icon

3-ročný syn zabil vrabca, čo to má znamenať?

dancul142
7. júl 2019

Ahojte mamicky. Moj syn dnes nahanal maleho vrabca,ktoreho nakoniec zaslapil. Mam z toho traumu a nechapem ci nieco taketo je normalne urobit. Boli sme vonku a zacala nahanat toho vrabceka. Upozorbila som ho nech ho neha na pokoji lebo sa ho ten vrabec boji a aai nema mamicku a nevie este lietat. Vzala som si z vaku vodu na pitie,pozriem na neho a on ho drzal vo vzduchu za nohu a slahol ho o zem a stupil na neho. Prpsim Vas moj syn ma 3 roky a je to normalne slusne vychovane dieta,ktore nikoho nebije vonku a poslucha. Neni hyperaktivny ani neublizuje nasmu psovi. Prosim vas ako si mam definovat toto spravanie. Ked som sa ho opytala preco to spravil povedal ze nechcel som. Samozrejme som ho vyhresila ale som z toho v soku .

kristina2412
9. júl 2019

Ja si nemyslím že z malého vyrastie nejaký delikvent. Teraz to naozaj nemyslím v zlom ale situácia nebola tak trochu zvládnutá aj zo strany matky. Podľa toho čo píše sa mu venuje,veľa sa s ním rozpráva a vysvetľuje co je veľmi pozitívne👍. Len tu platí jedna zásada ak dieťa robí niečo čo sa nám nepáči,niečo nebezpečné,či už pre seba alebo ostatnych,vždy je dôležité ako prvé mu fyzicky zabrániť v činnosti. Zobrat na ruky,vziať mu z ruky palicu, odviesť ho mimo,postaviť sa mu do cesty. Až potom začať vysvetľovať. To znamená keď Miško tlcie lopatkou Zuzku po hlave nevysvetlujem mu priamo na pieskovisku že ju to boli,lebo jednak ma vtedy nepočúva a môže ho moje dohováranie vyprovokovať ešte k väčšej agresivite a Zuzka dostane ešte jednu naviac. Mám pocit že celkovo my ako deti sme viac fungovali na tých jednoslovnych zakazoch, prestaň, stoj,vráť,nebi,nerob atď....a pritom sme to nemali až tak do detailu vysvetlené ako deti dnes.

willino1
9. júl 2019

@maciatkolulu neboj... krtko to mal veeeeľmi rýchlo za sebou... netrápil sa... a napriek tomuto sme kŕmli zatúlané zvieratá, robili krmítka, hladali a zbierali pasce pytliakov po lese aby sa do nich nechytili zvieratá... ošetrovali vzduchovkou dostrielaných psov, zachranovali topené štence... no a? a keď budeš mať záplavu myší, tak už vidím ako ich stovku vyhadzuješ do záhradky aby sa dnu obratom nasťahovali 🙂 alebo ich presťahuješ k susedovi, nech ich utlčie on... 🙂 trochu reality do toho života ... na jeseň sme chytali s deťmi užovku na dvore a vypúšťali ju do poľa... a teraz som ich učila zabíjať mandelinky, lebo nám požrali polovicu zemiakov... zájdem s nimi k psychológovi... budú určite rozdvojená osobnosť...

willino1
9. júl 2019

@lindusss2016 asi som nesprávne pochopila otázku prvý krát... normálne medzi hlavičku a hrudník... nie moc tuho aby sme ho nezabili ale tak aby sa z nitky nevyvliekol... 🙂

pininka1
9. júl 2019

@elementissa ja som to ale myslela ironicky, viem veľmi dobre aký je stav, aj ako sa robí. Tiež žiaľ nerobím to čo som vyštudovala a musím si doplniť vzdelanie aby som sa aspoň ako tak uplatnila na trhu práce tu na východe.

