icon

Ako prekonať averziu dieťaťa na škôlku?

salome15
14. sep 2025

Ahojte mamičky prosím poraďte mi.
Cením si každú radu akejkoľvek mamicky, psychologicky, učiteľky materskej škôlky ktorá tu v skupine je.

Dcérka nastúpila do škôlky 1.9 ma tri roky prvý den bol super správala sa dobre aj papala a aj spinkala druhý deň bol tiež dobrý hrala sa papala aj spinkala na olovrante jej začalo byt trochu smutno tretí deň na obed už vystrajala nechcela sa prezliecť do pyžama a ani nechcela spat ale cez deň bola ok hrala sa aj pekne papala štvrtý deň mi učiteľky odporučili že ak bude znova vystrájať pred spaním mám ju vybrať o 12stej a tak som aj urobila piati deň bola ok hrala aj papala ale opäť nechcela spat, vystrajala mala hystericky plač až kričala ukludnila ju učiteľka dala jej knihy a čítala si nespala víkend bola doma pondelok bol strašný ráno mi ju trhali zo mňa a veľmi plakala nechcela sa prezuť ani do papuciek ale potom sa ukludnila a pekne sa hrala papala ale opäť na obed veľmi vystrajala a učiteľky ma zavolali nech po ňu pridem o 12stej ked som prišla bola v poriadku neplakala riadne komunikovala a doma zaspala do 5 min druhy týždeň v utorok ráno bolo tiež také plakala a trhali ju zo mňa vraj bola pocas celého dňa uplakaná a veľmi sa ani nehrala ale papala keď prišiel čas spánku opäť vyvádzala kričala mala hystericky plač amok vraj vrieskala na celú skolku utisili ju že ju odpútali od hysterickeho plaču - pochopila s upratovačkou po škôlke - ale keď sa znova vrátili do triedy znova začala plakať znova a vrieskat, utíšili ju knihy ale potom prišla riaditeľka a povedala že knihy nemôže že buď spat alebo ležať a znova začala veľmi kričať a plakať až ziapať. znova mi učiteľky zavolali aby som prišla bolo 12:50 hod keď som prišla znova bola ticho s úsmevom ku mne bežala na chodbe normálne komunikovala sme domov a do 5 min zaspala pred spaním mi povedala s úsmevom na tvári že mami super aj zajtra budeme spinkať doma.
prišla streda a znova ju zo mňa trhali, už vraj sa nechcela ani začleniť do kolektívu, nespolupracovala, veľmi kričala plakala od rana, nechcela vstať z lavičky vonku, nechcela ísť dnu tak ju nasilu brali na ruky ale vôbec nechcela 😕
zo začiatku ju všetci hodnotili ako najlepšie pripravenú vôbec neplakala bola samostatná vie krásne rozprávať no neviem vo sa jej stalo.
mal niekto podobný problém ?
neviem čo s dcérkou ma totalnu averziu - nechce sa rozprávať o škôlke ráno nechce raňajkovať lebo sa boji že pôjde do škôlky večer nechce ísť spat stále sa pyta čo bude ráno či sa ide do škôlky. v noci ma nočné hodinové desy. :(
ako jej pomôcť ?
prijmem každú radu a skusenost prosím :(

anonym_fcb19d
14. sep 2025

@salome15 pre to dieta je to zmena. A veľká. Mne skončila s plačom až ked bola predškolacka. Vtedy niekedy aj pomrncala. Dlho sa lucila. No zistila ze je v skolke super hra sa tam a mama príde. Zvykne si. No brat ju domov o 12 podla mna nie je ok a bude neskôr zmätená lebo nebeude vediet kedy ta ma čakať.

jumama
14. sep 2025

Otazka: Doma este poobede spava? Ak nie, ak si citavate - to je ten problem. Stale nezmenitelny pristup dnesnych skolok, ze deti musia poobede spat. Moja uz nespavala, ale dokazala lezat aspon. Preco by si nemohla listovat knizky? Ak by vydrzala pri tom...

