4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky
Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?
@pininka chorá si jedine ty, ja som sa na dieťa, konkrétne tejto pani autorky diskusie, nevyjadrila ani raz. Stále hovorím o svojich skúsenostiach so školkarskymi besiedkami. Nie som ani super matka, ale mne učiteľky povedia, či bolo moje dieťa v norme, alebo ju prekročil a potom to doma riešim. Mne ako matke by vŕtalo v hlave, prečo to moje dieťa bolo vylúčené a neriešila, či počas besiedky učiteľka, sedela, stála, púšťala rádio, alebo či jej stekala pot dole chrbtom zo stresu....
@marfikchov mila pani. ako som uz pisala, na dieta som ani jeden raz nedostala negativny ohlas. prave naopak - pekne sa zapojila, je samoobsluzna a zapaja sa.. tri mesiace mi nikto nic nevytkol a v den besiedky sa dozviem, ze nebude vystupovat, lebo .. ani neviem preco, lebo som to nemala cas ani rozobrat, kedze to riesili na poslednu chvilu!
@kobylamodra no tak riešením je diskusia so zainteresovanými a nie modrý kôň, kde sa to vždy zvrhne na osočovanie, z jednej aj z druhej strany. Bo jasné, že každá má svoju pravdu. A kritizovať je najlepšie, to vieme všetci
@kobylamodra a tiež si myslím, že ak vás to tak trápilo, že ste mali čas napísať diskusiu sem, tak 5 minút by isto netrvalo hodiť reč s tou, ktorá vám to povedala. Tiež si nemyslím, že učiteľka len povedala "Nevystupuje" bez toho, aby nepovedala prečo a ako áno, tak by som sa na to hneď pýtala. Takto vznikajú kadejaké teórie a pravda je bohvie kde
@kobylamodra stále to môže byť o tom, že ti viac záleží na tom aby vystupovala, ako jej samotnej. Naozaj nemusela mať na to vystupovanie (trénovanie, učenie sa) chuť, ani náladu. Podľa toho sa aj chovala a preto nevystupovala. To je celé. Niekedy je lepšie, keď dieťa do niečoho nemá chuť, alebo nemá snahu ho proste nechať tak a prestať to riešiť. Sú ľudia ktorí od detstva robia len to, čo chcú a čo ich baví. Prečo, ak dieťa si robí svoje a nie to, čo sa od neho chce, prečo je vlastne lepšie ho nejakým spôsobom donútiť aby aj tak robilo to, čo ostatné? Však aj to dieťa musí pochopiť, že ak neplní pokyny, tak nemôže byť prístup rovnaký ako u tých, ktorí plnia. V živote to tak proste je nastavené /alebo by malo byť. V práci napr. tiež nedosiahneš povýšenie, keď neodvádzaš adekvátnu prácu. Lepšie keď na to prichádza skôr, ako neskoro.
@marfikchov ja viem, ake je riesenie. zaujimaju ma nazory a skusenosti ostatnych. bohuzial sa tu najde prilis vela samolubich ludi, ktori veria v svoju neomylnost a dokonalost, velmi malo alebo malo komplikovaneho v zivote este prezili a velmi lahko potom vo svojej tupej ignoracii sudia ostatnych.. to fakt milujem. a nie nemala som cas, oznamila mi medzi dverami, ze nevytupuje, lebo sa radsej hra inak, alebo nieco take a isla v triede nieco riesit. mne medzitym v satni plakalo mladsie dieta
@zuzanapjat suhlasim s tymto prispevkom na 100% a taky pristup aplikujem vo vychove. mne nejde o nejakych odspievanych 10 minut.. ide mi o to, ci na nu kaslu aj inokedy a nechavaju ju tak.. ide mi o to, ze 3 mesiace ani naznakom ziadna staznost a v den vystupenia sa dozviem, ze nase dieta je jedine z triedy, ktore nebude vystupovat.. proste sa bojim, ci je v dobrych rukach..
@kobylamodra no takže viete prečo. Záhada pre mňa je, že keď kdesi visela pozvánka na tú besiedku, tak vám už vtedy nepovedali, že nevystupuje, prípadne neprídte. A ak myslíte, že ja som samoluba a dokonalá, tak sa poriadne mýlite,len hovorím z praxe. Sama som matka, a keďže si poznám svoje deti, viem, že to, čo mi učiteľky na nej medzi dverami povedia, je pravda a potom spovedam doma, kým pravda nevylezie aj od nich.