iwesska
9. júl 2019

@willino1 Ja ti tvoj nazor neberiem,tak respektuj moj. Ked je podla teba ok,aby deti v ramci zvedavosti ublizovali zvieratam,lebo inak sa neda o nich z kniziek nic docitat,tak ich k tomu ved. Nepride mi ok,ked deti umyselne vytacaju kuriatkam krky,skacu po nich,topia ich,len kvoli zvedavosti. Kedze som to ja,manzel,ani nase deti nerobili,tak potom teda nie sme normalni. Je ine,ked dieta stiska zvieratko a nechtiac ho zadusi,lebo neodhadne silu,ako ked vedome ho tresne o zem,lebo zabava. Porovnavat vedcov a deti je dost odveci. Inak Mengele robil tiez na zivych detoch pokusy,niektorym vymenil krv,niektore zosil,inym vybral oci...a to vsetko len preto,ze chcel vediet ako sa sprava ludske telo v roznych situaciach. Bez toho by sa to ludstvo asi fakt nedozvedelo. Takze vlastne nerobil nic zle,ci? 🤔

jana_eyre_2
9. júl 2019

este ked to tu funguje - spomenula som si na to, ako som sa pobila so spoluziakom na zakladnej (asi 3tiaci sme boli) lebo sa chvalil ako hodil macku do maleho dunaja, mna to ako milovnicku zvierat strasne rozculilo, zacali sme sa hadat az sme sa pobili ze nas museli od seba trhat.. a pred casom sme sa na facebooku kontaktovali, je z neho normalny clovek a ma dokonca - macku 😂 a ani ja nie som bitkarka, konflikty riesim slovne..

willino1
9. júl 2019

@iwesska a ty vieš ako čo sa dieťaťu preháňalo v hlave? určite to nebolo toto: "hodím ho o zem, aby som ho zabil.." blbosť... má tri roky... v hlave mu možno išlo "hodím ho o zem, či sa odrazí ako lopta..." alebo skočím naň, či sa rozpučí ako koláčik..." a keď trojročné dieťa zakrúti krkom kuraťu tak mu možno v hlave ide "dá sa mu točiť hlava ako bábike dookola? " a inak ja som z detí, ktoré niečo takého v živote neurobili žiadnych psychopatov nerobila... ale nemienim na rozdiel od iných mamičiek robiť násilníka a psychopata s návrhom na liečenie z trojročného decka, ktoré takéto niečo urobí... keď bude skákať po vrabcoch ako pubertiak, tak to už je na diagnózu a aj to by som ešte pozrela aj na súvislosti ...naozaj trochu reality... ja naozaj svojim deťom od mala hovorím, že keď im dám na tanier kúsok mäsa tak to bolo nejaké živé zvieratko... a najprv muselo byť zabité a naporcované a uvarené aby sme ho mohli zjesť... tak isto ako ho učím, že redkvičky rastú pod zemou a vytrhneme ich predtým ako sa vôbec môžu rozmnožiť a dožiť v kľude svoj správny rastlinný život aby sme ich taktiež mohli zjesť... keď je orechy tak zjedol potenciálne budúci strom, keď je vajce, tak to mohlo byť aj vtáča ... a keď je vianočnú večeru tak vie, že je kapra, ktorého pozoroval deň predtým vo vani... a ešte jedna poznámka : môj starý otec bol masiar a miloval zvieratá a zvieratá milovali jeho... doslova... predstavte si 50-te roky a chlapa, ktorý chodí po dedine s prasaťom popri bicykli ako so psom... 🙂 napriek tomu z toho prasaťa boli výborne klobásky aj tlačenka... žiaden psychopat nebol, ani si zabíjanie neužíval ale vážil si každé jedlo čo sa mu dostalo na tanier, pretože poznal osobne zviera, ktoré to jedlo poskytlo... nekúpil neosobne kus kuraciny v tescu o ktorom si polovica detí do desať rokov (možno aj viac ...) myslí, že sa tam vyskytuje... pretože v krásnych detských knižočkách sliepočky dávajú len vajíčka a kravička len mliečko...

sono2
9. júl 2019

@dancul142 podľa mňa aj vedia čo robia aj nie. Ťažko povedať. Moja dcéra má dva a pol roka, tiež je vyspelá atd ale niekedy také veci robí... vôbec nemaj z toho traumu, ako, je to také, ale pre teba, ty si to plne uvedomuješ. Ja tiež dcére moc nedôverujem, čo sa mojej mojej mladšej týka mesačnej. A to je človek. A neni som si stopercentne istá, žeby jej nebola nejako schopná ublížiť, keď má žiarlivostný amok. Dataj naňho pozor, vysvetluj, ale nič si z toho nerob

mircalla
9. júl 2019

@dancul142 Pytala si sa, ci je to normalne. Odpoviem ti jednoducho nie je. Zistujem, ze pre par jednotlivkyn je umyselne zaslapnutie vrabca uplna pohodicka, takze ja len za seba - pre mna nie je.

