icon

3-ročný syn zabil vrabca, čo to má znamenať?

dancul142
7. júl 2019

Ahojte mamicky. Moj syn dnes nahanal maleho vrabca,ktoreho nakoniec zaslapil. Mam z toho traumu a nechapem ci nieco taketo je normalne urobit. Boli sme vonku a zacala nahanat toho vrabceka. Upozorbila som ho nech ho neha na pokoji lebo sa ho ten vrabec boji a aai nema mamicku a nevie este lietat. Vzala som si z vaku vodu na pitie,pozriem na neho a on ho drzal vo vzduchu za nohu a slahol ho o zem a stupil na neho. Prpsim Vas moj syn ma 3 roky a je to normalne slusne vychovane dieta,ktore nikoho nebije vonku a poslucha. Neni hyperaktivny ani neublizuje nasmu psovi. Prosim vas ako si mam definovat toto spravanie. Ked som sa ho opytala preco to spravil povedal ze nechcel som. Samozrejme som ho vyhresila ale som z toho v soku .

dada125
8. júl 2019

Panebože ženy... Vy tu naozaj píšete k týraní? Chlapčeka to mrzí, spätne si uvedomil, že to bolo zlé, čo urobil. Koľkokrát sa aj mne stalo, že som niečo bez rozmyslu povedala alebo urobila a až potom som si uvedomila, že to nebolo ok. Bol to aj tento prípad... 3 ročné decko ešte nemá taký rozum ako vy a vy ho tu posielajte k dr a bude tyran a ja neviem čo. Sa spamätajte, nie každý môže mať také úžasné empatické hodné deti ako vy... Fakt mi rozum stojí nad niektorými nenávistnými komentármi.

ysseba
8. júl 2019

@beatrix85 Teraz čítam tvoj príspevok pre @podkovickaa Píšeš, že si sa pýtala či by zabil vtáčika. ZABIL. Ty si to jasne pomenovala. Tak ti jasne odpovedal. Teraz mi napadla situácia čo sme zažili s mojimi chalanmi nedávno vonku. Na kvete sedel motýľ. Evidentne mu niečo bolo, lebo hneď neodletel, len tak poletoval, dal by sa aj chytiť. Mladší (2,5 ročný) ho chcel pohladkať. Tak som mu vysvetlila, že motýľa na krídlo nechytáme, lebo môže zomrieť. Tiež to nemal odkiaľ vedieť. Ale na to tu má mňa aby som mu to vysvetlila. Pravdepodobne ten motýľ to už mal tiež za pár, lebo nemohol lietať (už mal ten prach z krídla trochu zotretý). Tak ale v rámci učenia o prírode som im to vysvetlila, že motýle nechytáme, lebo by sme im ublížili. Možno iní rodičia by sa tešili ako sa hrajú s motýľom a ešte by si to aj fotili. Hold... Ale to je o rodičoch, tie deti to skutočne nemajú odkiaľ vedieť keď im to my rodičia nevysvetlíme. Ale ako som písala autorke metafora "odišiel do nebíčka" podľa mňa nie je správne vysvetlenie. Teda je, keď nám zomrie niekto blízky a chceme dieťa utešiť, že je to v poriadku, je mu dobre, ale nie keď šľahne zviera o zem....

liv1
8. júl 2019

@beatrix85 dvojrocneho sa pytat ci by zabil vrabceka. 🤣🤣🤣🤣 aaa dnes som uz citala vsetko 😁😁😁

derdia
Autor odpoveď zmazal
kristina2412
8. júl 2019

Tu by sme nemali riešiť výsledok situácie- zabitie vrabca. Primárnym problémom je prejav agresivity zameraný na inú živú bytosť. Keby dieťa skočilo z celej sily na nohu matke,sestre atd...tiez by sme to ospravedlňovali??? Tým že nevedel?

