3ročný syn nereaguje, keď sa mu niečo povie potichu a s kľudom
Mám doma malého čertíka. Je síce aj múdrejší (aspoň mne sa zdá), ako by mal byť v jeho veku, no často vystrkuje rožky. Keď mu niečo človek povie, aby urobil - napríklad má pri večer sedieť pri stole a nebehať po kuchyni, má si obyť papučky atď, tak nereaguje, ani keď sa mu to zopakuje viackrát za sebou. Až keď mu to poviem s krikom, vtedy poslúchne, no samozrejme, rozplače sa. Ako sa to dá bez kriku? Myslím, že 5x zopakovať kľudným hlasom stačí. A nechcem svoju požiadavku opakovať aj stokrát, lebo už pri tých piatich razoch si pripadám jak taký debil. Sluch má syn v poriadku.
Nečítala som všetko. Dcéra má tiež 3 roky, byva často chora. Tiez neposluchala, bolo jej treba prikazat viackrat, väčšinou posluchla, az ked som zvysila hlas. Koncom novembra sme boli u orl doktorky, zistila, ze dcera ma velmi veľké nosné mandle. Na dalsi den sme boli u alergologa, on na to, ze s výberom sa nemusíme ponáhľať, jedine ak by sme zistili, ze nepočuje, tak treba. Este ani vtedy som si neuvedomovala, ze dcera nepocuje, resp. slabo. Ale zacali sme ju s muzom sledovať a s hrozou sme zistili, ze nepocuje. Napr. ked pocuva piesne na mp3, vsetko si dava najsilnejsie, a k usiam. Ked som jej znížila hlasitost, revala, ze nepocuje. Odvtedy sami veľakrát potvrdilo, ze zle pocuje. Kupili sme jej citacie pero. Sedela nad knihou, zhrbena, aby pero bolo na knihe a zaroven pri jej uchu... Az mi bolo do plaču ked som to videla. Synovi totiz vyberali nosne mandle v maji 2018, dr.operater nam po operacii prišiel povedat, ze tie mandle mal tak velke, ze mu uz zacali deformovat sluch.trubicu (niečo take). Môže to byt z toho. Takze dcéra nie neposluchala, ale nepocuje dobre prikaz. Ak ho poviem kludnym tonom, potichsie. Samozrejme, nemam dokonale dieta, nie vsetko sa da zvalit na sluch, obcas aj neposlucha 😀
Odvtedy hovorim zvucnejsie, musi mi pozerať do tváre a komunikujeme aj očami, musím si byt ista, ze pocula a rozumela, co jej prikazujem. Opytam sa jej: co mas urobiť? ked odpovie spravne, viem, ze pocula.
Napr. Aj dnes vecer, nieco som jej hovorila, ona sedela meter predo mnou. Pozerala na mňa a opytala sa: Mami, co si mi povedala? Zopakovala som, ona, ze aha a bezala to urobit...
@ajsha123 Ja som asi extrémne citivá na hluk - Lebo všetci okolo mňa majú dva razy tak hlasno pustený televízor, ako som ja zvyknutá....ani v puberte som nepočúvala hudbu nahlas, stačilo mi minútu - tak možno keď mne sa zdá, že synov krik má sto decibelov, tak manžel to tak nahlas nepočuje...aj televízor - manžel má zvuk na 40ke a mne stačí na 20ke a etš aj to mi je nahlas
A kd ste tu niektoré také múdre - ako ho mám pripraviť na to, že tu raz nebudem? Naozaj neviem, či umriem o rok, o päť rokov, alebo či sa nebodaj dožijem jeho maturity? Rada by som videla Vás, ako máte rakovinu a staráte sa o deti, upratujete, varíte a nič vás nevie nahnevať, ani keby deti rozsekávali nábytok.
Mne velakrat pomohli postrehy z Nevychovy 🙂 https://www.nevychova.cz/blog/
Je tam aj k tejto teme: https://www.nevychova.cz/blog/kdy-vas-dite-zacn...