maciatkolulu
9. júl 2019

@mircalla áno je úplne v pohode keď tlupa deciek ubije krtka a vraj to mal rýchlo za sebou....🤤 Ja neviem,necítim sa byť vadnou,ale unikát či už krtka alebo myš deťmi mi nepríde normálne. Ale dotyčná je z dediny(nie v zlom) a tam to je zjavne bežné.....ja ako dieťa som nikdy nič také neurobila a ako som písala ani moji kamaráti a moje deti sa zameriavali na pomahanie opusteným zvieratám... V škôlke nemohli ani strom buchnúť

iwesska
9. júl 2019

@willino1 Treba citat s porozumenim,nedomyslat si veci,ktore napisane neboli a tym padom mi nic vysvetlovat nemusis. Ziadneho psychopata som z dietata ani z matky neurobila (mohlo sa to stat kazdej z nas),ani som ich neposlala na liecenie,ale do INTERNETOVEJ poradne sa PORADIT na zaklade odporucani ineho lekara. Ja som pisala radu autorke diskusie,nie tebe,takze ci sa ti zda vhodna,alebo nie,mne pisat nemusis. To posudi autorka sama.

lucilaines
9. júl 2019

@mircalla nikto nikde tu nenapisal, ze to normalne je. Samozrejme, ze nie je a dietatu to treba trpezlivo vysvetlovat, ze to nie je v poriadku. Ale kvoli jednej takejto udalosti netreba robit z trojrocneho dietata hned psychopata a zaskatulkovat ho ako nenormalne.

mircalla
9. júl 2019

@maciatkolulu Zámerné ubližovanie zvieratám zo zábavy či zvedavosti pre mňa v poriadku nie je. Z niektorých príspevkov je mi fakt smutno.

mircalla
9. júl 2019

@lucilaines Nikto? Pár sa tu chválilo, že to robili tiež....ja som ja vyjadrila stručne - nie je to normálne. Nerobím závery ohľadom matky ani dieťata.

maciatkolulu
9. júl 2019

@lucilaines tak si prečítaj ešte raz a poriadne príspevky,viaceré napísali ako je to ok a patrí to k detskej zvedavosti a skumaniu

0silvia0
9. júl 2019

Mne otec rozprával, že ako deti nafukovali žaby, potýrali ich a potom si opekali žabacie stehienka, môj muž mi tiež rozprával, že ako deti strieľali s prakom vtáky (dnes to nechápe, hovorí, že boli zdivelé deti bez dozoru). Teta rozprávala, že trúdy si priviazali na nitku a púštali si ich ako lietadielka... Áno, dialo sa to, tak isto ako niektorí ľudia kedysi nedbali na životné prostredie, pálili v záhradách bordel, kopalo sa do psov a mačiek, mačence sa topili, šteniatka sa topili. Všeličo sa robilo. Ale to neznamená, že by sme tieto niektoré ohavnosti mali robiť aj naďalej, kvôli tomu, že sa to kedysi robilo. Tak hádam sa ľudstvo vyvíja, v niečom dobrým smerom, v niečom zlým smerom. Ale v školách predsa je environmentálna výchova, je dokonca uzákonené, že zviera nie je považované za VEC, ale živá bytosť. Tak hádam vzhľadom k posunu vedomia u ľudí sa nebudeme k zvieratám správať ako pred 100 rokmi. Keď sa niekto posunúť ešte nevie, ok, nasilu to asi nejde, ale snáď brutalitu voči všetkým živým bytostiam treba korigovať, nie ospravedlňovať.