Takto je to trosku tazke, lebo vdzy jej bolo ustupene. Cize uz akoby vie, co funguje, ak bude srdcervuco plakat, mama pride.

anonym_698dc5
14. sep 2025

@salome15 ak môžeš po ňu chodiť na obed, prečo si ju tam nechávala spať? Trojročné dieťa je ešte veľmi malé na to, aby bolo toľko hodín bez maminy, od ktorej sa tri roky prakticky nepohlo. Prvý deň bol ešte celkom ok, ale potom zistila, že tam nejde na návšetvu sa občas pohrať, ale že to bude už pravidelne. Je chybou aj to, že neprebehla žiadna adaptácia. Kľudne mohla chodiť týždeň na dve hodiny,dalšie dva, tri len doobeda, až potom aj so spánkom. Ale ak by som mohla, tak si ju beriem na obed a ak by som nepracovala, takl by som ju dala do škôlky až o rok. Len časť detí je na škôlku zrelá v troch rokoch, v tom veku ich do škôlky dávajú, lebo končí rodičák

pribinak
14. sep 2025

Ak slečna pochopí že revat znamená že príde mama a pôjdem domov tak to bude sakra problém
Ak ju musíš nechávať v škôlke na cely deň, tak im musíš jednoducho vysvetlit že proste nemôžeš pre ňu prísť a musia to zvládnuť aj s plačúcim a kričiacim dietatim
A to iste dcerka, stále opakovať, že nemôžeš prísť po ňu. Že bude v škôlke musieť spinkať

Kedy má tri? Je rozdiel ak napr pár týždňov pred škôlkou a rozdiel niekedy v januári

denkabemommy
14. sep 2025

@salome15 ideálne je si s ňou sadnúť, s knižkou napr Kubko ide do škôlky a vysvetliť jej ako to funguje, že sa vyspí na obed a prídeš pre ňu. Aj 10x ju uistiť že prídeš… ja som to tak vysvetľovala 2.5r synovi, pochopil, bolo to okey. Ale netreba zanedbať prípravu, hovoriť o škôlke v pozitívnom zmysle napr. Spoznáš nové detičky, pohráš sa s novými hračkami (neklamať, že tam má kamošov, ak nemá), skúsiť sa zoznámiť s nejakou mamou odtiaľ a stretnúť sa aj mimo škôlky, nech tam má kamošku, dať jej obľúbeného pyšaka,… Hlavne jej povedať presne kedy prídeš napr zješ obed, pospíš si, zješ olovrant a ja prídem, aby vedela kedy ťa má čakať.

januska12323
14. sep 2025

Spravila si veľkú chybu keď revala a ty si po ňu zakaždým prišla. Teraz už vie čo stačí spraviť aby mohla ísť domov. Keď si doma kľudne ju ber na obed ale nie až keď začne revať.

petronelag
14. sep 2025

Niekedy je lepšie takému nástupu do škôlky pomôcť tým, že začne chodiť najprv len doobeda a ak to dobre zvláda a nemá problém tam aj spať, tak aj celý deň. Ja som tak dala syna, dva roky chodil len doobeda a posledný rok na celý deň, už nemusel tam spať cez obed a postupne to prijal. Ale môže byť, že nesadnú aj učiteľky, aj syn sa niektoré netešil a niektoré obľuboval.

anonym_c04bbe
14. sep 2025

@salome15 pre mňa nepochopiteľný prístup učiteliek. Nezvládajú adaptáciu dieťaťa? Zvláštne aj to, že Ti ju musia trhať z Teba. Nevieš pomocť dcére to zvladnuť? Nie tým, že ju držiš a musia Ti ju trhať. Doma v kľude sa porozpravať. Pomocť jej pochopiť emócie čo má, ten plač. Podľa mňa by vám mali pomáhať aj učiteľky a škôlka a nie Ti volať. Z toho čo si napísala nejak nevidim ich snahu. Neopísala si ani svoju snahu pomocť dcére. Poznáš si dieťa, tak by si mala vedieť jej pomôcť Ty najviac. Nedržať ju na sebe. Rozlúčiť sa a pevne odísť. Doma v kľude o škôlke hovoriť.

