icon

Ako obliekate deti do škôlky?

27. nov 2022

Ahojte mamicky uz davate na deti oteplovacky a v skolke uz pancuchy a teplaky? Alebo shofshelove nohavice.... rozmysla co obiect aby bolo dobre.

Strana
z3
3katka3
28. nov 2022

Ak je okolo 0 alebo menej dávam buď tenké legíny a na to tepláky alebo pančuchy a tepláky. V škôlke dávame dole tepláky a ostane len v legínach alebo pančuchy a na to tenké kraťasy. Ak je teplejšie tak len hrubšie tepláky alebo podšité rifle a v škôlke prezleciem do legín. Otepľovaky alebo overal až keď bude sneh a mínusové teploty

malamimi6
28. nov 2022

5,5 ročný syn nosí tenké leginy a na tom tepláky, ktoré v triede dáva dole. Má tielko, tričko s dlhým rukávom, mikinu a prešívanú prechodnu bundu. Má nakrcnik, čiapku a rukavice vo vrecku ak mu je na vychádzke zima. Keď je mokro, dávam mu namiesto teplakov a bundy softshellovy overal z lidla. Topánky už nosí zimné

katarina092
28. nov 2022

@liviaf14 presne, ked nedam viacero teplych vrstiev a fakt teplu bundu, moja dcerka (18 mesiacov)je studena

tinkainka
28. nov 2022

Závisí od dieťaťa a aktivít, ktoré v škôlke či vnútri alebo vonku má, moja v tomto počasí ( cez deň je +5 a neprší), legíny, tielko, tričko, mikina a vesta bez rukávov, tenké ponozky a stačí jej to, vo všetkom inom, t.z softshel nohavice, vetrovka, hrubšie legíny - je jej teplo, lebo stále je v pohybe a odmieta veľmi hlasne čokoľvek, v čom je jej teplo. V škôlke je v tričku s krátkym rukávom. Fakt je, že je otužilejšia ako ja, a pomaly si zvykám na túto skutočnosť.

kate_cs
28. nov 2022

Ja ako učiteľka vás prosím, oteplovaky nie!!! Čo tie deti budu nosiť keď bude mrznut. Väčšina z nich chodí do škôlky autom. Takze mu oblečiete oteplovaky, snehule, ešte aj kuklu na hlavu, posadíte do auta a potom vyložíte pred škôlkou (hovorím z praxe). Ja s nim idem okolo 10.00 von, je 7 stupňov a dieťa má červené líca, zle sa mu hýbe a mne je ho ľúto. Naozaj, otuzujte trochu vaše deti.
Moje (4 a 2 roky) ešte ani pančuchy a zimné čiapky nenosia a neboli choré.
Tak isto do škôlky určite nie pančuchy a na tom tepláky. Úplne stačí buď ho nechať len v pančuchách alebo len v teplákoch. Voľnosť pri pohybe.

krkavcia_mater
28. nov 2022

@kate_cs presne.. aj do triedy k mame chodia niektore deti uz v snehuliach a zimnych oteplovakoch 🤦🏻‍♀️ Je to chore! Ked behaju na zahrade su spotene a potom ich ofukne a su chore. A deti chcu behat a potrebuju behat.
Nehovoriac o tych snehuliach,.co im ani na nohach nedrzia, suchocu s nimi.. absolutne nevhodna obuv na kazdodenne nosenie - ale to uz je tema na fyzioterapeuta.

krkavcia_mater
28. nov 2022

Kedze moje dieta nevlastni ani jedny pancuchy a ani jedno tielko, tak aktualne nosi rano rifle/teplaky, tricko, mikinu a softshelovu bundu. Ma bavlnenu capicu a pletene rukavice, pretoze jemu byva zima na ruky aj v lete 🙂 Na nohach ma vysoke tenisky. Rano mavame 3-5°C.
Na ihrisko teraz nosi cez vikend mal unuo softshelove nohavice a pod tym iba ponozky. Ak je chladnejsie vymenim za podkolienky. Okolo 0 davam pod softshelove gate merino spodky.
Overal ci oteplovaky nosi od -5

V zime nosieva merino vlnene podkolienky, merino spodky, tricko a mikinu a na tom overal/ nohavice a bundu.

kate_cs
28. nov 2022

@krkavcia_mater ja sa na to veľmi hnevám, lebo potom čo s nimi počas dňa? Mám ich trápiť na prechádzke či hre vonku? Alebo cela skupina nepojde von preto, že niekto je oblečený ako do snehu? A ešte aj to, ako sa im v tom zle hýbe.
My sme v Trnave. Minuly týždeň počas dňa 7-9 stupňov a 3 deti snehule, overal a hrubé zimné čiapky. Každé jedno prišlo ráno autom. Prečo toto rodičia robia?
To, že niektoré od septembra nosia pančuchy a tielka je ďalšia vec. Hneď ráno ich kontrolujem a dávam vrstvy dole, často vetrám.
A práve tieto deti bývajú najčastejšie choré. Mám aj druhý extrém- dievčatko, ktoré ani teraz nenosí čiapku. Ale ani raz ešte nebolo choré.

