4 ročná dcéra vylúčená z vianočnej besiedky
Ahojte. Dozvedela som sa od ucitelky, ze na vianocnu besiedku do skolky mozeme prist, ale ze dcera (4 roky) bude v publiku, lebo ze im kazi vystupenie a nechce spolupracovat a posediet. Uznavam, ze je narocnejsia na spolupracu. Ale chcela som sa spytat, stalo sa to uz niekomu?
@lenka0033 - aj syn má v triede chlapca s autizmom. Tiež nerobí to, čo ostatné deti väčšinou. Ale on neprerušuje napríklad vystúpenia ostatných tak, že by sa ostatné deti nemohli sústrediť. Proste si "ide svoje" sem-tam, sem-tam robí to, čo si pripravili. Ale proste neruší ich krikom alebo tým, že by si vyžadoval od nich špeciálnu neustálu pozornosť. Pri deťoch so špeciálnymi potrebami je celkovo iný typ prístupu volený, ako keď je bežná trieda, prípadne s 1 dieťaťom so špeci potrebami v takej triede.
aj ja som mala zlú skúsenosť zo škôlky... v prvom rade som nejedávala hrozne veľa potravín (je to lepšie ale mám túto vlastnosť dodnes) učiteľky am vzali do školy prírody ako 3 ročnú s predškolákmi na doplnenie počtu lebo som bola najšikovnejšia a vzali aj moju kamarátku...a to bol začiatok všetkých problémov. nechcela som jesť nechali ma and tým sedieť dokedy to nebude zjedené (ja som veľa potravín vyvracala, ešte som ani chodiť nevedela..proste mi to neberie). Ja som sedela, kamarátka nikoho nepoznala, tak sedela pri mne a revala. Nechceli ma pustiť ani na záchod...vypestovali u mňa za jeden týždeň panický strach, že sa pocikám... keď som mala sadnúť do autobusu bola som schopná ísť aj 10krát na WC a akonáhle som do neho nastúpila som potrebovala ísť zas.... začala som teda nonstop chodievať na WC keď sme mali poobedný spánok, presťahovali ma do kumbálu kde sa skladovali metly a tam som musela spávať..ja som samozrejme nič nepovedala, naši videli len problém s cikaním a bez súvislosti nechápali. Až do dňa kedy upratovačka (ktorá mi celý čas potajomky odnášala jedlo a menila za to čo som jedávala - zemiaky s mäsom bez omáčky a pod.) nevydržala, počkala si po škôlke moju mamu a nabonzovala jej čo tam so mnou robia, s apelom nech ma tam nenecháva, lebo ma psychicky zničia. Od toho dňa som chodila pred obedom domov (bývali sme pri škôlke a mama bola na materskej s bratom) a po spánku som sa vrátila do škôlky...
tým som len chcela povedať to, že ak tvoja dcérka vyrušuje, tiež by som ju posadila a určite ju nenechala pokaziť besiedku aby z nej boli všetci nervózni... na druhej strane aj ja som vyrušovala ustavičným chodením na WC, ale nezainteresovaní videli len to a nie to, prečo sa to deje. Dodnes mi je zle z toho keď si predstavím, čo so mnou robili. teta upratovačka je staručká teta a vždy keď ju stretnem zahreje ma pri srdiečku... bola pre mňa anjel, ani dnes by som to jedlo nezjedla a sedela tam niekoľko hodín, proste je to môj psychický blok...
Na mamu učiteľky len vyštekli, nech ide so mnou k psychiatričke, že nie som normálna ... načo im povedala, že asi oni nie sú keď spravili z najšikovnejšieho dieťaťa v ročníku za týždeň trosku ...
@221girl
@zuzkamargit
Otras! To sa normálne aj zle číta! Nie, že to prežiť ešte! No takéto ženské stúpili veľmi vedľa so svojím povolaním!😑
@eva112014 asi som nejaka rozvitlivena, ale ked citam tie vase zazitky, tak mam fakt slzy v ociach. je to strasne smutne, ze take monstra maju bezbranne deticky na starosti
@221girl Moje zlaté.
@lenka0033 - ono je to v poriadku, že takéto dieťatko je v kolektíve, ale ono v bežnom kolektíve asi nie sú také kapacity (zrejme personálne), aby učiteľky zvládali napríklad s dieťatkom, ako popisuješ, návštevu podujatí. Ono to nie je sranda, ustriehnuť nejakých 20 malkáčov vo "voľnom priestore" a vedieť, že musia špeciálne dávať pozor na 1 dieťatko. Tam idú ony do rizika, že sa niečo stane. V našej bežnej, štátnej škôlke sú aj detičky, ktoré sú "iné", ako tu niektoré maminy vravia, ale majú napríklad asistenta. Tak to je potom celkom iná situácia, je to super najmä pre tie deti, ale aj pre učiteľky, nikto nemusí byť vylúčený z aktivít kvôli svojej "inakosti".