mircalla
9. júl 2019

@willino1 Inak ty pises, ze ak pubertak zaslapne vrabca, to uz ano, to uz je na diagnozu, ale ty si udusila zo zabavy kuriatko, ci privazovala motyle - aku diagnozu urcili tebe? Mala si z toho radost? Pretoze sorry, co si robila chore je. Absolutne tounechcem hodnotit toho chlapca ani jeho matku za zaklade jedneho incidentu, ale pff co popisujes ty, je uz silna kava. A to si zena.
Podstatne je nejaka emocna zrelost a tu clovek ma alebo nema. To, ze niekto ma zviera napriklad psa, to neznamena, ze k nemu ma vztah. Jednoducho k tomu psovi prispupuje ako k veci a v pripade, ze mu je nepohodlny, sa ho zbavi. Cize bud niekto dokaze pristupovat k zvieratam ako k zivym bytostiam alebo nie. O tom to je. Na zaklade tohto nebudem hodnotit chlapca, ale co si popisala ...nema zmysel ti to vysvetlovat, pretoze sme niekde inde

elementissa
9. júl 2019

@kristina2412 no pred desiatimi rokmi to ešte aj mohlo mať inú úroveň ako teraz 🙂

elementissa
9. júl 2019

@mircalla súhlasím. Poznám aj tu zo sídliska babky a dedkov, čo si chovajú psa a jeden z nich mi raz na zastávke hovorí - ten pes je taký oddaný. Bude tak ľahké ho zastreliť keď bude starý. Ved mi to ani zazlievat nebude. 🙈 😣😣😣 Som mala v tej chvíli pohnutku, že mu toho psa vezmem, keďže sa ho očividne chystá zastreliť a ešte sa tým aj chváli.
Moji starí rodičia tiež žili na dedine a tvárili sa, ako majú radi zvieratá a akí sú "chovatelia", hlavne, že pes žil na reťazi a dostával kosti a mačky len tak behali po dvore a dávalo im mlieko.... Mlieko, akoby bola mačka teliatko... A mačky mali zapálené ocka a svrab a iné choroby, lebo nikdy neboli veterinárne ošetrené. Asi taka "láska k zvieratám". A babka tiež spomínala, že v rieke chytali raky na vidličku a za živa ich opekali. A trhali zabam nohy.
A hoci bola učiteľka, považovala zviera za vec, ktorá je nižšia, ktorá necíti, ktorá netrpí, ku ktorej netreba mať rešpekt, lebo predsa človek je ten, čo si zaslúži rešpekt. Moja babka sa narodila v roku 1925. A nemyslím si, že takmer 100 rokov po tom, by sme ako ľudstvo mali stále zdieľať tieto názory a zo "zvedavosti" alebo "detskej nerozvaznosti" trapit zvieratá.
A hlavne - ten rozumný ma byt rodič. Tak snáď nenechám svoje decko, aby naháňalo nejaké zvieratko a keď ho dolapi, aby mu ešte aj začalo robiť zle. To dieťa si to naozaj nemusí ešte uvedomovať. Ale za dieťa je zodpovedný rodič. A keď rodič dieťaťu nedovolí ubližovať deťom, tak nebudú. Tie decká, čo vyrastali viac-menej bez rodičov, sami s kamarátmi, tak im to možno nemal kto vysvetliť. No rozhodne to nie je ospravedlnenie za úmyselne vzatý život... Niektoré komenty sú tu fakt smutné. A ešte ako sa ich autori chvália tým, čo všetko v detstve zabili a ako je to normálne. "Nezabijes!" sa aspoň v mojom ponímaní vzťahuje na všetky živé tvory, nielen na človeka. Ale tak, každý má inú percepciu toho, čo je správne a toho, čo už nie

