icon

3-ročný syn zabil vrabca, čo to má znamenať?

dancul142
7. júl 2019

Ahojte mamicky. Moj syn dnes nahanal maleho vrabca,ktoreho nakoniec zaslapil. Mam z toho traumu a nechapem ci nieco taketo je normalne urobit. Boli sme vonku a zacala nahanat toho vrabceka. Upozorbila som ho nech ho neha na pokoji lebo sa ho ten vrabec boji a aai nema mamicku a nevie este lietat. Vzala som si z vaku vodu na pitie,pozriem na neho a on ho drzal vo vzduchu za nohu a slahol ho o zem a stupil na neho. Prpsim Vas moj syn ma 3 roky a je to normalne slusne vychovane dieta,ktore nikoho nebije vonku a poslucha. Neni hyperaktivny ani neublizuje nasmu psovi. Prosim vas ako si mam definovat toto spravanie. Ked som sa ho opytala preco to spravil povedal ze nechcel som. Samozrejme som ho vyhresila ale som z toho v soku .

bmuller
8. júl 2019

@lindusss2016 ja myslim, ze bola v soku, a vtedy na mieste clovek niekedy reaguje extremne - teda bud nijak alebo hystericky... autorke to jedno nie je (naco by tu potom pisala prispevok), urcite si vycita, ze neragovala uz pri nahanani vrabca, ked chlapcek skusal, co sa udeje... ale vec uz nevrati a synceka bude isto dalej usmernovat... co uz my teraz...
Vychovou sa da vela usmernit (stopnut uz aj napr. nahananie zvierat z roztopasnosti), ale niektore danosti skratka ma clovek/ dieta uz v sebe a to sa velmi nezmeni. Napriklad mna nikdy neviedli k laske k zvieratam, a mam ich rada, o zabiti nehovoriac (je mi luto aj potme nechtiac zasliapnuteho slimaka, pri stupeni na vtacie telicko by ma asi pyclo). A laska k zvieratam zas nie je uplny indikator vztahu k ludom, napr.mi napadlo, ako sa kamoska pri debate o domavich milacikoch vyjadrila, ze zvierata nema rada... ale inak je obetava zdravotna sestra kazdy den v kontakte s ludmi.
Ale v principe - ucit deti ucte k zivotu ( nielen k zverom, hoci aj nekmasat kvety) urcite nie je na skodu.

luciavivienkina
Autor odpoveď zmazal
podkovickaa
8. júl 2019

@willino1
Robila som to iste co ty a uz ma tu zdrbali.🤔Ja som aj slimakov z domceka vytahovala.A teraz ich chovam 😂

maciatkolulu
8. júl 2019

@willino1 neviem,ale podľa mňa je choré,aby deti čakali kým vylezie krtko a potom ho ubili ,nehnevaj sa na mňa,ale normálne to nie je. Ja som cakavala v tatrach,aby vyliezol a mohla som sa z neho tešiť,ježkov som kŕmila a viedlua k tomu rodičia. Mama chodila so mnou po botanickej a v latinčine mi hovorila všetky názvy kvetov a hmyzu. Naučila ma ako chytať hmyz vnútri tak,aby som ho nezávibila a robím to tak doteraz. A povedať trojrocnemu,že zomrelo a hotovo...hmmm ,predpokladám,že nevie čo to znamená,ale chytiť hračku a dupnúť,tak pochopí.... Iba ako príklad. Nuž,ty budeš asi z dediny,lebo pitvat a sklbat sliepku v 11.....pozri ja neútočil,ale píšem svoj názor,moje deti sú normálne, ale v živote nezabili žiadne zviera ani omylom, a nie som dokonalá matka a nemám dokonale deti. Ako som písala,syn obcas mačku sklbe,naťahuje,urobím mu to isté a má. A naozaj trojročné dieťa vie veľmi dobre čo môže a čo nie,pozná príčinu a následok. Deti sú kryté,ale je na nás dospelých to korigovať.