salome15
autor
14. sep 2025
@anonym_c04bbe

@salome15 pre mňa nepochopiteľný prístup učiteliek. Nezvládajú adaptáciu dieťaťa? Zvláštne aj to, že Ti ju musia trhať z Teba. Nevieš pomocť dcére to zvladnuť? Nie tým, že ju držiš a musia Ti ju trhať. Doma v kľude sa porozpravať. Pomocť jej pochopiť emócie čo má, ten plač. Podľa mňa by vám mali pomáhať aj učiteľky a škôlka a nie Ti volať. Z toho čo si napísala nejak nevidim ich snahu. Neopísala si ani svoju snahu pomocť dcére. Poznáš si dieťa, tak by si mala vedieť jej pomôcť Ty najviac. Nedržať ju na sebe. Rozlúčiť sa a pevne odísť. Doma v kľude o škôlke hovoriť.

@anonym_c04bbe veľmi pekne ďakujem za tvoj pohľad a kľudne s pokorou prijamam aj kritiku. Dcérku som samozrejme na škôlku pripravovala počas celého leta bola s ňou ok. Stále sa s ňou o nej pozitívne rozprávam dookola jej vysvetľujem ze po ňu pridem se nemusí plakať. ona všetko v hlavke ma pretože mi to stále aj opakuje ale akoby sa tam niečo stalo zažila traumu proste keď už naozaj si uvedomí že možno už pôjde napr to ráno keď nechce raňajkovať tak už proste ma extrémny stres averziu nechce vôbec do tej škôlky ísť.
Učiteľky dávajú ruky bokom vraj v škôlke sa nič nestalo. Prvé dni ju vychvaľoval do nebies aká je super pripravená rozumná inteligentná tak teraz keď od toho týždňa začal ten problém dávajú ruky preč a hovoria že asi je na škôlku mala ešte že nie je pripravená.

salome15
autor
14. sep 2025
@petronelag

Niekedy je lepšie takému nástupu do škôlky pomôcť tým, že začne chodiť najprv len doobeda a ak to dobre zvláda a nemá problém tam aj spať, tak aj celý deň. Ja som tak dala syna, dva roky chodil len doobeda a posledný rok na celý deň, už nemusel tam spať cez obed a postupne to prijal. Ale môže byť, že nesadnú aj učiteľky, aj syn sa niektoré netešil a niektoré obľuboval.

@petronelag ano mala som záujem o postupnú adaptáciu, ale škôlka ju pred začiatkom školského roku neakceptovala tak som dcérku pripravovala na to že sa tam aj spinka atd. keď sme prišli v 1 deň tak na poslednú chvíľu že vraj bude môcť rodic vyberať dieta aj skôr. Ale dcérka tam veľmi chcela spat, nechala som ju a bez problémov spala 1 aj druhý deň. :(

salome15
autor
14. sep 2025
@januska12323

Spravila si veľkú chybu keď revala a ty si po ňu zakaždým prišla. Teraz už vie čo stačí spraviť aby mohla ísť domov. Keď si doma kľudne ju ber na obed ale nie až keď začne revať.

@januska12323 súhlasím :( ale ja som nechcela. mne to prikázali učiteľky lebo vedeli že som doma a môžem.
to bolo vo štvrtok, piatok vystrajala ale nejako som vo štvrtok dala najavo že sa mi to nepáči tak to nejako v pištoľ vydržali.
pondelok mi povedali že keď bude vystrájať zavolajú. volali keď som prišla bola úplne v pohode nevystrajala normálne komunikovala a dokonca mi povedala super mami aj zajtra budeme spinkať doma ?
povedala som to učiteľkám a v utorok opäť vystrajala znova mi volali.
už to vyeskalovalo do takého štádia že už aj v škôlke po celý deň všetko odmieta trucuje place a veľmi kričí na celú škôlku. proste máva až také amoky.

hariet
14. sep 2025

Ked si doma a dieta toto robi, nechaj si ju este doma do konca kalendarneho roka. Si doma s mladsim dietatom?

