Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z kreslenia?
Ahojte. Priateľov syn má 4,5 roka a oproti iným deťom v škole je s vyfarbovaním a kreslením fakt pozadu. Napríklad celá omaľovánka je len dočarbaná. Ide o to, že aj doma , keď to skúšame, jemu je až do plaču, že on to nevie, bojí sa. Pričom nikto naňho nekričí, nikto ho nenúti, všetko sa mu ukazuje, že stačí pekne pomaličky, no preňho je to koniec sveta a len protestuje akoby ho mal niekto za to zbiť. Až mám niekedy pocit, že má z toho strach. Kreslenie, to už vôbec, to ani vyskúšať.
Ja svoje deti nemám, za to sa chcem opýtať tu, či je toto v poriadku, priateľa to dosť trápi, že ani jednu malú guličku nie je schopný vyfarbiť. Ani žiadna motivácia veľakrát nepomáha. Myslíte, že sa to časom zlepší aj samé a "kašľať" na to ? Alebo sú aj nejaké podobné aktivity, ktorými by si to vedel precvičovať? Ďakujem za rady🙂
@anjelicek26 lavak a tvrdohlavy? Ano mam podobny exemplar doma. Ale treba uznat aj to, ze lavakom sa tazsie pise v porovnani s pravakmi, pretoze on si rukou zakryva co pise, alebo to ma "vykrivene"
Syn má 4 a teda kresliť kreslí, ale nevymaľuje. Tak sa snažíme kadečo iné, veľa vecí tu už bolo menovaných.
U nas fičia najviac nalepky, na konkretne miesto , alebo okolo sa dá nakresliť obrázok, tiež pečiatky. Strihanie, lepenie rôznych koláží, strihať hocijaký papier, nie len tie pripravené.
Ale áno, keď mu to robí stres, treba sa s ním vrátiť o kroky späť. Veľké kriedy, fixky, papiere, tabuľa, nech sa toho strachu hlavne zbaví.
A pekne od Teba, že sa zaujimas 🙂
Tak na odlahcenie, moj syn vtedy zacal konecne rozpravat celymi vetami, kreslenie ho nebavilo a ani mu velmi neslo, mal odklad kedze je augustovy, v prvej triede pisal priserne, gramatika ouc, mal aj vytvarnu prave pre tu motoriku, dnes je sikovny priman, s velmi peknym a uhladnym pismom, sikovnejsi ako jeho tabulkovo dokonala sestra, kazdy dozrievame inokedy, ale ak by som to nemala takto doma, neuveriiiiiim
Moze trenovat grafomotoriku ciarkami oblucikmi ale picasso z neho asi nebude..mam doma prvacku co nenakresli bez predlohy ani snehuliaka.pismenka kostrbate utekaju lietaju vyfarbovat ju nebavi povychadza kade tade.ale na grafo zosity co.
sme na zapis do skoly trenovali ma ozaj pekne.len ju to jednoducho vobec nebavi.radsej navlieka koralky gula plastelinu kresli stetcom a fukacimi fixkami.bratova dcera v 4 rokoch malovala kone z hlavy temperou.ale vooobec to neriesim.nasa sa urcute najde v niecom inom..nie kazde.dieta je tabulkove..
Este to moze suvisiet aj s recou rozprava dobre?nenavstevuhu logo?vacsinou plati stazrna motorika ruk rovna sa stazena motorika ust.
Moj nevedel sediet pri omalovankach. Potom mi niekto daroval take antistresovu malovanku a ja som si ju vyfarbovala on si tiez doniesol. A takto sme si spolu vyfarbovali, ja svoju a on svoju. Tam sa potom naucil, ze sa nechodi cez čiaru a sledoval ako to robim ja. Skus to aj ty. Nie tak, ze aha ja ti ukazem ale ty su vyfarbuj svoj obrazok a jemu daj svoj. A vysvetli mu, ze ani ty si nevedela volakedy, ze to len trénovaním si sa takto naucila.
Hľadím sa, matka ľaváka, čítam čo píšete, a akoby bolo o mojom 🫣 skúšame, pomaly, presviedčame, chválime!, kedy ako sa mi chce.. on akoby mal v hlave ten obrázok v 3D a nevie to dať na papier, tak sa rovno vzdáva. Nie a nie premietnuť ten obraz do 2D. Tak radšej nenakresli nič 🤦
@saxana000 to som nevedela, že to tak môže súvisieť. Je pravda, že nerozpráva vôbec dobre. A aj to niečo čo rozpráva, začal v podstate len minulý rok.
