icon

4 ročná dcérka nechce sama jesť

judy81
27. jan 2012

Ahojte maminky, mam strasny problem, dcera bude mat v aprili 4 roky a vobec nechce jest sama, ked bola mensia jedla, nebol problem.Ale uz asi rok nechce chytit pribor do ruky,ani chleba do ruky,stale sa dozaduje aby som ju nakrmila,uz som ju nechala pri jedle aj hodinku nenajedla sa vobec a 20 min na to kricala plakala ze je hladna, som zufala,a v skolke tiez neje sama, vzdy ju ucitelky alebo kucharky nakrmia ako tak.

nela82
27. jan 2012

@judy81 no nesed pri nej...ona vie,ze mamina trocha pocka a aj tak nakrmy 🙂

ivce
27. jan 2012

@judy81 neboj, určitě od hladu neumře 😉 🙂 věřím, že déle než 2 dny (při tom nejhorším scénáři) bez jídla nevydrží a za tak krátký čas ji na životě opravdu neohrozíš. Já bych prostě v době snídaně, svačiny, obědu,.... nachystala na stůl vždy jídlo pro sebe i pro malou, sedněte si spolu, najez se a ji nech ať jí sama. Když se toho nedotkne, tak prostě skliď vše ze stolu a hotovo. Až bude mít opravdu hlad tak se určitě nají. Ale musíš to takhle dodržovat už stále. Žádné ústupky. Určitě to bude zkoušet, jsou to malý ďáblíci, ale ty jsi šéf. 😉 🙂 a děti prostě pravidla a hranice kam až můžou zajít potřebují. 🙂 Vidím to u svého synovce, kterému je skoro 8 a jídlo je vždycky boj. Pokud teda dostane koblížky, toust s nutelou, nebo palačinky, tak toho sní dost, ale jinak s ním švagrová bojuje o každou půlku rohlíku. Jeho stravovací návyky jsou fakt hrozné, nemluvě o tom, že nesní kousek ovoce nebo zeleniny. Zajímavé je, že pokud je na prázdninách u nás, tak máme problém obvykle první den a pak to přejde, Jsem prostě neústupná a velice rychle pochopí, že na mě si žádným pláčem, vztekáním a já nevím co ještě nepřijde. Ovšem maminku má zmáknutou, takže mu to prochází 😖

lussy666
27. jan 2012

@judy81 ako vravia @anjelicek26 a @traktor .....ani by ma nenapadlo krmit taku babu velku.....haha...ani omylom....kazdy sme nejaky, niekto tvrdy byt nedokaze, ale ja napriklad si ani neviem predstavit, ze by som sa do takej situacie dostala...a to tu teraz nemachrujem ani nic podobne, proste to viem..milujem svoje dieta, nikdy nebudem nikoho tak milovat, ale toto nema nic spolocne s laskou...ale podla mna to zvladnes...zatrhnut krmenie v skolke a ked to nebude chciet zjest sama tam, nech jej to zabalia domov a hotovo. a doma ohriat...chce to asi par dni, mozno aj hladnych noci, ale pojde to..drzim velmi palce...

nikush
27. jan 2012

@judy81 mne tiez nechcel jest sam, dokonca ani s pomocou varene jedlo, chlieb a podobne, zatrhla som vsetko sladke, ziaden dzus, ziadne kakao a cuduj sa svete o 2 dni jedol vsetko zaradom, dokonca uz ani s masom problem nemal...deti su velmi vynaliezave tvory...mne povedal, ze sa nemoze sam krmit, sak ma zlomene ruku, co nevidim? ( samozrejme v jeho snoch boli zlomene, lebo ich ma v poriadku) takze asi tak

argyro
27. jan 2012

@judy81 Čítala som, že sa to zmenilo vtedy, keď si sa odsťahovala od jej otca.. Podľa mňa tu nejde o žiadne skúšanie či vydieranie zo strany dcérky ale je to psychika.. Kŕmila by som ju a počkala, dala jej čas, kým sa s tým vysporiada. Možno cez kŕmenie potrebuje cítiť, že ju máš rada, deti si zvyknú rozchody rodičov vzťahovať na seba a potom sa báť, že ich maminka/tatinko prestanú mať radi... Nie je náhoda, že sa to stalo v rovnakom čase.. Daj jej čas a buď trpezlivá, deti sú veľmi citlivé dušičky... nič sa nestane ak teraz urobíš krok späť a budeš ju kŕmiť.. nezabudne, ako sa papá, neboj 🙂 Potrebuje sa z toho dostať, pomôž jej 🙂

