3 ročný syn vôbec nepočúva, odporuje a je hyperaktívny
Prosím Vás chcela som sa spýtať na názor, náš malý bude mať v máji 3 roky a absolútne nepočúva ,stále odporuje, nechce sa obliekať, neuveriteľne kričí a najhoršie je keď mu niečo nieje po vôli alebo mu niečo zakážem a nedovolím tak začne revať , všetko okolo neho lieta a všetkých pľuje. Je to normálne na jeho vek alebo by som mala vyhľadať odborníka pretože už nepomáha ani vysvetľovanie, ani napomínanie a už ani facky.
Rozhodla som sa to dať aj ako diskusiu pretože by som rada aj zistila názore iných báb a dúfam že mi tému neuzamknú
@katka159 ja nie som velmi na knizkove rady, pretoze ja si knizku precitam, ale potom to neviem aplikovat...ale s manzelom sa riadime par radami:
1. nehanbim sa pred cudzimi, mam svoje zasady, za ktorymi si stojime pred navstevami, v obchode, aute, ked je chory...jednoducho, dieta vyciti, kedy su najmenej vhodne chvile na truc (a nemysli si, ze trucuje iba tvoje dieta, presli sme tym a aj prechadzame vsetci...
2. na nevhodne spravanie upozornim (tak toto sa mi nepaci), odidem prec, alebo jeho/ju poslem do vedlajsej miestnosti, alebo v nehvyhnutnom pripade ignorujem...
3. neulavujem z poziadaviek..aj ked si niekdy dodatocne si uvedomim, ze nemusela som mu zakazat, ale ked uz som to povedala, tak to dodrzim...radsej pri inej situacii mu dovolim...
4. cvicim ho stale...napr. kazdy den mame situaciu, s ktorou nie je spokojny, ktora ho frustruje, samozrejme ze ich nenavodzujeme zamerne, ale ak taka situacia nastane, nasilu sa jej nebranime...ved nie je v akvariu, v zivote je malo veci podla nasich predstav...(boli sme s kamaratkou v restike, ktorej dcera zobrala mojmu synovi slamku a nechcela mu ju vratit. Kamaratka: "pockaj najprv dojem, pojdem mu vypytat novu, nechcem ,aby mala plakala na celu restauraciu"....tak toto by ma nikdy nenapadlo takto dietatu ustupovat, pre mna- za mna by mohol plakat aj pol hodinu, slamka nie je jeho, musi ju vratit...)
5. zaroven sa mu snazim dopriat co najviac volnosti, samostatnosti, dolezitosti: s cim sa budeme hrat? co si chces obliect? co budes vecerat? kam pojdeme von? aku rozpravku si precitame?
pretoze v zivote dietata je velmi vela situacii, kedy sa musia prisposobit, castymi otazkami sa mu snazim dat najavo, ze aj on ma moznost rozhodovat v niektorych veciach, no ukazujem mu, ze v inych veciach rozhoduju rodicia (kedy pojdeme z domu, kedy sa ide spat, co v obchode kupime)
neviem ci ti nejaka z tych rad pomoze, kazde dieta je ine, a ani ja si nie som ista, ci toto je ta najspravnejsia cesta, kazdy si hlada pre seba tu najvyhodnejsiu...drzim palce
@katka159 no mne sa to stalo ☹ tiež mi vtedy radila švagriná,aby som mu ju nebrala,lebo aj jej syn tak prestal piť mlieko keď mu zobrala fľašu...mladšieho som kojila do 15mesiacov,z pohárika sme pili asi od 7-8mesiacov,takže fľašku sme riešiť nemuseli...teraz by som bola múdrejšia :už počas fľaškovania by som mu cez deň dávala mlieko(granko) zo šálky/pohárika/so slamkou a fľašu iba pred spaním,no najskôr by som mu aj pri večeri ponúkla z pohára...myslím,že ten prechod na odloženie fľaše by bol jednoduchší 😉
@dadis super zhrnutie 😉 ...pri oblečení som však obmedzila možnosti výberu-ktoré z týchto 2 max.3 tričiek si chceš obliecť,lebo inak by sme sa nedostali nikam 😉 🙂
