3-ročný na víkend k babke
Ahojte, mám takmer 3 ročného syna, ( 3 roky bude mať o mesiac ), ktorý ešte bez nás nespal ani jednu noc. Jeho babka ho chce k sebe na víkend, aby tam aj ostal spať. Keď sme sa ho na to pýtali, vravel že on tam nechce ostať spinkať, že bude plakať. Mne sa to tiež nepáči, nemám z toho dobrý pocit a celkovo nemám dôveru vo svokre. Aké staré detičky ste dávali prespávať aj keď sa vám to nepáčilo? Nemyslím prípady kedy sú vzťahy výborné a babkám dôverujete. Skôr ako môj prípad… nedôverujem , bojím sa žeby malý plakal a taktiež čo všetko sa môže stať .
@autorka ja mindraky nemám vôbec to práve že ty máš mindraky 🤣🤣🤣 dalsia co tu vychovava z decka uplneho tutmaka, ktorý do 18tky musi byt len s nou a len ona ona ona vie najlepsie co jej dieta potrebuje. Ostatne asi dieta nevychovavali, ze?
Btw, pokial teda robia všetky tie "hnusnejsie" veci od fúkanie dymu do tváre, naco tam vôbec chodíte? Ci ked ste tam to nerobia? Tak potom ako vieš ze by mu to robili? Uprimne, hľadáš len výhovorky, nic viac.
Mne keď 1x mal dedo strážiť obe male naraz, som bola vo väčšom "strese" ako oni dve dokopy. Len som trpla, a hypnotizovaka mobil, kedy zazvoní ze pohroma. Vieš, treba trosku veriť, ale ak nie, povedat na rovinu ze nie a keď nie tak preto a preto. Inak myslím, že z tohto tvojho postoja tam nebude spat nikdy a keď bude veľký a budeš potrebovať vykryť prázdniny, by som ti to s radosťou pripomenula 😉
@lienka.7 Ja neviem ale nieje ti divne ze pochybujes o tom ze matka najlepsie vie co jej dieta potrebuje? Ano, je so mnou takmer stale, myslim ze je normalne ze ho najlepsie poznam a viem co potrebuje/chce 🙂 Boze ja uz normalne nevladzem ti vysvetlovat dookola to iste, tx ak by si vedela ze svokrovci nerespektuju tvoju vychovu, robia si co chcu, pozachrbat robia vsetko naopak, dala by si im dieta na niekolko dni? Ja nie, ale to neznamena ze nepojdeme na navstevu alebo ze ich nepozveme k nam … a nehladam vyhovorky, su to proste argumenty, ja som proti , maly je proti … jediny argument za je to ze to svokra chce, nic viac, ja ziadne strazenie nepotrebujem tak naco? Aby on tam plakal ale ona mala radost ze je tam ? Ano ked bude vlky, zrejme to budem brat inak, preto ako pises - bude velky a o vacsie deti je uz trosku ina starostlivost, vedia spat same atd …
Vôbec nejde o to, že sa ty na to necítiš a neveríš svokre. Ani o to, že svokra chce. Ak raz syn povie, že nie, nedala by som ho. Iná vec by bola, keby išlo o neodkladnú vec (pôrod, hospitalizácia). Ale ak nemusíš a dieťa nechce, nedala by som.
Môj syn chodil k jednej aj druhej babke na noc asi od 2 rokov ale len preto, že chcel. Samozrejme som ho na to motivovala aj ja. A to som svokre nedôverovala vôbec. Ale deti potrebuju vzťah so starými rodičmi. Menší išiel neskôr, ale tiež, sám povedal, že tam chce spať.
Deti sú tiež ľudia, rešpektujem ich požiadavky.
@elizabet173 vies co, ono na jednej strane je pekne rešpektovať co dieta vravi ze chce, ale nie vždy je to tak aj v skutočnosti. Aj mojej keď "dám na vyber" a spýtam sa, či chce jest na obed polievku mi povie ze NIE. Samozrejme ze mi je to jedno, nazeniem ju jednoducho do kuchyne, lebo je obed a ide sa proste jest. Samozrejme zafnuka si, skúša aj vydierať slzickami ale ma proste smolu. A vo finále to nakoniec vzda a tu polievku aj tak zje. Detto o poobednom či večernom spaní. Keby som jej dala na výber, či ide poobede spat, samozrejme ze nejde. Pritom max.do 15 minút samozrejme zaspi. Kúpanie? No mohla by som zabudnúť 🤦♀️
Všetko je len a len o chceni, vytvoreni podmienok a vysvetľovaní. Pokial vsak niekto len hlada dôvody ako autorka prečo nie, je to úplné zbytočné.
