Ako naučiť trojročnú dcéru, aby iných poslúchala?
Ženy, v súvislosti s touto témou https://www.modrykonik.sk/forum/stal-sa-uraz/co-hrozi-ucitelovi-za-smrtelny-pad-dietata-v-skole/ som si uvedomila, z máme doma problém. Moja dcéra (3,5 roka) je neskutočne živá a láskavá. Avšak, okrem mňa neposlúcha nikoho - manžela, babičky, učiteľky nikoho. Ja s ňou problém nemám, máme doma pohodu, urobí čo treba, v prípade nebezpečenstva okamžite reaguje. Ale keď ju upozorní niekto iný, ešte sa smeje a pokračuje v činnosti. Mám pocit, že ona druhým ľuďom neverí, že to upozornenie myslia vážne. Máte skúsenosť, čo by mohlo pomôcť, aby rešpektovala ostatných?
Zatiaľ to u nás vyzerá tak, že ma manžel, učiteľky alebo babičky zavolajú, aby som ju umravnila, ja musím prísť, potvrdiť, že učiteľka má pravdu a ona v tej danej veci už poslúcha. Ale v žiadnej inej. Doma máme peklo, lebo manžel sa môže pokrájať, neposlúcha ho, a potom plače, že na ňu kričí. Poslucjne iba to, čo ja potvrdím.
@letfenixa Aj mna to napadlo, ale tazko povedat... nevieme ako na nu tych 5 ludi rozpravalo, preco tam vyliezla a preco nechcela ist dole.
@andreatytler nevieme, ale neviem si ani predstaviť, že teda AKO sa s ňou treba rozprávať vrátane vlastného otca, aby v dramatickej situácii fungovala.
@letfenixa Myslim ze takto: Potrebujem aby si hned teraz zliezla dole, prosim ta. Velmi sa bojim ze spadnes a ublizis si.
Ak povedali nieco ako: Okamzite zlez, chces spadnut? Tak si dcera pomysi... jasne ze nechcem spadnut. Nemam dovod ist dole. Alebo: Okamzite zlez, ved spadnes. Jej odpoved je... nie nespadnem, ved sa drzim a viem co robim, nemam dovod ist dolu . Alebo: Okamzite zlez, lebo ta inaz zrezem ako hada.... no tak jasne ze nezlezie ak ju dole caka bitka.
Ale uplne chapem ze v takychto pripadoch clovek kasle na to ci sa s jej dcerou ludia rozpravaju s uctou... len chce aby posluchla.
@andreatytler Teoretizujeme, ale predpokladám, že prvá veta padla, keďže ju jej otec pozná. A ak nepadla, tak naozaj treba otcovi vysvetliť, že s dieťaťom sa dá rozprávať aj inak ako direktivne.
@letfenixa Ved presne to... ze teoretizujeme.

Ja sa o ňu len bojím. Pred mesiacom bola s manželom na návšteve. V zápale hry niekam nebezpečne vyliezla a 5 dospelých ľudí ju nedokázalo presvedčiť, aby sa vrátila. Ináč mi je to, obrazne povedané, jedno. Nech si s ňou poradia ako vedia, prípadne nech im skáče po hlave, keď si nechajú.