ivce
27. jan 2012

@argyro ale podle zakladatelky tématu malá takhle sama nejí už rok. Což se mi zdá opravdu dlouho. Takže pokud by to byla psychika, je už dávno na čase navštívit odborníka, ale já si myslím, že je to opravdu jen truc, vzhledem k tomu, že oblíbená jídla (mlsy) sama jí. Takže bych opravdu volila postup, že ji nechám ať "vyhladoví" a pokud by to mělo trvat neúnosnou dobu (což rozhodně není to, že si nedá večeři), tak mazat za odborníkem.

argyro
27. jan 2012

@ivce s návštevou odborníka súhlas. či je to dostatočne dlhá doba? ktovie... a že maškrty zje sama - to nijako nesúvisí, veď to @judy81 môže byť len rada že aspoň niečo zje sama, nie? 🙂 Horšie by bolo keby nejedla sama vôbec nič.. Dieťa nevydrží "trucovať" rok, neverím 😒

luciferkax
27. jan 2012

nečítala som všetky príspevky. ale. skúšala si jesť s nou? spolu obedovať, spolu večeriať? alebo nestalo sa vo vašej rodine niečo? Môj to začal robiť, odkedy pribudol súrodenec, krmim menšieho, tak zrazu sa ani starší nevie najesť 🙂 ani obliecť 😉 😉 😉

ivce
27. jan 2012

@argyro myslím si, že vydrží, když mu k tomu rodič vytvoří podmínky 😉 tím myslím. že nemá tu pevnou vůli a znovu se nechá zlomit pláčem atd. Jestli je to i tento případ těžko říct, když si člověk přečte jen pár stručných příspěvků. Ale - jogurt sní sama a chlebík ne? Ze začátku to třeba byl truc, ale teď už je to možná zvyk 🙂 já bych byla několik jídel neústupná a pokud by to opravdu nepomohlo, tak za odbroníkem, jak jsme se tu shodly. Ale opravdu mi nepřipadá normální zdravé a vyvinuté čtyřleté dítě krmit.

judy81
autor
28. jan 2012

takze dnesne ranajky dopadli ako som cakala, vobec sa nenajedla,nechala tam chlebik, tak som jej to zobrala a schovala som vsetky maskrty🙂 uvidim ci si naobed nieco da, dufam ze ju to rychlo prejde

judy81
autor
28. jan 2012

@luciferkax u nas to zacalo odkedy sme sa odstahovali spät k dedovi a stratil otca

judy81
autor
28. jan 2012

@argyro mozno to vazne bude s tym, ale potom by nejedla vobec nic sama,asi 😒 neviem,mozno len vazne potrebuje cas,ale zasa uz preslo skoro rok a pol a doteraz som ju krmila,ale uz ma to prestava bavit

alexandra17
29. jan 2012

Dcerka presne vie co robi a co na teba plati 🙂 Pokial ju nechces krmit do konca zivota,musis byt razna a neoblomna. Povedat jej,ze ked sa nenaje sama,bude hladna..okrem jedla co bude mat pripravene,jej zatrhni pristup k comukolvek inemu.Mozno vynecha obed,ale veceru spraska rukami 🙂 Niekde sa stala chyba a musis ju napravit,ak to chces..ina moznost nie je, dcerka sa naucila,ze bez namahy bude o obsluzena 🙂 A samozrejme, okamzite zakaz krmenie dcery v skolke...neboj sa,jednym vynechanym jedlom sa jej nic nestane..Najest sa je primarna zalezitost

ivce
30. jan 2012

@judy81 tak co? Jak to u vás vypadá? Kdo měl silnější nervy - ty nebo dcerka? 😉 😀

judy81
autor
30. jan 2012

@ivce no zatial to vyzera celkom fajn🙂)) nervy sice mam ale nevzdavam sa🙂) papa sama, len par lyziciek ale ine jej nedavam,kolko zje tolko zje🙂 som zvedava dnes v skolke, som im povedala nech ju nekrmia, ze ona vie aj sama......tak uvidim poobede.a kakavko mame len rano a vecer pred spanim...ale vymysla a trucuje dalej, 3 lyzicky a povie neprosim si a odide od stola 😒