@marfikchov to je zahada aj pre mna, o tom tu dokola tocim
@kobylamodra spomenula ti, že nespolupracuje, neobsedí a niečo v tom zmysle, že radšej sa hrá inak. Proste tvoju malú tá spoločná aktivita učenia sa pesničiek a recitácii jednoducho neoslovila. Pre teba je to šok a robíš z toho vedu. Ale keby ju silou mocou zapájali a trápili sa s ňou, možno by to bolo horšie..... a.... zbytočné. Povedali ti to na poslednú chvíľu možno len preto, lebo to do poslednej chvíle s ňou nevzdávali. Vidia však že nie je tento "cirkusový" typ... že ju zaujíma niečo iné a hotovo. Aj neskôr na ZŠ na Hviezdoslavov kubín idú len tie deti, ktoré vedia a chcú, tie ostatné sa síce musia naučiť odverklikovať aj to čo ich nezaujíma, ale aspoň ich nik netrápi viac než musí. V živote vkuse musíme robiť aj to čo nechceme, furt sa od nás niečo chce... a hlavne aj tie veci, ktoré nás nebavia, alebo v nich niesme najlepší. Keď o tom pokecáš s učiteľkami možno budeš nakoniec rada, že malej dali pokoj a nenútili ju - vydržať sedieť, alebo stáť, keď je to pre ňu problém.
@kobylamodra no prosto zajtra nabehnúť a pýtať sa. Z diskusie vyplynulo, že postup bol neštandardný a ani jedna z nás sa s tým nestretla. Môj starší predskolak má spolužiaka, čo nerozpráva, ale na besiedkami je. Na druhej strane si zas kladiem otázku, keď by to bolo moje dieťa a vidím, ako ostatné spievajú, recituju a čo všetko vedia, či práve z toho by som nemala väčšie depky. Skutočne neviem a veľakrát si hovorím, keď vidím, aké všelijaké deti sú, z akých všelijakých pomerov prichádzajú, že môžem byť šťastná a do smrti vďačná, aké deti mám.
@zuzanapjat presne tak. o tom je vzdelavanie a vychova. toho sa bojim, ze ju nechavaju v tej skolke len tak. tym, ze je narocnejsia ju vyclenuju z aktivit (lebo sa im nechce zatazovat) a ona prichadza o vzdelavacie cinnosti...iba hrat sa moze aj doma alebo na ihrisku
@kobylamodra pozri sa... na výchovu si tu ty. Vzdelávanie.... aj v tom zohrávaš dôležitú úlohu. Ako sa vzdeláva v škôlke? No ako v škole... hromadne. Kto je šikovný pochopí, kto nie, nepochopí a ide sa ďalej. Detí je v triede veľa, ak máš náročné dieťa a chceš viac, budeš sa musieť poobzerať po súkromnej škôlke takej - kde je málo/menej detí a viac individuálny prístup. Pre príklad. Môj syn má 3 a pol roka. Do škôlky som ho nedala. Abecedu, číslice, farby, geometrické tvary. pravidlá cestnej premávky, strihanie, lepenie, maľovanie atď. ovláda už cez rok. Mám to šťastie, že je múdry a on má to šťastie, že na vzdelávanie mal individuálny prístup..... podľa mňa tvoja malá taký prístup potrebuje ako soľ. Individuálny. V triede kde je 22 detí je to nedosiahnuteľné.
@kobylamodra a inak, som presvedčená, že môj syn vie toľko toho práve vďaka tomu, že do škôlky nechodí. Ale.... on nemá vôbec záujem o básničky a pesničky. Napreduje vďaka tomu, že podchytím vždy to, čo ho práve zaujíma, alebo baví. Nie je reálne aby sa v deťoch rozvíjalo to, čo ich baví individuálne tam, kde je 22 detí a dve učiteľky. Tak to vychytaj aspoň ty doma. Čo ju zaujme, to okamžite rozvíjaj. Od učiteliek to očakávať nemôžeš...... :(
@kobylamodra ak je tvoja malá povaha, ktorá sa bude celý život vzpierať tomu, že musí robiť to, čo nechce a nemôže to čo chce a bude nútená stádovito robiť to, čo ostatní, tak ti vďačná v dospelosti nebude. Možno nebude čistá jednotkárka a možno sa vytrápite aj v škole. Ale možno je niečo v čom bude zase výnimočná a na to aby prežila plnohodnotný život a neskončila ako asociálka jej to bude stačiť až až.