krkavcia_mater
28. nov 2022

@kate_cs ako najlepsie je zredukovat tie vrstvy pod bundou. Pod oteplovaky im hodit len ponozky, snad maju nahradne v skrinke. Ked sa spotia a maju bavlnene veci, tak ich chladia. Tazko sa to vysvetluje rodicom.
O to tazsie, ze plnsim detom, ked daju upnute veci a este su ako cibula oblecene, tak sa naozaj nemozu plnohodnotne hýbať.
Lenze pri tych poctoch deti v triede este kontrolovat vsetly vrstvy, je tazke. Najlepsie ich hned rano odcibulovat v triede. Uplne staci tricko a leginy/pancuchy/teplacky. Aj to ked sa nahanaju, maju kropaje potu.

nikpa
28. nov 2022

U nás ešte nemrzne. Ráno keď ideme mu dám pančuchy a na to obyčajne tepláky. V škôlke tepláky vyzlečiem a na pančuchy mu dám kraťasy a tak je v škôlke. Oteplovacky sa u nás vyťahujú na sneh a pri mrazoch. Čo by som mu dala potom keby ich nosil uz teraz?! V oteplovackach by bol akurát tak zapareny keď je 1-3 stupne. Ja teda deti nezvyknem obliekať aby boli prehriate a spotene. Ale každá si tie svoje najlepšie poznáme...

mjk40
29. nov 2022

Do škôlky to nemáme ďaleko tak prebehne v teplákoch, ale má zo sebou aj softshellové nohavice keby išli na prechádzku tie si natiahne na tepláky. Inak čižmy, vetrovka, šál a čiapka. Pod vetrovku tepláková bunda alebo mikina, sveter.

olivnik
29. nov 2022

Sa nedivte, že deti hneď jesenný vietor prefukne keď im teraz dávate oteplovacky.. 😵 Aj sebe dávate? Lebo každý priemerne inteligentny človek vie, že dieťa v predškolskom veku má aktívnu termoregulaciu tela a tiež sa hýbe oveľa viac ako dospelý takže sa skôr zahreje... Prehrievanie organizmu škodí x krát viac ako chlad. Deti v oteplovackach sú v tomto období úplne neadekvátne oblečené a ľutujem aj učiteľky, ktoré ich musia do toho navliekat aj tie deti, ktoré sa v tom potia a nevedia poriadne hýbať. Stacia pančuchy a tepláky alebo softshellky keďže je vlhko

olivnik
29. nov 2022

@kate_cs presne tak.. Tiež učím v MŠ.. Oteplovacky a snehule sú úplne odveci teraz. Nedajú si povedať niektorí

zorkahorka
29. nov 2022

@kate_cs oteplovaky v trnave? 😀 studovala som tam, ved tam ani zimy na toto oblecenue nebyvaju 😀 ale uplne chapem vas pohlad... tento rok z nasej skolky odišli dvaja otuzilci, ktori ma utvrdzovali v tom,ze nie som šiši, ak v oktobri, ked cez den hlasia 15 stupnov a slnko, nepride moj syn v 2vrstvovej čiapke, vetrovke a leginach s dalsou vrstvou na vrchu 😱 ked som videla pred tyzdnom tie deti, co maju na sebe, chytila som hysak. Moj syn stale 2vrstvova ciapka, lebo ved aj mne v nej byva teplo.vsetky mali zimne pletene. Pod zimnou vetrovkou este tepla mikina. Mojmu som pribalila letnu, lebo bol po chorobe...
Paradoxne byva ale syn doma viac ako dcera mojej znamej, ktora byva vzdy riadne naobliekana, vonku sa nesmie nahanat, aby neprechladla, pravidelne jej kontroluje ruky, ci nema chladné, von sa teda casto ani nedostanu... moj syn kazdy den von, a to za kazdeho pocasia, nepreobliekavam, uziva imunoglokan, decko, vyjeda doma jablka... nerozumiem tomu 😒

annamivo
29. nov 2022

Záleží kde bývate, aké je počasie. U nás na Orave je už bežne cez deň 0 alebo aj - do obeda. Čiže zatiaľ dávam buď oteplene nohavice navrch alebo ako dnes keď sme šli do škôlky -3 tak overal taký tenký nie nepremokavy. Nepremokavy a hrubý dávam až keď je sneh a celodenné mínusy

joannita
29. nov 2022

Ja neviem, ale ja tiez nosim pancuchy v tomto pocasi (okolo 5st) a tielko a aj hrubsiu capicu. Ja obliekam syna podla seba, ako je mne v tomto pocasi.....
Ja ked si dam dole len rifle / teplaky /leginy, mne je totalna zima. Vzdy aspon 2 vrstvy musim mat.

chillibubble
29. nov 2022

@zorkahorka ja si myslim, ze imunita nemusi mat vzdy s tymto suvis. mozno tak, ze preobliekane deti su castejsie chore, ale nie naopak, ze malo oblecene deti su menej casto chore. podla mna imunita suvisi velmi aj s tym, ci sa dieta uz s takym bacilom stretlo. ja som tiez dceru minuly rok podla mna nepreobliekala a bola chora vkuse. tento rok je to uz lepsie.