willino1
9. júl 2019

@mircalla áno svet je len čierny alebo biely... žiadna sivá... buď sa vieš správať k zvieratám alebo nevieš... svet podľa teba a ešte poniektorých... to čo som vyvádzala, tak bolo ešte pred pubertou (vtedy som už mala iné záujmy...) a ak si čítala s porozumením, tak aj toho puberťáka by som riešila v súvislostiach... a ako som už písala predtým, tak píšem z liečebne aby som takým dobrákom od narodenia ako sa tu vyskytujú náhodou neublížila 🙂 ... som tu jedna z mála ktorá sa aj ozvala, že také niečo ako dieťa robila a nemám žiadnu diagnozu... a predstav si nebola som jediná... a nikto z nich nie je psychopat...bola nás plná dedina takých detí...boli sme veľmi silný ročník na deti... vieš taka celkom psychopatická dedina... teraz žijeme ohradení ostnatným drôtom... 🙂 a ako som uz písala vyššie, bola som ešte z tých citlivejších... ale na rozdiel od väčšiny svätuškárok tu, čo spravili s chlapca netvora som nezabudla ako som premýšľala, keď som bola dieťa... nerozmýšľala som nad tým, že ubližujem motýľovi, ale ako krásne lieta a aká je zo mňa užasná víla... neubližovala som muchám ... hrala som sa na väznicu a muchy boli tie zlé a museli pykať... nedusila som kura zámerne, len sa mi páčilo a chcela som ho postískať ako mňa stískal starký, len kura bolo omnoho krehkejšie, takže malo smolu... atď ... ako človek dospieva, tak si postupne uvedomuje, čo znamená doslova to slovo "ublížiť", "zabiť", "mrtvy" ... ale určite to nevie v troch a dovolím si povedať že plnhodnotne si to neuvedomí ani v šiestich... na to treba čas ... roky kým k tomu dospeje... a vyjadrenia v štýle "nikdy som ani muche neublížila...", sa blížia k vyjadreniam "nikdy som sa s nikým ani nepohádala...", "nikdy som sa nepobila...", nikdy som nikoho nesotila...", "nikdy som nikomu nenadávala...", "nikdy som nič po nikom nehodila..." a to ani v jednom roku, ani v troch rokoch, ani v šiestich, ani v dvanástich... však nikdy som nespravila nič zlé... sa uvedomte... všetky také milovníčky zvierat, že keď si sadne na vaše decko komár, tak nie že ho capnete a zabijete... však mu doprajte trochu krvi veď ju potrebuje a vase decko jej má dosť... a všetky zvieratká milujete... a zviera nie je vec ... a komár je tiež zviera... či nie je? ak som ja psychopat, tak sa popýtajte v okolí... svojich starých rodičov pochádzajúcich z dediny, čo robili vo voľnom čase (telka nebola a zo spoločenských hier boli mnohokrát dostupné len karty ... 🙂 ) just... aby ste nezistili, koľkých psychopatov máte v rodine... boli totižto von... stále... na záhradách, lúkach, poliach, lesoch... a hrali sa s tým čo bolo k dispozícii a to boli zvieratá (domáce aj divoké) a rastliny... a hrali sa tak ako sa hrajú deti... skúšali, čo všetko sa s tým dá robiť... ako s legom... prirodzene pritom aj ublížili a predstavte si určite aj zabili... ale v dnešnej sterilnej dobe, kedy sa na prírodu pozerajú ľudia len cez knižky, alebo cez prirodopisné filmy majú ľudia pocit, že majú prírodu dokonale zmáknutú... ale nevedia nič... koľko vašich detí držalo v ruke živé kuriatko? koľko vašich detí si samé našlo pandravu? koľko vašich detí siahlo koze, krave, ovci na vemeno? koľko vašich detí naháňal naštvatý kohút? koľkých uhryzol pes? na koľkých bežne syčali husi? ja som nevyrástla na telke... a tak ako viem pomôcť zraneným zvieratám, krmim celý rok vtáčence atď... tak nerobím vedu, keď ma ďobne kohut, alebo pohryzie pes, alebo uštipne včela, osa....

lucilaines
9. júl 2019

@maciatkolulu
@mircalla ani zjest mydlo, hodit sa v obchode o zem, rypat sa v nose alebo uhryznut surodenca nie je normalne a trojrocne deti vedia, ze to nie je v poriadku a predsa sa im to stane. Myslim, ze to tym tie zeny mysleli, pod pojmom “normalne”, ze male dieta nieco taketo spravi v ramci limitacii svojej detskej mysle a treba ho proste spravne naviest a nie hned z neho robit naruseneho jedinca. Nemyslim, ze je tu niekto, kto sa vyjadril, ze je vseobecne normalne zabijat vtaciky. Treba trocha citat s porozumenim a nedramatizovat hned vsetko.