@zuzanapjat Súhlasím, čo píšeš, ale! Je rozdiel mať jedno dieťa, alebo dve. Je rozdiel byť na materskej, či pracovať pri dvoch detičkách. Píšeš, že na výchovu je rodič! Tak by to malo byť! Ale teraz počítajme ten čas ... Príde dieťa domov zo školy cca o 13 tej, je doma (niekedy aj neskôr). Kedy príde domov rodič z roboty??? O 16, 17 tej domov. (aj neskôr). O 20:00 cca, by dieťa malo byť v posteli, veď ráno vstáva. Zostalo rodičovi na výchovu cez týždeň, denne 3 hodiny. Mýlim sa? Tak nech vychováva z roboty! Ale! Dieťa trávi čas v škole pól dňa. A pedagóg nevychováva? (myslím čas, ktorý dieťa trávi v škole).
@zuzanapjat Čistá jednotkárka? Absolútne zbytočné! Moja spolužiačka zo strednej, mala dve trojky na vysvedčení, ostatné mala dvojky, aj jednotky. Išla na právo, nezobrali ju, nevadí. Teraz je lekárka, operovala práve môjho otca, minulý mesiac.
A ešte som zabudla, že minule som skoro na zadok padla, pri cenovej ponuke od murára. Vieš čo, zahraničný plat nestačí, pri takýchto odborníkoch.
@marfikchov Sama píšeš, že môžeš byť šťastná, že aké deti máš .... , aké všelijaké deti sú a z akých pomerov ...
Ale ty ako pedagóg môžeš týmto deťom pomôcť. Veď ten chlapec, ktorý nevedel nožnice držať v ruke, si ho naučila práve ty! Môže za to ten chlapec? Áno, rodič mal o tomto vedieť, že nevie strihať. Asi spolu s rodičmi netvorili nič (smutné), keď o tom nevedeli. A potom je tu vychovávateľka z MŠ, tá nenaučila dieťa strihať s nožnicami?
Tak prečo sa hneváš na to dieťa? Áno, on bol jediný, ktorý nepochopil a nevie ... Je to z tvojej strany profesionálne?
Sa mi páči ako sa tu ozývajú "matere" super perfektne so super perfektnými detmi. Veď to je čistá katastrofa pozerat a zúčastniť sa besiedku kde jedno dieťa nieje ako robot a nespolupracuje. Lebo o tom je život,že všetko nám vždy vychádza a všetko je perfektné. Ženy ktorých deti majú rôzne postihnutia a toto tu čítajú musia byť veľmi smutné. Tiež súhlasím,že dieťa ktoré fyzicky a psychicky ublizuje iným deťom nemá čo robiť v škôlke pri zdravých deťoch, ale ak je dieťa iba neposedné, alebo nevie komunikovať s učiteľkou, je na nej a na jej vzdelaní, preto nerobí za pásom, aby problém riešila aj v spolupráci s rodičom. Pretože len vtedy sa môže dosiahnuť dobrý výsledok ak je tam kooperacia. Autorka napísala, lebo chce riešiť, zaskočilo ju to, koľko je takých a zažila som to sama,že sa bijú do hrude že ich dieťa nikdy, nikdy a nikde to nerobí len zázrakom v škôlke.
@marfikchov Chcela som ti napísať ešte, že daj tomu chlapcovi na víkend strihať. Nielen matika je dôležitá, aj ostatné predmety. Alebo mu dať na domácu úlohu ešte raz to urobiť. Nech sa zlepšuje a dobehne rovesníkov. A to jeho "dielo" by som nekázala zahodiť do koša, (pred ostatnými deťmi), ale nech si to zoberie domov. (trebárs mamičke ukázať).
Ale by som ho aj pochválila, že už mu to ide lepšie.
U autorky sa čudujem, že neexistuje komunikácia medzi MŠ a rodičmi napr. cez whatsap, facebook, e-mail...., keď už osobne teda nie.