...k tej kamarátke sa radšej nevyjadrujem 😠 -v podstate ustúpila svojej dcére a ublížila tvojmu synovi 😒 ,len aby sa v kľude najedla
@katka159 sa tu teraz usmievam,že ako naši chalani chodili sondovať...keď im manžel niečo zakázal,tak sa prišli pýtať mňa...chvíľu trvalo kým sme na to prišli,tak odvtedy sú aj kontrolné otázky : "ale veď tatina si sa už pýtal a ten ti niečo povedal,nie??? ...dieťa si zamrmlalo tak teda dobre ☹ "a všetko bolo Ok 😀
...a nedá sa s babkou porozprávať? ...aj u nás zabrali až pokazené dedkove okuliare,lebo rozhovor nepomáhal 😠 proste to brali tak,že ich vnuk sa môže hrať ako chce
@katka159 to nebola taka situacia, ze by pozical nepozical, ale kamaratkyna mala je taka provokaterka, zobrala svoju aj Matkovu slamku a isla sa schovat za stlp a cakala co bude, ci sa Matko rozplace, alebo jej mama "naserie"... kebyze urobi toto moj syn, tak to " vybavim" bez toho, aby som sa nahnevala (alebo aby som to dala na sebe znat a niekedy to chce ozaj herecky vykonv ) a bez toho aby sa to druhe dieta citilo ukrivdene...urcite by som pozornost na neho neupriamovala (tu si myslim, ze je prave na skodu vysvetlovanie a presviedcacie techniky, upriamovanie pozornosti na nieco ine - lebo dieta to spravilo zamerne preto, aby vyvolalo konflikt a upriamilo pozornost na seba)...niekedy plati hovorit striebro mlcat zlato... ale zalezi od situacie...keby si vzala tu slamku a so zaujmom by sa s nou hrala, vysvetlila by som synovi, nech chvilku pocka, alebo by som mu isla sama vypytat novu...
@katka159 keď sme mali staršieho syna bývali sme u svokrovcov,takže to bolo s výchovou náročnejšie my sme vyhrešili a babka s dedkom pomojkali 😠 ☹ ...ako keby nechceli pochopiť,že ho môžu ľúbiť,ale pri tom ho musia naučiť čo môže a čo nie...niekedy aj taká pokazená vec veľmi pomôže 😉 ...dedko vtedy pozeral na mňa-na babku-na pokazené okuliare-milovaného vnúčika 😀 😀 😀 tak som mu iba povedala,že som niekoľkokrát povedala aby nedával svoje dioptrické okuliare malému do ruky miesto hračky 😉 zobrala som malého a bolo po paráde 🙂 odvtedy začali svokrovci používať slová ale maminka povedala,a ja s ňou súhlasím 😉 🙂
@katka159 inak presne s nasimi "strarkymi", deti su pri nich ukazkove, zahrnute dzusikmi, brumikmi, haribo medvedikmi, mozu sa hrat v obyvcke s hokejkou...zakazali by hadam az zivot ohrozujuce cinnosti (nastastie)...ale beriem to uz s rezervou, deti uz vedia, ze co si dovolia u babky, tak na nas neplati...
u nás mal toto obdobie len najstarší syn. Potom ako sa narodil prostredný a syn nastúpil do školky ho to prešlo. Ďeti skúšajú našu trpezlivosť 😉
U nás máme nasledujúce pravidlá:
1. ak čaká niečo nové -oslava, návšteva, lekár- hovoríme im čo ich čaká a čo od nich očakávame.
2. ak je možnosť prisposobime sa deťom- napriklád nejdeme do reštaurácie, kde by museli len sedieť, ale vyberieme takú kde je nejaký detský kútik, alebo ihrisko
3. veci prisposobujeme dennému režimu detí- ideme ak sú vyspatí, nie sú chorí
4. vždy majú možnosť výberu, v rámci možností- oblečenie si vyberú sami z ohľadom na počasie.
5. ak príde na nich zlé obdobie ak sa nedá upokojiť, jednoducho ich ignorujem.
@dadis , neviem či by boli iní nadšení ak by tam dieťa plakalo. Nikomu by to nepomohlo a kamarátka by sa nepoučila. Ja by som sa postavila, zobrala deti išla s nimi vypýtať slamky. Dieťa dostane príklad ako sa chovať a kamarátka možno pochopí, že dieťaťu treba ísť príkladom.