@lienka.7 Myslim ze sa mozeme dohodnut na tom ze mame kazda iny nazor a nezmenime ho, zbytocne sa tu natahujeme 🙂 Myslim ze porovnavat zakladne potreby ako jedlo so spanim u babky je trosku mimo, ale tak chapem ze hldas argumenty kde sa da 🙂 Fakt netusim preco tak obhajujes to spanie u babky , ja v tom nejaky vyssi zmysel nevidim 🤷🏻♀️ Nemyslim ze to potrebuje nevyhnutne k zivotu, aby z neho nevyrastol “ tutmak “ ako si povedala 😅 Keby si bola v mojej situacii uz ta vidim ako tam veselo to dieta davas 🙂
@autorka das ho tam vtedy, ked bude sam chciet. Dcera chcela ostat ako 3 rocna u babiny, odisli sme zaparkovavli dalej, a isli sa prejst. Bol to dobry tah. Za hodnku volala svokra, ze dcera place, a chce ist za mnou.vratili sme sa a vzali domov. Podotykam, ze tam sama chcela ostat, ale po nasom odchode to na nu nejako dolahlo. Pockaj, kedy sa sam syn bhde na to citit, a nie ho presviedcat. U nas nikto deti nepresviedcal, nicim si ich "nekupoval" a pidobne. Mne sa to prieci. Syn mal 3 roky, ked isiel, ale nie sam, ale so sestrou. Mal obavy, ale tie boli prec sko ako u sestry
Moj 5rocny spal mimo domu 2x, ale u osoby, ktorej plne doverujem a len preto, ze sam chcel. U svokry nikdy nespal. Chcel len jediny raz, ale vtedy som povedala nie. Ale kvoli dovere nie. Pretoze bezne mu dokazu dat zjest veci, na ktore ma alergiu s tym, ze sak snad ten kusok prezije. Dokonca minule aj ked sme tam boli vsetci mu dali jahody zo zahrady ked boli mimo nas. Po pol hodine za mnou prisiel, ze mu je zle a vsetko ho svrbi! Esteze som mala so sebou lieky a epipen tiez v taske.
Moje deti chodili od 2 rokov na tyzden.Ale mala som absolutnu doveru vo svokrovcov a mala sa tam tesila,teraz to iste aj syn.Zvladli to skvele a dodnes su absolitne samostatni ked treba aby sli na prazky.Je to lepsie ako si vychovat cicika co nevie v 10 rokoch prespat inde ako doma ci ost nakupit do obchodu.Zial poznam takych vela deti,ale.to je chyba rodicov,najma matky.
@stanislavicenka to je super, ze zavolali. Moji svokrovci by nezavolali lebo ich nazor je ze sa vyplace a zvykne si.
@lienka.7 vies co nechapem? Preco tak do autorky skaces... To, ze ty nemas problem nechat deti inym, neznamena, ze to tak ma nastavene kazda matka. Ak im nedoveruje, tak sa necudujem, ze im dieta nechce dat. Neprezentuj tu tvoju vychovu ako tu spravnu cestu. Nie kazde dieta a kazdy rodic je rovnaky. A ked nepoznas jej svokrovcov, tak nechapem tie tvoje argumenty.
Autorka - mam 3 deti. 14rocny spaval u nasich od cca roka sem tam, na dovolenky s nimi chodil, cele prazdniny u nich travil. Mladsi ma 9 rokov - ten spal u nasich cca 3x. Nechce, nenutime ho. Mala ma 3m, ta je este malinka. Nikdy by som dieta nenechala u niekoho spat, ak samo nechce. V ziadnom pripade.
Moja dcéra do nástupu do škôlky nespala bez rodičov nikde, lebo nemala kde. Do škôlky nastúpila nadšená a ani jeden jediný krát neplakala, že nechce, ani jedna jediná slza ;) okrem toho, pre deti je veľký rozdiel spánok cez deň a nočný spánok.
A čo sa týka tej nedôvery, mne sa to vôbec nezdá čudné. Ja by som zrovna svokre dôverovala, je pri deťoch fakt skvelá, ale máme v rodine aj ľudí, ktorým nie. A vôbec nejde o to, že by dieťaťu naschvál "niečo spravili". Obávala by som sa iných vecí, ktoré sú u mňa úplne no go- nútenie nasilu do jedla, trestanie za veku primerané správanie, fyzické tresty, strašenie, nerešpektovanie osobných hraníc dieťaťa, vyplakanie namiesto vyriešenia problému, vtláčanie názorov, ktoré nie sú v súlade s hodnotami našej rodiny- a ničoho z tohoto som sa pri nástupe do škôlky nebála 🙂
@lienka.7
Ďakujem baby za názor 🙏 Moji svokrovci sú tiež takí, žeby nezavolali ak by plakal, viem lebo zažila som, plakal ale silou mocou ho nejak učičíkali, uplatilo sladkosťami len aby vydržal s nimi sám. Veci ako nútenie do jedla je tam bežné, stále opakujem že to robiť nemajú, naje sa keď bude hladný, príp. ho nejak namotivujem ale určite nie štýlom aký vidím u nich( silou pchať do úst ) , výchova úplne iný smer ako ja sa snažím, nehovoriac fakt o tom že tam zdravie nejak neriešia, pozvali nás na návštevu aj s malým keď mali covid a ani sa nepriznali až keď sme tam už asi hodinu sedeli 🤦🏻♀️ proste kopec kopec vecí ktoré si pamätám a viem žeby som ja doma asi strachom nehty okusovala, že čo sa tam deje. druhá vec, malý je dosť citlivý, v noci sa stále budí a hľadá nas a kriči, čiže kým nebude sám pripravený a nebude chcieť tak ho nedám, len som chcela vedieť či to nepreháňam ako mi manžel tvrdí, ale vidím že viaceré ste na tom tak ako ja , príp. by ste to tak riešili ❤️
@veronikaszabova za to ze mam iný názor, neznamená ze tu do niekoho skáčem. Ale to už je tu taka tradícia, ze?. A mimochodom, dieta iba opakuje po rodičoch a preberá ich názory. Ja to vidím u mojej kamosky keď sme vonku. Decka (mimochodom 6, 8 a 10 rocne) vybehnú cele nadšene ze hurá ihrisko, ideme sa hrať, stačí ze komoska povie ze aké je to trápne a už aj deti sa pracu prec, ze je to trápne a zrazu ich to nebaví (lebo to nebaví ju, nie ich). Detto je to napr.v restike keď ideme tam ideme. Objednajú si, a keď ona povie ze sa ti nedá jest, nejedia zrazu ani deti.