0martina0
8. júl 2019

nečitala som celu diskusiu,lebo asi dostanem infarkt,dostala som sa iba po nazor že nebude mať problem šikanovať spolužiakou,to ako tato mamička potrebuje nie psychologa ale rovno psychyatra,tak sa stalo su to deti,a robia chyby a možno tie mudre čo tu pišu maju sto krat horšie deti...no ja nemam slou

kvetinka75
8. júl 2019

@willino1 kedysi bolo normalne ze toto decka vymyslali. A vsetci sme normalni. To lenn teraz sa vsetko riesi a prehana. Deti su zvedave a vymyslaju. Je to normalne. Teraz by uz od rocneho chcli chovanie a rozmyslanie dospelaka.

maciatkolulu
8. júl 2019

@kvetinka75 mám 51 a normálne to nebolo,aspoň v mojom okolí....

maciatkolulu
8. júl 2019
kvetinka75
8. júl 2019

@podkovickaa jaj tak to sme aj my. A teraz chovame vsetki mozne.

kvetinka75
8. júl 2019

@maciatkolulu ale no nechce sa mi verit ze by ziadne dieta z okolia nic take nenapadlo. Hlavne ak tam bolo kopec chalanov. My sme byvali velka partia aj 3o deti a obcas niekto nieco take vymyslel. Zase nie kazdy den. Ked som isla mimo na prazdniny tam sa riesili podobne veci. Hlavne kse boli chalani

maciatkolulu
8. júl 2019

@kvetinka75 v ich myšlienkach som.nebola ,ale áno jeden chlapec mučil holubov a veruze skončil chlapec zle. Ešte v jasliach napádal deti,ja mám doteraz jazvu na nose od neho.... Na tohto som si spomenula. Inak nikto nič. Akože čo poznám generáciu mojich starších detí,ti chodili do utulkov ako dobrovoľníci pomáhať ako skupina detí a áno aj chlapci. Takže sa sa aj tak

lujza123
8. júl 2019

@dancul142 diskusiu som radšej nečítala ale predpokladám ze z tvojho syna už spravili masového vraha.
To co spravil príjemné vobec nieje ale myslím si ze vzhľadom na vek nič extra neobvyklé. Deti vedia byť kruté. Moja dcéra v tom veku zbierala slimáky po záhrade tak ze ich napichovala na palicu ako ražnici, so záujmom trhala kobylka nohy aby jej neutiekli a najväčšiu radosť mala z plasenua holubov. Všetky tieto zábavky som jej musela vysvetľovať a zakazovat. V deckom vnímaní sveta nieje moc veľký rozdiel medzi hmyzom a vtacikom.

Treba veľa vysvetľovať. Ešte mu situáciu pripomen, vysvetli úmerne veku. Pozrite si nejakú rozprávku, video o malých vtáčikoch, porozprávajte sa o tom.
A nabudúce sa snaž situácii predísť, v žiadnom prípade ho nenechávaj bez dozoru pri žiadnych zvieratach

evita168
8. júl 2019

@willino1 moj muz tiez ako 3 rocny sa hral s kuriatkom a chcel mu dat piz vsak teplo bolo a utopil ho prisiel za mamou s kuriatkom ze nehybe sa 😂😂😂😂 mama a co si robil? Chudak ze len bolo smadne 😂

andula77
8. júl 2019

@pininka1 lúčnym koníkom nohy? Hmm, ja zase mucham krídla. Fuj, dnes by som to nedokázala urobiť. A holuba som vyhadzovala do vzduchu lebo som chcela aby odletel... Ale on neodletel..... A teraz nebodaj moje dieťa stúpi na mravca tak mu dávam dlhé prednášky prečo sa to nerobí... Ale asi netreba všetko riešiť cez net.... A už vôbec nie na MK

pininka1
8. júl 2019

@andula77 presne tak, keď tu čítam niektoré správy, tak sa už cítim ako v Amerike. Zjavne pôjde teraz na dračku profesia psychológa, keď s každou detskou somarinou ich budeme kontaktovať. Robila som v škôlke a viem aké vedia byť deti a že rozhodne väčšina trojročných deti si neuvedomuje svoje konanie. Ale zjavne je na Slovensku veľa super deti, čo všetko robia perfektne a ich mamičky reagujú vždy len správne. Ešteže nás nechali rodičia a starí rodičia dýchať. Sami sme sa naučili že nesmieme ubližovať zvieratkám, že to ozaj cítia, aj keď to nevedia povedať. A tu sa z jedného incidentu robí tretia svetová.....