majlo1234
14. sep 2025

Ja by som ju tiez nechala doma. Mne to pride velmi intenzivne-to ze place, je ok. Ale nie je ok, ked sa nehra, nespolupracuje…

dory11
14. sep 2025

@salome15 hlavne bola chýba to že si dovolila aby ju steba trhali .ja som toto nikdy nedopustila a to moja už chodila minuli rok a keď to chcela Učiteľská skúsiť na mna že mi ju zoberie z rúk hneď som to ztrahla že nie že. Takto nie že keď sa ukľudniť tak aby bola schopná a pustí mám a pochopiť že ja prídem a odchádzame od seba dobrovoľne a nie na silu tak to môže vznikať u dieťa niejaky blok ku danej osobné ( prípade učiteľky ktorá ju z vás trhá .
Nemáš možnosť ju dať iba do 12:00.?
Nieje to okej už keď v noci plače a večer pred spánkom a ráno tiež je v strese a plače niečo neje dobre buď sa niečo stalo v školke alebo nezvládla to dlhé odlúčenie

anonym_698dc5
15. sep 2025
@dory11

@salome15 hlavne bola chýba to že si dovolila aby ju steba trhali .ja som toto nikdy nedopustila a to moja už chodila minuli rok a keď to chcela Učiteľská skúsiť na mna že mi ju zoberie z rúk hneď som to ztrahla že nie že. Takto nie že keď sa ukľudniť tak aby bola schopná a pustí mám a pochopiť že ja prídem a odchádzame od seba dobrovoľne a nie na silu tak to môže vznikať u dieťa niejaky blok ku danej osobné ( prípade učiteľky ktorá ju z vás trhá .
Nemáš možnosť ju dať iba do 12:00.?
Nieje to okej už keď v noci plače a večer pred spánkom a ráno tiež je v strese a plače niečo neje dobre buď sa niečo stalo v školke alebo nezvládla to dlhé odlúčenie

@dory11 niektoré dieťa sa rodiča nepustí, môžeš mu vysvetľovať aj tri hodiny. Tak urobíš čo? Ty ho nedržíš, ale ono sa drží teba, Za sveter, tričko, to je jedno. Skrátka do škôlky ísť nechce a dobrovoľne sa nepustí, ani keby si si kľakla. Ináč si tiež myslím, že dieťa na škôlku nie je zrelé a nechala by som ho doma.

dory11
16. sep 2025
@anonym_698dc5

@dory11 niektoré dieťa sa rodiča nepustí, môžeš mu vysvetľovať aj tri hodiny. Tak urobíš čo? Ty ho nedržíš, ale ono sa drží teba, Za sveter, tričko, to je jedno. Skrátka do škôlky ísť nechce a dobrovoľne sa nepustí, ani keby si si kľakla. Ináč si tiež myslím, že dieťa na škôlku nie je zrelé a nechala by som ho doma.

@anonym_698dc5 všetko ide len treba dostatok času aby rodiaci stíhal všetko .aj načas prísť do práce na príklad .
Mám dieťa ktoré to tiež minuli rok robilo a nedovolila som aby ho nasilu zobrali vždy som ju uklidnila tak aby vnímala že idem preč a prídem a že to nieje na silu .
Lebo viem že kamarátka to tak robila nechala nech učiteľka dieťa zneje doslova odtrhne a odišla preč a dieťa sa trápili čelí minuli rok až tak že sa báli dotyčnej učiteľky aj keď to urobila iba 2 krát .

anonym_698dc5
16. sep 2025
@dory11

@anonym_698dc5 všetko ide len treba dostatok času aby rodiaci stíhal všetko .aj načas prísť do práce na príklad .
Mám dieťa ktoré to tiež minuli rok robilo a nedovolila som aby ho nasilu zobrali vždy som ju uklidnila tak aby vnímala že idem preč a prídem a že to nieje na silu .
Lebo viem že kamarátka to tak robila nechala nech učiteľka dieťa zneje doslova odtrhne a odišla preč a dieťa sa trápili čelí minuli rok až tak že sa báli dotyčnej učiteľky aj keď to urobila iba 2 krát .

@dory11 pri niektorých deťoch ti nepomôže ani pol hodina, mam s tým bohaté skúsenosti. Je dieťa a dieťa. Neschvalujem, aby ucitelka dieťa trhala od rodiča, ale ak sa dieťa nechce ani za svet mamy pustiť, vysvetlovat nemá zmysel, reve, aj tak ju nepočúva, nakoniec ho od seba odtrhne po 15 minútach mama a podá ho učiteľke.