lindusss2016
8. júl 2019

@beatrix85 no tak ty si dobre mimo... 3 rocne dieta, ktore zabilo vrabca (1.x v zivote, pravdepodobne si vobec neuvedomil, ze smrt je nezvratna, mozno bol len zvedavy, co sa stane, ked ho slahne o zem), je podla teba agresivne decko, ale ze ty, ako dospela osoba - dokonca matka, sa dokazes takto vyjadrovat o cudzom dietati a z tvojho prispevku citam, ze by si ho najradsej v zuboch roztrhala, to sa ti zda normalne? To nie je z tvojej strany prejav agresie? Agresivita totizto neznamena len fyzicky prejav... to, ze sa pytas dvojrocneho, ci by zabilo vtacika... 🙄 no odpadavam, to som este nepocula a ze tvoj dvojrocny uz rozprava v suvislych vetach a dokaze tak komplexne rozmyslat, ze ti aj odpovie, ze ho len nakrmi a zabije draka 😂 no...co ti na to povedat... gratulujem, nie vsetci mame take vyspele deti. BTW zabit draka nie je uz prejav agresie? A k tomu, ze maleho nechavas sameho so zvieratami, sa ani nevyjadrujem. Super, ze mu veris, ze im nijak neublizi, ale napadlo ta uz niekedy, ze aj tie zvierata mozu ublizit tvojmu dietatu? Lebo mozu, nech ich akokolvek dobre poznas, ci uz nechctiac, alebo aj chtiac... ja nvm, tiez mam rada zvierata a ucim deti laske k prirode, ukazujem im rastlinky, chrobaciky atd...ale ozaj si myslis, ze tvoj pristup je spravny? Ze mas na prvom mieste svoje DECKO, za nim zvierata a az niekde v dialke su deti ostatnych ludi??? Fakt uzasny priklad agreaivity voci ludom 🤦‍♀️ ja som sice ako dieta neublizovala zvieratam, ale poznam kopec ludi, co to robili a vyrastli z nich uplne normalni dospelaci, ziadni masovi vrahovia...

martina9999
8. júl 2019

@dancul142 necitala som vsetko ale netrap sa s tym zatial tolko, moj maly ako 3rocny uslapaval slimakov, nie je to vrabec no..ale aj tak. teraz by uz neublizil ani muche. on pochopil ked si mu povedala, vie ze si smutna. ja si myslim ze je to iba faza vo vyvoji dieta, este nechapu co je zivot a co je smrt, tiez nechapu moc co je druhemu urobit bolest, mozno sam ziadnu velku este nezazil, moj zacal taketo veci chapat ked sa viac otlkol, ze nejake oskrenia a tak prisli, dlho som ho mala ako v bavlnke..

beatrix85
8. júl 2019

@ysseba áno na pochopenie ako svet funguje treba rodiča, tu očividne zlyhal. Ak rodič začne už tým že holuby ani kačky ani vrabce sa nenaháňajú ale kŕmia. Tak k tomuto ani nedôjde. Ja milujem prírodu, veľa o nej viem a učím to aj svojho syna.

prevenar
8. júl 2019

@dancul142 + dalsi ludkovia ..dost krute spravanie ..na druhej strane sa pozrite na svoje taniere ..sunky, rezne, parky, maso na 100 sposobov ?? myslite si ,ze to maso narastlo v supermarketoch ? ze zvierata z ktorych pochadza ziju v laske a odchadzaju z tohto sveta citlivo a stastne ? ak hej, tak si pozrite par videi z bitunkov a potom sa podme bavit o krutom zaobchadzani so zvieratami a co s tym spravit. ^^ treba zacat od seba !

liv1
8. júl 2019

@derdia z jednej tvojej spravy ide tolko agresie, ze aj to dieta co vcera zabilo vrabca je mierumilovnejsie

