust. Maso nejedava vobec. Okrem sunky obcas parok. Zatial v skolke tomu nechavaju cas. Vcera sa vraj obeda napr ani nedotkol. 🤷🏼‍♀️ no ale tak stale dufam ze sa to zmeni a jest zacne

mimikarol
25. okt 2023

Moja tiež chodila domov hladná. Ráno zjedla jogurt a na obed som ju brala domov. Neviem si predstaviť že by tam bola celý deň hladná

nikpa
25. okt 2023

@liuska1992 doma mu daj raňajky, nech nie je až do poobedia úplne s prázdnym bruškom. Neviem či si zvykne, je len na tebe ako dlho sa vydržíš na toto pozerať. Ak máš možnosť, asi by som ho nechala ešte doma.

zorkahorka
25. okt 2023

Kedze nie je nauceny jest hocico, nebude v skolke jest ani o rok, ani o dva. Msme v rodine deti, ktore nejedia esre ani v skole. Lebo maminky varia len to, co maju rady.
A... ucitelky su na to zvyknute, takych deti je vela

66simonka66
25. okt 2023

Presne takýto problém mám aj ja s deťmi a naša pani doktorka nám povedala, že nie sme jediní, že jej dcérka tiež nepapala v škôlke celé 3 roky, že do škôlky po ňu chodila s rožkom. Nehovorím, že je to zdravé, ale naše sa doma napapajú, síce špekulujú s jedlom a robím im to čo im chutí, ale nevadí, ja to pre ne urobím rada. V škôlke nechcú jesť skoro vôbec, max polievku, z druhého pár lyžíc a niekedy vôbec nič, dokonca v škôlke nezjedla ani jedlá ktoré doma úplne bežne jedia. Zo začiatku som bola v strese ale teraz to beriem športovo, od hladu neumrú a buď sa najedia doma alebo v škôlke. Ja sama nejem veľa vecí, nemám rada mäso, cibuľu, .... takže ani nemôžem čakať, že budú jesť všetko. Zdravé to síce nie je, ale nebudem ich nútiť jesť niečo čo nechcú a nebudem ich ani nútiť sedieť za tanierom. Ponúkla som im rôznu zeleninu, ovocie a jedlá, ale nútiť ich nebudem, buď začnú v škôlke papať alebo nie.

shaola
25. okt 2023

@liuska1992 veď píšem, že ak to nie je takýto prípad, tak by som dieťa netrápila.

simona20201309
25. okt 2023

@liuska1992 nechaj ho doma a nauč ho jest. Bohužiaľ 3r dieťa nemôže byť o suchom rožku a par jedál ktoré varis dookola. Skratka mu nedám po škôlke všetko za radom na čo má chuť. Nechala by som ho do vecere hladného nech si uvedomí. A ty ho ešte lutujes... takto mu teda určite nepomozes.
Tato téma je na dlho. Odporúčam odhlásiť ho na istý čas, navštíviť psychológa aby ti povedal ci ďalej- lebo je to naozaj na dlho a určite tie rady vezmeš skôr ako od nejakej matky na MK.

sharka174
25. okt 2023

@liuska1992 ahoj. Jedno z mojich detí ma v škôlke vlastnú domácu stravu, skrz alergie a tiež ma dni kedy nič nezje..no hold ma smolu, bude hladná...napr.vcera nezjedla obed v škôlke, keď prišla domov, nevedela sa dojesť...neviem ti síce poradiť, ale aspoň vieš, že aj inde to tak je 🤷

ottka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikoletah
27. okt 2023

@ottka je velmi smutne že učitelka v školke takto rozmyšla, mam tiež podobny pripad v blizkom okolii a chlapček má diagnozu poruchu senzorickej integrácie.
A jej mama fakt všetko vyskušala, takže ako je naučený doma vôbec neobstojí... A nie, nie je to vymýšlanie...