lindusss2016
8. júl 2019

@willino1 mna by zaujimalo, o co ste priviazali tomu motylovi nit? 😂

salonka22
8. júl 2019

Ahoj, chápem, ze ta to trapi a si v soku. Ale je to male dieťa, myslim, ze nechápe, co urobilo. Necakala si to, nevedela si, ako zareagovat, teraz to uz vies a nabude keby take nieco nebodaj hrozilo, budeš pripravena. Mozno by este bolo dobre vratit sa k tomu a prebrat to so synom. Povedat mu, ze take spravanie sa netoleruje, nesmie ublizovat slabsim - zvieratkam ani detom, lebo to robia len necitlivi ludia. Moj brat, dnes absolutny milovnik zvierat, ktoreho boli srdce, ked ma odhanata vtacika, co si nad jeho vchodom robi hniezdo (hoci mu osiera cele dvere a malovku), ako dieta chytal pavuky, trhal kridla komarom (fascinoval ho hmyz, ehm). Dnes by to ani vo sne nespravil. Oco ako maly chlapec hadzal s chalanmi maciatka do vody "zo srandy". Dnes sa za to hanbi ako pes, nedávno opat raz povedal, ze by to nikdy neurobil. Male deti robia sproste veci, najma chlapci, az neskor im dotukne, ze to bolo nespravne konanie. Viem, ze si z toho hotova, ale neboj sa, nemusi to byt ziadne znamenie, ze syn je nejako naruseny... len prilis zvedavy a neuvedomuje si dosledky a kontext situácie. Drz sa a z mamiciek mudrlantiek, čo ta tu zhadzuju a spochybňujú tvoju verziu príbehu, si nic nerob...

marca12
8. júl 2019

Ja by som to tak tragicky nevidela,nemyslim si,ze z neho bude deviant. Deti si tak neuvedomuju,ze je to zive stvorenie a ublizuju im. Urcite sa do buducna pouci. Niektore dieta to neapravi nikdy a niektore,ktore rado objavuje nove veci ich objavi takymto spoaobom. Treba mu ale vysvetlit a opytat sa ho,ci si uvedomil,co vykonal. Musi pochopit,ze spravil velmi zlu vec a uz to viac nezopakuje. Urcite je to zlaty chlapcek a nauci sa mierumilovnosti.

montemotherone
8. júl 2019

@dancul142 myslím že väčšina detí dnes má raz za čas takéto agresívne tendencie. Ide o to, že už to vieš a budeš nabudúce pripravená. Usmerňuj malého, veď ho k láske k živým tvorom, nečakaj na stretnutie, ale aktívne pozorujte zvieratká, rozprávaj mu o tom, že tu na Zemi majú rovnaké práva ako človek... Teraz v lete môžeš niekde pri dome urobiť napájadlo pre vtáčiky (obyčajnú plytkú misku s kameňom v strede), kde budete každý deň nosiť čistú vodu, v zime ich prikrmujte... A bola tu spomenutá aj tv (tablet...) jednoducho dávaj pozor čo kde sleduje. Aj taká nevinná rozprávka ako Tom a Jerry je vlastne len o zákernostiach 😒 Malé deti potom nerozlišujú realitu a fikciu. Žijú to, čo absorbujú. Z niektorých názorov tu si ťažkú hlavu nerob. Poznám mnoho mamičiek, ktoré ani netušia, ako sa ich "milé detičky" správajú v škôlke a aké vedia byť zákerné 😒