@eva112014 Lenže ona písala, že jemu to bolo zjavne jedno. Takže to bola asi trochu iná situácia. Nebolo to tak, že chudák nevie a učiteľka je neempaticka suka. Môj muž má vs vzdelanie a je veľmi veľmi zručný ale nejakú figúrku by nevystrihoval by mi to oplieskal o hlavu.😁
@saslavka73 lenže to si len ona myslí že mu je to jedno, koľko je takých deti, že nedajú na sebe vedieť a všetko držia v sebe a trápia sa. Neviem si predstaviť takéto správanie jednej vyštudovanej učiteľky, lebo toto ich na fakulte určite neučili. To je ten dnešný trend že každá chce ísť učiť a potom to takto vyzera lebo nie každý má na to predpoklady. Ja som nikdy nevedela strihať, dodnes neviem pekne vzory vystrihovat,rozmýšľam či nevrátim diplom, keď je to také strašné🤔🤔
@pininka Určite, že pedagóg má veľmi ťažkú úlohu, ak rodič nevidí, resp. nechce vidieť "problémy". V prípade autorky, ja to tiež vnímam, zlyhanie komunikácie zo strany MŠ.
Autorka mala čas, všímať si čo robia na tej besiedke ostatné deti+učiteľ asi preto, že sa nemusela venovať tomu svojmu dieťaťu. To nasvedčuje tomu, že asi to dieťa nie je až tak nezvládnuteľné.
A nemáš sa za čo ďakovať, keď si takýto pedagóg, dolu klobúk. K deťom treba veľa trpezlivosti a mnohokrát to nie je ľahké, to verím!
@eva112014 určite to nieje ľahké, a hlavne dnes. Ale čo ja v škôlke, moja sestra učí na základnej, je triedna 6takov a v triede má 6 deti s rôznou diagnózou, ale ona nieje špeciálny pedagóg a musí to dať. Jasne že logicky nemá toľko času potom na ostatné deti. Asistentov je pramálo,to všetci vieme. Má tam chlapca, ktorý sa počas hodiny postaví a hodí stoličku cez celú triedu. A musí ho učiť, lebo rodič nesúhlasí s preradení do osobitnej školy a riaditeľka s tým nič neurobí lebo jej ide o financie za každého žiaka. Čo je oproto tomu dieťa čo nevie strihať, alebo dieťa čo nevie komunikovať a poskakuje???
@pininka To máš pravdu. Sú taki ignoranti ale v duši nie. No lenže aj učiteľ je človek má rôzne pocity, rôzne prežívanie situácii, ťažko posúdiť.Je to ťažká praca netrúfam si hodnotiť, my sme mali šťastie a keď bol nejaký problém diskutovali sme.
@saslavka73 Nie, ona napísala, že to má u riti! 😀 Bol to len príklad zo školských lavíc, čo má a čo nemá dieťa vedieť! A učiteľka, keď sa takto vyjadruje a píše tak asi moc empatická, nie je! A tobôž to nie je pedagogický prístup!
@eva112014 Ona to písala nám, asi nahlas pred deckom to nepovedala.🤔
@saslavka73 samozrejme že učitelia to majú ťažké, ale žiaľ ja som sa naopak stretla s takými,ktori by vôbec nemali učiť a už vôbec nie vyplakavat že majú nízke platy. Ale to samozrejme platí aj pre iné profesie. Sme ľudia a všade sa nájdu také typy.

@kobylamodra nuž, poviem ti to ako učiteľka. Tiež práve nacvičujeme besiedku 🙂 máme tam cca 1-3 typy detí, od ktorých neviem, čo môžem čakať, ale o tom to celé predsa je. MŠ nie je ZUŠ. Sú tam rôzne deti, s rôznymi záujmami, resp. nezáujmami 🙂 Na učiteľke je pripraviť program tak, aby zapojila každé dieťa do takej činnosti, aká mu je najbližšia. Možno niektorému dieťaťu ostane úloha nosiča programu, či pomôcok 🙂 ale dôležité je, že je súčasťou programu. A každý rodič, by to tak potom ale mal aj chápať 😉 (ja osobne mám 4 ročného synčeka a počítam s tým že sa zatne a pred ľudí nevylezie. A najhoršie bude, ak ho moje kolegyne budú chcieť silou mocou do programu zapojiť, aby som si náhodou nepomyslela že sa naňho vykašľali 😕 To bude preň najhoršia trauma...
Takže krok učiteľky je trochu prehnaný, na druhej strane, ty si poznáš dieťa. Vieš čo inklinuje k javiskovému prejavu. Ak nie, netreba ju trápiť. Ak áno, a ona bola vylúčená kvôli kvalite jej výkonu, je to celé zle. Ak je to o jej správaní, je to už na odbornosti učiteľky, ako dokáže namotivovať také dieťa, aby aspoň nerušilo, ak ho program nebaví 😕