Skuste, mozno pomoze 🙂
@anjika44 Ani jedna z nás nevie, ako dlho tu s deťmi budeme. Ty si však znepríjemňuješ čas, ktorý máš. Preto keď máš pochybnosti, je lepšie sa poradiť s odborníkom, ktorý pomôže tebe a následne i malému.
Ale úprimne, neviem, či by si k nemu pristupovala inak, aj keby si bola zdravá. Tu na Mi hľadáš rady, či poľutovanie, už dlho. Skúsila si už ozajstného odborníka? Kvôli sebe i malému.
Ale viac ako dieťa ma štve to, že manžel mu takmer všetko dovolí a tak mám dojem, že nevie vôbec byť prísny...skrátka - keď som sama a dieťa robí "ekšn", tak to síce vo mne vrie, ale snažím sa vyzerať, že som ok....tiež, keď tam je moja mama, ona síce nekričí, ale dôrazne dohovára - dieťa ma hnevá hlavne vtedy, keď je tam aj môj muž, ten mu dovolí takmer všetko, ani hlas nezvýši, ani mu nedohovára - až keď ja poviem, aby mu dohovoril - takže mám pocit, že mi s výchovou nepomáha - aká je to pomoc, keď má dieťa prezliecť do pyžama a ono aj po 15tich minútach skáče po posteli, behá po byte a dokonca si začne brať hračky - a ja mám dieťa prezlečené za minútu
Z vlastnej skusenosti - dieta citi, ked je mama v nepohode, aj napatie doma. A nevie s tym pracovat. A castokrat je reakcia prave vzdor, resp. nervozita a podobne. Myslim, ze k viacerym Vasim problemom si najdete clanocky na tej Nevychove. Drzim palce.
Ja to skopírujem, čo som písala pred chviľou - viac ako dieťa ma štve to, že manžel mu takmer všetko dovolí a tak mám dojem, že nevie vôbec byť prísny...skrátka - keď som sama a dieťa robí "ekšn", tak to síce vo mne vrie, ale snažím sa vyzerať, že som ok....tiež, keď tam je moja mama, ona síce nekričí, ale dôrazne dohovára - dieťa ma hnevá hlavne vtedy, keď je tam aj môj muž, ten mu dovolí takmer všetko, ani hlas nezvýši, ani mu nedohovára - až keď ja poviem, aby mu dohovoril - takže mám pocit, že mi s výchovou nepomáha - aká je to pomoc, keď má dieťa prezliecť do pyžama a ono aj po 15tich minútach skáče po posteli, behá po byte a dokonca si začne brať hračky - a ja mám dieťa prezlečené za minútu - dobrú noc, krásavice moje láskavé, hlavne tebe prajem, bekynka 1813
a ešte na dnes na záver - nedávno syn chcel vodu, no ja som sa práve rozkašľala, tak som mu nemohla vyhovieť - tak som sa opýtala muža, že prečo mu on tú vodu nepodal, keď vidí, že som sa rozkašľala - a muž na to, že "ty kašleš stále a aj ja mám kašeľ"...ale práve vtedy nekašlal..tak ma to nasralo - ale ja kašlem kvôli tomu, že mám raka, u mna to nie je len nejaká chrípka či prechladnutie - okrem toho, keď je dieťa choré, spávam s ním v jednej posteli, chránim sa jedine tak, že sa otočím chrbtom...musím kontrolovať, či sa v noci neodokryje, preto som s ním -a teraz napíšte, že som zlá matka - a potom to vyzerá tak, že jedno posraté prechladnutie s riadnym kašlom u mňa netrvá týžden ale mesiac a to som ešte rada
@abbey1
@beky1813 ma pravdu, škoda akejkoľvek rady, tie čo radia asi nepoznajú jej témy.
Takze ešte raz pre všetky, čo tu prispievajú - problém nemá dieťa ale jeho matka a ta odmieta vyhľadať pre seba pomoc. Akékoľvek rady sú zbytočne, ona si bude húsť to svoje a hľadať chybu v dietati, manželovi, svokre....Škoda akejkoľvek námahy
@anjika44 ty pochybujes a znevazujes všetko.Takze, ak psychologička nevidí dieťa v akcii nemá to vyznam vlastne načo existujú?
dieťa sa manipuluje štýlom maminke by sa páčilo, keby si si obliekla toto tričko, keď budeš dobrý môžeš. ..