0silvia0
8. júl 2019

@prevenar toto tu už niekto písal... možno polovica diskutujúcich sa na seba pozrela a dávno nekonzumuje mäso a teraz co? Riešiť vrabca ci neriešit? 🤔

lindusss2016
8. júl 2019

@derdia prosim ta a ty di co studovala? Kde ta naucili, ze "psychopatiu" mas z decka vymlatit? 🤦‍♀️ ja zasnem, ze toto napise matka... nasilie plodi nasilie....to ta asi neucili... mozno to bol ozaj prejav agresie a mozno len zvedavost maleho dietata, ktore este smrti nerozumie, mozno len chcel vediet, co sa stane, ak... urcite mu treba vysvetlit, ze sa to nerobi, urcite si na to treba dat pozor. Ale vyhlasit 3rocne dieta za psychopata a agresivitu v nom ZABIT, tak to je uz ozaj cez ciaru. Velmi by ma zaujimal nazor detskeho psychologa, popripade psychiatra na tuto situaciu... ale pochybujem, ze nejaky odbornik by mamicke povedal, ze porodila pomaly satana... toto, ako sa tu niektore prejavujete, je omnoho horsie, kedze ste dospele a mali by ste si uvedomovat vahu svojich slov...

kylie1983
8. júl 2019

@derdia Prosim ta ty si co v detstve stvarala, ked si schopná svoje dieťa zodrať z koze? 🧐

ysseba
8. júl 2019

@beatrix85 ano, súhlasím. Ja by som tiež mojim chalanom nedovolila aby toho vtáka vobec naháňali 🤷‍♀️

beatrix85
8. júl 2019

@lindusss2016 k tebe sa vyjadriť ani nedá, lebo agresivita z teba len srší a každého by si zniesla zo sveta, kto nemá názor ako ty. Netuším odkiaľ si prišla na tvrdenia, ktoré tu vydávaš za moje. A ak máš predstavu že domáci maznáčikovia ubližujú členom rodiny tak máš pekne zvrátený pohľad na chovateľov. A áno, môj syn rozpráva už v plynulých a celých vetách aj v súvislostiach. Nemôžem za to že sa mu venujem a veci mu vysvetľujem.

prevenar
8. júl 2019

@0silvia0 tak za mna, je taketo chovanie k zvieratam nepripustne. ..teda urcite riesit ..na druhej strane si neviem ani predstavit, ze by k takejto situacii vobec prislo v ramci mojho dietata. my zachranujeme este aj chrobaky z turistickeho chodnika , cize ... 🙂

beatrix85
8. júl 2019

@liv1 nemôžem za to, že mám bystré dieťa a rozumie čo sa ho pýtam. Že väčšina jeho rovesníkov chodí ešte s cumlami a zmôže sa na pár základných slov bez súvislostí ešte neznamená, že nie sú deti iné. Áno, presný význam smrti nechápe, ale vie že je to smutné a zabiť znamená nenávratne ublížiť. Ja synovi denne vysvetľujem veci, čítame knihy, zatiaľ čo sa iné matky zbavujú detí mobilmi, telkami a tabletmi.

lindusss2016
8. júl 2019

@beatrix85 kde som napisala, ze by som ta zniesla zo sveta? 😮😮😮 nemam predstavu, ze domaci maznacikovia ublizuju detom, moje deti vyrastaju so zvieratami, ja som tak isto vyrastala, nikdy sa nikomu nic nestalo, ale zviera je zviera a kona pudovo, poznam pripady z okolia. Znamu 2 x pohryzla jej madarska vyzla do tvare zo spanku!!! Nikto nechapal, co sa stalo, spali spolu ako milionkrat pred tym. Ja taktiez nedovolim svojim detom nahanat zvierata, ani domace, ani volne zijuce. Minule sa dcera snazila chytit motyla, uprimne poviem, mne je motyl ukradnuty, ale som jej vysvetlila, ze to robit nesmie, lebo by mu ublizila. Mna viedli k respektu k prirode, hodlam v tom pokracovat u svojich deti. Ale ak to nejaka matka robi aj inak, odo mna nebudes pocut vyjadrenia na jej adresu, akoze sa svojmu AGRESIVNEMU DECKU nevenuje. Ale ospravedlnujem sa, ze nie sme vsetky dokonale ako ty, mali sme aj viac partnerov atd. Predstav si, ja svojim detom tiez vsetko vysvetlujem, pomenuvavam, napriek tomu v 2 rokoch suvisle vety nehovoria, ani teda ziadne dieta z mojho okolia 🤷‍♀️ teraz nemam na mysli vety typu, co dieta momentalne potrebuje, ci hracku, jedlo, alebo ist na zachod. Ale sorry, ze neverim tomu, ze nejake dvojrocne dieta uz vedie rozhovory na metafyzicke temy o zivote a smrti 😂 to je mi proste smiesne.