viktoria0303
30. jan 2012

@anjelicek26 moja mala ma 2roky a uz sa vie sama obliekat,viem nema to nic spolocne s jedenim ale sama sa chcela obliekat tak som ju nechala popripadne som jej pomohla,uz nema cumel a chodi sama na zachod a plienky ma iba na noc.a papat ju tiez nechavam samu aj ked potom pratam po nej.nech sa nauci ved ide uz do skolky v septembri

ivce
30. jan 2012

@judy81 vydrž! Jak je vidět, hlady určitě neumře, když nakonec jí sama, i když málo 🙂 to se časem vyvrbí. A co v té školce? poslechli tě?

judy81
autor
30. jan 2012

@viktoria0303 tu neide o to kto ma sikovnejsie dieta, napr moja mala rok a pol a nemala ani na noc plienku...cumel nemala nikdy, bude mat 4 a vie pisat......to nema vyznam to tu riesit, 😉 ktora co vie a kedy co sa naucila, vytahovat sa s takymi vecami nema vyznam, moja ma asi nejaky BLOK,preto nechce jest sama.....

judy81
autor
30. jan 2012

@ivce ale kdeze, zevraj naobed ju nakrmili s polievkou, sice druhe akoze jedla sama, ale poobede uz ju nenakrmili tak bola hladna ked prisla domov,ale doma sama zjedla celu veceru🙂 tak hadam uz z nej nieco bude 😀

judy81
autor
30. jan 2012

@alexandra17 samozrejem ze chcem napravit tu chybu ☹ bohuzial nie som asi dokonala, ale uz sme na dobrej ceste 😉 aspon dufam,zacina papat sama ale strasne malo podla mna, len par lyziciek alebo 3x kusne do chlebika ☹ asi bude este dlho hladna.....

viktoria0303
30. jan 2012

@judy81 ja som vas nehccela urazit tym ze som napisala co moja mala vie prepacte,ani moja mala dakedy nechce jest nasilu do nej tlacim

judy81
autor
30. jan 2012

@viktoria0303 sa nehnevam ale vyznelo to ako keby ste sa vytahovbali co vasa dvojrocna vie...aj moja toho vie dost.....ale kazde dieta je ine, nema cenu ich porovnavat 😀 niektora je sikovnejsia v tom niektora v inom

ivce
30. jan 2012

@judy81 ale jí a jí sama 🙂 zase nemůžeme chtít po ní hned zázraky 😉 hlavně ty vydrž - ona se opravdu nevyhladoví, zvlášť když píšeš, že sama zbaštila večeři 🙂 můj 7letý synovec jí takovéhle "porce" tedy tři kousnutí do chleba, dvě lžičky polévky, říděapod. jako svoje normální porce 😠 pak to teda dožene čokoládkama 😠 ale to už jsem tu psala, to je boj jeho rodičů, se mnou mu to jde líp 🙂 a v té školce bych opravdu důrazně požádala učitelky, aby ti nekazily tvoje snažení - předpokládám, že jsi jim vysvětlila o co jde, tak by ti neměly hatit tvou snahu. A chtěla bych vidět, kdyby měly krmit třeba 27 dětiček ve třídě 😠

judy81
autor
30. jan 2012

@ivce hej hej, mas pravdu, som rada ze zje aj to malinko a hlavne ze sama 😉 a v tej skolke to musim asi povedat aj kucharkam a riaditelke a asi vsetkym, lebo nechapu, im je luto za jedlo ktore zaplatim a mala to potom nezje 😎 preto ju nakrmia, ale asi im poviem ze ten tyzden kym sa nauci papat normalne nech kludne vyhodia 🙂

judy81
autor
30. jan 2012

@ivce a kolko vazi tvoj 7 rocny syn?? to vazne mu staci tak malo papania? ☹ a kolko cokolady potom zje?