Najviac manipulovatelne sú práve deti svojimi rodicmi.pochybujes vždy a o všetkom už len z princípu nech je o čom písať a nad čím dumat
Moment...teraz som si spomenula - našťastie dieťa nemá problém so sluchom - napríklad hrá na klavíri a povie, že teraz si nemôže obuť papučky, lebo musí klaviristovať. A Eiška - veď je jasné, že dieťa, keď je dobré, tak niečo dostane a naopak, keď je neposlušné, tak nie, prípadne sa mu niečo zakáže ja to neberiem ako manipuláciu. Keď syn odmietne odložiť hračku a robí kvôli tomu scény, tak ďalší deň mu ju nedám. Ako inak?
ja som to manželovi už sto razy hovorila a on si stále robí po svojom...
Aj moja mama sa vyjadrila, že keď mi vadia synove scény, tak nie som dobrá a že ja som na vine.
@anjika44 tvoj muž má takú povahu a to dakuj Bohu, lebo s inou povahou by dávno s tebou nebol.Jeho asi nezmenis, takže sa musíš zmeniť ty.Ale mal by pochopiť, že týmto štýlom bude syn s ním o 3,5 rokov strašne zametať.takze to, že niečo od neho požaduje neznamená, že je zlý otec.niekedy neviem či preháňas, alebo od dieťaťa čakáš vojenskú morálku.stalo sa niečo, že syn sa s mužom jasil a prezliekol neskôr?podľa mňa ich obidvoch komandujes a preto robia prieky.Ty so synom budeš bojovať stale
takže ja som tá úplne najhoršia na svete - ďakujem - veď kvôli tomu mám aj rakovinu, som potrestaná za svoju hnusnú povahu, tak mi treba
seriem na všetko, nech si syn neposlúcha, nech mu muž dovolí všetko, vlastne keď mám rakovinu, tak mi to môže byť jedno, aký bude syn o niekolko rokov
@anjika44 no,mam usmev,lebo toto som zazivala casto,az mi syn 3,5r. prisiel,ze je hluchy....neskor sme zistili,ze fakt nepocul na jedno usko,vybral atb a uz je ok.....ziadne bolesti nemal ani nic,spomenula som len lekarke a ta nas poslala na krcne,doktorka nechapala....
@anjika44 netrap sa si dobra matka, proste u kazdeho dietata sa vzdor prejavuje inak. Niektore deti ho ani nemaju a ich matkam sa potomnajlepsie radi. To, ze sa tvoj syn sprava pekne pri ucitelkach a pri tebe nie je tiez normalne. Doveruje ti a preto si pri tebe vybija frustraciu, hnev a navyse skusa hranice, co si moze dovolit. A odkedy my mame tri deti, tiez neznasam hluk a dokonca ani ziadnu potichu pustenu hudbu, staci mi, ze ,,furt dake dieta vrieska,, Dokonca aj to, ze tvoj manzel je flegmatik a viac detom dovoli je v pohode, moj je tiez taky, obcas som z toho na prasky, ale nikto sa v principe nedokaze zmenit. Dolezite je nevadit sa o vychove pred detmi. Proste ho nechaj nech niektore situacie vyriesi kompletne on, napr. ukladanie dietata na spanok a uspavanie (a ty zatial oddychuj aleb upratuj, ale hlavne si dakj pauzu od dietata) a bude sa musiet dako zariadit, nemusis mat vsetko pod kontrolou. Ja som napr. aj celkom rada, ze nie sme dvaja cholerici, lebo to by sme sa uz davno ,,povrazdili,,.
Opravujem preklep: to ze sa sprava pri ucitelkach inak ako pri tebe JE normalne.

zeny, tu je zbytocne radit, autork si pojde stale svoje dokoliecka ako vždy, potrebuje len ventil, nie rady 😉