kvetinka75
8. júl 2019

@dancul142 nerobila by som z toho drámu. Zisti, prečo to spravil, niekde to možno videl. Možno chcel iba skúsiť niečo. Treba sa s ním porozprávať a potom vysvetliť. Ešte to nemusí nič hrozné znamenať.

lindusss2016
8. júl 2019

@beatrix85 👏👏👏 tou odpovedou pre @liv1 si sa ozaj ukazala, aka si uzasna a ako nad teba niet, gratulujem... vidiet z tvojich slov, ze zivot ta este nepoucil o vyzname slova POKORA... nevadi, aj to raz pride, na niekoho skor, na niekoho neskor... aj ine matky vysvetluju detom a citaju knihy, nie kazde dieta drzi mobil v ruke, ale asi to tak neprezentuju ako ty.

jana_eyre_2
8. júl 2019

@lindusss2016 👏 nieco taketo som chcela napisat, ale uz vlastne neskoro, nebudem opakovat.. ako vravim, absentuje empatia voci cudzim detom..

kvetinka75
8. júl 2019

@dada125 presne tak.
Ja doteraz likvidujem komárov, osy, muchy , pavúkov a inú háveď . Teda aspoň doma. Žiadne také chytím a vypustím von. A som psychopat? nie som. Veˇď to robia ľudia bežne. Áno, išlo tu o vrabca ale aj o 3-ročné dieťa, ktoré nie je ešte rozumovo tak vyspelé aby si vždy uvedomil dôsledky svojich činov. Stalo sa, možno sa viac nestane. A čo ho má teraz z kože zodrať preboha?

lindusss2016
8. júl 2019

@jana_eyre_2 to som si bohuzial vsimla uz viackrat tu na mk 😐 ako minule napisala jedna mamicka, ze keby nejake decko strcilo na ihriskudo jej malej, tak by ho chytila pod krk 🤦‍♀️ niekedy sa nestacim cudovat.... aj tu take vyjadrenia na toho maleho, ze nechapem... ja nvm, ale podla mna bezne male dieta napadne, ze stupi na chvost macke, teraz stupil na vrabca, ten je maly, neprezil, ale myslim, ze to trojrocne dieta to same od seba nedokaze pochopit, ze mensiemu vie takto ublizit. A ked sa este nedostal do takej situacie, ze by mu to mama pred tym vysvetlila, tak to asi nema odkial vediet 🤷‍♀️ ako mna by tiez nenapadlo vysvetlovat detom v ramci citania knizky, ze na vtacikov sa neslape... a nie kazdy ma doma andulky, ze to dieta je v blizkom kontakte s vtakmi od narodenia... moje deti napr.este z blizka volnezijuceho vtaka nevideli, pozerali len kuriatka, tak som im samozrejme povedala, ze ich nebudeme chytat, aby sme im neublizili. Ale tak sme na dedine, mestke deti nemaju take sance vidiet hned tak vsetky zvierata...

kvetinka75
8. júl 2019

@lindusss2016 u nás v dome chalani raz odtrhli muchám krídla, či vedia lietať s jedným, nám babám to bolo jedno. Áno, je to surové a vyrástli z nich nejakí násilníci? Deti napadne všeličo . Zase sa nezbláznime z takýchto vecí. Časom pochopia že sa to nerobí. Niekedy to niekde len vidia. A skúšajú alebo chcú niečo vyskúšať. Niečo niekde vidia, počujú. Keď sa im to vysvetlí viac nespravia. Horšie by bolo keby toto robil 15 ročný . Bežne deti ťahajú mačky za chvosty. 2-3 ročné dieťa skúša, nevie ešte pochopiť dôsledky svojich činov.