willino1
9. júl 2019

@elementissa nikto tu netvrdil, že dieťa treba za to pochváliť... ale nebudeme z neho robiť netvora... ani tvoja babka nebola netvor... či áno? tak to nepreháňať... ozaj a mačky sa vtedy nechovali ako maznáčikovia, ale úžitkové zvieratá... aby chytali myši a potkany a spol... preto sa im nedávalo žrať, žrádlo si mali mačky zabezpečiť same... a veterinár sa volal k veľkým problémom... ako boli ťažké pôrody kráv, oviec atď... pretože keď si prišla o kravu, prišla si p príjem... mačiek bolo dosť... len na okraj... a ľudia sú úplne rovnakí ako pred 100 rokmi... úplne rovnakí... dokonca úplne rovnakí ako pred tisíc rokmi... k tomu čo chceš aby z dieťaťa bolo ho musíš viesť a je to na dlho... nie na tri roky... keby trojročák sa bol schopný naučiť všetko čo k životu v súčasnej spoločnosti potrebuje, tak už v troch rodičov nepotrebuje... tak z neho prosím nerobte na koníku postihnutého... ešte sa toho navyvádza kým dospeje a naučí sa pravidlám... a nerobte sa prosím dokonale... vy ste toho určite v troch rokoch tiež hodne navyvádzali...

mircalla
9. júl 2019

@lucilaines Ja ti odporúčam, aby si začala poriadne čítať

mircalla
9. júl 2019

@willino1 prepáč, ale pre mňa je toto dosť v rozpore - umlatis krtka s poznámkou veď to mal rýchlo za sebou s tým, čo píšeš vyššie...

andula77
9. júl 2019

@willino1 s tebou by som si vedela pokecat o detstve na dedine... Vraj som ako mala potiahla kura cez plot... Varoval ma brat, ale ten hral karty s kamošom tak ma neustriehli... Dnes by som sa bala, že ma ta potvora zobne... Je to sranda ako sa dokáže z jednej nevinnej udalosti urobiť psychologický rozbor osobnosti a dokonca predpovedať co z neho vyrastie.. No celkom sa zabávam ako asi aj mnohé iné maminy. Niektorimby sa zišlo trosku viac toho sedliackeho rozumu ako mali ich babky.. Áno, niektoré ich praktiky sa aj mne zavua kruté, ale ony tak vyrástli a nerobili z každého komára somara a nepotrebovali a niekym vydiskutovať každú svoju pohnutku.. Riadili sa svojou hlavou, svojim srdcom a svojou intuíciou.. Co už nám moderním ľuďom niekedy dosť chýba.

elementissa
9. júl 2019

@willino1 ja som nikde nepovedala, že je postihnutý ani psychopat. Ja som povedala, že je za dieťa zodpovedný rodič a taketo správanie mu nemá dovoliť. Spomínala si, že kolke z nás videli živé to a to... Ja som vyrastala u starých rodičov a mali sme aj nasrdene kohúty aj kuriatka, aj morky, čo nás dobali... Aj ovce boli, kozy atď.. A nikdy ma nenapadlo, že idem ublížiť zvieraťu. Je to aj o povahe, aj o prístupe. A mna teda nezaujímalo, ako vyzerá žaba zvnútra. Nepotrebovala som jej trhať nohy a opekať ju. Ani ma nezaujímalo pozerať si zblízka motýlie krídla. To som si mohla pozrieť aj v prírodovedeckom múzeu. Môj otec ma viedol k tomu, že každé zvieratko je užitočné, každé je potrebne a žiadnemu nesmiem ublížiť. A nezabijame doma muchy. Mame sieťky, nevletia. Pavúka chytím na papier a vyhodím von, aby mohol ďalej žiť. Komáre nezabijam. Radšej sa nestriekam levandulovou vodou a nejdu na mna. Keď nie je náhodou domáci repelent, tak použijem aj taký z drogérie, síce to je silná chémia a to moc nemusím. Ako dieťaťu mi otec ukazoval aj lesné zvieratká naživo a teda ma nikdy nenapadlo zabiť krtka, aj keď nám robil kôpky na záhrade. Mama potom vyčítala nejaký recept, ako vypudit krtka a presunul sa potom do druhej záhrady, kde už nebola zelenina. Raz sa nám jeden vykopal von, už veľký a starý, keď vyliezol zomrel. Vykopali sme mu v záhrade hrobcek a tam ho dali. Koniec koncov, býval na našej záhrade dlho. Ani hrabose sme nezabijali motykami ani nič podobné. Aj veverička je škodna 😉😂 mali sme na našich orechoch vevericiu rodinku a vždy nám obrali aspoň polovicu z každého stromu. Ale tak co, my sme hore aj tak nedosiahli a tých orechov nebolo treba tolko. Stačilo nám aj to, čo nám nechali naspodu. Ži a nechaj žiť. Krutosť k živým bytostiam, či v detstve ci v dospelosti nie je ospracedlnitelna. Deti sú kryté, lebo si to neuvedomujú. No na to majú rodičov, aby im zakázali také veci robiť. Pred x rokmi, keď väčšina ľudí bývala na dedinách a rodičia robili na poli, tak výchova bola iná ako dnes. Dnes už málokto pracuje na poli a nemôže sa svojim deťom venovať. A určite, 3 rocne dieťa toho ešte stále veľa nevie. Ale ved rodičia už dnes nenechavaju behať trojročné deti samé bez dozoru po sídliskách a po meste, kde je huta premávka atď. S trojrocym dieťaťom ide vždycky nejakých dozor. A ten je zaňho zodpovedny, nielen za to, aby sa dieťa vrátilo celé a živé domov, ale aj za to, aby nevyvadzalo veci, ktoré sa nemajú robiť. A nemyslím si, že mať deti je povinnosť. Ak sa deťom nechcem venovať a považujem za príťaž vychovávať z nich ohladuplnych ľudí, čo sa normálne budú vedieť zaradiť do spoločnosti, tak mi predsa nikto neukáže ich mat. Ale keď ich už mám, tak sa starám a nenecham robiť dieťa všetko, len preto, že je zvedavé. Rodič by mal vedieť posúdiť vhodnost správania svojho dieťaťa a rázne zakročiť, ak vidí, že robí niečo neprípustné. A mne sa tiež nepáči, keď nie ktoré matky len behajú za zadkom svojich detí. Ale tak, sledujem, čo sa deje a neželanemu správaniu predchadzam. Podľa mňa je už neskoro, vzbudzovať v dieťati ľútosť, keď už ublíži niekomu inému. Treba ho viesť k tomu, aby to ani nespravilo. Už som počula také, že však "rodič nemôže predvídať, čo to decko spraví". Toto Ai každý vníma inak. Pre mňa rodičovstvo znamená práve toto. Každý sme iní, nech si každý vychováva svoje deti podľa seba. Ja konkrétne som nepovedala, že chlapec je psychopat ani som ho neposlala na liečenie. Nie, nie je z môjho pohľadu normálne zabiť zviera. Ale je to v réžii rodiča, aby tomu zabránil.