@atrami Suhlasim. Tie tvoje zasady by som zhrnula do jednej vety: Netreba mat na deti prehnane naroky. Vzdy treba mysliet na to, ze su to deti a nie dospeli. Nevedia este tak zvladat vlastne pocity, potreby a nevedia sa ovladat tak ako my dospeli. Niekedy by velmi chceli splnit to, co od nich dospeli chcu ale jednoducho nevedia ako. Takze jednoznacne ked viem ze mi dieta neobsedi v restike za stolom, nebudem ho nutit s tym presvedcenim, ze predsa musi posluchnut Ked od dietata ocakavam nieco nerealne, potom som frustrovana aj ja aj to dieta.
@katka159 chvíľku to potrvá a on zistí,že to naozaj môže iba u babky 😉 doma bude úplne iný...nám sa dosť často stávalo,že svokrovci povedali "kým ste neprišli boli dobrí" 😕 😕 😕 nechápem čím to bolo,ale možno tým že nám sa nepáčilo ako skáču z gauča a svokrovci to brali,že veď sa hrajú 😀
@atrami
@simi251 presene tak samozreme aj mi prisposobujeme všetko malému reštauráciu a obchody iba z deckými kutikami, vyber veci v tom je nas malý uplne benevolentný je mu to jedno ale ked sa mu niečo nepači tak sa vždy dohodneme a najdeme kompromis... 🙂 fašu mu eše určite brat nebudem lebo ked mu dam mlieko z hrnčeka ta ho uplne odmieta a radsej nechce, a bojim sa toho že potom prestane mlieko piť uplne...mali sme problem preist z nutrilonu na normalne krabicové podarilo sa nam to až v 2,5 roku a to som sa zatala a povedala som že nutrilon mu nepredaju a kamaratku mam v lekarni tak som sa s nou dohodla a pochopil a začal pit aj krabicové.... 🙂
a dudel zatial na neho až tak netlačím ked bude chciet tak sa dohodneme a vymením ju za nieo ine ale nakolko mame ich 5 tak ich postupne začnem likvidovať až mu zostane len jedna...
@atrami urcite by neboli nadseni..ale neda sa vzdy brat ohlad na ostatnych..nehovorim, ze by som to riesila najidealnejsie, ale riesila by som to tak podla svojho vlastneho pravidla, ze nikdy nevenujem pozornost naviac, ak si ju vynucuje nevhodnym spravanim...mozno prave preto som nikdy nemusela podobnu situaciu riesit...
@katka159 katka a kolko toho mlieka ze den vypije? ved uz nemusi toho vypit vela, ak je jogurty, syry, ine mliecne vyrobky...Matko bol uz davno bez flasky, ale ako zacal chodit do skolky odmietal rano cokolvek dat do ust, tak sme sa po vyse roku vratili k flasi...rano este v posteli mu dam flasku s kakaom...no aj tak vypije asi 1dcl, viac mi ani z flase nevypije, a niekedy dokonca povie, ze vobec nechce 😒 ...
@katecameron ja ti nevkladam do ust nic, co si nenapisala. citaj si po sebe
tie deti co sedkaju a posluchaju na kazde slovo su podla mna sikanovane svojimi rodicmi a v detstve sekaju dobrotu vacsinou od strachu
Dobre deti su sikanovane rodicmi toto si napísala ty nie ja ja citat viem
@luciferova 😎
Tisíc ľudí, tisíc skúseností, tisíc názorov. Môj malý dostane po riti keď si zaslúži, nemôžem si nechať skákať po hlave, kde by sme sa dopracovali. Si zvykne,že môže všetko a keď bude v puberte,tak si s ním neporadím.Toť môj názor a moja výchova.
Sa pozrite ako to vyzerá na dnešných základných školách a čo z tých detí rastie. Žiadny rešpekt, žiadna úcta. Nič. Odkedy učiteľ nemôže udrieť žiaka je to horšie a horšie. Kde za našej doby deti kradli a zabíjali. Nie som až taká stará,ale úctu k starším či k nadriadeným mám stále. A neumrela som, že ma učiteľ vyťahal za ucho,skoro mi ho odtrhol, keď som si zaslúžila,tak mi treba.

@katka159 ale ved to je uz dobre....ved ked na to pristupil tak to je dobre...potom upravis ze len pred spanim...nech podudka a potom si ho sam odlozi na policku...a on sa pomaly zacne s nim lucit... 😉