elementissa
8. júl 2019

@pininka1 ver, že nejde 🤣 ja som psychologickou vyštudovala, na "najlepšej fakulte na SR" a prácu psychológa nerobím. Lebo byť psychológom na SR je rovnaka fikcia ako byť vedcom. Dostanú sa tí, čo majú známosti a kontakty (a veeeeeela peňazí na výcviky) a tí, ktorým stačí sediet v škole a písať články, ktoré nikto nečíta môžu aj učiť. Ale ano, mame 27 katedier psychológie a každá vypúšťa každoročne okolo 100 absolventov. Samozrejme, že pre nich nie je miesto na trhu. A to ani nehovorím o tých platoch, tych chudeniec, čo sa aj dakam nakoniec dostanú. Mnohí pracujú aj v 3 organizáciách, aby si vôbec vyplnili úväzok a mali aspoň nejaký príjem, aj keď žiadna sláva. Ti, co chcu byť na voľnej nohe to majú ešte 4x narocenjsie.
To je ako povedať, že keďže je viac detí, pôjde na dračku profesia učiteľa. No nepôjde, lebo za tých mizernych pár korun to pôjdu robiť len ti najodvaznejsi (ci už do škôlok alebo do škôl)

lucilaines
9. júl 2019

Zacala som citat komenty, ale po tych par uplne zbytocnych odsudzujucich ma to prestalo bavit. Chcem ti ale napisat moju skusenost. Ked sme boli male, okolo 4-5 rokov, hrali sme sa u babky same aj so sestrou a sestra vyhodila macku z balkona prveho poschodia. Naschval a tiez uz bola dost stara, aby tomu rozumela. Ja som pri tom nebola, takze neviem, co ju k tomu viedlo a podla mna to nevie ani ona. Proste zvedavost, co sa stane alebo co. Macka to inak prezila, len bola trocha dotlcena. No ale pointa, moja sestra je dnes uspesna zverolekarka, zvierata zachranuje a ziadne nasilnicke sklony nema. Takze malemu to len vysvetli, sby ho to naozaj mrzelo a aby to pochopil a ak sa to uz nebude opakovat, nemusis sa tym hned trapit.

iwesska
9. júl 2019

Uprimne ti hovorim,ze by som to riesila so psychologom. Nemusis osobne,staci nejaku poradnu cez net,aby sa k tomu vyjadril. Nedavno som prave citala taky clanok o tom,ako zistili suvislost medzi vaznami odsudenymi za nasilne trestne ciny a ich detstvom. Na fotkach z detstva boli odfoteny ako nenapadne pocas fotenia skrtili zvieratko.A potom sa k tomu lekar vyjadril,ze ak rodicia spozoruju,ze dieta napr.rado pitve chrobaky,dusi zvierata, alebo im vedome akokolvek ublizuje a neprejavuje ziadnu lutost,treba to riesit,lebo je predpoklad,ze ma v sebe potencialne agresivne sklony a znizene socialne citenie. Nemusi to byt vas pripad,ale tiez by ma to vystrasilo.

willino1
9. júl 2019

@lindusss2016 áno 🙂 boli sme víly 🙂

willino1
9. júl 2019

@iwesska naozaj? blbosť... pretože presne takto sa prejavuje aj zvedavosť a vďaka tomuto existujú aj vedci... chemici robia pokusy doma a "vybuchujú", prirodovedci sa učia na pitvách... tú čistú teóriu, ktorú teraz učíš deti a učia ich aj v škole niekto musel aj vyskúšať.... a nie je to o jednom pokuse... takže pri hmyze niekto rozrezal stovky kusov hmyzu aby zistil ako hmyz dýcha, akú ma tráviacu sústavu, nervovú atď... ale asi to všetci boli násilníci... tak isto pri cicavcoch... deti v tomto poháňa zvedavosť... a inak nehnevaj sa, ale s každou hovadinou chodiť k psychológovi? to akože naozaj? aaale psycholog zarobí... a potom napíše k knihu "s akými blbosťami za mnou chodili pacienti" ... 🙂

kristina2412
9. júl 2019

@elementissa tak s týmto si dovolím nesúhlasit. Ja som psychologiu vystudovala,prácu som si našla cez Profesiu, bez známosti, nastúpila som deň po statniciach,pracovala som v 1 organizacii a teraz na stretávke po 10 rokoch je bilancia taká,ze 60 ľudí z 80 pracuje v oblasti psychológie ,čiže žiadnych zopár chudeniec.