chillibubble
29. nov 2022

@joannita ja tiez vacsinou dceru podla seba. ale ja osobne neznesiem pancuchy ani v zime. ja radsej budem mrznut.
ale zistila som, ze ked mam len leginy, tak je to ovela horsie ako ked mam rifle. takze preto davam dcere dole dve vrstvy. lebo rifle ona nenosti. a bundy mame obe este prechodne, tak isto aj topanky. ja dnes ani tielko nemam.

zorkahorka
29. nov 2022

@joannita ale ty si potom riadne zimomrava. Aj tvoje deti su take? Moja znama je zimomrava, svoje deti sprvu babusila a napokon su z nich fest teplomilci, vonku chodia riadne na letno... niekedy az moc a choroba ich veru niekedy neobide...

2helka20
29. nov 2022

Dcérke aj synovi balím do rupsačiku termo gate, keď idú na prechádzku sami si to oblečú a na to tepláky. U nás je už cez deň 0-3stupne,takže majú vonku zimnú bundu. Do škôlky aj zo škôlky ich vozí manžel, takže preto takto, bolo by im strašne teplo 😊 a v škôlke majú tenšie tepláky, tielko a dlhé tričko, keď idú vín dajú si aj mikinu a spomínané termo gate 😊

ja_bb
29. nov 2022

Mne vycitali ucitelky,ze mu mam davat tak,aby sa neprezliekal. takze nosil termogate a na to oteplovaky, ktoré v skolke zhodil a ostal v termogatiach.

domi233
29. nov 2022

@joannita keby obliekam dcéru podľa seba tak jej je nonstop teplo...ja mam doma pri teplote 21C ponozky a papuče a jej je teplo a vyzlečie sa a chodi len v tričku..ma 2,5 roka.

joannita
29. nov 2022

@zorkahorka ja zas nadavam teraz synovi oteplovacky to nie, ale dam mu pancuchy a na to softshelky zateplene flisom. Obaja sme taki dost chudí, tak aj preto nam je asi viac zima.
Ale sym tento rok praveze vynechal zo skolky len 3 dni, zatial sa dost drzi, zdravy je.

zorkahorka
29. nov 2022

@joannita aj ja som bola kedysi zimomrava. Presne preto,ze som bola chuducka. Cim som tazsia,tym mi je teplejsie 😀

kate_cs
29. nov 2022

@zorkahorka ja som donedávna chodila v riflovej bunde a moje deti stále nosia tenké jesenné čiapky a nevytiahla som pančuchy. Ale tak ja mám aj doma okolo 20,5 stupňa až 21 a to chodím v krátkom tričku 😀 Mne je stále teplo. Dnes cez deň 5 stupňov a opäť mali niektoré deti oteplovaky a huňaté čiapky.

majarumm
29. nov 2022

takže keď bude -15 tak niektorí ani von nepôjdu? Zaujímavé

natalala
29. nov 2022

Ma zateplene leginy, tielko, tricko, lahky svetrik a jesennu bundu plus tensia ciapka. Ked idu rano von a je mokro ma tam take nepremokave gumene gate, takze to jej hodia navrch. Nie v takomto pocasi nedavam oteplovacky ani sal ani rukavice a v skolke nikdy nema oblecene pancusky aj nohavice (len to tielko s trickom a leginy/teplaky) 🙈 trosku treba toe deti aj otuzovat, nie ich nababusit ako snehuliakov, ved este ani minusove teploty nie su. To ked bude -10 jej co mam obliect skafander, ak by teraz nosila oteplovacky?! 🤷🏼‍♀️

lavinis
1. dec 2022

Nie, fakt nedávam oteplovacky

daja07
2. dec 2022

@krkavcia_mater moje deti maju tielka take unisex, viac farieb, uplne obycajne a nosia ich v lete. Teraz ich nosi dcera pod tenkymi satami do skolky. aj to ho mala len 3x a nie som si ista, ci sa v tom nepoti. Raz ju v skolke prezliekli, ze je jej horuco a poti sa, tak namiesto siat jej obliekli na tielko tricko. Uz jej to tielko nechcem obliekat, lebo ucitelke nejako nedoplo, ze staci zobliect tielko a nebude sa potit.
Pancuchy sme kupili kvoli vystupeniu, inak nenosia pancuchy. Investujem radsej do funkcnych spodkov a triciek.
Bolo by fajn keby niekto vysvetlil babkam, ze tielka a pancuchy nepomahaju proti prechladnutiu. Hlavne moja svokra si mysli, ze je super nosit bavlnene tielka, lebo tak fajne hreju. Darmo jej vysvetlujem, ze ked sa v nom spoti, ma ho mokre a akurat je jej zima. Ona si mysli, ze sa mala este viac obliect. Neviem co jej na to povedat uz. Moja babka bola presne taka ista, naobliekana jak cibula, niektore vrstvy nasponovane na prasknutie a stazovala sa, ze je jej zima.

Strana
z3