@kobylamodra Nie si rozcitlivená. Tomu sa hovorí empatia. Dokážeš to precítiť, aj keď si to nezažila. Každí máme v sebe empatiu, ale v odlišnej miere. Vieš, jedna najväčšia pohroma pre človeka, je človek s vysokým IQ vo vysokej pozícii s nízkou empatiou. Nízke EQ. A ešte, keď sa to pácha na deťoch. 😒😡👿
@kobylamodra - môže to byť tým, že Ti to nepovedali skôr, že proste skôr si mysleli, že to zvládne dcéra a že si s tým poradia a nebudú Ťa tým zaťažovať. Ale ako besiedka blíži, možno vidia, že proste to fakt nedá (ona ani ostatní s ňou), tak museli k takémuto kroku pristúpiť.
@221girl je mi do placu,a spomenula som si na vlastné zážitky zo škôlky. Ja som síce bola dobrý jedakzale nikdy som nepila mlieko, dnes sa tomu hovorí intolerancia, lenže vtedy nikto nechápal že mi je z neho zle. Donútili má ho vypiť aj so šupkou, samozrejme som sa pozvracala, taka za trest na zvyšok obeda dali sadnúť ku kucharkam do kuchyne, kde do mňa v kuse hučali aká som rozmaznana. A.este aby trest dovŕšili, tak po spánku išli všetky deti von, len ja som musela sama ostať v triede v posteli. V lete si zasa zamysleli,že je strašne teplo, tak nás postavili do železných vaniciek a liali na nás ľadovú vodu. Moja mám bola vtedy doma a videla to, skoro ich zabila tam. No ja mám dodnes traumu z umývania vlasov, neznášam keď mi steká voda po hlave a zakaždým keď si idem umyť vlasy tak to oddialujem. Preto sama na sebe viem ako veľmi vedia dospelí ublížiť detom a najmä keď si myslia že sa z toho nikto neposerka.
@221girl a keď si niekto myslí,že to sú len praktiky minulosti tak s veľmi myli. Mne sa stalo pre matku ešte to najhorsie. Prišla k nám na zástup učiteľka keď som ja robila ešte hospodárku, ja som ju poznala,keďže syn chodil aj do inej škôlky,lebo u nás nebolo miesto. Keď k nám prišla, syn začal plakať,že ju nechce, tak som si myslela,že je to preto,že mu pripomínala druhu škôlku kde všetky deti plakali. Až keď som ju videla v akcii bolo mi jasné čo sa dialo aj v starej škôlke. Deti sácala, trhala ich za rúčky a kričala po nich. A ked som tam nebola, môjho syna chytila pod krk. Dozvedela som sa to tak,že syn úplne zmenil správanie, zrazu bol tichý, nechcel chodiť do škôlky, s nikým sa nehral. Riaditeľka prišla za mnou, že on sa jej nezdá,že sa niečo deje. Tak sme sa dohodli že sa postavím za dvere a ona sa ho to opýta. Keď jej povedal,že sa cíti zle, lebo ho pani učiteľka chytila pod krk a všetky ostatné deti pribehli a začali že oni to videli,mne sa podlomili kolena. Okamžite som volala mužovi a išli sme to riešiť na magistrát. Ešte v ten deň ju stiahli zo škôlky, ale to,že on si to dodnes pamätá a že zakaždým sa bojí už aj v škole,že mu učiteľka niečo urobí, to jej nikdy nezabudnem.
je to ťažko zaleži aj od učiteľky ale aj od dieťaťa a rodičou ja som davala dve deti do škôlky pre jednu bola jedna a ta ista učiteľka zla a druha za nou ked škončila škôlku plakala ale jedna dcera je tvrdohlava a niekedy nepohnem snou ani ja a druha da sa povedať že počuva na slovo,a ked chodim o ne do škôlky a vydim ako učiteľka zbiera hračky po deťoch lebo kričať nemôže a začne jej štvor ročne dieťa rozpravať ake on ma prava,lebo mu to povedali rodičia...ide ma poraziť,je dobre deti učiť aj o pravach ale často sa zabuda na to ake maju povinnosti,
@eva112014 ja sa nehnevám na neho, len sa zamýšľam, ako je možné, že bol vzatý do prvého ročníka. A zas to upatlane čosi by som mu na vystavku nedala
@0martina0 to je o inom, ked su detske drze a neposluchaju a su to rozmaznani frackovia, na ktorych si nikto nemoze dovolit, lebo mamicka pride spravit cirkus. to tym ucitelkam nezavidim.