lindusss2016
8. júl 2019

@kvetinka75 tiez si myslim. Ja poznam deti 5 a 6 rocne, co maju furt take napady, ze napr.prejde bicyklom po slimakovi (tvrdil, ze ma silnu ulitu, ze to vydrzi), zasliapne chrobaka len tak (ja to mojim nedovolim a to chrobaky neznasam a sama ich doma aj likvidujem), akoze maju tsketo "agresivne" prejavy, ale inak su to uplne normalne decka, voci inym detom sa spravaju ok, aj voci vacsim zvieratam, ale proste maju potrebu robit taketo prirodovedecke pokusy... deti su proste zvedave a niekedy to urobia, aj ked vedia, ze sa stane nieco zle, ale tak chcu zistit, co presne...

liv1
8. júl 2019

@beatrix85 robis zo seba to co nie si a silou mocou sa tu snazis prezentovat ze si viac nez ini. To ze tvoje dieta vie rozpravat nemusi byt tvoja zasluha. Aby si raz z jeho konania nebola prekvapena. Deti sa menia, skusaju, z malinkych anjelikov sa v skolkez nich casto stavaju trucovite bytosti, ci sa ich vyvoj spomali a vsetky ostatne deti ich rychlo dobehnu ci predbehnu. Este si velmi malo zazila s vlastnymi detmi aby si mohla toto hodnotit. Ale vela matiek sa neskor preberie a uvedomi si, ako velmi sa mylili a zistia ze deti su skutocne nevyspitatelne. Hlavne zlozia tie ruzove okuliare

diewcatqoo
8. júl 2019

@beatrix85 prepac, ale to, ze dvojrocne dieta este nerozprava, neznamena automaticky, ze sa matka dietatu nevenuje. Tesim sa s tebou, ze mas take dokonale dieta, ale ako kazdy clovek je iny, tak aj deti sa rozne vyvijaju... ci uz rec, pohyb alebo aj empatia.
Tu na mk viacerým matkam chyba empatia v zmysle, ze sa nevedia vcitit do kože inej matky, pochopit ine dieta a pod. Moje dieta nema cumel, je velmi zive, beha, vzdy mu vsetko vysvetlujem, tablet este nemal nikdy v ruke, napriek tomu do 2 rokov nepovedal ani slovo. Mohla som sa postavit aj na hlavu. Zo dna na den potom zacal hovorit vo vetach. Vysvetlujem mu veci ohladom smrti, o tom, ze nemoze ublizovat zvieratkam.. napriek tomu nedam ruku do ohna za to, ze by nikdy neurobil to, co dieta zakladatelky temy. Jednoducho, je to stale male decko, ktore skusa rozne veci a nema natolko vyvinutu tu empatiu. Pochybujem, ze toho vtacika chcelo zabit.
Viem sa vcitit do koze mamicky, ktorej dieta toto vyviedlo.. niekedy staci moment, dieta neustriehnes a vyvedie hlupost.

masenkamedvedova
8. júl 2019

Po vojne je každý generál

kvetinka75
8. júl 2019

@lindusss2016 presne tak som to myslela aj ja. Vždy to tak bolo a vždy to tak bude. A vyrastú z nich normálni ľudia.

lindusss2016
8. júl 2019

@liv1 presne to som jej chcela aj ja napisat, ze casom sa mozno sama bude smiat na svojich kedajsich vyjadreniach 😀 tiez som to tak mala. Porodila som prvu a myslela som si, ze nado mna niet, ze vsetko robim dokonale. Porodila som druheho a zistila som, ze ked som si myslela, ze pri jednom dietati nic nestiham, tak som sa hlboko mylila... casom som ale sama pochopila, ze moje vyhlasenia boli fakt smiesne... co uz, clovek sa uci cely zivot 😀