maciatkolulu
9. júl 2019

@lucilaines tak si prečítaj ešte raz príspevky... Keď mám čítať s porozumením.

liv1
9. júl 2019

@elementissa si veganka? Tj ziadne maso ziadne mliecne vyrobky? Nemala si nikdy kozenu kabelku? Kozene topanky? Vies o tom ze aj kremy sa testuju na zvieratach? Pouzivas vsetko bio? Lieky? Aj tie sa testuju na zvieratach. Ked teda pises aka si voci zvieratam ohladuplna

maciatkolulu
9. júl 2019

@willino1 takže sa opäť pýtam je v poriadku keď starší súrodenec chytí vankúš a duši mladšieho? Kuše ho? Prípadne skúsi vidlicku do ocka,lebo je zvedavý? Atď.... To je to isté,či sa mýlim? Sestrička sa plazi,dupnem jej riadne na ručičku prípadne rovno na hlavičku... Proste zvieratám sa nemá ubližovať a hotovo. Moje deti nesedeli pred tv,ja tobôž nie a prečo sme nemali a teda ani moje deti tieto chúťky? Podľa mňa je to zvláštne. A ja mať prasa ako miláčika,tak sa ho nedotknem,proste niekto má inde nastavené hranice EQ a jasné,že na dedine to je iné,ale aby tlupa harantov,ktorí sú vo veku,že už vedia čo robia ubijali zviera. No dobre. Asi fajn detstvo a tí,ktorí to nerobili sú labilne stvorenia. Hold každý sme zjavne na inej úrovni.

mircalla
9. júl 2019

@andula77 Robit z dietata kvoli tomu vrabcovi psychopata - s tym nesuhlasim, ale myslim, ze prehanas. Na druhej strane tvrdit, ze ublizovanie zvieratam to je normalne ci v poriadku a bagatelizovat to, s tym nesuhlasim tiez. Nie, nepovazujem za normalne opisy niektorych detskych hier, co sa tu uvadzali. Obzvlast u zeny sa mi to zda sadisticke umlatit zo zabavy krtka ci udusit kura....Asi budem kvoli tomu vadna ci precitlivela, ze?