Ano ma to velmi velky suvis.z toho.co opisujes moze ist o dieta s naruseniu komunikacnou schopnostou alebo oneskorenym vyvinom reci..navstevuju logopeda?v tychto pripadoch trenovanie hrubej a jemnej motoriky naozaj velmi pomaha k posunu v reci..a zas naopak.cim viac bude trenovat rec tym viac sa ruka uvolni a aj obrazky budu krajsie.. malujte na chodnik kriedami alebo na stenu na velke papiere co sa zakryva zem pri prerabkach musi najprv rozpisat rameno az potom zapastie.vysyp muku do plechu a nech pise prstom v letw palickiu do piesku..sprav kruhy na papier A3 a nech skusi vodovkami stetec ma vacsi zaber ako farbicka pojde mu to rychlejsie a bude ho to viac bavit.postupne budete len zmensovat hrubku stetca.ide o prepojenie hemisfer.. nie je to tvoje dieta ale mozes.trosku postrcit rodicov spravnym smerom kam s nim ist a ako s nim pracovat.
@saxana000 ja netvrdim, ze to nemoze byt NKS, ale zase toto je velmi nebezpecna skratka len na zaklade tych par informacii, co autorka dala. Moznoze ma motoriku sikovnu len ho nebavi kreslenie. Moje prve dieta neznasalo kreslenie, tak ako autorkin syn, rozpravat zacalo strasne neskoro, jeden cas ho podozrievali z hyperaktivity. Nakoniec nic z toho. Samozrejme ze treba podchytit co najskor, len ide skor o to nevylakat nestrasit.
ja si osobne myslim, ze 4,5r je malo, nechape ze nieco musi robit a ako... jemu proste len zabavnu hru vymysliet, nieco co ho zajme a nacvici si postupne uchop ... vela deti nema rado kreslenie, omalovanky u nas doma vyzerali uplne ako opisuje a to teda moj malovala :DDD len nie tie omalovanky... ono okrem toho uchopu a pisania, k tomu sa treba aj sustredit. Ak mu niedco ide pomalsie, tak to moze byt aj nasledok stresu, napr. pises ze je to priatelov syn, cize napr. rozchodu rodicov .. aj rec sa rozvinie postupne.. k tomu, mozno inak sa sprava s mamou. inak s tebou, inak s otcom.. ucitelkou... ja neviem ci vies objektivne posudit ci chlape ma nema problem, ale skusila by som ked tak nejake ine hry. Ak kreslit, tak napr. naucte sa auto... najskor ciaru, kruh... moja malovala na flipchartove papiere, pripevnene na stene. Alebo tabulu. Alebo ide jar.. na chodniky :D ale podla mna ma este na nejake cvicne zosity cas.
Skuste mozno malovanie vodou alebo stieracie fixky na speci zosity, kde si rovno zotrie co naskrabe. Tam su sice aj rozne úlohy, ale to vobec nemusi podla toho ist.. len si pocmara a zmaze. Alebo prstove farby alebo plastelina
A kriedy sú super tiez 🙂
No môj syn tiež neznáša kreslenie, tiež ľavák, už má 8 rokov a zaujímavé je, že v škole píše krásne a úhľadne. Kresliť stále nevie, jeho kresby sú na úrovni možno 3-4-rocneho dieťaťa. Vyfarbovanie tiež nemá rád, ale keď musí, tak vyfarbi. Ani v škôlke nechcel kresliť. Mala som veľké obavy, čo bude v škole, ale našťastie sa nepotvrdili.
Je rozdiel, či ho to nebaví alebo to nevie, nejde mu to. Môj odmietal kresliť aj doma, aj v škôlke kvôli tomu, že mu to nešlo. Nemal správny úchop a ani sme ho to nevedeli nejak naučiť, nerozumel tomu. Mali sme šťastie, že práve kvôli tomu vzdoru pri kreslení, mu veľmi skoro prišli na to,že je obojručí a navyše dysgrafik. Chodili sme na Metódu dobrého štartu k špeciálnej pedagogicke. Teraz má šesť, kreslí krajšie a detailnejšie ako mnohí rovesníci a naučil sa sám písať kopec písmen, hoci ešte do školy nechodí.

Pozri sa na to, ako rozvíja ruky montessori pedagogika: hrabanie sa v piesku, hline, hľadanie objektov, mletie kávy na mlynčeku… toto všetko posilňuje svaly dôležité na kreslenie - s tým mu dajte trochu pokoj, netlačte ho. Pripadne niečo len, čo ma fakt rad, Nálepkovo knihy a pod