ivce
30. jan 2012

@judy81 je to synovec 😉 a nevím teď přesně, ale tuším tak kolem 23 - 25 kg, možná víc, fakt spíš tipuju. Moje Klárka má 19kg ve 4,5 letech 😉 🙂 on je hubeňour, ale ne že by byl vychrtlý, to ne. A u něj je to fakt o oblíbenosti jídla. Když mu dají párek, tak sní dva a kopec kečupu, ale žádné pečivo. Když takové ty malé koblížky (malé kuličky z koblížkového těsta) a k tomu mu to namažeš nutelou, tak jich sní pět. Opečené tousky s nutelou sní 2 bez řečí, ale dej mu na to pomazánku a bude frfňat sotva půlku jednoho, pokud dostane třeba rohlík se šunkou, tak nesní ani půlku toho rohlíku, nebo třeba slabou půlku loupáčku apod. Ale když je u nás na prázdninách, tak mu prostě předem řeknu co chci, aby snědl a kolik - samozřejmě, že mu nedávám žádné hromady nebo jídla které by nesnášel, ale rozumné porce a jsem neoblomná, že neodejde od stolu, dokud nesní, tak to funguje 🙂

sashabb
30. jan 2012

@argyro citujem: "a že maškrty zje sama - to nijako nesúvisí, veď to @judy81 môže byť len rada že aspoň niečo zje sama, nie?" ... toto je prvý problém, ktorý robia rodičia! Povedia si presne túto vetu a samozrejme, že deťa to hneď zistí a bude to zneužívať. Viac-krát som to už počula a vidím aj tie ich stravovacie návyky 😒

V prvom rade treba ZAKÁZAŤ všetko sladké! či už kakovo a pod. nakoľko rodičia si veľakrát neuvedomujú, že dieťa má veľmi malý žalúdok a stačí mu trochu sladkého a už je nasýtené, a jednoducho nič iné už nepotrebuje jesť.

Taktiež by som postupovala rovnako ako píše @ivce treba urobiť režim, raňajky-desiata-obed-olovrant-večera. Ponúknuť vždy jedlo, ak ho nezje odniesť a NEDAŤ nič iné. Počkať do ďašieho času na jedlo a opäť ponúknuť.
Dieťa si veľmi rýchlo uvedomí o čo ide a začne jesť.

judy81
autor
30. jan 2012

@sashabb zacala som s touto metodou od soboty, a po kuskoch ale napredujeme🙂 okrem ovocia a jogurtov nema ziadne maskrty

sashabb
30. jan 2012

@judy81 tak to j super, držím palce 😉 Ja som v tomto neoblomná 😀 našťastie nemáme takýto problém, aj keď sa samozrejme stane, že malý skúša a vymýšla, ale u mňa má smolu. Ja som celkovo proti sladkému a pokiaľ nemá záujem normálne sa najesť nič iné nedostane.

mamavera
30. jan 2012

@judy81 držím ti palce, baby ti tu radia dobre, čo sa týka tvojej dcérky, predpokladám, že to nebolo tak, že prestala jesť pre zmenu vo svojom živote, ale ty si jej tú zmenu chcela uľahčiť, tak si ju začala kŕmiť. Nemyslela si to určite zle, ale dcérka tak získala nástroj na vydieranie. Netrestaj ju v žiadnom prípade za to, že nechce jesť, ale ani ju nejako zvlášť nechváľ, pochváľ ju za to, že správne drží príbor, alebo že si po jedle utrie pusu obrúskom, ale nie za to, že jedla!!! Jedlo je úplne prirodzená činnosť, akonáhle sa stane pričinením mamičiek stredom pozornosti, veľmi ľahko sa stane, že nás ním dieťa začne vydierať. Počas jedla dbaj, aby vládla príjemná atmosféra,stolujte spolu, rozprávajte sa o čomkoľvek, len nie o jedle, keď prestane jesť, spýtaj sa, či si už neprosí, ak pokýva hlavou, že nie, jedlo vyhoď!! Nie odlož!!! Medzi jedlami NIČ!!!! Nekupuj čokoládu, čipsy, nedovoľ, aby jogurtom nahrádzala jedlo, aj za cenu, že ich pár dní nebude jesť. V chladničke bude len jedlo, ktoré chceš, aby zjedla.V škôlke by som pritvrdila! Učiteľky ti majú pomáhať a nie podporovať dcéru v tom, čo robí. Keby mala blok, nezjedla by ani jogurt a nič ostatné. Verím, že to spolu skoro zvládnete.