amelia000
9. júl 2019

Uprimne ja som bola milovnickou zvierat od malicka :D no nikdy som nemohla mat doma zvieratko. Chodila som na luku s nitkou a ked som chytila lucneho konika..dala som mu "obojok" a vencila som ho :D po 10 min venceni som ho pustila. nasla som vcielku na chodniku? Urobila som jej domcek...zavrela som ju do zapalkovej skatulky a dala jej tam kvietok..ano bola som mala a myslela ze vcielky tie kvietky jedia..nieco o odkvitnuti atd som nemala sajnu. Ved kam pre boha by mohli miznut vsetky kvety? No ved vcielky ich zjedli :D o zomierani..ze zvieratka citia bolest alebo hladuju? No nemala som ani sajnu. Nic len vysvetlit..psycho nebude. Len to proste nevie..nenapadne mu to. Deti o tom ze mozu sposobit bolest a utrpenie nerozmyslaju. Vysvetlit..pozorovat vztah k zvieratam atd. Ved co mozes ine urobit..a ano dat mu nejaky trest zato. Ale taky ktory s tym bude mat suvis..nie zakazanie telky napr.

willino1
9. júl 2019

@maciatkolulu ako povieš... je to choré... ležím odvtedy zavretá na psychiatrii ako ťažký prípad aby som náhodou nepobila zdravých ľudkov, ktorí v živote ani muche neublížili... krtko na dedine je škodná (nie roztomilá postavička z istej českej rozprávky...) a tak sme sa k nej aj správali... vy samé dobráčky, ktoré ničomu v živote neublížili a objaví sa vám v špajzi záplava švábov, myší, nebodaj nejaký potkan... čo začnete ich chovať? ale jaj... zavoláte deratizéra a ten ich zabije... howk... a ja nebudem svoje deti učiť precitlivelosti a keď ako dospelák náhodou zrazí autom mačku, tak sa zosype lebo "zabil" živého tvora... ako učím ich ľutosti, keď niekomu ublížia ale to je tak všetko... nebudú z nich ani psychopati, ani násilníci... veľmi pravdepodobne budú vyrovnanejší ako tie super mamičkami vychovaní precitlivení maznáčikovia, ktorých od mala vláčili po psychológoch...

maciatkolulu
9. júl 2019

@willino1 blbosť to urcite nie je.... A zvedavosť s utlcenim zvieratá dosť veľkých deti???? Takže keď chytí dieťa chuť zistiť či má braček v hlave môže ju rozrezať a je to ok? Proste existujú výskumy a medzi ne patrí aj toto. Jasné,že z odtrhnutia krídla nikto nerobí záver že dieťa je psychopat,ale tlcenie zvieratá až do zabitia a podobne ok nie je. Takže rada,že normálne kontaktovať odborníka nie je od veci,nič sa tým nestane a aspoň poradia. Nič na tom.nie je.

maciatkolulu
9. júl 2019

@willino1 tak ja učím deti,aby neublížili a nie aby cítili po akte ľútosť! Ja som.nola vychovávaná pred 41rokmi tak,že sa neublížuje zvieratám a ani keď sme mali doma myši sa počítali a vyhodili.von. a je iné škodnú vyháňať zo záhrady a iné cihat na krtka a ubit ho a predpokladám sa na Tom zabávať.... Zjavne žijeme iné životy ale ubezpečujem tá,že som normálna a aj moje deti. Opakujem tie namiesto tlcenia zvierat chodili do utulkov. A sú normálne.

willino1
9. júl 2019

@maciatkolulu rezať brata nebude... ale môže začať na myši alebo žabe a raz z neho môže byť vynikajúci neurochirurg... prirodzene nik dieťa neučí, aby sa z ubližovania tešilo, ale zase robiť z neho psychopata je naozaj cez čiaru...