Ked im autorka na druhej strane neveri, tak potom je táto diskusia uplne zbytočná. Uplne stačí im povedať, neviete sa o neho postarat, nebude tu. Bodka. Potom je však utopiou si myslieť, ze ked matka je proti, tak dieta bude za, vsak? Nie je predsa hluché, slepé...😉
@lienka.7 prepac, ale cyber znamena, ze si vyberas z minimalne z 2 veci. A to nie je ci si polievku das, alebo nie. Potom nevies, co je vyber. A toto je nieco ine ako vyber jedla, ci dohoda o tom, ze je cas na spanok.
@stanislavicenka ano ano samozrejme.
@lienka.7 Ty uz tu pises jedno cez druhe 😅 Mozno syna obplyvnujem aj v tomto netusim, doteraz ked sa ho na to babky priamo pytali, bola som ticho 🙂 Par krat som vyskusala aj ja pri mojej mame spytat sa ho ci ide k babke spinkat a rovno povedal nie 🙂 Ty ale uz predvidas vsetky nase rozhovory a rohodovanie doma atd … budes asi vestica ked tolko o nas vies 😅
Prepac autorka,pises uplne nezmysly, pre ktore tam syn nemoze ist.Problem nie je bezpecnost syna,ale ze si neprestrihla pupocnu snuru a si nanho prehnane precitlivela a uzkostliva.Neboj sa,ak sa raz rozhodnete pre 2.dieta,toto sa vyriesi samo.Jedina vec,ktora by mala byt dolezita je,ci tam syn chce ist a cibsa tam citi dobre,ci ma dedka a babku rad.Ak nie,je to jasne,netreba dieta nutit.Ale ak ano,daj si neurol a syna pust na prazdniny.Ver mi,obom by vam to prospelo.
@maminkadeticiek "Jedina vec,ktora by mala byt dolezita je,ci tam syn chce ist"
ved syn jej sam povedal, ze tam ist nechce spat
Nedala by som, ak nechce. Je dost maly, ked by siel, by to mohol tazko prezivat a by sa este viac na teba naviazal. Dieta vie kedy je pripravene na to. Treba ucit samostatnosti, ale prespavanie, to je dost velka vec. Vela dospelych ma problem spat na novych miestach, nieto deti. Ja mam s dcerkou skusenost, ze ked nieco nechce a ju donutime, este viac sa zatne a este viac sa na mna naviaze a odmieta byt s niekym inym. Ked na nu berieme ohlad, tak sa sama niekedy odvazi na veci, ze sa az cudujem. Niekedy je na skodu deti prilis nutit. Treba viest k samostatnosti a k odvahe, ale nie za kazdu cenu.
@maminkadeticiek Čiže tebe príde bezpečnosť dieťaťa druhoradá a prvoradá je samostatnosť? :D Pre teba možno nezmysly, pre mňa veci čo ma vytáčajú do nepríčetna 🙂 Druhé bábo máme, má už takmer pol roka a nejak ma neprešiel záujem o prvého syna a aby sa mal dobre 🙂 To že syn tam spať nechce , som už písala, takže namiesto mne neurol, odporuč radšej sebe okuliare 🤓
@maminkadeticiek Inak nemám problém syna niekam púsťať, s manželom chodí často na výlety na celý deň bezo mňa, k mojim rodičom by som ho napr. spať aj dala, ak by to bolo pptrebné a syn by sa sám vypýtal / chcel ísť …
@elizabet173 Možno sa tá mamička vie venovať len jednému dieťaťu na určitú dobu a predchádzajúcich sa zbavuje kade tade po rodinných príslušíkoch 😀🤷🏻♀️
@veronikaszabova Tak potom ano.To je ina vec,tuto informaciu som, nezachytila,suhlasim,ze s takymto pobytom mui byt syn ok,nesmie to byt nasilu.

Keď on nechce, určite nie. Za žiadnu cenu.