@pininka
@eva112014 ja si napr. tváre ľudí neviem v mysli vybaviť, ani tých, ktorých stretávam teraz. Ale viem si detailne vybaviť tvár mojej učiteľky zo škôlky, aj ten pocit, ako som ju neznášala. Ešte na ZŠ keď som si pozerala fotky zo škôlky tak som jej tvár prečiarkovala. Mama tiež strašne trpela tým, ako som nechcela chodiť do škôlky a tiež mi po rokoch priznala, že každé ráno ju bolel žalúdok, keď ma tam niesla, že aký budem robiť cirkus vo dverách. Nakoniec to skončilo s vredami u nej. Najkrajšie chvíle čo si pamätám z detstva, boli keď som bola chorá. Lebo vtedy som bola doma v kľude a pozerala si knižky a hrala sa s legom. A moja úplne prvá spomienka zo života je, ako som sa V KOČÍKU robila že spím, keď ma niesla do jaslí a premýšľala som "budem sa robiť že spím a mamka ma tam nedá", A ako otvárala bránu som nevydržala a otvorila oči. Ona sa nahla nad kočík a prihovorila sa mi. A potom už len ako som sa držala zárubne, ťahali ma dnu a ona utekala po chodbe do práce. Pre mňa toto odläčenie od matky bola trauma. A som si istá, že kopec detí to takto prežíva, ale nevie to povedať.
@marfikchov Nie na výstavu, ale poslať domov, trebárs maminke! Ale, keď si to dala zahodiť do koša, tak pred ostatnými deťmi si vlastne dala najavo, že je to škaredé. Chlapec urobil niečo fuj (čo možno aj urobil), ale mohla si to zahrať, že napr. Maroško prekvapíš maminku, zoberieš domov, bude to mať ako darček.
A dávala by som mu domáce úlohy, áno aj zo strihania, trebárs. Ak by ich nerobil, tak zapojím aj triednu učiteľku. (nech povie rodičom ...).
Ty, ako učiteľ buď toho chlapca "vytiahneš" k rovesníkom, alebo ho "stlačíš" ešte nižšie. Sama vidíš, že tvoje kolegyne pochybili. Neriešili to! (MŠ ho nenaučili ...). Rodičia sú na vine, ak vedia o nedostatkoch svojich ratolestí a neriešia to! A to je len strihanie s nožnicami.
A vidíš pokroky u chlapca? To je vďaka tebe, ty si ho naučila, tvoja práca! Buď aj ty učiteľom na ktorého si žiak spomenie a povie si :"tá bola výborná učka, mal som ju rád!"
@eva112014 Zaujímavé ako všetci vedia ako to treba robiť. A to sa týka každého povolania.😨
dakujem vsetkym za podporu a pochopenie.. som velmi zvedava, ako dopadne zajtrajsi pohovor s ucitelkami. uz len to, ze ked som ju rano poziadala o konzultaciu o dcere a jej odpoved bola, ze oni maju dnes a stale nejaky program ako zastupovacky a tak... a ze si mam teda premysliet nejaky iny termin ako dnes, a oni mi povedia, ci maju cas... to ako co malo byt. keby nechytim dvere a nepoviem jej, ze ja si termin nemusim premyslat. nech mi povedia kedy mozu oni a ja pridem kedykolvek...
este ju aj musim tlacit do toho, aby si laskavo nasli 10 minut.. evidentne tusi, ze to presvihli a nebude to uplne prijemne. uz oslovujem ine skolky, skusam priamo logopedicke.. uvidime, ako to dopadne.
@saslavka73 Zaujímavé je, ak nevedia! Nič iné som nepočula kedysi, len že tým učiteľom je ako veľmi dobre, koľko majú prázdnin ... Ale jeden dobrý učiteľ, musí byť aj psychológom, alebo milovať deti, milovať prácu s deťmi.
Ostatné povolania? Spôsobia takú ranu na ľudskej duši ako keď si prečítaš príbehy vyššie od 3 rôznych žien?
Dospelí ľudia sa dokážu brániť, ale deti nie!
@kobylamodra No daj vedieť. Prajem dobré vybavenie.❤
@saslavka73 A naozaj si myslím, že učiteľstvo je krásne, ale fakt náročné povolanie! Aj keď si teraz niekto možno myslí, že majú ešte horšie povolanie. Ale to je môj názor!
@eva112014 Všetky sú náročné aj krásne svojím spôsobom.
@saslavka73 Na pobavenie, že aj také práca v krematórium. Krásna, náročna? (srandujem).
@eva112014 ja robím čo viem a môžem, dnes vianočného kapra vyfarboval dvoch, bo prvý docarbal. Prosto každú prácu robí hala bala, urobiť ako chce, len nech má pokoj. Horšie, že mamka si myslí, aký je super, na každý krúžok v škole by ho dala, pritom ani o šport záujem, ani hudba ani výtvarná. A jemu by len tak málo stačilo, aby ho dôsledne pripravovali na vyučovanie.
@zuzkamargit tento chlapec nerozpráva, tým myslím nerozpráva, vôbec, s nikým, mama ma papier že nie je psychicky ok, otec po neho chodí po posledného o pol piatej, pritom matka je doma na materskej s druhým. Ako sa im narodilo druhé, chlapec sa začal pokakavat. Jednoducho sa mu nevenujú. Preto tie pomery a tiež to, čo viem o deťoch, ktoré mám na starosti ja, ako žijú, s kým a pod.

my oprava mi